RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Interne Competitie (27 december)
Op de laatste Algemene Ledenvergadering hebben we besloten wekelijks een artikel over de interne te plaatsen. Daardoor heb ik temidden van de analyses van de verfijnde eindspeltechniek van Dolf tegen Paul Batenburg, de eindeloze melkpartijen van Lennard Carlsen, de teruggevonden vorm van Herman en de veegpartijen van onze jongste telg Sebastiaan een rustig schrijversbestaan gehad. Nu echter de ontknoping nadert gaat het niet meer om het schaken maar om de punten. Daarom een overzichtje van de kanshebbers en –lozen.

In 1A zijn Lennard en Kees volkomen zeker van hun CL-zaak. De derde promotieplaats lijkt voor Jos die met een superscore het geringe aantal gespeelde partijen meer dan goed lijkt te maken. Maar wie het kwartet vol maakt is volslagen onduidelijk. Op het vinketouw vinden we als eerste Wim. Hij was vooraf natuurlijk één van de favorieten, maar we zien hier duidelijk de impact van het groepsleiderschap, dat gaat je echt niet in de kouwe kleren zitten. Op dat vinkentouw vinden we ook nog Peter en Tim. Voor hun is de spanning zo groot dat ondanks het feit dat ze de afgelopen twee weken iedere keer tegen elkaar ingedeeld zijn, ze beurtelings de vreemdste capriolen uithalen om niet te spelen en Joosts leven te verzuren. Onderaan hoeft Mark nog maar twee keer te winnen en duimen te draaien voor Jos tegen Philip om de dans te ontspringen. Als hij inderdaad twee keer wint en Philip verliest dan degradeert Philip dankzij de regel over het aantal winstpartijen.

Rectificatie:
De strijd om [de] degradatie in 1A gaat natuurlijk alleen nog maar tussen Ed en Mark. Hun onderlinge partij is daarin beslissend.


... lees verder (Leo de Jager, 24 december 2014)

RSR 1 zakt naar middenmoot na onverwachte nederlaag tegen Paul Keres 2 (16 december)
Op zaterdag 13 december 2014 speelde het eerste van RSR net als het jaar daarvoor tegen schaakvereniging Paul Keres. Vorig jaar waren we vrij kansloos tegen hun eerste team (8½-1½), ook uit tegen Paul Keres 2 moesten we dit keer een nederlaag slikken. Al zat er in de laatste wedstrijd wel wat meer in.

Dolf arriveerde ongeveer een kwartier te laat. Desondanks begon hij met een tijdvoorsprong omdat zijn tegenstander er ook niet was. In dit soort gevallen begint de tijd voor wit te lopen. Het is me ontgaan hoe het precies gebeurd is, maar Dolf kwam een kwaliteit en een pion voor. Dus werd het tijd voor de tegenstander om op te geven. 0-1

Invaller Herbert had een soort van Hedgehog opstelling tegen het Engels en kon voorlopig alleen maar blijven staan. Hij werd gedwongen mee te gaan met de zetherhaling van zijn tegenstander. ½-1½ ... lees verder (TL Michael)

TEAM 2 loopt tegen eerste nederlaag aan (14 december)
Zaterdag 13 december, 4e ronde KNSB-competitie, klasse 3E: TEAM 2 gaat voor de derde achtereenvolgende ontmoeting met schakers uit het Gelderse op weg naar Bennekom. Na winst tegen Zevenaar en een gelijkspel tegen Arnhem werd het nu een nipte nederlaag tegen BSV Bennekom: 4½-3½. Voor de nog volgende vijf rondes spelen we tegen teams uit de Randstad: 3x thuis en 2x uit naar Leiden en Amsterdam.

We moesten deze keer het karwei zien te klaren zonder onze topscorer Paul Tromp (3 uit 3) en de lichtelijk uit vorm zijnde Peter Torczynski, maar hadden in de persoon van Herman Keetbaas en Mark Beijen twee goede invallers vanuit ons derde. En vooral laatstgenoemde was tot op het bot gemotiveerd om er deze middag iets moois van te maken, teneinde de zure nasmaak van zijn onnodige nederlaag in de wedstrijd tegen Shah Mata, enkele dagen eerder, weg te sp(o)elen. Hij slaagde daar volkomen in en dat toevallig tegen 'n naar het Oosten uitgeweken oud-Rotterdammer, John Riksen (de broer van Ben), die in de jaren zestig/zeventig nog deel uitmaakte van het kampioensteam Charlois - Europoort. Mark bracht met deze overwinning ons team op voorsprong : 3½-2½ en 'n uiteindelijk gelijkspel leek in de maak. Helaas ging dat feest niet door: Maarten van Doorn wist in 'n elementair toreneindspel tegen Eddy de Beule de juiste weg naar remise niet te vinden en Arno Beljaars trof aan bord 1 hun topper Hotze Tette Hofstra en wist ondanks taai verzet niet aan een nederlaag te ontkomen: De eindstand werd daarmee bepaald op 4½-3½ voor de Bennekommers. Daar was wel het een en ander aan vooraf gegaan. ... lees verder (TL Paul D.)

