RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Het losbandige Vijfde (31 maart)
Op een recent ere-gala voor topcoaches was TL Daniëlle het stralende middelpunt van de zaal. Dit had natuurlijk alles te maken met het vertoonde spel van Team 5 in het huidige seizoen. Het Vijfde speelt schaak dat wel afkomstig lijkt te zijn van een andere planeet. Louis opperde tegen haar, dat je een parallel zou kunnen trekken tussen de persoonlijke groei van de coach als mens en de ontwikkeling die het team ondergaat. Johan vond het allemaal niet meer als logisch en eiste het vertrek van iedere aanwezige. Dat vond ik best, want (D)ikzelf had toch niemand om tegen te praten. ... lees verder (Dik)

RSR 6 kampioen… (30 maart)
Op 18 maart ontving het 6e IJsselmonde 2… Met de wijk IJsselmonde heb ik een bijzondere band; er moest dus gewonnen worden… :-) Al heel vroeg in de wedstrijd passeerde een stralende Angelo mijn bord en stond het al 1 - 0. Op zet 13 kreeg hij een dame cadeau en niet veel later zou nog een stuk vallen bij zijn tegenstander. Zelf speelde ik een rare wedstrijd waarin ik door een pionnenmars al zijn stukken naar de achterste lijn terug dreef, mijn tegenstander een stuk zou verliezen, dat weer door een dommigheid van mij terugwon, ik een tweede dame in het spel kreeg ten koste van eeuwig schaak. 1,5 - 0,5. Naast mij had Andy via het Frans een mooie stelling opgebouwd met een fijne aanval die op de juiste wijze werd gepareerd, zodat tot remise werd besloten. 2 - 1. Helaas had Hans niet zijn beste schaakdag, zodat hij helaas moest opgeven en de stand daarmee gelijk trok. Ondertussen zagen de borden van Ed (de wurgseksschaakkoning van team 6), Shakir en Emilian er veelbelovend uit en was de situatie bij Marius nog mooi in evenwicht. Achtereenvolgens wonnen Marius (mooie penning na mindere zet tegenstander) en Ed (ultieme verwurging en versplintering van het aanwezige hout van de tegenstander) hun partijen en waren we feitelijk kampioen. 4 - 2. Emilian leek een betere stelling opgebouwd te hebben evenzo Shakir. Beiden gaf ik de opdracht remise aan te bieden, waarbij Emilian gelijk met zijn remiseaanbod een stuk in de aanbieding gaf en niet veel later moest opgeven. 4 - 3. Bij Shakir stond een gewonnen stelling op het bord, zodat hij mocht doorspelen. Toen hij in het verloop van de partij zijn partij van gewonnen wist te ontwikkelen naar remise en de tegenstander niet veel tijd meer op de klok had, kreeg hij de opdracht een gentlemanremise aan te bieden, hetgeen na enige aandrang geschiedde. Op maandag 4 april zal het 6e zijn sportieve plicht doen uit tegen Krimpen, waarbij het mijn grootste zorg is om op deze onmogelijke speeldag 8 spelers bij elkaar te schrapen om de felbegeerde 14 uit 7 te realiseren. Waarom bestaat er in Godsnaam geen wet die het spelen op maandagavond verbiedt? Wat zou het toch fijn zijn als we 8 partijen vooruit zouden kunnen spelen op bijvoorbeeld… vrijdag. (Mischa)

Eet smakelijk (28 maart)
Ondanks externe verplichtingen maar liefs 19 schaakpotten. Zoals altijd weer paar gevalletjes boerenkoolschaak: Leo gaf een dame weg tegen Bart Versluis maar wist nog met veel geluk een stuk rookworst te stelen en kwam weg met remise, Herman wist de opening te verkrachten tegen Paul Batenburg en werd uiteindelijk weggeprakt en Michael offerde een paar pionnen tegen Jan Pieter voor een aanval die niet kwam en jawel in de puree met een nul. Voor de snelle hap, zeg maar een patatje oorlog met hier en daar bloederige kwak ketchup waren er heel wat kandidaten: zo was Mischa weer op volle oorlogssterkte en wist tegen Marius een pionnendoorbraak te forceren, ook Leon wist de overkant te halen hier was Brian het slachtoffer, Emilian wist Angelo over de mayo te laten uitglijden, Shakir ging voor paarden Arnold voor lopers en een duidelijke overwinning. Verder een wel heel bloedige strijd tussen Richard en Joram. Joram had het punt al bijna geteld maar verslikte zich in een smerig uitje van Richard en dus een remise. Ongezouten partijen waren er ook. Oscar verslikte zich in een nieuwe opening tegen Spaan, Dolf had een klein plusje tegen Jos maar geen peper of zout, Leo en Philip gingen op save in de vriezer, Floris stond beter tegen Alek maar wist de pepermolen niet te vinden en Peter overzag in het middenspel een combi tegen Xander. Hier geen winnaar of verliezers. Hete kipjes werden er ook geslacht. Zo wist Joost Ruit Stijn langzaam te roosteren, werd Dik gestoofd door Ed en dit allemaal met een kookwekker op springen en ging het hoofdmenu naar Marco. Deze had zijn kippentjes goed geteld en wist Rob vd Lee plotseling verrassend snel te flamberen. Tenslotte waren de toetjes voor de mannen met de lange adem. Zo ging Arno voor een centrum met langevingers die de stelling van Harmen leegroofde, de bananensplit ging naar Plas die Tim achter liet met een leeg bord en tenslotte nam Wil te veel risico tegen Paul Tromp en ging door het ijs.

