RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

De Onwillige Dame (2) (29 september)
Je hoort wel eens hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt. Team 3 en team 6 (viertal) kunnen er over meepraten. Ze hebben daar één willige dame en die is helemaal niet zo willig, ze wil totaal niet gepakt worden. 17 Februari 2012 had ik nog goed in mijn geheugen. Dat trauma tegen De Willige Dame dacht ik wijselijk voor me te houden om mijn teamspelers niet te ontmoedigen. We kregen toen een flink pak slaag thuis. Alleen Emilian wist toen een halve erepunt te behalen. Mijn angst voor een herhaling bleek terecht. ... lees verder (TL Angelo)

RSR 1 te laat op stoom tegen Sas van Gent 1 (29 september)
In de thuiswedstrijd op zaterdag 21 september tegen het sterke HWP Sas van Gent leek RSR 1 gezien het scoreverloop volledig overlopen te worden, maar op het eind hebben we de schade beperkt kunnen houden. Omdat ik zelf moest invallen heb ik helaas niet heel van de andere partijen gezien.

Invaller Joop hield het nog geen 20 zetten uit en ook Harmen verloor daarna, waardoor we op 0-2 achterstand stonden.

Om het verslag toch maar wat te vullen, zal ik maar een deel van mijn partij laten zien. ... lees verder (TL Michael)

Nieuw blogartikel Marcel (27 september)
Het is helaas even blijven liggen bij de redactie, maar nu is het nieuwste blogartikel van Marcel te lezen op zijn blog. Ga naar Vakantie en Fritz.

De Onwillige Dame (24 september)
In de eerste wedstijd van team 3 in de 9-rondige Promotieklasse, op 23 september 2013 tegen De Willige Dame 1, zijn de eerste 3 bordpuntjes binnen. In de wat benauwende atmosfeer van Visser’s poffertjessalon was dat helaas het hoogst haalbare wat er er in zat.

Met Angelo’s viertal, deels in de biechtstoelen, erbij, was het vrij vol. Een kwispelende schapendoes banjerde er vrolijk tussendoor en met een hoop gestruikel over uitstekende tafeldelen en overbodige houten stoelen en krukken was omzichtig laveren langs de borden geboden.

In deze authentieke middeleeuwse ambiance met zwaar vergeelde borden en stukken lagen een aantal koffiehuispotjes in de rede. ... lees verder (Keet)

Nine-twenty-one 2013 (22 september)
Als versbenoemde wedstrijdleider (extern) van Ons Kluppie was ik gisteren getuige van de openingsmatches van ons eerste en tweede team in de KNSB-competitie 2013/14, tegen resp. Het Witte Paard uit Sas van Gent en Boven IJ uit Mokum. Vooral de verrichtingen van het tweede team hadden mijn volle aandacht, in het bijzonder waar het ging om "Het gedrag van de spelers", zoals omschreven in artikel 12 van Regels voor het schaakspel van de FIDE, uitgave 2009. In artikel 12.3B wordt gerept over het in bezit zijn en gebruik van "het mobieltje", om het maar even populair te duiden, tijdens het spelen van officiële wedstrijden. U begrijpt al waar ik heen wil: Na zo'n anderhalf uur spelen (vanaf 13.00 uur), alsof er 'n bom afging, klonk in ons doodstille speellokaal het snerpend geluid van een tegenwoordig bij velen geliefd "speeltje". En dat juist op het moment dat ik mezelf even te goed deed aan 'n drankje bij de bar. Hevig ontdaan kwam ons aller Maarten mij en captain Arnold meedelen dat er iets mis was gegaan met zijn juist deze week aangeschafte elektronisch wonder, en dat alles was veroorzaakt door een onverhoedse beweging, waarbij zijn linker elleboog steunend op zijn linker broekzak het wonderschone apparaat tot een geluidsexplosie bracht, niet te vergelijken zelfs met 9/11 !! De gevolgen waren desastreus: Maartens tegenstander claimde terecht de winst van de partij en het team als geheel was zodanig van slag, dat (niettegenstaande de gelijkmaker door Marco) de wedstrijd uiteindelijk verloren ging met 2½-5½, ondanks heldhaftig verzet van Tim, Arno en Philip. Als schrale troost mocht ik daarna nog wel genieten van de eindfase in de twee partijen aan de topborden van ons eerste. Hoewel de wedstrijd al beslist was bij 'n stand van 1½-6½ voor de Belgische Zeeuwen (Zeeuwse Belgen, zo u wilt) wist eerst Leo kranig de winst voor zich op te eisen in 'n spannend toreneindspel, waarna de toen (19.00u.) nog aanwezige supporters onze kopman Oscar, met 'n kwaliteit minder, een zwaar bevochten remise zagen behalen tegen GM Paul Motwani, die van alles en nog wat probeerde het eindspel kale TT tegen kale TL te winnen. Eindstand 3-7. Het riep bij mij herinneringen op van de partij Timman - Velimirovic (Rio 1979), waarin Jan, weliswaar in 'n andere setting en dus niet helemaal vergelijkbaar, na dagen analysewerk met de nodige secondanten, aan het langste eind trok. Van iets recenter datum was het eindspel van onze Dolf tegen Jan van Overdam uit de wedstrijd tegen Charlois Europoort. Lees maar na in ons archief Nieuws op de site! Al met al 'n bewogen middag met alles dat schaken zo leuk maakt, zeg ik de voetbalverslaggevers na. (was opgetekend, jullie wedstrijdleider Paul Dekker)