Fietsen is gezond en team 3 heeft weer wat lucht (10 december)
De minimassakamp Shah Mata tegen RSR is op 9 december geëindigd in de dubbele brilstand: 8-8. Ons 5e kwam met een 5-3 nederlaag nog goed weg, maar het 3e kon het verlies van 4e en 5e team enigszins goedmaken met een 3-5 winst. Een en ander vond plaats in de Nieuwe Nachtegaal, Shah Mata’s speelhonk, een kafkaesk gebouw met meerdere ingangen. Om 20.00 uur stonden Arend en Mark dan ook 10 minuten vergeefs bij de hoofdingang te zoeken naar een speelzaal, die zich helemaal aan het andere einde van het gebouw bleek te bevinden. Met uitzicht op een als vakantiepark gecamoufleerd woonwagenkamp in sfeervolle verlichting was die speelzaal een prettig hoge vierkante doos met kluisdeuren en hang- en sluitwerk, die in de eerste de beste penitentiaire inrichting niet zouden misstaan. De ruimte was voorzien van vers ingereden kerstbomen, maar ondanks dat hoge plafond was de ruimte zo sufverwarmd, dat de naalden er voor de kerst wel uitgevallen zullen zijn. Waar komt toch dat waanidee vandaan dat schakershersens bij bejaardentemperaturen het beste kraken? In de naastgelegen, even grote bar- en analyseruimte stond een krasse barbaas doodgemoedereerd zijn cappuccino’s te brouwen op zijn uitgenaste espressomachine. Hij had het er druk mee met zoveel bezoek en hoewel er hulptroepen aanwezig leken, waren die duidelijk anders geïnstrueerd. Het vergde dus enig geduld, maar dan had je ook een lèkker bakkie. ... lees verder (Koots Keet)

Team 5 maakt het de koploper moeilijk (10 december)
Na de eclatante 8-0 overwinning tegen Overschie 4 ging ons laatste achttal dinsdag 9 december fluitend naar het zuiden om tegen de koploper Shah Mata 3 te spelen. Deze wedstrijd is met een week vervroegd op verzoek van de tegenstander. De speellocatie is al in hogere kerstsferen en het kerstfeest gooide roet in het competitieschema. Gelukkig konden al onze spelers een weekje eerder spelen, klasse jongens.

Het toeval wilde dat ons derde team ook in Charlois moest spelen, dus het leek wel een massakamp. Iets wat voor Shah Mata erg vertrouwd is want ze spelen tegen meerdere teams een heuse massakampcompetitie. De voorzitter van de RSB fluisterde me in dat hij dat een mooi initiatief vindt.

Tevoren was Shah Mata 3 duidelijk favoriet. Ze hadden alles gewonnen en stonden met 6 uit 3 trots aan de leiding. Bij winst van ons zouden ze nog steeds koploper blijven, maar zouden we evenveel verliespunten hebben. Dan zouden we het kampioenschap weer in eigen hand hebben. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden en het werd een thriller. ... lees verder (TL Angelo)

KNSB-bekerteam wint met 4-0 (3 december)
Wat kan je beter doen met een maandagavond dan een potje schaken tegen WSC in Naaldwijk? Ik zou het niet weten, maar misschien heeft één van de 10+ spelers die zich had afgemeld een idee. Teamleider Michael had uiteindelijk toch 4 man bij elkaar gekregen en hoefde zelf niet mee te spelen.
Op papier was het een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk viel het mee. Het begon met de morele overwinning van Joost en Spaan die op de fiets door de kou waren gekomen. Voordat het shock-effect daarvan was uitgewerkt, had Joost op bord 2 20 zetten theorie op het bord gezet en waren er nog maar een paar stukken over. Dat was voor Joost nog voldoende voor een mataanval over de verzwakte h-lijn (1-0). Bij Paul T. op bord 4 (het gerucht gaat dat hij alleen werd opgesteld vanwege het bezit van een auto), bleek diens loperpaar belangrijker dan de betere structuur van zijn tegenstander (2-0). Spaan leek op bord 3 wat onder druk te staan op de koningsvleugel, maar blijkbaar was zijn tegenspel voldoende, want ineens was het afgelopen (3-0). Oscar had op 1 een complexe Spaanse partij waarin hij zijn na de opening vanuit een lastige stelling langzaam steeds beter kwam te staan. Uiteindelijk was er in tijdnood geen houden meer aan en stortte de witte stelling in (4-0!).
RSR bekert verder en de wijze les van de avond is: "zolang je maar wint is schaken op maandag in Naaldwijk helemaal niet erg." (Paul T.)

  Westlandse Schaakcombinatie  2128 - RSR Ivoren Toren   2167 0 - 4
1. Michiel van Woerden     w 2119 - FM Oscar van Veen z 2306 0 - 1
2. CM Paul Brasser       z 2110 - Joost van Rosmalen w 2127 0 - 1
3. Menno Pietersma       w 2195 - Nathanael Spaan  z 2214 0 - 1
4. Timon van Dijk       z 2090 - Paul Tromp     w 2020 0 - 1