RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Indeling Coppa 2013/2014 (31 oktober)
Wedstrijdleider intern Leo de Jager heeft geloot voor de Coppa. Het resultaat is te vinden op de Coppa-pagina, tevens te benaderen via het menu aan de rechterkant. Op deze pagina kan ook doorgeklikt worden naar het hele speelschema. (Arrian)

Bob maakt grootmeesterlijk gehakt van leeuw (22 oktober)
Vrijdag 18 oktober werden er door team 3 tegen Sliedrecht 2 maar liefst 3 leeuwen gekrakeld. Omdat wij twee Leo’s hadden opgesteld, dachten de Sliedrechtenaren misschien dat ze daar drie leeuwen tegenover moesten stellen. Zoals vooraf aangekondigd moest de eerste leeuw van Jan Sulman al snel zijn staart krullen na een vroeg g4 van Alek. Ex-teamcaptain Leo van Dongen had wat meer zetten nodig, maar met een indrukwekkend stukoffer zette hij zijn tegenstander op het verkeerde been, waardoor het mat in 3 werd. Dat invallers het altijd bovengemiddeld goed doen, werd weer eens bewezen. Verreweg het langst deed Bob erover om zijn leeuw krakelen, maar hij speelde dan ook tegen niemand minder dan de propagandachef van het systeem, Jerry van Rekom. Wij weten allemaal wat Bobs geheim is. Enigszins ironisch was het daarom dat de Sliedrechtenaren hun nederlaag weten aan de drooglegging in het Nivon. Een pletsmoes van jewelste als je het mij vraagt, want de grote dorst stak pas nà de wedstrijd de kop op. Dat de drooglegging als een meesterzet ervaren werd, is een stille hint dat ze van dit geheim nog weinig begrepen hebben. Op werkelijk grootmeesterlijke wijze wist Bob zijn tegenstander eerst murw te manoeuvreren. Tegenover de paardzetten d7-f8-g6-f8-e6 plaatste Bob ala Karpov Pe2-c1-d3, waar het paard f4 en b4 verdedigt en aanvallend een oogje houdt op e5 en c5. Ook heel fijn was De2 waarmee zwart’s lange rokade op afstand onaantrekkelijk werd gemaakt. Beide spelers maakten sowieso weinig aanstalten om een rokadestelling in te nemen: daar werd zo lang mogelijk mee gewacht om alle opties open te houden. Zwart reageerde daarop met de spiegelzet Dc8, een teken dat hier een echte schaakpartij gespeeld ging worden.

We komen er in als Bob dan eindelijk voor de korte rokade had gekozen, wat wel moest na 16.b4 en zwart zojuist het al langer dreigende 18....h4 had gespeeld ... lees verder (Keet)

Philip wint 15e den Witten Haen toernooi (21 oktober)
Op maandag 21 oktober heeft Philip in Dordrecht het 15e den Witten Haen rapidtoernooi op zijn naam geschreven met een score van 5½ uit 7. Philip is een trouw deelnemer aan dit toernooi. Hij wist de ijzersterke Remco van Vaalen vóór te blijven, tegen wie hij overigens remise speelde. Voor een verslag en een foto van een dolgelukkige Philip, zie het artikel op de RSB-site (Arrian)

Coppa 2013/2014 (20 oktober)
De competitie is alweer aardig op streek. Het aantal spelers dat nog kan dromen van het kampioenschap is al flink afgenomen. Gelukkig is er voor hun nog een mogelijkheid om een eeuwige vermelding op de website te verdienen: vrijdag 8 november gaat de Coppa weer van start. De loting, buiten het zicht van notarissen en andere bewakers van onpartijdigheid, gebeurt op donderdag 31 oktober. Op 8 november willen we dan zoveel mogelijk partijen uit de eerste ronde laten spelen. Voor de tweede [en de derde?] hangt het een beetje af van de voortgang van de interne. Hoe meer Coppa we nog in de eerste cyclus afgerond krijgen hoe liever. De kwartfinales en halve finales willen we gelijktijdig laten verspelen respectievelijk in maart en april, zodat de finale in mei op de agenda kan komen en we in juni weer eens kunnen genieten van de super-cup met commentaar.

