RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Het derde verrast opnieuw / Virussen & dromen (19 december)
De redactie ontving twee verslagen over de wedstrijd van team 3 op vrijdag 13 december tegen Moerkapelle 1:

Het derde verrast opnieuw, door Paul Dekker

Virussen & dromen, door Herman Keetbaas

Klik uiteraard op de links om de verslagen te lezen.

Team 6 pakt eerste punt! (19 december)
In de uitwedstrijd tegen favoriet Ashtapada op donderdag 12 december pakt het viertallenteam zijn eerste punt door 2-2 gelijk te spelen. De naam schijnt een betekenis te hebben maar niemand die precies weet wat, misschien iets uit de Griekse mythologie? Volgens Google is het een bordspel van 8x8 vlakken ontstaan in de 6e eeuw in India. Van het opzetten van een jeugdafdeling door de vereniging uit Hoogvliet/Zalmplaat ziet men na een paar mislukte pogingen af. ‘Ze verkassen, als ze wat beter worden, allemaal naar Spijkenisse’, aldus een van de krasse knarren die de vereniging rijk is.

Ik (Jeffrey) mocht aantreden met wit op bord 1 tegen het enige jeugdige lid aanwezig op deze mistige donderdagavond. Deze Christiaan Hemmes had de laagste rating van het viertal en ik vermoedde een nog niet doorgebroken schaaktalent. Aanvankelijk leek mijn vermoeden te kloppen want hij pareerde mijn geliefde stonewall attack met speels gemak. Ik moest het over een andere boeg gooien, nm. via de damevleugel. Daar vergat zwart zijn dame te verzetten na een dubbele aanval en kon ik zijn dame slaan tegen een toren. Zwart sputterde nog wat tegen maar kon een mat niet meer voorkomen, 0-1. ... lees verder (Jeffrey)

RSR 1 niet opgewassen tegen ratinggeweld van Stukkenjagers 1 op de hoge borden (19 december)
Op 7 december 2013 is de wedstrijd RSR 1De stukkenjagers 1 geëindigd in 3½-6½ nederlaag. De Stukkenjager 1, vorig jaar nog uitkomend in de Meesterklasse, stelden op de eerste zes borden alleen maar 2300 spelers op. Dit was helaas ook in de uitslagen terug te zien waar we met ½ -5½ verloren. Op de onderste vier borden werd wel een gelijke strijd gestreden, waren we wel trefzeker met 3-1.

Jos was de enige op de topborden dat nog een resultaat boekte. Een scherpe Franse variant eindigde teleurstellend in een al dan niet gedwongen zettenherhaling. In de analyse waren beide heren erover eens dat Jos een winnende of op zijn minst een overtuigende voorzetting had gemist, door simpel een loper te ontwikkelen. Secondant Houdini dacht hier echter anders over. “Houdini ziet het toch wat anders en ziet de hele partij geen groter verschil dan 0,10. Volgens het ding had ik maar op 1 punt beter kunnen spelen ( Dh3 ipv Dd3 is + 0,30). Dit soort stellingen is blijkbaar te moeilijk voor mensen...” ½-½ ... lees verder (TL Michael)

Lust (19 december)
Nog even terug komen op partij tussen Léon en Angelo al beschreven door Leo de Jager als “Sint Surprise” partij. En inderdaad een partij vol emo, wild galopperende paarden rukkende pionnen en een gretige Dame. Kortom pure schaakporno die we niemand willen onthouden en dus nu na te spelen in het fragment van de week. O ja en niet geschikt voor jeugdige kijkertjes! (Leo van Dongen)

Interne competitie (9 december)
Het is alweer Sinterklaas geweest, dus dan verwacht je toch wel een beduidende afname aan surprises. Echter, niet bij RSR, de uitslagen vallen dan nog wel net binnen het 99% interval, maar het partijverloop van de paar borden die ik vanachter mijn eigen bord met een schuin half oog kon volgen tart alle waarschijnlijkheid. Nog vroeg op de avond let Angelo [tegen Leon] even niet op en moet zijn dame inleveren voor een bisschop. Zelf heb ik [tegen Jeffrey] weer eens één van die partijen waarbij elke zet bergen tijd kost en het vertrouwen in de stelling net zo hard afneemt. Emilian [tegen Herman] vertrouwt kennelijk op de penning van het witte koningspaard en laat Herman op f7 slaan om de f-lijn open te krijgen en zo op f3 eens flink te gaan incasseren. Rob [vd Plas] heeft een hele prettige stelling tegen Tim. Niet veel later begrijpt ook Emilian nu dat zijn stelling wel erg tochtig is geraakt en dat die knol eigenlijk helemaal niet gepend stond. Kortom Rob, Herman en Jeffrey zijn aan het bewijzen dat Steinitz gelijk heeft: Kleine voordeeltjes uitmelken, inruilen tegen andere voordelen die groter of blijvender zijn. Angelo daarentegen heeft begrepen dat initiatief nog belangrijker is dan plastic en toont terloops aan dat een loper makkelijk tegen een dame op kan. Als horzels stichten zijn lichte stukken complete verwarring in Leon’s kamp, dan weer een pionnetje mee pikkend, dan weer een toren. De arme Leon ziet alleen maar paardvorken en weet van armoe niet meer wat te doen. Nog maar een biertje dan, en de a-pion een veldje naar voren. Angelo wint nu zelfs een dame terug maar vergeet ... lees verder (Leo de Jager)

