Team 6 pakt eerste punt! (19 december)
In de uitwedstrijd tegen favoriet Ashtapada op donderdag 12 december pakt het viertallenteam zijn eerste punt door 2-2 gelijk te spelen. De naam schijnt een betekenis te hebben maar niemand die precies weet wat, misschien iets uit de Griekse mythologie? Volgens Google is het een bordspel van 8x8 vlakken ontstaan in de 6e eeuw in India. Van het opzetten van een jeugdafdeling door de vereniging uit Hoogvliet/Zalmplaat ziet men na een paar mislukte pogingen af. ‘Ze verkassen, als ze wat beter worden, allemaal naar Spijkenisse’, aldus een van de krasse knarren die de vereniging rijk is.

Ik (Jeffrey) mocht aantreden met wit op bord 1 tegen het enige jeugdige lid aanwezig op deze mistige donderdagavond. Deze Christiaan Hemmes had de laagste rating van het viertal en ik vermoedde een nog niet doorgebroken schaaktalent. Aanvankelijk leek mijn vermoeden te kloppen want hij pareerde mijn geliefde stonewall attack met speels gemak. Ik moest het over een andere boeg gooien, nm. via de damevleugel. Daar vergat zwart zijn dame te verzetten na een dubbele aanval en kon ik zijn dame slaan tegen een toren. Zwart sputterde nog wat tegen maar kon een mat niet meer voorkomen, 0-1.

Op bord 2 speelde Angelo met zwart tegen Jaap Brokaar. Angelo had te kampen met concentratieproblemen als gevolg van slaaptekort en dat kostte hem in de opening een pion. Later werd zijn toren ingesloten en geslagen en stond de stelling verloren 1-1.

Op bord 3 speelde het oud-lid van Ashtapada, Marius, met wit tegen Dennis Barendrecht. ‘Daar win ik nooit van’, zei Marius toen hij zag dat hij tegen deze sterke speler moest. En inderdaad het zag er naar uit dat hij gelijk kreeg. Zwart kwam een kwaliteit voor en had veel druk op de witte koning. Maar wit joeg de zwarte koning naar h8 waar het weliswaar achter een rij pionnen toch niet veilig stond want slechts verdedigd door 1 toren op a8. Wit had zijn dame en een toren op de f-lijn en dreigde met mat, zwart gaf op 1-2.

Op bord 4 speelde Marcel met zwart tegen Ben Spijkers. Marcel kwam een loper voor te staan maar wit had een sterke aanval en de zwarte koning stond niet al te veilig op f7. In een paar minuten tijd wist wit de achterstand in kwaliteit om te draaien in voordeel en uiteindelijk ook in de winst. En zo werd de stand gelijk getrokken 2-2.

De volgende wedstrijd is op 10 januari thuis tegen HZP uit Schiedam. Dan gaan we eens ervaren hoe een overwinning smaakt! (Jeffrey)

   Ashtapada           1416 - RSR Ivoren Toren    1339 2  - 2
1. Christian Hemmes    964  - Jeffrey Ouwersloot  1386 0  - 1
2. Jaap Brokaar        1578 - Angelo Ayala        1363 1  - 0
3. Dennis Barendrecht  1552 - Marius Middendorp   1268 0  - 1
4. Ben Spijkers        1570 - Marcel Rosenberg         1  - 0