Anticlimax voor team 4 (26 maart)
De titel slaat niet op het feit dat team 4 zich vrijdag 25 maart al om 21.30 uur met een 3-0 voorsprong kampioen mocht noemen. Om ongeveer 22.00 uur schoot de tegenstander van Mark, Moerkapellenaar Jan Blok, onze Daniëlle - die gezegend is met medische kennis - aan omdat hij zich niet lekker voelde. Daniëlle zag hem onder haar ogen heel grauw worden en wist dat het goed mis was. Meteen 112 gebeld, en Jan moest vanaf de eerste etage door de brandweer uit het raam worden getakeld omdat hij plat moest blijven liggen. Het bleek om een hartinfarct te gaan. Het laatste nieuws is dat hij vannacht nog wordt/werd gedotterd en dat hij het gaat redden. De vijf partijen die op dat moment nog bezig waren, werden uiteraard allemaal remise gegeven. Zo won team 4 weliswaar ook de laatste wedstrijd, dit keer met 5½-2½, maar de gedachten gaan nu vooral uit naar Jan Blok, die vanaf deze plaats heel veel sterkte en beterschap wordt toegewenst. (Arrian)

   RSR Ivoren Toren 4        - Moerkapelle 2             5½ - 2½
1. Pim Uytdewilligen         - Arno Luinenburg           ½  - ½
2. Paul Dekker               - Ad Voerman                ½  - ½
3. Mark Beijen               - Jan Blok                  ½  - ½
4. Arend Bongers             - Wim Westerman             ½  - ½
5. Jeroen Hollebrands        - Jan Noorland              1  - 0
6. Arrian Rutten             - Sander Marijt             1  - 0
7. Hans Kluck                - Jurian van der Waal       ½  - ½
8. Daniëlle Talmon           - Henk Doornhein            1  - 0

Nog 1½ bordpunt (24 maart)
Na het kampioenschap van het 6e team van vorige week, is het vrijdag a.s. de beurt aan het 4e team. Slechts bordpunt is nodig om het kampioenschap veilig te stellen tegen het altijd lastige Moerkapelle 2. Komt allen dus kijken en moedig de helden van het 4e aan. (Joost Ruit)

Spanning neemt toe bij interne (24 maart)
Afgelopen vrijdag waren er weer een aantal interessante wedstrijden te zien voor de interne. In de Minor deden Jan Pieter en Arno elkaar geen pijn, remise dus. Paul B heeft zijn draai nog niet gevonden dit gehele seizoen al en leed een nederlaag tegen Arno, de koning van de Minor. Leo de Hunter wist Leo K een nul te bezorgen, terwijl Keet onderuit ging tegen Wil. Nu maar hopen voor Wil dat Herman zich niet direct terugtrekt. Ik kreeg nog net mee hoe Philip Paul Tr feliciteerde met zijn overwinning.

In groep 2 wist Paul D een overwinning te behalen op Peter, met recht iets om trots op te zijn Paul. Arend kon het niet bolwerken tegen Xander, ook niet met zijn 2 mooie lopers. Verder ging Pim door met overwinningen behalen, nu tegen Mark die het lastig gaat krijgen in deze poule.

In groep 3 wist Dik het niet droog te houden tegen Marco Starmans, een 2070 speler, niet vreemd dus. Lola wist te winnen van Léon C, ben benieuwd of zij nog hoge ogen kan gooien deze cyclus.

Voor de CL wist Rob van Martin te winnen en dolf Tim het onderspit tegen Dolf. Hoofdschuddend en zuchtend kwam Tim het cafe-gedeelte binnen, tsja dan maar remise aannemen Tim. Oscar en Wim hielden elkaar in evenwicht in een spannend eindspel.

Voor de Coppa kwartfinale hebben Joost van Rosmalen en Joram zich geplaatst. Zie voor het schema de indeling. Deze kwartfinale zal op 29 april gespeeld worden. (Wim)

