RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Coppa (29 september)
Om te voorkomen dat de leden die geen bcc berichten willen ontvangen ongewild een grote vis mis lopen hier nog een kleine herinnering: Ook dit jaar spelen we natuurlijk om de Coppa. De loting is op zondag 12 oktober door de bekende zakkenvuller, sorry notaris, de heer Zakkenvuller. Als je mee wilt doen en je hebt geen mailtje gehad, of het is onbedoeld in de vuilnisbak terecht gekomen: stuur uiterlijk 11 oktober een mailtje naar Leo de Jager [LeoDeJager@upcmail.nl] en je loot mee.(Leo de Jager)

TEAM 2 boekt overtuigende overwinning (28 september)
Afgelopen zaterdag eerste ronde KNSB-competitie 2014/15: Ons TWEEDE TEAM toog in liefst 6 (!) automobielen op weg naar Amsterdam-Zuid; de gemeentelijke parkeerwachters hadden 't er maar druk mee! Uit alle hoeken en gaten kwamen onze spelers aangereden. Uit Herkingen, uit Hendrik Ido Ambacht, uit Schiedam, uit Capelle aan den IJssel, uit het Noordhollandse en ook nog enkelen uit Rotjeknor. Ter plekke aangekomen werden op bevel van hogerhand onmiddellijk alle andersoortige mobielen ingeleverd en in verzekerde bewaring gesteld bij captain Paul D., teneinde eventuele sancties in de vorm van een nul te voorkomen.

Hoe onsamenhangend de reis als ploeg ook leek, des te meer trad het achttal zijn tegenstanders vastberaden tegemoet. Die opponenten waren de leden van de Eerste Nederlandse Populaire Schaakschool (ENPS), pgericht 27 september 1936 in de tijd, dat er vele verenigingen als paddestoelen uit de grond schoten als gevolg van de schaakhausse na het behalen van het Wereldkampioenschap door Dr. Max Euwe. We speelden dus op hun verjaardag, maar waren bepaald niet van plan hen de punten cadeau te geven. ... lees verder (TL Paul D.)

De eerste klap ... (27 september)
Op 26 september reisde het RSR Ivoren Toren V1-team per metro af naar CSV in Capelle aan den IJssel, alwaar wij hartelijk ontvangen werden. Wel maakte het achtervoegsel V1 bepaalde herinneringen los bij de wedstrijdleider, waarover hij overigens niet wilde uitweiden. Vlak voor aanvang werd Marius onwel. Hij vermoedde een opkomend griepje, maar het kan ook iets te maken hebben met de wedstrijdlocatie gevestigd in een verzorgingstehuis waar de binnentemperatuur op tenminste 24 graden gehouden wordt. Gelukkig ging hij het toch proberen aan bord drie, ondanks de waarschuwing van de teamleider dat zijn jeugdteam –zoals wel vaker voorkomt bij onervaren jeugdteams- de gewoonte had om “tot het gaatje” te gaan. Die waarchuwing bleek terecht. Zijn tegenstander gaf inderdaad pas op toen Marius met wit na geleidelijk een gigantisch overwicht aan hout te hebben opgebouwd, ook nog de naast twee pionnen alleen overgebleven dame tegen een toren ruilde (door een ingelaten penning van de koning). Snel naar huis en beterschap! ... lees verder (Léon)

Aftrap van nieuw seizoen (6 september)
Het nieuwe seizoen begint vrijdag alweer. En één ding staat al vast, we krijgen een nieuwe kampioen. Oscar heeft vier titels achter elkaar gewonnen en heeft zowel meelij met de penningmeester [zo’n nieuwe beker loopt stevig in de papieren] als zijn clubgenoten. Niet langer dienen zij als kanonnenvlees, maar eindelijk zijn zij bevrijd van de loden last alleen maar te kunnen afwachten wanneer hij de titel veilig stelt. Titelkandidaten te over: Dolf en Jos bijvoorbeeld, beiden absolute ratingtoppers maar tot nu ontbreekt hun naam op de beker. Of weer iemand van het illustere rijtje Wim, Rob en Nathanael, wier namen al meerdere malen gegraveerd zijn. Of Lennard die met 100% gepromoveerd is of Piet de Knoeier die eindelijk het licht heeft gezien? ... lees verder (Leo de Jager)

Schaakblues in de zomer (6 september)
LCT
Schaken kent geen winter- of zomerstop als je ervoor kiest. Zoals het Leiden Chess Tournament beschikbaar voor alle niveaus in hartje Leiden. Respect voor de echte diehards die zelfs in het al toch niet zo’n koude zaal, om ook nog eens te spelen met een buitentemperatuur van maximaal 35°C. Zo waren ook toernooikanonnen Stijn, Wil en Mark aanwezig. ... lees verder (Don en Mark van Beijlegoen)

Schaakvakantie in Praag (6 september)
(Noot redactie: door Wijnand ingezonden op 19 augustus 2014 en helaas door drukte even blijven liggen)

Nu het nog zomer behoort te zijn, waag ik het er maar op over mijn vakantie te schrijven, die - in het geheel niet toevallig - met Arnold Rijken in mijn nabijheid werd doorgebracht. Om hinderlijke vragen te vermijden: ook mijn allerliefste vriendin Jeanine was van de partij. Praag: een bestemming die meer is dan alleen maar een mooie stad aan een rivier.

Het cultureel leven in Praag staat op een hoog peil wat zich o.a. laat zien door de aanwezigheid van drie prachtige operatheaters . In een van de drie, het zgn. Standentheater, waarin destijds Mozart in 1787 zijn première van Don Giovanni beleefde, vonden tijdens ons bezoek regelmatige voorstellingen van deze opera plaats. Uiteraard lieten we ons dit buitenkansje niet ontgaan. Daarbij ontzag ik mij zelfs niet om in dit eeuwenoude theater me te bedienen van een Ipad om de theatrale omgeving digitaal in beeld te brengen. ... lees verder (Wijnand, 19 augustus 2014)

Een Baltische reis naar M. Tal (6 september)
(Noot redactie: Wijnand had dit artikel een jaar geleden ingezonden met als opmerking "alhoewel het eigenlijk iets voor de Schakelaar had moeten zijn". Het artikel is helaas blijven liggen, en in de tussentijd is er nog altijd geen Schakelaar verschenen ...)

Wie van mijn generatie schaakliefhebbers kan de in 1992 overleden Let Michail Tal vergeten, wereldkampioen schaken in 1960. Ik in elk geval niet.

Zonder ooit iets van zijn partijen te hebben begrepen (ter geruststelling: dat onbegrip geldt ook voor partijen van grote schakers als Arnold Rijken en Rob v.d. Plas) raakte ik toch geboeid, vooral door wat hij teweeg bracht in de schaakwereld. Zijn partijen werden door weinigen begrepen, zodat hem de eretitel "de tovenaar van Riga" ten volle toekwam.

Achteraf kon men haarfijn determineren waar Tal in de fout was gegaan, wat echter tijdens de partij zelf onmogelijk bleek. Tal zette het bord "in brand" en uit die toestand ontsnapten er maar weinig. Over het veelbewogen leven van deze tovenaar moet je in elk geval het artikel van Genna Sosonko gelezen hebben dat in het tijdschrift Matten nr 8 van 2010 werd gepubliceerd. ... lees verder (Wijnand, 5 september 2013)