De eerste klap ... (27 september)
Op 26 september reisde het RSR Ivoren Toren V1-team per metro af naar CSV in Capelle aan den IJssel, alwaar wij hartelijk ontvangen werden. Wel maakte het achtervoegsel V1 bepaalde herinneringen los bij de wedstrijdleider, waarover hij overigens niet wilde uitweiden. Vlak voor aanvang werd Marius onwel. Hij vermoedde een opkomend griepje, maar het kan ook iets te maken hebben met de wedstrijdlocatie gevestigd in een verzorgingstehuis waar de binnentemperatuur op tenminste 24 graden gehouden wordt. Gelukkig ging hij het toch proberen aan bord drie, ondanks de waarschuwing van de teamleider dat zijn jeugdteam –zoals wel vaker voorkomt bij onervaren jeugdteams- de gewoonte had om “tot het gaatje” te gaan. Die waarchuwing bleek terecht. Zijn tegenstander gaf inderdaad pas op toen Marius met wit na geleidelijk een gigantisch overwicht aan hout te hebben opgebouwd, ook nog de naast twee pionnen alleen overgebleven dame tegen een toren ruilde (door een ingelaten penning van de koning). Snel naar huis en beterschap!

Aan bord twee kwam Jeffrey wat gedrongen te staan maar met een licht materiële voorsprong slaagde hij erin geleidelijk ruimte te creëren, sprokkelde hier en daar een pionnetje en pakte zijn tegenstander langzaam in. Emilian bereikte aan bord 1 een eindspel van beide aan beide vleugels pionnen, maar met een loper voorsprong. Emilian had wel veel meer tijd nodig gehad voor het bereiken van deze theoretisch gewonnen stelling. Met nog ongeveer 3 1/2 minuut op de klok tegen 41 minuten van zijn tegenstander, zette Emilian de klok stil omdat hij geconstateerd had dat de extra 5 seconden uitbleven. Het kostte enige moeite om de wedstijdleider van het probleem te overtuigen. Besloten werd die 5 seconden alsnog in te stellen – wat makkelijker gezegd bleek dan gedaan. Jeffrey wees bovendien op het feit dat Emilian eigenlijk ook recht had op 5 seconde per zet in wat inmiddels een indrukwekkende zettenreeks was geworden. Uw verslaggever besloot inmiddels zelf maar een klok ter hand te nemen met de inmiddels in heel Rotterdam en verre omstreken beroemde optie 23. Om de zaken niet te ingewikkeld te maken, kreeg Emilian van hem de 3 1/2 minuut maar in het vervolg wel 5 seconde per zet erbij. Dit bleek voor Emilian ruim voldoende tijd om door nauwkeurig spel gebaseerd op zetdwang zijn tegenstander op de knieën te dwingen.

Eerder had uw verslaggever aan bord 4 ook gewonnen, nadat zijn zeer agressief spelende tegenstander zijn dame had laten insluiten die tegen een loper van het bord verdween. Al afruilend en pionnetjes scorend stevende zwart op een overwinning af, al ging wit door tot mat. 0-4! een uitstekend begin. Onze kersverse voorzitter van de RSB (Red.: Angelo) kwam nog polshoogte nemen toen wij al op weg naar de uitgang waren en was zo vriendelijk ons een lift te geven, met een korte tussenstop op de nieuwe locatie van SO Rotterdam. Wij sloegen een uitnoding voor snelschaak aldaar vriendelijk, maar beslist af. Het was mooi geweest. (Léon)

   CSV                 1036 - RSR Ivoren Toren V1 1466 0 - 4
1. Tim Tian            892  - Emilian de Kievit   1540 0 - 1
2. Björn Hartog        1179 - Jeffrey Ouwersloot  1430 0 - 1
3. Hans Hsiao               - Marius Middendorp   1295 0 - 1
4. Jimmy Tsai               - Leon Cornelissen    1598 0 - 1