Na spaargeld ook ratingpunten kwijt in IJsland (19 maart)
Opgewarmd door stoom- en thermische baden, werd in de tweede helft van de Reykjavik Open het puntenaantal van RSR's afvaardiging Spaan, Leo vD, Keet en Plas eindelijk wat opgevoerd. Plas had zelfs een 4 uit 4 tussensprint. Hiermee moest hij wel na een rampzalige 0 uit 3 start beginnen aan de kindertafel, die eigenlijk was gereserveerd voor Leo. Met zijn bekende ik-weet-ook-niet-hoe-ik-in-deze-stelling-terecht-ben-gekomen stijl ontliep de democratisch verkozen parttime vdLee (want chauffeur) op wonderbaarlijke wijze het door hem zo gevreesde jonge grøt. Drukker Keet maakte zich zoals altijd niet druk, kon de druk aan, hetgeen tot uitdrukking kwam in af en toe een overwinning dat het gedrukt stond, weliswaar hinderlijk onderbroken door nederlagen veroorzaakt door afschuwelijke drukfouten. Spaan viel nog het meest op door enkele meesters in het middenspel Fischeriaans weg te tikken, om vervolgens het eindspel alsnog op dramatische wijze weg te geven. Was het veldspel dan niet bepaald een ode aan Fischer, met slechts twee remises in 36 partijen toonde RSR zich compromisloos als Bobby in zijn beste dagen! Al met al leverde dit een redelijk puntenaantal op (Plas 5, Spaan , Keet 3, Leo ) maar door de veel te lage IJslandse ratings (pletsmoes) liet iedereen ratingpunten achter op dit kansloze eiland. Om de economie niet nog verder te spekken aten we regelmatig "thuis" (binnenkort zal in IJsland een ernstig zalmtekort blijken) en kochten we geen souvenirs. Dat zal ze leren! (Plas)

KAMPIOEEEEENEN!!!!!! (19 maart)
Voordat sommige clubleden van verbazing van hun stoel vallen, ja, we hebben voor de tweede keer in de historie een team 6. En dit team kende tot nu toe geen genade. Onder leiding van playing captain en succescoach Mischa werd vrijdag 18 maart 2011 ook de zesde wedstrijd, thuis tegen IJsselmonde 2, in winst omgezet. Met nog één wedstrijd te spelen is het gat met de nummer 2 maar liefst 4 matchpunten! Daarmee is team 6 dus KAMPIOEN van RSB klasse 4A!!! De uitslag staat er alvast. Een ongetwijfeld lyrisch verslag zal volgen. (Arrian)

   RSR Ivoren Toren 6       1476 - IJsselmonde 2            1432 4½ - 3½
1. Ed van Doorn             1634 - Han Pijpers              1583 1  - 0
2. Hans Veraart             1610 - Stanley Brabers          1559 0  - 1
3. Andy van Goch            1547 - Cock Louwerens           1414 ½  - ½
4. Mischa van Vlaardingen   1423 - Martijn Christiaanse          ½  - ½
5. Shakir Salih                  - Rutger Smit              1511 ½  - ½
6. Angelo Ayala             1344 - Jeroen Robyn                  1  - 0
7. Emilian de Kievit             - Wim Overdijk                  0  - 1
8. Marius Middendorp        1298 - Kevin van Gils           1094 1  - 0

Tweede team gaat voor anker met veilige haven in zicht (17 maart)
Het tweede team heeft met de 4 – 4 uitslag tegen De Waagtoren 1 uit Alkmaar deze KNSB-ronde opnieuw goede zaken gedaan om klassebehoud veilig te stellen. Het verschil van vier matchpunten en heel veel bordpunten met de onderste plaatsen op de ranglijst mag eigenlijk voor de concurrentie niet meer te overbruggen zijn. Aan het eerste bord trok Philip met zwart tegen een voor hem bekende tegenstander een systematische verdedigingslinie op. Toch brak wit door in het centrum, pakte het initiatief en won. Gelukkig had Leo K in een middenspel met tegengestelde rokades de g-lijn geopend weten te krijgen en precies daarlangs wist hij zijn tegenstander in no time op te rollen. Paul B kwam met zwart goed uit de opening en ging thematisch druk zetten over de c-lijn. In het middenspel ging hij er toe over om ook in het centrum actief te worden maar dat liep uiteindelijk verkeerd af. Victor probeerde zijn actieve bestrijding van het Siciliaans om te zetten in een aanval maar zijn tegenstander verdedigde zich creatief. Het eindspel met ongelijke lopers bevatte aanvankelijk voor beide spelers ook nog een toren, maar na afruil daarvan ging het toch nog verloren voor wit. Volgens Wil hadden de torens dus niet geruild mogen worden, en hij kon het weten, want hij speelde zelf aan bord 6 een stelling met ongelijke lopers wel remise. Arno kreeg een curieuze materiaalverhouding op het bord met een dame en een hele sloot pionnen voor hem tegenover een complete dierentuin van onder meer paarden, lopers en torens voor zijn tegenstander. De zwarte koning werd door de op hol geslagen beestenbende een flink eind achterna gezeten, maar wist op het laatst nog net uit het matnet te ontsnappen om daarmee het volle punt binnen te slepen. Peter speelde een betrekkelijk snelle remise in een stelling waarin hij misschien nog wel iets had kunnen proberen en invaller Alek speelde met wit in zijn bekende onverschrokken aanvalsstijl en veroverde direct na de opening een kwaliteit. Zwart hield er wel twee pluspionnen aan over maar die waren onvoldoende om Alek van de overwinning af te houden. Eindstand dus: 4 – 4 en teamleider Arnold kan dit keer het slot van de competitie met voldoende vertrouwen tegemoet zien. (Victor)