Voor de nieuwe leden:
De Coppa is een knock-out competitie. Voor de indeling wordt geloot waarna de webmaster het hele schema op het internet zet zodat je precies kunt zien wie je in welke ronde tegen kan komen. Op de speelavond zelf loten de spelers zelf om de kleur. De winnaar van de partij, met normale bedenktijd van 1:45” pppp [eventueel ingekort bij later dan 20:15 beginnen], gaat naar de volgende ronde. Bij remise wordt het snelschaken [5” pppp] met verwisselde kleuren. De winnaar gaat door. Bij remise wordt er geloot om de kleur en spelen we een sudden-death partij: wit 6” en zwart 5”, bij remise ‘wint’ zwart.

De indeling:
Elke ronde heeft een einddatum, uiterlijk op die datum moeten de partijen gespeeld zijn. Voor de 1e ronde is die datum 29 november. Sommige ronden proberen we zoveel mogelijk op één avond te spelen, de 1e op 8 november, maar de spelers moeten zelf onderling een datum afspreken. Het initiatief hiervoor ligt bij de speler in de linker kolom.

Aan of afmelden kan tot en met 30 oktober bij ondergetekende, LeoDeJager at upcmail.nl (Leo de Jager)

Team 3 verslaat Sliedrecht 2 met 5-3! (19 oktober)
Het wordt dit seizoen in de Promotieklasse van de RSB-competitie 'n ware slijtageslag: Van de 10 deelnemende teams moeten er 4 (!) degraderen. Voor sommige van die achttallen is elke wedstrijd 'n heus degradatieduel. Zo ook vrijdagavond 18 oktober: ons derde tegen Sliedrecht 2, beide verliezers in de eerste ronde. De wedstrijd kon alle kanten uit, zie het scoreverloop: Alek 1 - 0, Paul 1 - 1, Mark 2 - 1, Leo de J. 2 - 2, Michael 2 - 3, Leo v. D. 3 -3, Bob 4 - 3 en tenslotte Herman 5 - 3. Achter deze droge cijfers gaat, vooral na de 2- 3 achterstand, 'n enorme hectiek schuil.

In de tijdnoodfase gebeurden zoals gebruikelijk weer de meest opmerkenswaardige dingen: Invaller Leo v. D. (Joop was ziek) verraste z'n tegenstander met 'n dameoffer op h6, gevolgd door mat in één; toen was het de beurt aan Bob om mat in één te geven met de dame (op c6). Dat werd echter overzien, maar 'n tiental zetten later kreeg Bob 'n herkansing en zette hij op datzelfde veld c6 wel mat, maar nu met z'n vanaf e1 oprukkende paard (trouwens 'n prachtig matbeeldje: zw.K op a7, wT op b5, wL op b7 en Bob's witte Paard op c6!). Luttele ogenblikken later scoorde Herman de overwinningstreffer met voor beiden nog 'n handjevol seconden op de klok. ... lees verder (Paul D.)

Vader Wim ziet 3 poppetjes lopen (12 oktober)
Bij vallende herfstblaren en pijpende regenstelen was het vrijdag prijsschieten voor de zwartspelers in 1B. In siciliaantjes was Harmen vroeg klaar met Paul Tromp, die zich verkeek op een later a5 in de Najdorf en dat gold ook voor Stijn, die Joop zich te pletter zag offeren. De sensatie van de avond was de vergruizeling van Wim door een ontketende Mark Beijen. In het middenspel verloor Wim eerst een pion en in het resulterende toreneindspel moest hij zelfs tegen 3 verbonden vrijpionnen opboksen. Het ging natuurlijk om de tijd, want Wim had een kwartier meer op de klok. Op het eind dreigden er nog wat pat- en dolletorenmotiefjes, maar met nog maar een half minuutje voor Mark werd een damepromotie toch onvermijdelijk. Vanaf daar was het misschien nog wel 15 zetjes tot het mat, maar dat geloofde Wim verder wel, die zijn verlies sportief opnam. Michael Fung had geen genade voor voorzitter Wouter en ook de remise tussen Léon en Brian was gauw beklonken. Iets langer duurde het tussen Philip en Bob, ook al een siciliaan met typische positionele structuren, maar de vredespijp op het bordes smaakte toch lekkerder.

