RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Team 5 op Goeree-Overflakkee (24 maart)
Eigenlijk valt er over de wedstrijd SOF/DZP 4 - RSR Ivoren Toren 5 in de zesde ronde, op maandag 2 maart j.l., niet veel te zeggen. Buiten de niet altijd even rechtlijnige rijstijl van Mischa erheen dan, de twijfel van Emilian of we er wel waren terwijl we voor de deur stonden, de tegenstander van Mischa die ons allen persoonlijk de hand kwam schudden, de in gedachten binnensmonds mompelende maar in werkelijkheid buitensmonds zijn eigen spel bekritiserende en daarmee de serene rust verstorende interne speler van SOF/DZP, de tegenstander van Mischa die na verlies maar potjes rapid wilde blijven spelen, mijn tegenstandster waarvan sommigen dachten dat het mijn tegenstander was, SOF/DZP die eindelijk eens een club bleek te zijn waar je met je consumptiebon alles mocht nemen, zelfs een baantje zwemmen of bowlen behalve de halve liter bier, de teamleider van SOF/DZP cs die de inmiddels uitgespeelde analyserende spelers tot stilte maanden, de inmiddels van zijn eigen spel gruwelende interne speler hetgeen buitensmonds steeds aanweziger de sfeer bepaalde, de stilte van de teamleider van SOF/DZP, ... lees verder (Marcel)

'I am in the business of consuming information' (24 maart)
Blufte Kasparov ooit op een vraag van een schaakverslaggever wat hij na zijn schaakcarričre zoal uitspookte. Je hoort het hem zeggen op zijn bekende gnuivende toon. Het kwam bij me op toen ik zondag 21 maart zat te verzinnen hoe het verslag van de massakamp tegen Voorschoten van de vorige dag er uit ging zien.
Zo’n verslag van 16 gespeelde partijen van team 1 en 2 dreigt al gauw boekhoudersproza te worden en dus zette ik de tv maar eens aan. Daar zat Kasparov op de Nederlandse tv net uit te leggen dat Poetin een groter gevaar is dan Hitler. Niet alleen had de geschiedenis hem dat geleerd, maar al dat informationconsuming had hem ook in de armen gedreven van het Centre for Security Policy, de nieuwste amerikaanse denktank, waar alle NAVO-haviken en koude oorlogs-nostalgici bij elkaar zitten.
Dat hij zich niet meer aan een bezoekje aan Rusland waagt was duidelijk, maar het feit dat zijn moeder en de rest van zijn familie nog gewoon in Moskou woonden, had toch iets geruststellends: zoveel erger dan Hitler was Poetin blijkbaar nog niet of zijn dit niet de veiligheidsaspecten waar CSP over praat?
Kasparov deed ook nog een voorspelling: Poetin gaat ooit dood - in het Kremlin. Nou goed, als een poes in het nauw dan. Mede er in gedreven door de informatieconsumerende Kasparov zelf. Natuurlijk werden de schaakvergelijkingen niet geschuwd, maar het gekke aan die vergelijkingen met Hitler is toch vooral, dat hoe harder je het roept, des te meer je de neiging hebt om ze te betwijfelen. ... lees verder (wnTL Keet)

Wonderen bestaan niet > RSR3- CSV1: 2-6 (24 maart)
Het is vrijdag 20 maart 20.00 uur en Paul Dekker leest een voorgekookte tekst voor als welkomsttoespraakje voor CSV. Hierin wordt de op het punt van beginnen staande wedstrijd als degradatieduel bestempeld, die het feitelijk ook was, want ja, de verliezer kon niet gerust zijn op langer verblijf in de Promotieklasse. Feitelijk was het zo dat CSV zijn favorietenrol niet had waargemaakt en dat RSR3 wat omhooggevallen was, waardoor het verschil op de rangrijst na ronde 5 slechts 1 matchpunt bedroeg. Maar dat een presentatie van deze feiten nog als een vileine belediging opgevat kan worden, is wat raadselachtig. Ontzag voor ratings en een fluwelen aanpak is beleefdheidsnorm geworden. Het zal een teken des tijds zijn.