Bekerteam thuis tegen HMC Calder (15 maart)
In de kwartfinale van de KNSB-beker heeft ons bekerteam een thuiswedstrijd geloot tegen meesterklasser HMC Calder. Er is nog geen datum bekend, maar de wedstrijd moet vóór 18 april gespeeld zijn. (Arrian)

Eerste team boekt nuttige overwinning (15 maart)
Zoals in het Brekend Nieuws van 12 maart al was te lezen, speelde team 1 afgelopen zaterdagmiddag in de zevende ronde van de KNSB-competitie een voor de ranglijst zeer belangrijke wedstrijd tegen het 1 matchpunt lager staande Eindhoven. Na verlies tegen hen in de laatste drie seizoenen, werd het tijd om weer eens van ze te winnen. En dat gebeurde: de wedstrijd werd gewonnen met 5½-4½! Uw verslaggever kon helaas het einde van de wedstrijd niet bijwonen, maar dankzij de bijdrage van de spelers kon toch het volgende verslag worden gemaakt ... lees verder (John)

Bloedstollende overwinning Team 3 in de Groene Hel (15 maart)
Thuis waren de teams 4,5 en 6 van Charlois Europoort nog ongeslagen; het beloofde dus geen makkie te worden. In zijn wijsheid had Don Leo de leiding overgedragen aan de nog ongeslagen teamleider Mischa en trok zich vervolgens nagelbijtend terug in IJsland. De match, gespeeld op vrijdag 11 maart, werd op het allerlaatste moment door ons gewonnen en had de volgende uitslag ... lees verder (Mischa)

Koude start voor RSR in Reykjavik (13 maart)
De weersomstandigheden vormen de grootste pletsmoes voor de internationale toernooitijgers Spaan, Leo vD, Keet en Plas in de noordelijkste stad van Europa. Enorme bergen sneeuw en ijzige kou verhinderen vooralsnog dat het viertal lekker warmdraait in het zeer sterk bezette open toernooi. Wat ook geen geluk zal brengen is dat we ondanks een urenlange speurtocht het graf van Fischer niet hebben kunnen vinden. Wel lokaliseerden we het Slegte-achtige boekenzaakje waar hij naar verluid zijn laatste dagen doorbracht. Nee, het hooghouden van de vaderlandse eer zal toch echt van Sokolov moeten komen. Voor een uitgebreid inkijkje in de zieleroerselen van het RSR-gezelschap raad ik u aan de film Lost in Translation te bekijken. Wij blijven t/m donderdag Lost in Reykjavik! (Plas)

Brekend nieuws: team 1 wint, team 2 speelt gelijk (12 maart)
Zaterdagmiddag 12 maart was alweer de 7e ronde van de KNSB-competitie. Team 1 speelde een voor de ranglijst zeer belangrijke wedstrijd tegen het 1 matchpunt lager staande Eindhoven. De wedstrijd werd gewonnen met 5½-4½, waarmee team 1 een grote stap richting handhaving heeft genomen. Team 2 trad aan tegen het ijzersterke De Waagtoren en wist met 4-4 een gelijkspel uit het vuur te slepen. Team 2 kan nu haast niet meer degraderen, met 4 MP en 8½ BP voorsprong op de nummer 9. (Arrian)

   RSR Ivoren Toren          2153 - Eindhoven                 2138 5½ - 4½
1. Joost van Ruitenburg      2304 - Bas van de Plassche       2390 0  - 1
2. Wim Koster                2220 - Erika Sziva               2261 1  - 0
3. Dolf Meijer               2254 - Fred Hallebeek            2183 1  - 0
4. Richard Ammerlaan         2168 - Jan Vosselman             2073 1  - 0
5. Oscar van Veen            2210 - Jos Sutmuller             2169 1  - 0
6. Herbert van Buitenen      2136 - Jan Veerman               2146 1  - 0
7. Joost van Rosmalen        2146 - Alessandro di Bucchianico 2079 0  - 1
8. Harmen van de Werken      2099 - Rik van der Weij          1856 ½  - ½
9. Tim Benning               2041 - Boris Friesen             2098 0  - 1
10.Leo de Jager              1948 - Robert Klomp              2120 0  - 1

   RSR Ivoren Toren 2        2003 - De Waagtoren 1            2092 4  - 4
1. Philip Westerduin         2079 - Frank van Tellingen       2170 0  - 1
2. Leo Kranenburg            2036 - Jos Vlaming               2121 1  - 0
3. Paul Batenburg            1988 - Roland Punt               2100 0  - 1
4. Victor Berg               2017 - Daan Geerke               2092 0  - 1
5. Arno Beljaars             2099 - Frank Agter               2056 1  - 0
6. Wil Sparreboom            1892 - Henry Veneman             2080 ½  - ½
7. Peter Torczynski          1979 - Gerard de Geus            2063 ½  - ½
8. Alek Dabrowski            1937 - Rob Konijn                2050 1  - 0