De laatste en de langste partij was die tussen JoRos & ArnoBel. Om twaalf uur was de volgende diagramstelling bereikt ... lees verder (Keet)

Waar gehakt worden, vallen spaanders (12 oktober)
Vrijdag de 13e september heeft nog meer fraaie fragmenten opgeleverd. In het fragment van de week weet Mark niet wat hem overkomt tegen Joop. De uiteindelijke matzet is uitermate fraai. Geniet! (Arrian)

Sinterklaas is vroeg dit jaar (12 oktober)
Dankzij twee enorme cadeautjes van tegenstander Ridderkerk 1 wist team 4 op vrijdag 11 oktober nipt de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Overigens opende het team vorig jaar het seizoen ook al tegen Ridderkerk 1, toen uit. Hoe ging dat dan zoal in het werk? Allereerst kwam de tegenstander van Ed van Doorn op bord 8 niet opdagen (1-0). Vervolgens vond Sjonnie (wit, bord 2) de remiseweg niet tegen de kampioen van de B-groep van het PK RSB 2012, Tuvshin Boldoo, en verloor dus (1-1).

Het tweede cadeautje werd Arrian (wit, bord 6) in de schoot geworpen. Het diagram ... lees verder (Arrian)

MISSION IMPOSSIBLE ! (9 oktober)
Om maar met de deur in huis te vallen eerst de keiharde cijfers:

Rijswijk (2047)                RSR Ivoren Toren (1901)

1.Frans Hoynck v. Papendrecht (2088)  1   Michael Fung (1924)   0
2.Michael van Liempt (2001)      1   Joop Klijn (1905)    0
3.Rob van Helvoort (2086)       1   Bob Hoos (1876)     0
4.Roel Leezer (2014)         0.5   Paul Dekker (1899)   0.5

               Totaal  3.5          Totaal  0.5

Gisteravond (8 oktober) mochten wij als RSB-bekerkampioen 2012/13 in de eerste ronde van de KNSB-bekercompetitie 2013/14 trachten de Rotterdamse kleuren hoog te houden in Poule C. Dan krijg je dus wel te maken met clubs, waarvan teams deelnemen in de reguliere KNSB-competitie. In dit geval hadden we geloot tegen SG Rijswijk, spelend in de derde klasse KNSB. Ons team mocht slechts aantreden met spelers, die in de RSB-competitie geregistreerd staan voor ons derde. Dat team zag er gisteren heel anders uit dan het viertal, dat in dit voorjaar na spannende strijd, snelschaken en loting de RSB-cup wist te veroveren. ... lees verder (TL Paul Dekker)

Groep 3 (8 oktober)
Mocht het sommigen zijn ontgaan, in groep 3 wordt flink van leer getrokken. Op dit moment zijn daar 15 strijders aan de slag, meer dan in welke andere groep dan ook, zeker als we de championnengroepen A en B als aparte eenheden willen beschouwen. En dat willen we natuurlijk.

Groep 3 is wel eens als de meest te verwaarlozen groep beschouwd, zeer ten onrechte als we zien hoeveel kwaliteit daar rondloopt of vooral zit. Grote namen die thans een schrikbewind uitoefenen in groep 2 of in de hiervoor al genoemde championneneenheden, hebben het echte wedstrijdschaak met al haar listen en lagen geleerd in groep 3. Denk maar eens aan mannen als Maarten v. Doorn , Kees vd Knijff en Marco Starmans. Andere groten laten zich met opzet een groepje terugvallen om in groep 3 weer de juiste wedstrijdmentaliteit op te doen zoals de - bijna Beljavski bedwinger - Wil Sparreboom en Mark Beijen. Als groep 3-kenner durf ik te voorspellen dat in deze categorie groep3-deelnemers binnenkort de komst van Nathanael Spaan te voorzien is. ... lees verder (Wijnand)