In elk geval zat er logica in dat onze best presterende Arend Bongers het opnam tegen ratingkanon Leon Koster. ... lees verder (Koots Keet)

RSR Ivoren Toren - Voorschoten: 8 - 8 (22 maart)
Zaterdagmiddag 21 maart 2015, 7e ronde KNSB-competitie. Toevalligerwijs heeft de indeling en loting uitgewezen dat van beide verenigingen zowel het eerste als het tweede team elkaar in hun respectievelijke klassen 2C en 3E ontmoeten in het Nivon. Je zou kunnen stellen: Een mini-massakampje, waarbij voor beide teams verschillende belangen op het spel stonden. De eerste teams streden om het hoogste plekje in klasse 2C, terwijl de tweede teams in klasse 3E zich dienden te vrijwaren van het degradatiegevaar.

Toen zo rond de klok van 5 uur de balans opgemaakt kon worden, bleek ons Tweede met 4˝-3˝ goede zaken gedaan te hebben. Daarentegen konden de eventuele kampioensaspiraties van ons Eerste opgeborgen worden: het verloor met dezelfde cijfers van de Voorschotenaren, die nu riant uitzicht hebben op het kampioenschap in 2C. ... lees verder (Paul D.)

Het 4e team het schip in bij Hellevoetsluis (17 maart)
Donderdag 12 maart werd ons 4e team op haar waarde gewogen door het Pionier 1-team, spelend in het zo charmant aan het Haringvliet gelegen Hellevoetsluis, voor kenners: op het eiland Voorne-Putten. Het gezegde "gewogen en te licht bevonden" was hier voor 100% van toepassing, waarmee verklaard wordt dat we met gebogen hoofd huiswaarts keerden. Met uitzondering van onze voorzitter Wouter die schuimbekkend het parkeerterrein betrad in de stijl van Ibrahimovitsj, een vergelijkbaar sporticoon. Als u uw tijd beter kunt besteden, zou ik hier maar met lezen stoppen, fijn besnaarde geesten raad ik echter aan nog even vol te houden.

Bij voorbaat was het al een onaangename avond door een samenvallen van verschillende negatieve gevoelens. De koude oostelijke bries die, voor het instappen in de luxe cabriolet van chauffeur Mischa ons al tot op het bot verkilde. ... lees verder (Wijnand)

Dolle Spaan houdt titelkansen RSR 1 intact (9 maart)
Na een zinderende slotfase heeft RSR 1 op zaterdag 7 maart 2015 in de uitwedstrijd tegen Spijkenisse 1 een minieme overwinning geboekt.

Wim, die eens voor de verandering samen met Harmen een keer op tijd kwam, had vrij snel een pion geblunderd. Er kwam nog wel een middenspel met ongelijke lopers op het bord, maar zelfs dat bracht de overwinning van de tegenstander niet in gevaar. 1-0

Rob won een stuk toen zijn tegenstander heel ongelukkig zijn paard liet pennen. 1-1 ... lees verder (TL Michael)

TEAM 2 belandt in middenmoot..... (9 maart)
Zaterdag 7 maart j.l., Denksportcentrum, Leiden. Ons Tweede speelt in de 6e ronde van de KNSB-competitie, klasse 3E, tegen LSG 3. Na twee achtereenvolgende nederlagen moest er maar weer eens gewonnen worden, nietwaar? Geen eenvoudige opgave tegen de Leidenaren, leek mij vooraf. Wegkomen daar met 'n gelijkspelletje was naar mijn idee het hoogst haalbare. Helaas, zelfs dat werd ons niet gegund: Nog vóór 5 uur stond de 4˝-3˝ nederlaag voor de onzen vast en daarmee kwamen we nog goed weg, ondanks het feit dat we deze keer compleet aantraden!