Brekend nieuws: teams 3 en 5 winnen (12 maart)
Vrijdagavond moest team 3 in de Groene Hel koploper Charlois Europoort 4 bestrijden. Er werd met 4½-3½ gewonnen, waardoor er nog altijd een kans is op het kampioenschap. Team 5 trad thuis aan tegen het onderaan staande WSV 3 en wist deze wedstrijd met 6-2 te winnen, waardoor handhaving zeker is na de 7½-½ winst van Zwijndrecht 1 tegen 't Springende Peert 1. (Arrian)

   Charlois Europoort 4     1934 - RSR Ivoren Toren 3       1881 3½ - 4½
1. Erik van den Berg        2001 - Dik van der Pluijm       1880 ½  - ½
2. Gijsbert Kamerman        2035 - Leo de Jager             1948 1  - 0
3. Jesus Canedo             1933 - Alek Dabrowski           1937 0  - 1
4. Ab Kamman                1930 - Michael Fung             1823 ½  - ½
5. Ton Dulk                 1948 - Paul Tromp               2022 0  - 1
6. Viktor van de Wetering   1857 - Arend Bongers            1793 1  - 0
7. Cees van Oosterom        1909 - Floris Zoutman           1808 0  - 1
8. Robin Lecomte            1859 - Mark Beijen              1840 ½  - ½

   RSR Ivoren Toren 5       1588 - WSV 3                    1573 6  - 2
1. Lola den Dunnen          1157 - Jan Muit                 1545 1  - 0
2. John Spierings           1814 - Jaap van der Heiden      1505 1  - 0
3. Terence Siegers          1751 - Albert Prins             1568 0  - 1
4. Hans Kluck               1744 - Kees Asscheman           1587 1  - 0
5. Martin Jaspers Focks     1542 - Nico Dannis              1683 0  - 1
6. Robin Reijnaert          1604 - Henk Erkelens            1512 1  - 0
7. Léon Cornelissen         1546 - Henk Stam                1685 1  - 0
8. Arnold Rijken            1549 - Gerhard van Ginkel       1501 1  - 0

KNSB-bekerteam in kwartfinale! (11 maart)
Donderdagavond 10 maart toog ons KNSB-bekerteam naar Arnhem voor een confrontatie met het plaatselijke ASV, een team dat in een vorige ronde De Stukkenjagers had uitgeschakeld. Een niet te onderschatten tegenstander dus. Als truc was bedacht om de opstelling om te draaien. Zo zat Joost Ros op 1, Dolf op 2, Oscar op 3 en Joost Ruit op 4. Het strijdplan werkte gelukkig goed. Dolf kwam gewonnen uit de opening en won snel. Joost Ruit kwam ook heel goed uit de opening, maar kon zijn voordeel pas in het eindspel omzetten in een punt. Ondertussen had Oscar een iets beter staand eindspel in zijn voordeel beslecht. Als laatste moest Joost Ros na heftig keeperswerk toch nog de vlag strijken nadat de weinige resterende tijd leidde tot enkele cruciale foutjes in het eindspel. Aldus een 3-1 overwinning en een kwartfinalewedstrijd tegen meesterklasser HMC Den Bosch. Nog niet bekend is of RSR uit of thuis speelt. (Arrian)

   ASV             2162 - RSR Ivoren Toren      2228 1 - 3
1. Otto Wilgenhof  2248 - Joost van Rosmalen    2146 1 - 0
2. Leon van Tol    2192 - Dolf Meijer           2254 0 - 1
3. Peter Boel      2053 - Oscar van Veen        2210 0 - 1
4. Dirk Hoogland   2154 - Joost van Ruitenburg  2304 0 - 1

Toernooiperikelen (10 maart)
Het afgelopen weekend waren meerdere RSR-ers actief op de Nederlandse toernooivelden. Stijn en Martin G. deden mee aan het 71e Daniël Noteboomtoernooi in Leiden, uiteraard in de A-groep. Beiden presteerden iets onder hun rating. Martin behaalde 2½ uit 6 (TPR 2034, +1 =3 -2), Stijn 2 uit 6 (TPR 1923, +1 =2 -3). In Waddinxveen toonde Daniëlle aan weer helemaal terug op de toernooivelden te zijn door haar vierkamp (groep 6) in het Drie Rondentoernooi van WSV te winnen met 3 uit 3! (Arrian)

Druk programma RSR-teams (10 maart)
Voor de externe staat er de komende dagen heel wat op het spel. Allereerst donderdag wanneer het KNSB-bekerteam afreist naar Arnhem voor de confrontatie met ASV. Gelukkig kunnen we op oorlogssterkte aantreden, mannen succes. Op vrijdag moeten team 3 en team 5 de wei in, waarbij team 3 koploper Charlois Europoort 4 pootje probeert te lichten. Omdat team 3 nog wat goed te maken heeft heb ik er alle vertrouwen in, ondanks de wedstrijd in het hol van de Leeuw. Team 1 en 2 spelen op zaterdag hun 7e KNSBwedstrijd in het NIVON. Voor wie nog niets heeft te doen, kom gerust langs. Enig support kunnen we zeker gebruiken gezien de stand op de ranglijst. (Wim)

