De Onwillige Dame (2) (29 september)
Je hoort wel eens hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt. Team 3 en team 6 (viertal) kunnen er over meepraten. Ze hebben daar één willige dame en die is helemaal niet zo willig, ze wil totaal niet gepakt worden. 17 Februari 2012 had ik nog goed in mijn geheugen. Dat trauma tegen De Willige Dame dacht ik wijselijk voor me te houden om mijn teamspelers niet te ontmoedigen. We kregen toen een flink pak slaag thuis. Alleen Emilian wist toen een halve erepunt te behalen. Mijn angst voor een herhaling bleek terecht.

Op bord 2 speelde Angelo (ik dus) tegen Fons Claessen. Al gauw merkte ik dat het moeilijk zou worden. Een pionnetje weggeven, kon ik nog pareren met een mooie paardencombinatie waarbij ik twee paarden tegen een toren won. Helaas gaf ik even later een paard volledig weg. Ik was blijkbaar geïntimideerd door het resultaat uit het verleden. De partij werd nog zo lang mogelijk gerekt, maar de 1-0 was niet meer te vermijden.

Bart liet bord 1 aan Jeffrey, die zich dapper verweerde tegen Anne Meeldijk. Deze heer nam al gauw het initiatief over en bracht Jeffreyheel lang in de verdrukking, maar hij kon goed tegenspel bieden. Helaas kon een pionnetje niet teruggewonnen worden en werd het 2-0.

Op bord 4 kwamen Marcel en Willem Platje met een Spaanse opening, waarbij Marcel koos voor het Cordelgambiet: hij offerde een pion in het centrum waardoor hij met de ‘willige dame’ op d4 kon terugslaan. Marcel kon daarna verder ontwikkelen terwijl de tegenstander zichzelf in de weg bleef staan. Zijn plan was om de koning te ontregelen en daarmee de ontwikkelmogelijkheden verder te beperken. Hij zag echter over het hoofd dat hij met het slaan van een paard op f3 een stuk weggaf. Kon gelukkig nog een tweede op rij voorkomen, maar alles wat hij vervolgens deed om de jacht op een stuk terug, werd doorzien. Uiteindelijk getracht de partij met een pionneneindspel te beslechten, maar de kleur van zijn overgebleven loper was dusdanig ongunstig dat hij er ook hiervan achter elkaar twee kwijtraakte. Doorspelen zou zelfkastijding zijn geweest. 3-0.

Viel er dan niks positiefs te melden? Jawel, Marius gaf een geweldig spel weer tegen teamleider Piet Schuller. Piet kon geen kant meer op, maar helaas lukte het hem om een remisestelling op het bord te toveren en kon Marius zijn extra pionnetje niet verzilveren: 3½ - ½. De volgende wedstrjid is op 15 november tegen Spijkenisse dat ook zijn eerste partij verloor. Dus met winst dragen we gewoon de rode lantaarn over. (TL Angelo)

   De Willige Dame  1380 - RSR Ivoren Toren    1339 3½ - ½
1. Anne Meeldijk    1553 - Jeffrey Ouwersloot  1386 1  - 0
2. Fons Claessen    1441 - Angelo Ayala        1363 1  - 0
3. Piet Schuller    1319 - Marius Middendorp   1268 ½  - ½
4. Willem Platje    1205 - Marcel Rosenberg         1  - 0