Nieuwe ronde, nieuwe kansen (10 september)
Aanstaande vrijdag, inderdaad de 13e, begint de interne competitie weer. Net als bij het RSB kampioenschap is duidelijk dat een van onze leden er met de titel van door gaat. Maar anders dan bij de RSB hebben wij veel meer kandidaten voor de titel. Het is zelfs zo erg dat we zeker weten dat Nathanael, ondanks de nodige RSB titels het niet gaat worden, de overmacht [van de reglementen] is voor hem te groot. Voor Wim is het al een paar jaar geleden dat hij er met de titel vandoor ging en voor Rob [vd Plas] is het al weer een eeuw geleden. Een nieuwe naam kan natuurlijk ook. Kan Jos nog een tandje bij zetten, of wordt het toch rating favoriet Cor van Dongen die op de volgende ALV gehuldigd gaat worden. Of is de RSB kampioen toch te sterk voor de rest van RSR en gaat Oscar het record van Paul Dekker evenaren?
Voor Richard in ieder geval een uitgelezen kans om een speciale toto in elkaar te flanzen. Wie plaatsen er zich voor de CL, wie wordt kampioen, wie wint de Coppa en wie weet de mega vormcrisis van Wil en Nathanael te evenaren, welke Groep3 speler plaatst zich in mei voor de Voorrondes?

Einde 1e cyclus op 17 januari
De groepsleiders zijn inmiddels al hard bezig om met een zogenaamde loting te zorgen voor een zo spannend mogelijke competitie waarvan de eerste cyclus dus aanstaande vrijdag begint. De eerste cyclus is uiterlijk op 17 januari 2014 afgelopen. Op de ALV hebben we daartoe het fenomeen ‘papieren nul’ weer uit de kast gehaald en afgestoft. Op 17 januari 2014 worden alle papieren nullen die nog open staan met een druk op de knop omgezet in echte nullen. Ook hebben we een kleinigheidje veranderd aan de regels bij gelijk eindigen. Na het onderlinge resultaat komt nu eerst het aantal winstpartijen als criterium, vóór de SB score.

Klokken aan om 20:15
Ook belangrijk om te vermelden is dat steeds meer van onze leden van heinde en verre komen en toch milieuvriendelijk reizen. En die willen als het even kan de laatste tram halen maar liefst ook nog analyseren of met een paar snelschaakpotjes bewijzen dat ze toch sterker zijn dan die .. waar ze net van verloren hebben. Daarom voor alle duidelijkheid nog een keer: het begintijdstip van de partijen is officieel 20:00. Om de jeugd echter de kans te geven de stukken weer op te zetten en hun huiswerk mee te nemen smokkelen we al een kwartiertje. Ook om de groepsleider van Groep3 voldoende tijd te geven voor een indeling horen de klokken aan te gaan om 20:15. Om dat mogelijk te maken verzoek ik de spelers van Groep3 tijdig, om 20:00, aanwezig te zijn of als je dat niet redt tijdig aan Shakir [alansari_shakir@yahoo.com] per mail door te geven dat je wat later bent zo dat hij je toch in kan delen.
Aan de overige leden het verzoek dat als ze verlaat zijn met de tegenstander te overleggen hoe te handelen. Eigenlijk moet er dan al een klok lopen, maar als dat niet het geval is moet er gekozen worden tussen laat klaar of de tijd netjes verdelen.

Dan rest niets meer dan iedereen een mooi seizoen met vele mooie partijen toe te wensen. (wedstrijdleider intern Leo de Jager)