Team 5 bezorgt 3-Torens 3 een domper op eerste ‘nieuwe thuis’wedstrijd (8 oktober)
Onze vrienden uit Lansingerland hebben de oude vertrouwde lokatie in Berkel verruild voor een zaaltje in Bergschenhoek. De nieuwe A13-A16 moet ervoor gaan zorgen dat Lansingerland beter verbonden wordt met de beschaving, maar voorlopig zijn er alleen maar meer obstakels verrezen. Na enige omzwervingen in de omgeving kwamen we zo’n 5 minuten te laat binnen druppelen. De thuisploeg was daar echter wel content mee, want de thuisspelers waren ook nog ergens aan het rondzwerven. Ook de vriendelijke debuterende teamleider was duidelijk nog de weg aan het zoeken. Om 20:15 werden dan eindelijk de eerste klokken ingedrukt. In tegenstelling tot de grote drukte bij de jeugd van 3-Torens laten de volwassenen in Lansingerland het afweten. Er deden zelfs enkele jeugdigen met het thuisteam mee om het team te completeren.

Zelf hebben we door twee afmeldingen nog behoorlijk problemen gehad om een compleet team op te trommelen. Voor het vervangen van Hans en Bart kon de teamleider slechts Marcel strikken, waarna hij zich maar heeft ‘opgeofferd’ om het nog lege derde bord te verdedigen. ... lees verder (TL Angelo)

Joper zorgt voor mysterieuze redding en brengt magische rust in de tent (5 oktober)
Gisterenavond was het redelijk stil op de RSR-schaakavond. Het vijfde speelde elders en won van de 3 Torens. Daarmee leek er een rust over de speelzaal te hangen. Hoewel, het zijn nou niet de meest luidruchtige spelers die in dit team zitten, met uitzondering van Mischa natuurlijk. Had wellicht dierendag een kalmerend effect op de spelers? Maarten zag ik althans de ganse avond geconcentreerd achter het bord zitten. Rond 12 uur had hij Tim eindelijk op de knieën. En Paul Tromp speelde zonder omwegen Mark van het bord. De verliezer liet het lijdzaam over zich heengaan. En zelfs Joop! was stiller dan ooit. In een wilde doorschuifvariant van de Caro Kahn speelde Joop! het voor sommige mensen onvermijdbare g2-g4. Tegenstander Marco trok simpel zijn loper op f5 terug, waarmee de pion op g4 een beetje in het niets stond te turen. Joop! leek kansen te hebben, het zag er vervaarlijk uit. Niettemin bleef Marco kalm en behaalde soepel remise. En zowaar, een Joopiaanse uitbarsting bleef uit.

Ik denk dat ik weet waar deze contemplatieve rust door werd veroorzaakt? Niet door dierendag. Het was de magisch kracht van een Joper; of is het een Jooper? Weet u niet wat een Joper is? Schande! ... lees verder (Alek)

CL-A (3 oktober)
Na drie ronden blijkt duidelijk dat Jos dit keer nog vastberadener is dan vorig jaar om de hoogste titel in de RSB binnen te slepen. Met drie uit drie probeert hij te voorkomen dat SB weer roet in het eten gooit. Aan zijn zegekar vinden we al concurrenten Philip en Joost. Ook Oscar is met 2½ uit 3 al aardig op weg naar de top 4. Nog een beetje prematuur maar een groot deel van de rest lijkt nog maar twee plaatsen te verdelen te hebben, waarbij Arno en Tim een minieme voorsprong hebben op de rest. En als Rob net zo in vorm is als hij afgelopen vrijdag tegen Bob leek dan wordt het nog druk bovenin met natuurlijk Joost nog als extra kandidaat.
Onderaan vinden we het trio Maarten, Leo de Jager en Bob, die voorbestemd lijken om uit te maken wie er moet degraderen, hoewel de start van Peter en Philip ook niet alles is en zich aangesloten hebben bij de bus. Echter niet getreurd voor deze heren, een eindsprint van 7 uit 7 kan nog wonderen doen :-) (Leo de Jager)

CL-B (2 oktober)
Van mijn kant even een tussenbalans voor de groep CL-B. Cor van Dongen is weer terug om interne te spelen en is gestart met 3 uit 3. Een plek bij de eerste 4 lijkt in zijn geval wel een logisch vervolg. Afgelopen vrijdag moest Kees eraan geloven, het duurde wel even maar toch. Kees zit toch al in de hoek waar de klappen vallen, het fragement van de week laat aan duidelijkheid niets te wensen over. CL-debutant Mark Beijen gaat ook moeilijke tijden tegemoet, hij zal uit een ander vaatje moeten gaan tappen hoewel verliezen tegen Marco geen enkele schande is. Marco op zijn beurt is met 2,5 uit 3 prima gestart en zal graag de CL-finale wel willen halen vermoed ik.