Interne vrijdag 4 maart (10 maart)
Afgelopen vrijdag wisten Oscar en Leo Kranenburg zich te plaatsen bij de laatste 8 van de Coppa. Eerder hadden Dolf en Victor zich al geplaatst. Voor de interne CL wist Dolf Joost van Rosmalen een punt te ontfutselen en was Joost van Ruitenburg Wim te slim af. In de Minor wordt het dit jaar spannend gezien de uitslagen tot nu toe. Koploper is op dit moment Harmen, maar Jan Pieter en Arno zijn niet ver weg. Paul Batenburg zal hard moeten werken om niet naar groep 2 te duikelen. In groep 2 wist Alek opnieuw het punt binnen te slepen in een wild-west-partij met Wouter. Het zag er allemaal trikkie uit, maar Alek is natuurlijk Alek. Peter kwam melden dat hij weer eens gewonnen had, het is hem gegund, hoewel tegenstander Mark daar wellicht anders over denkt. In groep 3 uiteindelijk wisten Ed en Arnold het evenwicht te bewaren in hun onderlinge partij, een remise-aanbod van Ed heb ik echter nog nooit zo snel horen aannemen als deze keer. Shakir wist Marius te overrompelen met zijn snelle spel en Léon hield het niet droog tegen Marco Starmans. (Wim)

Interview met GM Artur Yusupov (1 maart)
Op zondag 13 maart a.s. komt Artur Yusupov naar Rotterdam voor twee trainingsessies (let op: de locatie in NIET het Nivon). Yusupov (op de foto samen met dochter) is een levende schaak-legende. 'De Beer uit Rusland' speelt aantrekkelijk vechtschaak en kan tijdens toernooien altijd rekenen op veel aandacht van de toeschouwers. Artur is ook een top-trainer en bovendien een aardige man. Onderstaand een vertaling van het interview dat Ana Matnadze verleden jaar in Barcelona met hem had.



Quote van Yusupov: "Om met bittere nederlagen leren om te gaan, moet je er veel van hebben geleden"

