De Interne (24 december)
De oplettende bezoeker van de website heeft natuurlijk allang gezien dat de webmaster al aan het kleuren van de tussenstanden is begonnen. Na het Kerstreces resteren weliswaar nog een drietal vrijdagen om de competitie af te ronden maar de nodige leden hebben al een extra reden om aan de bubbels te gaan. Een enkeling moet het doen met goede voornemens.

In Groep 2 is alles al beslist ondanks dat er nog wat partijen te gaan zijn. De gelukkigen die het gaan proberen in de MPG zijn Lucas, Sebastiaan, Michael en Ed. In 1A zijn drie van de vier Champion Leaguers bekend. Op ruime afstand staat het drietal Joost van Ruitenburg, Rob en Kees. De strijd om de vierde plaats gaat tussen de uitgespeelde Paul Batenburg en Philip. Philip staat een vol punt achter, maar heeft nog twee kansen om dat tekort aan te vullen. Dat is echter wel tegen Paul Dekker die als kat in nood nog wel eens rare sprongen maakt en Kees die nog kans heeft op een medaille. Onderaan zijn nog drie kandidaten voor een rode kaart. Alexander heeft dankzij de onderlinge resultaten genoeg aan een halfje in zijn laatste partij en Paul Dekker moet in zijn laatste partij minimaal hetzelfde halen als Mark. Mark tenslotte is zelfs bij winst op Rob gedoemd tot duimen draaien en billen knijpen.

In 1B lijkt het iets soortgelijks, alleen wat overzichtelijker. Wim, Joost van Rosmalen en Lennard zijn ruim geplaatst. Tim en Herman mogen samen uitvechten wie er kans gaat maken clubkampioen te worden. In de laatste ronde spelen ze tegen elkaar. Beiden hebben evenveel punten, maar omdat Herman minder remises geschoven heeft is hij de winnaar bij remise, kortom een echte Armageddon partij op 8 januari. Onderaan heeft de webmaster nog niets rood geschilderd. Dat is echter valse hoop voor Bob, want ook als Arend de laatste partij verliest en eveneens op 1½ blijft steken degradeert Bob die aan die score is gekomen door drie remises, terwijl Arend een partij gewonnen heeft.

In Groep 3 tenslotte is theoretisch nog niets beslist. Er zijn nog drie ronden te gaan, en niemand heeft meer dan 10 partijen gespeeld. Nummer vier, Fred, staat op vijf punten, dus iedereen met twee of meer punten is nog kanshebber. Neemt niet weg dat Shakir, Circe en Arnold normaal gesproken de buit veilig moeten kunnen stellen.

De Coppa
Verheugend is dat het aantal deelnemers een stuk groter is dan vorig seizoen. De strijd komt langzaam op gang en zal pas in het nieuwe jaar wat duidelijkheid gaan geven, want tot nu toe hebben de grote jongens nog weinig fouten gemaakt. Dat mogelijk CL speler Philip is uitgeschakeld, wordt wat minder verbazingwekkend als we zien dat het niet de butler was maar mede CL-kandidaat Herman.

De Challengers
Deze nieuwlichterij is bedoeld voor hen die niet ingedeeld zijn [oneven, uitgespeeld of sabbatical] en toch willen schaken. Naar aanleiding van wat vragen nog een kleine toelichting: De indeling is zoveel mogelijk tegen mensen uit andere groepen en dan weer met zo'n klein mogelijk verschil, dus geen G3 tegen CL. De ranglijst ziet er wat iets anders uit dan na gewoon punten tellen. Voorbeeld: Wit met 1800 tegen Zwart met 2000 eindigt in remise. Met dezelfde formules als de KNSB-regels van de ratingberekening krijgen we dan: [Statistisch] Verwachte uitslag 0.242 - 0.758. Werkelijke uitslag ½-½, Verschil: +0,258 - (-) 0,258. En dan heeft de KNSB nog de K-Factor 30 om je nieuwe rating te berekenen. Wits rating stijgt naar 1808 en Zwarts rating daalt naar 1992. [Aspirine is verkrijgbaar bij de penningmeester tegen € 1.45 per stuk.].

Als je niet ingedeeld bent en wel wil schaken om de Challengers Cup svp vrijdag voor 09:00 een mailtje naar Leo sturen en dan probeert hij je in te delen.

Rapid
De laatste drie avonden van de cyclus is het ook mogelijk om rapid te spelen. Je speelt dan maximaal drie partijen per avond met een bedenktijd van 25 minuten per persoon bij ongeveer gelijke rating. Je kan de formules voor de tijdverdeling bij grote ratingverschillen terug vinden op de website.

Ook als je rapid wil spelen verzoek ik je ook dat uiterlijk vrijdag 09:00 aan Leo te mailen.

Tot slot allemaal een fijne Kerst en een Goed 2016 gewenst en tot vrijdag 8 januari. (Leo de Jager)