Joop Klijn, zonder bier, blijft een gevaarlijke klant, dat ondervond Harmen afgelopen vrijdag in een zeer spectaculair duel. Met in een Siciliaan paarden op e6 en d6 en zelfs een toren achter kon Joop de remise binnen harken. Wie weet iets voor de Schakelaar Joop ! Stijn en Paul Tromp lieten een aardige partij zien hoewel mij 0-0-0 van Paul wat optimistisch leek. Tb8 ziet er gevaarlijker uit, hoewel ik een precies oordeel niet kon vellen. Mijn partij tegen de uit Brazilie teruggekeerde Paul Batenburg was daarvoor de reden. Paul bezorgde mij een heel lastige avond in een partij waar wij beiden een zeer versplinterde pionnenformatie hadden. Na de zet Kf2 van Paul kreeg ik plots vertrouwen in een betere afloop en dat bleek zo, hoewel Paul ergens een weg naar remise gemist moet hebben.

De kop is eraf, wie er uiteindelijk boven of onder komen drijven dat zien we wel. Het is echter mooi om te zien dat er vol in gekletst wordt, kijk naar de partij tussen Joop en Mark B. Genoeg stof tot nadenken zou ik zeggen, maar een prachtig gevecht om te volgen. (Wim)

Het blijft een gok .... groep 2 (2 oktober)
In groep 2 is de competitie nu drie ronden verder en laat al een kleine “kopgroep” zien. Maar goed het seizoen is nog jong en iedereen zit nog vol dromen en illusies ondanks de nullen die sommigen moesten slikken. Alek is weer fris en fruitig gestart en wist zowaar na 10 jaar weer eens van Keet te winnen ja ja er zijn heel wat oorlogen uitgevochten die minder lang hebben geduurd... we bedoelen maar. Opvallend is verder het spel van Leo van Dongen met alleen maar remises, is er een nieuwe Sjonnie Ruitenberg geboren? Verder maken de heren Gert Markus, Paul Dekker en Arend indruk met hun degelijk spel. Voor Arnold, Keetbaas en toernooitijger Emilian gaat het juist weer stroef en zullen ze toch wat moeten gaan cashen. Want de lijn tussen promotie, handhaven en degradatie kan wel eens heel dun zijn. Kortom, voer voor de bookmakers volgens deze bookies maken Alek, Michael Fung, Paul Dekker en Wil Sparreboom een goede kans, maar persoonlijk ga ik voor de runners Arend en Gert Markus en laten we eerlijk zijn dat staat toch veel beter (lees $$$) op het RSR toto formulier. Kortom hoogste tijd dat vrijdag de deuren weer open gaan van wedkantoor RSR want het geld moet weer rollen na de huurverhoging. En tenslotte sluiten we af met volgende mededeling: let op de waarde van RSR toto kan fluctueren. In het verleden behaalde verlies is een zekerheid en garantie op meer verlies. (Deo)

Merck toch hoe sterck ... 27 september 1970/2013 (2 oktober)


Een foto waaruit de vitaliteit van onze vereniging zou blijken? Helaas is dat een brug te ver, zoals een ieder zal begrijpen. Wel is het gelukt om de prachtige retro styling van ons clublokaal vast te leggen. Kosten noch moeite zijn gespaard om die typische hallucinerende jaren '70 uitstraling te behouden. Zogezegd de natuurlijke habitat van een RSR-er: 'Weet je nog wel oudje'. Een RSR-er is dan ook een fijnzinnige kunstliefhebber met oog voor de subtiele inrichting van zijn clublokaal. Voor zoveel schoons betaalt een RSR-er graag de hoofdprijs middels een contributieverhoging. Binnenkort is deze foto ook voor het grote publiek als poster te bestellen via de Boog drukkerij. (Mischa)