U bent geboren en grootgebracht met schaken in de Soviet Unie. Er zijn zat legendes en mythen over hoe de Russen tegen het schaken aankeken. Kunt u wat herinneringen met ons delen en, waarom ook niet, wat geheimen uit het 'Soviet Schaak Laboratorium'?
• Die weet u ook wel. Laten we ze nu ook aan de lezers onthullen. Het belangrijkste geheim was, dat we informatie met elkaar deelden. Het was geweldig. Jonge spelers belden mij op en we kwamen bij elkaar om ideeën uit te wisselen en om te analyseren, uren- en urenlang. Ja, de informatie-uitwisseling was het belangrijkste geheim.
Uw schaak-carrière is ontzettend succesvol. Nog los van het winnen van vele prestieuze toernooien, lukte het u om de semi-finale van het Kandidatentoernooi te bereiken, en dat maar liefst driemaal. Allemaal geweldig, maar ik vraag u: Wat ging er mis?
• Ik ben heel tevreden met mijn resultaten in dat opzicht. Ik had een ongelooflijk goede coach - Mark Dvoretsky. We deden het geweldig. Met een beetje meer geluk had ik misschien het Wereldkampioenschap kunnen winnen. Maar ik klaag helemaal niet. Ik ben tevreden met wat we hebben bereikt.
Is Dvoretsky de beste coach ter wereld?
• Dat is hij. Voor mij is hij dat zeker. Ik weet dat ik niet objectief ben, maar hij is echt zó goed!
In de negentiger jaren verhuisde u van de USSR naar Duitsland. Wat was de reden? En hoe verliep uw leven in Duitsland tot nu toe?
• Het was een nieuwe kans, een mogelijkheid voor een ander leven. Ik moest een nieuwe taal leren. Een bestaan opbouwen in een vreemd land. Maar het lukte. En ik ben gelukkig. Mijn kinderen zijn ook in Duitsland geboren.
Vertel ons wat meer over uw familie. We weten dat uw dochter Ekaterina een sterke WFM is...
• Dat klopt. Mijn beide kinderen spelen schaak en ook mijn vrouw. We zijn een schaak-familie (lacht). Momenteel studeert Ekaterina psychologie aan de universiteit van München. Ze heeft nu niet zoveel tijd voor schaken, maar ze zal het wel redden.
U schrijft schaakboeken. Nee, u schrijft heel goede schaakboeken. Heeft u overwogen om geheel over te stappen naar het schrijverschap of is het uw tweede beroep?
• Wel, ik speel nog steeds met heel veel plezier. Dus noem het maar een tweede beroep, inderdaad.
Een schaak-prof zijn is zwaar. Je bent constant op reis. Wat is uw geheim tegen jetlag?
• Ruim van te voren arriveren. Als het tijdsverschil groot is, moet je ongeveer al een week eerder gaan reizen.
En wat is uw geheim om te herstellen van een pijnlijke nederlaag?
• Dat komt met de ervaring. Na jaren leer je vanzelf om hier goed mee om te gaan. Toen ik jonger was, probeerde ik er niet over na te denken, de partij te vergeten en andere dingen te gaan doen. Maar nu is het allemaal een kwestie van ervaring. En daarvoor zijn vele bittere nederlagen nodig (lacht).
Het aantal schaak-fans over de hele wereld groeit met de dag. Niettemin, het schaken is niet zo populaire sport als, bijvoorbeeld, voetbal of tennis… Wat denkt u, zou er nodig zijn om het schaken meer populair te maken? Wat zou een goede strategie zijn om meer sponsoren aan te trekken?
• De FIDE zou daar een goed plan voor moeten opstellen. We hebben een enorm potentieel en we kunnen het schaken ook beter verkopen. Maar er is geen goede strategie. We zouden het bestaande systeem niet steeds moeten veranderen. Dat is belachelijk. We moeten een goed systeem kiezen en ons daar ook aan houden. Ik denk niet dat we ooit dezelfde populariteit zullen bereiken als bij voetbal, maar dat hoeft ook helemaal niet. Voor kinderen is het heel goed om te voetballen, maar het is ook heel goed om daarnaast te gaan schaken. Beide doen is prima. Internet helpt veel, en ik geloof ook nog steeds in het potentieel van TV. Ik herinner me de uitzendingen van de match Kasparov - Karpov in Sevilla in 1987, in het bijzonder toen Kasparov blunderde. De Spaanse TV maakte een verbazingwekkende video. Ik heb nog nooit zulke dramatische beelden gezien, in willekeurig welke andere sport dan ook...
Wat denkt u van het fenomeen van de korte remises. Hoe zijn die tegen te gaan?
• Ik denk dat de 40-zetten regel, zoals ook toegepast hier in Barcelona, goed voldoet. In alle partijen werd er goed gevochten.
Wat is uw mening over vals spelen? Dat is een serieus probleem aan het worden.
• Volgens mij speelt op top-niveau niemand vals. Je kan niet tegelijkertijd topspeler zijn en vals spelen. Maar inderdaad, er hebben zich enkele gevallen voorgedaan in open toernooien. Om dit tegen te gaan, zouden we misschien de volgende regel kunnen implementeren: Als je iets vermoedt, vertel het de arbiter, die onderzoekt de zaak en als de beschuldiging niet bewezen kan worden moet je geld betalen aan de organisatie en ook aan de tegenstander (glimlacht).
Wat denkt Artur Yusupov over de huidige WK-cyclus en over de matches?
• Alweer, wat we nodig hebben is een stabiel systeem. Maakt niet veel uit welk. Maar onveranderlijk en eenduidig. De spelers kunnen voor een systeem kiezen en dit aanhouden voor een lange tijd.
Er komen iedere dag steeds jongere en jongere schaak-genieën bij. Wat denkt u daarvan?
• Iets wat de FIDE heel goed heeft gedaan, is de implementatie van de Jeugdschaak Kampioenschappen. In mijn tijd was er alleen het kampioenschap voor onder 20, en dat was het. Nu zijn er kampioenschappen voor onder 8, onder 10, onder 12, enzovoorts. Dat is gewoon geweldig. Kinderen hebben een enorme motivatie en inzet voor een bepaald doel. Er komen vele kampioenen uit voort.
Wie van deze jonge spelers heeft volgens u de potentie om Wereldkampioen te kunnen worden?
• Vele. Magnus, Karjakin, Giri... en mijn lijstje is lang.
En over de tijdcontroles denkt meneer Yusupov dat...
• Dat we een onveranderlijke tijdcontrole moeten aanhouden. Net zoals mijn menig over het WK kwalificatie systeem. We kunnen niet steeds bij ieder toernooi veranderen. We zouden een vaste tijdcontrole moeten hebben voor Klassiek Schaak, een voor analoge klokken, een andere voor Rapid Schaak en een voor Blitz. En alweer, laat het onveranderd. Atleten rennen ook niet verschillende afstanden tijdens een wedstrijd. Wij rennen 100 meter of 110 meter. Tegenwoordig rennen we verschillende afstanden en we hebben niet genoeg tijd om te switchen.
Wat is uw advies aan jongeren die pas begonnen zijn met schaken en serieuze belangstelling voor het spel hebben?
• Ik raad hun aan om veel te spelen, hun eigen partijen te analyseren en om goede schaakboeken te lezen. Er zijn veel goede boeken voorradig en ze zijn uitermate bruikbaar.
U runt een beroemde schaak-school, samen met Mark Dvoretsky. En veel van uw oud-studenten zijn nu super-GMs, zoals Peter Svidler, om maar een naam te noemen. Hoe kunnen geïnteresseerden zich aanmelden? Kan iedereen meedoen of moet je eerst een toelatingsexamen afleggen?
• Helaas bestaat de school niet meer. We deden het voor een tijd, maar we moesten er mee stoppen. Het was gecompliceerd en het was best kostbaar om het te laten werken. Dus hebben we besloten om te stoppen. Maar we hebben vele goede boeken geschreven en zowel Mark als ik zijn nog steeds beschikbaar voor coaching.
Wat zijn uw plannen voor de toekomst?
• Ik moet de boeken waaraan ik werk afmaken (de serie Build Up Your Chess, Boost Your Chess en Chess Evolution). Het is een serie van negen boeken en ik heb er nu zeven af. En ik ben erg blij dat de FIDE me hiervoor heeft onderscheiden met de Boleslavsky Medaille. Daarna ga ik mijn tijd besteden met ook het lezen van boeken...
Sorry? Bestaat er een wel boek dat u nog niet heeft gelezen?
• (lacht) Ja, dat bestaat zeker. Er zijn een aantal goede boeken die ik nog niet heb gelezen. En ik neem mijn tijd om dat te doen.
Dank u, meneer Yusupov, voor dit interview.

