RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Nieuw artikel Marcel (23 oktober)
Dit keer verhaalt Marcel over de eerste wedstrijd van team 6. Je vindt het hier.

Nieuwe blog (14 oktober)
Sinds februari dit jaar is Marcel Rosenberg lid van onze vereniging. In het nieuwe seizoen probeert hij zijn dochtertje te enthousiasmeren voor het schaken, en dat lijkt aardig te lukken. Hij schreef het volgende: "Sinds de start van dit seizoen gaat mijn dochter naar RSR Ivoren Toren. Omdat ik het altijd leuk vind om haar ontwikkelingen te beschrijven, doe ik dat nu ook weer rond de schaaklessen. Ik vroeg me af of het leuk is om deze ervaringen als nieuws op de site te delen." De redactie vond dat zeker leuk. Aan de rechterkant staat de link naar zijn blog-stukjes. (Arrian)

Coppa, komt dit zien! (14 oktober)
Aanstaande vrijdag is het weer tijd voor de Coppa. Op het programma staan Oscar - Dolf, Joost van Rosmalen - Joram, Jos - Nathanael, Herbert - Wil en Kees - Tim. Ja een mooi programma voor een kwartfinale, da's raar dan heb je toch maar vier partijen? Volgens de kalender is het pas oktober en dan moet dit dus de eerste ronde zijn. Vrouwe Fortuna heeft echter beslist dat langzaam warm draaien deze COPPA-versie niet de bedoeling is. De winnaar van deze Coppa zal een hele rij gladiatoren moeten verslaan om de trofee mee naar huis te mogen nemen. Philip en John S. wilden niets van dit spektakel missen en zijn, om zich komende vrijdag volledig op hun rol van toeschouwer te kunnen storten, elkaar reeds naar de strot gevlogen. Twee koningen, beschermd door in totaal precies één schamel pionnetje op f7, moesten lijdzaam afwachten hoe ze omgebracht zouden worden. Philip's was de gelukkige die de dans net wat langer kon ontspringen.

Kortom, vrijdag 19 oktober aanstaande begint de Coppa weer echt. Het programma voor de eerste ronde is te vinden via de Coppa-pagina. (Leo de Jager)

Het vierde: Tafelen in Ridderkerk (11 oktober)
Dinsdag reed zo'n beetje het complete wagenpark dat RSR rijk is naar Ridderkerk... Ter illustratie: Bij het derde rijdt niemand auto en willen de meesten zelfs niet als passagier naar de dorpen die ons in de competitie zijn toebedeeld: "Fuck the auto!!" kreeg ik ooit als antwoord op de vraag of iemand mee wilde rijden... Het vierde is een beschaafd team met alleen maar nette mensen met dito tafelmanieren... :-) Daar spelen mensen die mij (teamleider) dan ook netjes vragen: "Ik sta gewonnen, mag ik het afmaken?" Kijk, zo moet het!

Wij mochten dus in Ridderkerk aantreden in een geinig zaaltje waar ook de plaatselijke etherpiraat SLOR zijn uitzendingen verzorgt. Opvallend bij, deze toch niet zo grote, vereniging was de grote opkomst van spelers die aan de interne meedoen. Leo merkte terecht op dat het daar drukker was dan bij Charlois Europoort. Wel, grote opkomst interne en een bondswedstrijd is wel iets teveel gevraagd voor de wat krappe afmetingen van hun speellokaal. Zelf zaten wij op de lagere borden rug aan rug met de spelers van de interne competitie; en als je dan de pech hebt tegen de meest massieve speler te zitten, dan wordt het benauwd... ... lees verder (TL Mischa)

Team 2 komt met de schrik vrij tegen Philidor Leiden 2 (7 oktober)
Er zijn van die dagen dat je als teamleider denkt: Waarom gebeurt dit??

Zaterdagochtend 7 oktober krijg ik een telefoontje van Harmen: "Arnold , mijn vrouw is ziek en eigenlijk moet ik voor de kinderen zorgen, maar als het moet dan kom ik wel??" Mijn reactie is natuurlijk: "Ga voor je gezin zorgen, veel belangrijker dan een schaakpartij in Leiden."

Daarna is het denken begonnen: wie van het 3e team is in vorm? Mijn eerste gedachte was Leo de Jager, omdat ik hem een stabiele schaker vind, maar helaas had hij een afspraak. Afgelopen maandag heb ik het 3e team bekeken in een bejaardenhuis bij Erasmus en degene die op mij het meeste indruk heb gemaakt is onze Griekse aanwinst Andreas. Natuurlijk heb ik hem wakker gebeld, want hij gaat laat naar bed en studeert graag in de avond/nacht. Eenmaal wakker geworden vond hij erg leuk om in te vallen en zo gingen we met een goed gevoel naar Leiden. ... lees verder (TL Arnold)