Om 4 uur precies opende Peter Torczynski tegen Marcel Wubben de score middels een solide remise,waar niets op aan te merken viel: ˝-˝.
Vrijwel direct daarna kwamen we op voorsprong dankzij Philip Westerduin, die in zijn partij tegen Frans Erwich geconfronteerd werd met een op b7 inslaande dame. ... lees verder (TL Paul D.)

Huilen op vrijdag de dertiende (3 maart)
Vrijdag 13 februari. Soms zou je willen dat je eigen clubavond niet op vrijdag was. Dan speelde je tenminste niet thuis op deze soms vervloekte datum. De wedstrijd van team 4 tegen WSV 1 kon dan ook dramatisch worden genoemd; volledig weggespeeld mocht RSR 4 nog blij zijn met twee bordpunten. De laatste kans op promotie lijkt nu wel verkeken, de tot nu toe behaalde 6 punten moeten hopelijk voldoende zijn voor handhaving.

Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn. Het begon nog wel “goed”; twee snelle remises van Arrian, die Hans van Woudenberg diens eerste halfje afsnoepte, en Paul Dekker, die enigszins moeizaam kon afwikkelen naar een remise-eindspel.

Verder waren er leuke, ingewikkelde stellingen bij Leo, Martin en Emilian. Maar al vrij snel ging het mis. ... lees verder (Leo van Dongen / Arrian)

Team 5 pakt tweede overwinning (3 maart, ingezonden 26 februari)
Vrijdag 6 februari heeft team 5 Charlois Europoort 7 op bezoek gehad, ofwel, de Groene Hel kwam langs bij RSR. Even voor achten kwam ik aan en zag wat onbekende gezichten. Een beetje grimmig kijkend. Hmm, dat zou wat worden. Even een thee halen en naar boven. Ik schatte in dat de rest van de groene duivels al klaar zat, maar niets daarvan. Serene rust in de zaal, borden ordentelijk opgesteld op een achteromkijkend paard na.

Toen de klok al acht uur had geslagen werd het tijd voor grappen: “Klokken aan!”, dame op e, paard en loper wisselen. Even later kwam CE7 dan toch boven, waarbij een zekere verbazing zich van mij meester maakte. Uit de hel waren 5 engeltjes afgedaald, waarvan een nog niet de puberleeftijd bereikt had. Ik vroeg me af of dit tactiek van CE was, en dat even later toch nog vijf volwassen schakers de arena zouden betreden, maar nee, deze kinderen/jeugdigen namen echt achter de borden plaats en kwamen om te schaken. Het leeftijdsverschil tussen mij en mijn tegenstander Thomas zal ruim 30 jaar zijn geweest.

Mischa had mij vooraf nog geadviseerd rustig te schaken en de tijd te nemen. Dat advies had Thomas niet meegekregen. Terwijl ik nadacht keek hij rond. Deed ik een zet, dan volgde die van hem na een paar tellen, en in een enkel geval 10-15 seconden. Hij schaakte alsof hij de theorie paraat had, alles ogenschijnlijk doelgericht. ... lees verder (Marcel)

Sebastiaan speelde mee in jeugdmatch via internet (1 maart)
Met hulp van Mischa van Vlaardingen is er afgelopen weekend een leuke internetmatch gehouden in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. RSR-Ivoren-Toren-lid Sebastiaan Janse speelde in het Nederlandse jeugdteam mee. Helaas kon Sebastiaan op bord 5 geen potten breken tegen zijn sterke Russische tegenstandster. Maar ook de rest van het team had het zwaar tegen hun concurrenten uit Moermansk; er werd uiteindelijk verloren met 6-10. Ondanks wat technische onvolkomenheden was het toch een leuke manier om op deze wijze tegen elkaar te spelen, die de sfeer van een echte teamwedstrijd goed benaderde.Zie http://www.susendian.nl/basamro/basamro.html voor een uitgebreider verslag, de uitslagen en de partijen. (Dolf)