Strompelend naar het einde (1 maart)
Op maandag 28 februari moest team 4 spelen tegen nummer 7 Erasmus 4. Teamleider Joost Ruit was er eindelijk weer eens bij, al was het maar voor 1½ uur. Diens teamleiderschap werd overgenomen door de al vroeg toeschouwerende Dik. Team 4 trad - door afwezigheid van Jeroen - aan met één (super)invaller, Leon de Kroes. In de eerste uren werd duidelijk dat het weer eens een moeizame wedstrijd zou worden. De tegenstander heeft helemaal geen slecht team - ook al doen de ratings anders vermoeden. Wim kwam overigens ook nog toeschouweren tot aan het einde, waarvoor hulde! Pas iets na half 11 kon het eerste lichtpuntje worden genoteerd, toen Daniëlle met zwart aan bord 8 haar goede stelling, na o.a. ruil van twee lichte stukken tegen een toren + 2 pionnen én een wat tochtige koning, wist te verzilveren. Op dat ogenblik stonden enkele van onze spelers gelukkig wel zeer goed. Leon (bord 7, wit) liet het tweede punt noteren, toen de tegenstander makkelijk werd verslagen in een pionnenrace, nadat Leon met goed spel twee pionnen had gewonnen. De eerste grote tegenvaller viel bij Arend (bord 2, zwart). Hij stond straalgewonnen, alleen sloeg een wanhoopsaanval van zijn opponent, hetgeen een kwaliteit kostte, opeens door. Kopman Sander had met wit een eindspel op het bord gekregen van 2 paarden tegen paard+loper en beiden nog veel pionnen. De tegenstander verloor zijn paard en ging even later mat tussen de vijandelijke pionnen door een eindspelstudie-achtig mat met de twee paarden. Paul D. (bord 4, wit) had ondertussen enkele pionnen gewonnen, hield - na het afslaan van een aanval op zijn koning - er nog één meer over, en schoof dat bekwaam naar een 4-1 voorsprong voor team 4. Mark (bord 5, wit) kreeg Russisch tegenover zich, hetgeen leidde tot een grote afruil. Met ieder nog D+T+P en 6 pionnen weigerde Mark een remise-aanbod, ging er eens goed voor zitten, zette zijn tegenstander bijna mat, maar de betreffende combinatie bevatte een lek, waardoor niet zijn tegenstander maar Mark zelf werd matgezet. Vervolgens stelde Pim (wit, bord 3) de matchwinst veilig door in gewonnen stelling remise aan te bieden, hetgeen niet geweigerd kon worden. Als laatste speelde Arrian (bord 6, zwart) remise in een moeilijke duw- en trekpartij met weinig tijd over op de klok. Invaller-TL Dik wilde wel dat Arrian al iets eerder remise aanbood, maar op dat moment verloor Arrian net een pion in een P tegen L eindspel. Gelukkig kon hij de pion weer terugwinnen, waarna een remise-aanbod op zijn plaats was, en deze werd aangenomen. Al met al dus een 5-3 overwinning voor team 4. Wederom niet mooi, maar de matchpunten tellen, waardoor team 4 met 100% bovenaan blijft staan. Mocht nummer 2 Nieuwerkerk a/d IJssel 2 deze ronde uit bij 3-Torens 2 niet winnen, dan is team 4 kampioen. En anders moet het gebeuren in de laatste wedstrijd, thuis tegen Moerkapelle 2 op 25 maart. (Arrian, met enkele aantekeningen van Dik)

   Erasmus 4            1611 - RSR Ivoren Toren 4  1793  3 - 5
1. Jan Hoek van Dijke   1649 - Sander Vogelesang   1904  0 - 1
2. René Weerts          1598 - Arend Bongers       1793  1 - 0
3. Jan Smit             1733 - Pim Uytdewilligen   1829  ½ - ½
4. Herman Beerling      1737 - Paul Dekker         1814  0 - 1
5. Wim Witvliet         1565 - Mark Beijen         1840  1 - 0
6. Wil de Boer          1517 - Arrian Rutten       1712  ½ - ½
7. Harry Nefkens        1488 - Leon de Kroes       1710  0 - 1
8. Kees Rook            1597 - Daniëlle Talmon     1739  0 - 1