Het Tweede speelt gelijk (7 december)
Het eerste matchpunt is binnen! Het werd tijd ook, na 2 achtereenvolgende nederlagen met resp. 2½-5½ en 3-5. Gevolg: We staan stijf onderaan met dat ene matchpunt en 9½ bordpunten. De eerstvolgende wedstrijden tegen Bergen op Zoom (uit op 4 januari a.s.) en Doetinchem (thuis op 8 februari a.s.) moeten nu de broodnodige punten gaan opleveren, als we uitzicht willen houden op behoud in de KNSB van ons Tweede.
De wedstrijd van vanmiddag had 'n bijzonder spannend slot: Bij 'n 4-3 voorsprong moest Tim proberen het winnende halfje binnen te halen in 'n uitermate lastig paardeindspel, waarin beide spelers verzeild waren nadat, ook van beide kanten, dames gehaald en direct daarna ook weer verloren werden. Helaas, onder grote belangstelling van de wederzijdse supporters wist de Zaankanter uiteindelijk aan het langste eind te trekken, daarmee de 4-4 op het scorebord brengend.
Marco wist na 2½ uur spelen via 'n geweldige Konings-Indiër, merk 4 Pi, de stand op 1-0 te brengen. (Toeval of niet, de avond er voor waren LeoD., Marco en ik (PaulD) nog aan 't stoeien geweest in de analyse van bepaalde openingen; ook deze dus en uiteraard viel toen ook nog de naam van Rob van der Plas).
'n Half uur later was 't al weer gelijk, nadat PaulT lelijk misgreep. Maarten, die zelfs 'n remiseaanbod had overwogen!, wist de 2-1 te scoren. Niet lang daarna moest Philip de gelijkmaker toestaan: 2-2. Arno kwam vervolgens remise overeen, 2½-2½, en PaulB bracht de onzen zelfs weer op voorsprong na 'n nogal ingewikkeld middenspel: 3½-2½. Kees redde zich in 'n toreneindspel met 'n minuspion: 4-3 en toen was het slotwoord aan Tim, zoals in het begin van dit verslag aangehaald: 4-4. (Paul D.)

Kantje Boord ... (2 december)
Echt van een leien dak ging het niet afgelopen vrijdag (29 november) tegen het eerste van Maassluis ... In 2011 stuurt het 5e dit zelfde team nog met 2½ bordpunten naar huis. Het 4e team had het toch een stukje moeilijker.

Toch hadden we er alles aan gedaan om de boel te beïnvloeden: Een ijskoude zaal en de komst van het hobby-platen-praatje-clubje recht onder de wedstrijdzaal die, i.p.v. de gebruikelijke easy listening, nu eens een keer goed uitpakte met Velvet Underground en de Metalbox van P.I.L. De bas van P.I.L. is zo laag dat je toren automatisch van a8 naar b8 trilt. Zoiets moet gebeurd zijn op bord 5. Waar ik Martin na zijn partij tegen Paul Blok al redelijk vroeg met bier zag rondsjouwen. Helaas verlies: 0 - 1. Martin heeft de gewoonte om te verliezen van laaggerateerde spelers en te winnen van de hooggerateerde.
Niet veel later had op bord 6 Ed de vrede getekend met Hans Quak: ½ - 1½. Helaas, want gezien het ratingsurplus van 300 punten had ik deze partij al bij voorbaat ingeboekt als gewonnen.
Vervolgens eindigde Pim’s partij op bord 2 tegen Gert Dijkstra in remise. Dit was een partij met vooral veel impliciete dreigingen, waarvan ik als simpele ziel de strekking niet kan duiden. Ik was in ieder geval tevreden met het halfje... ... lees verder (TL Mischa)

Het KNSB-bekerteam overleeft de tweede ronde niet (2 december)
Vrijdag 22 november 2013: Magnus Carlsen onttroont wereldkampioen Viswanathan Anand. Luttele uren later spelen vier toppers van ons kluppie (Oscar, Jos, Leo K. en Richard) in het kader van de 2e ronde KNSB-bekercompetitie tegen vier spelers vanuit het Zeeuwse Souburg, die onder aanvoering van ons oudlid René Tiggelman (kampioen van RSRIT in 1985!) de tocht naar Rotterdam hadden ondernomen. En wat bleek na ruim 4 uur spelen en 4 partijen "normaal" schaak, gevolgd door 4 potjes snelschaak? De onzen liggen er uit! De reguliere partijen leverden 'n 2-2 uitslag op (remises voor Oscar en Jos, winst voor Leo K.). Dus werd er tegen de klok van 12 uur door dezelfde spelers met verwisselde kleuren, onder toegenomen belangstelling, nog 'n extra flitsende voorstelling gegeven van wat ons edele spel te bieden heeft. Toen de kruitdampen waren opgetrokken werd het even stil aan onze kant : De Zeeuwen trokken uiteindelijk aan het langste eind: 1½-2½ (winst Jos, remise Richard). (Paul Dekker)

Enkele persoonlijke verslagen team 5 (2 december)
Vier leden van team 5 (Emilian, Rob van der Neut, Jeffrey en Mischa) hebben hun zienswijze op hun partij gegeven in de met 7½-½ verloren uitwedstrijd in Moordrecht tegen De IJssel 2. Lees het hier.