Groep 3 (8 oktober)
Mocht het sommigen zijn ontgaan, in groep 3 wordt flink van leer getrokken. Op dit moment zijn daar 15 strijders aan de slag, meer dan in welke andere groep dan ook, zeker als we de championnengroepen A en B als aparte eenheden willen beschouwen. En dat willen we natuurlijk.

Groep 3 is wel eens als de meest te verwaarlozen groep beschouwd, zeer ten onrechte als we zien hoeveel kwaliteit daar rondloopt of vooral zit. Grote namen die thans een schrikbewind uitoefenen in groep 2 of in de hiervoor al genoemde championneneenheden, hebben het echte wedstrijdschaak met al haar listen en lagen geleerd in groep 3. Denk maar eens aan mannen als Maarten v. Doorn , Kees vd Knijff en Marco Starmans. Andere groten laten zich met opzet een groepje terugvallen om in groep 3 weer de juiste wedstrijdmentaliteit op te doen zoals de - bijna Beljavski bedwinger - Wil Sparreboom en Mark Beijen. Als groep 3-kenner durf ik te voorspellen dat in deze categorie groep3-deelnemers binnenkort de komst van Nathanael Spaan te voorzien is.

En dan is het onvermijdelijk melding te maken van het verschijnsel "heen-en-weer-bootjes" met als meest aansprekende voorbeelden Arnold Rijken, Shakir Salih, Ed van Doorn, Mischa van Vlaardingen en Leo van Dongen. Iedere keer weer kunnen zij de aanvechting niet bedwingen om het eens een groepje hoger op te zoeken terwijl zij juist typische groep 3 spelers zijn. Het retourticket ligt voor deze luitjes dan ook al bij voorbaat gereed om - na het behalen van de gebruikelijke beschamende scores in groep 2 rond een puntje of 3 - deze tickets vlotjes te verzilveren. Tenslotte zijn er altijd weer frisse talenten die straks de gevestigde elite het schakersleven gaan verzuren met hun verrassende aanpak. Uit het afgelopen seizoen is Emilian de Kievit een voorbeeld hiervan.

Hoe staat de competitie in groep 3 er op dit moment voor, wilde u eigenlijk weten. Voor het beantwoorden van deze vraag raad ik u aan de prachtige tabellen te raadplegen die op deze website beschikbaar zijn. Als u desondanks toch nog verder wilt lezen, mij best hoor. Omdat de meeste kanspaarden pas 2 parcoursjes gelopen hebben, is feitelijk nog weinig te melden. Met name de heen-en-weer-bootjes doen het behoorlijk, waarbij vooral Ed van Doorn een bescheiden lauwerkransje (ALDI-kwaliteit ) verdient. Met 2,5 uit 4 staat hij stijf bovenaan met een halfje meer dan al die andere heen-en-weergangers. Hij had daarbij wel het geluk dat Martin Jaspers-Focks zich na een briljante partij toch nog liet foppen door Wijnand Dobbinga.

Spelers als Rob v.d. Lee en Wijnand Dobbinga spelen graag in groep 3 en moeten alleen moeite doen om niet te promoveren. Zij hebben beiden 1,5 punt, voorlopig een veilige score. Een talent dat nog niet wil doorbreken omdat hij (schandalig genoeg) zijn gymnasiumstudie de voorkeur geeft is Bart Versluis. Hij heeft tot nu één paasei verzameld. Dat moet beter Bart. Van degenen die nog niets verzameld hebben, moet Pim Uytdewilligen als een gevaarlijke outsider worden beschouwd, misschien zelfs uit de hierboven beschreven categorie van groten, die zich terug laten vallen. We zullen het zien. Tenslotte staat op de lijst ook nog Lola die al lang in groep 2 had moeten spelen maar groep 3 kennelijk niet aandurft. Kom op Lola ! (Wijnand)