RSR Ivoren Toren 1 verliest verre uitwedstrijd
Longa Vianen est. Een drama in drie bedrijven (7 oktober)
De weg is lang, zeker de terugweg na de teleurstellende 6-4 nederlaag tegen Vianen DVP van afgelopen zaterdag 7 oktober. Onze eerste uitwedstrijd van het seizoen begon aanvankelijk veelbelovend, op bord 1 kreeg FM Oscar na een uur een reglementair punt omdat zijn tegenstander FM Odendahl niet kwam opdagen (0-1). Maar spoedig werd het duidelijk dat het een moeilijke middag voor ons zou gaan worden, alleen Jos en Herbert waren met voordeel uit de opening gekomen. De eerste die de strijd moest staken was Stijn die op bord 9 een gesloten Spaans mishandelde, een wanhoopsoffer naar eeuwig schaak mocht niet meer baten (1-1). Spaan kon op bord 7 tegen een Nimzowitsch-verdediging de verleiding van een Grieks loperoffer niet weerstaan maar liep uiteindelijk toch achter de feiten aan (2-1). ... lees verder (Oscar)

Drie mooie partijen en de kampioen onttroond (6 oktober)
Gisterenavond in het regenachtige Zuid stond het RSB-bekerteam van RSR voor de moeilijke opdracht het kampioensteam van vorig seizoen – Charlois Europoort - te pletten.

Het was rustig in de Groene Hel, angst? Alleen wedstrijdleider John van de Laar probeerde zoals gewoonlijk met grapjes ons sterrenteam uit evenwicht te brengen. En dat we een topteam op de been hadden valt al af te lezen aan de partij van Marco Starmans. Tegen Carel Vredenborg speelde hij op bord 2 met wit het Blumenfeld-gambiet. Na een Dameschaak op a5 en wits antwoord b4, kon Marco rokeren en lag de zwarte stelling aan alle kanten open. Zwart had geen schijn van kans en mocht lijdzaam toezien hoe Marco de boel oprolde. Zie het fragment van de week. ... lees verder (Alek)

Maandag altijd lastig (3 oktober)
Maandag. Wie speelt er nou op die dag? Ik bedoel, het komt direct na twee dagen van gelukzaligheid... die dan keihard onderbroken wordt door jawel die Maandag. Kortom, we mochten weer eens naar een uitwedstrijd tegen Erasmus 2 op een regenachtige ja natuurlijk Maandag 1 oktober! Omdat vorig seizoen RSR 3 nogal wat kritiek had opgeleverd van pers, publiek en spelers, had teamcaptain Leo van Dongen besloten om dit keer hulp in te roepen van Geliefde Leider Herman Keetbaas, beter bekend als redder van RSR of Hij die verscheen uit het licht van zon en maan. Kortom de overwinning was al binnen handbereik bij aankomst. ... lees verder (TL Leo vD)

Van kuuroord Cagliari naar volle bak NIVON (3 oktober)
Koud terug uit het trainingskamp van Cagliari, door 5 RSR-avonturiers, schakend boven een ruisend kabbelende branding, omgetoverd tot een waar kuuroord, met veel voetbalmassages en diverse wisselbaden in de ter plekke erg zoute Middenlandse Zee, zo zout dat Cagliari er kennelijk of vermoedelijk, dat was de vraag, groot van geworden is, bevond ik mij vrijdag 28 september, in het nu subsidieloze en met vrijwilligers draaiende NIVON met marktconforme consumptieprijzen, in het warme bad dat RSR-competitie heet. Gezellig gezeten naast Plas en Wim Koster aan de ene en Arend Bongers en nieuw lid Kees van der Knijff aan de andere kant, was het weer tijd voor een traditioneel potje frans tegen Peter Torczynski. Meestal gaat er veel tijd verloren aan het uitdenken van de oeverloze strategische concepten in dat gesloten frans, die in tijdnood vaak niet meer taktisch kunnen worden verzilverd. De laatste aflevering was nog maar van een paar maanden geleden en toen werd het plotseling remise na wederzijdse kansen. Zou het dit keer lukken om Torczynski’s franse huisje te slopen? ... lees verder (Keet)

RSR Ivoren Toren 5 strijdend ten onder (3 oktober)
Vooraf werd nog geopperd door teamleider Angelo, dat het vrijdag 28 september moeilijk zou worden, daar Fianchetto 2 vorig jaar alle wedstrijden hadden verloren. Ze zouden wel eens gebrand kunnen zijn op revanche. Nou, dat hebben we geweten.

Léon op bord 3 raakte verzeild in het gesloten Catalaans (heel toepasselijk fianchetteerde de Fianchetto 2 witspeler zijn loper in een vroeg stadium op g2) tegen Kees Sio. Als bekend komt zwart in deze opening wat verkrampt te staan en is langdurig, nauwkeurig spel vereist om gelijk te komen. Zwart vindt echter geen goede plek voor zijn dame en er komt zelfs aftrekdameschaak in de stelling. Toch komt hij uiteindelijk enigszins verrassend en weliswaar ten koste van een pion en met twee pionnen op de verkeerde kleur, redelijk weg uit de problemen. Maar door een onnauwkeurige ruil op de 22ste zet stort de zwarte stelling alsnog in. Enkele zetten later is het (verdiend) 0-1. ... lees verder (TL Angelo)