Team 5 maakt het de koploper moeilijk (10 december)
Na de eclatante 8-0 overwinning tegen Overschie 4 ging ons laatste achttal dinsdag 9 december fluitend naar het zuiden om tegen de koploper Shah Mata 3 te spelen. Deze wedstrijd is met een week vervroegd op verzoek van de tegenstander. De speellocatie is al in hogere kerstsferen en het kerstfeest gooide roet in het competitieschema. Gelukkig konden al onze spelers een weekje eerder spelen, klasse jongens.

Het toeval wilde dat ons derde team ook in Charlois moest spelen, dus het leek wel een massakamp. Iets wat voor Shah Mata erg vertrouwd is want ze spelen tegen meerdere teams een heuse massakampcompetitie. De voorzitter van de RSB fluisterde me in dat hij dat een mooi initiatief vindt.

Tevoren was Shah Mata 3 duidelijk favoriet. Ze hadden alles gewonnen en stonden met 6 uit 3 trots aan de leiding. Bij winst van ons zouden ze nog steeds koploper blijven, maar zouden we evenveel verliespunten hebben. Dan zouden we het kampioenschap weer in eigen hand hebben. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden en het werd een thriller.

Op bord 8 speelde Marcel met zwart een wisselvallige wedstrijd. De eerste pion voorsprong was voor Marcel. Helaas wist de ervaren Ger Schraa dat om te buigen in een twee pionnen voorsprong. Met een prachtige paardenvork lukte het Marcel om een Toren tegen een paard te ruilen en zo weer terug in de wedstrijd te komen. Helaas blunderde hij later een toren weg door ze op één diagonaal te zetten. Voordat wit de overkant haalde werd er wijs door Marcel opgegeven: 1-0 achter.

Op bord 1 trad Léon (wit) aan tegen Willem Langstraat, beter bekend als Willem Langstaart. Het leek er lang op dat Léon alles onder controle had. Met zijn bekende speelse opening brengt hij zijn tegenstanders menig maal in verwarring. Ook hier leek hij optisch voordeel te behalen met actievere stukken. Het omzetten in materiaal voordeel kwam er echter niet van. Het lukte nog wel om een pionnetje terug te pakken, maar de gekoppelde centrumpionnen van Willem waren te sterk: 2-0.

Op dat moment hadden we dus twee overwinningen nodig en dat leek heel lastig. De zes borden waren remise-achtig. Dat vond Yme van Vugt aan bord 4 ook. Deze boodt Mischa remise aan. Omdat Mischa op dat moment zeker niet slechter stond en een evt. puntje van Mischa wel eens de doorslag zou kunnen spelen liet de teamleider hem doorspelen.

Op bord 7 zag het er goed uit voor Marius en gelukkig viel er spoedig iets te juichen bij bord 6. Rob stond een loper tegen een pion vóór. Het leek erop dat hij zijn loper voorsprong wegblunderde. Maar hij bleek alles goed doorgerekend te hebben, hij promoveerde net eerder dan teamleider Alex van der Most: 2-1.

Op bord 3 liep Fred gelijk op met Piet Dijksman. Onze Fred had een paard en drie pionnen over tegen een loper met evenveel pionnen. Fred nam meteen het remiseaanbod aan: 2½-1½. Nog vier borden waarin gescoord moet worden. Inmiddels zag het er voor Mischa niet zo goed uit na verlies van een pion. De hoop was op Marius gevestigd. Hij kon met een dubbele aanval een pionnetje voorsprong krijgen, maar hij zag dat niet. Maar nog steeds remisestelling.

Jeffrey kreeg op bord 5 een tactische remise aanbod van Leo de Jong. Na enkele minuten werd het hier inderdaad 3-2. Bij Mischa werd het nu wel hopeloos. Maar Marius en Emilian konden misschien nog iets forceren. Helaas kon op bord 4 Mischa promotie niet meer afwentelen. Het punt ging naar Yme van Vugt: 4–2.

Toen ging het snel met weinig tijd over kwamen eerst op bord 7 Marius en Mariandel Menzel remise overeen: 4½-2½. Hier had meer in kunnen zitten, maar Marius is heel tevreden met zijn ongeslagen status en terecht.

Meteen daarna viel ook het akkoord bij bord 2. Tot opluchting van Gerard Groen accepteerde Emilian onder tijdsdruk de het aanbod en zodoende werd het een jammerlijke 5-3 nederlaag. Schlemiel van de avond was echter Mischa die een remise had verdiend. Volgende keer beter. Op 6 februari kunnen we ons revancheren ten koste van Charlois Europoort 7. (TL Angelo)

   Shah Mata 3                 1508 - RSR Ivoren Toren 5          1385 5  - 3
1. Willem Langstraat           1623 - Leon Cornelissen            1598 1  - 0
2. Gerard Groen                1616 - Emilian de Kievit           1540 ½  - ½
3. Piet Dijksman               1563 - Fred de Wild                1560 ½  - ½
4. Yme van Vugt                1554 - Mischa van Vlaardingen      1474 1  - 0
5. Leo de Jong                 1543 - Jeffrey Ouwersloot          1430 ½  - ½
6. Alex van der Most           1513 - Rob van der Neut            1419 0  - 1
7. Mariandel Menzel            1421 - Marius Middendorp           1295 ½  - ½
8. Ger Schraa                  1235 - Marcel Rosenberg            762  1  - 0