RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Viertal behaalt een verrassende overwinning! (16 februari)
De 14e (of was het nou de 15e) Valentijnsdag van dit millennium moest ons dappere viertal aantreden tegen De Willige Dame. Dat de Dordtse Dame willig was hadden we in de eerste ronde al ondervonden. Haar spelers aten ons met huid en haar op. Alleen Marius redde toen de halve eer. Hij heeft natuurlijk ook het voordeel van zijn ‘dunne’ kapsel en wat er niet is kan niet opgegeten worden. We werden toen met 3½-½ opzij gezet als een stelletje amateurs. Nou zijn we dat ook wel, maar menigeen heeft andere gedachtes als je naar De Willige Dame op reis gaat. De vlinders in de buik stierven een stille dood. Deze Valentijn zouden we echt de bloemetjes gaan buiten zetten. En wie weet konden we haar verleiden tot verkeerde zetten.

Heel lang ging de wedstrijd gelijk op. Alle borden leken naar remise te gaan. Wim Koster betrad de zaal en sprak mij moed in met zijn voorspelling dat er een kleinst mogelijk winst inzat. Plotseling rumoer op bord 1. ... lees verder (TL Angelo)

Afgeslacht (15 februari)
HZP Schiedam 1, de tegenstander van team 4 op maandag 10 februari in Schiedam, is vorig jaar gedegradeerd uit de eerste klasse. Dat vonden ze blijkbaar niet zo leuk, want vervolgens hebben ze zich versterkt met enkele 1900- à 2000-spelers. Hierdoor is HZPS 1 nu een team dat met een gemiddelde rating van boven de 1900 niet zou misstaan in de promotieklasse. In de tweede klasse hoort het team helemaal niet thuis, en dat moest team 4 op pijnlijke wijze ondervinden. Het bijgaande plaatje op de site van HZPS spreekt helaas vele boekdelen (voor alle duidelijkheid, team 4 is het lijdend voorwerp).

Team 4 moest het ook nog eens doen met twee invallers. De ene, Arnold, werd geposteerd op bord 1 (wit) tegen FM John van Baarle. In het begin ging het nog gelijkop, maar toen liet Arnold zijn dame insluiten (1-0 voor HZPS). ... lees verder (Arrian)

Het Tweede wint! / Speelomstandigheden (11 februari)
De redactie ontving vandaag twee verslagen, de ene 32 minuten eerder dan de andere, over de wedstrijd van team 2 op zaterdag 8 februari tegen Doetinchem:

Het Tweede wint!, door Paul Dekker

Speelomstandigheden, door Herman Keetbaas

Klik uiteraard op de links om de verslagen te lezen.

RSR 1 nog 10% kans om degradatie te voorkomen na nipte nederlaag tegen Venlo 1 (11 februari)
Vooraf aan 5e ronde KNSB heeft simulatiedeskundige prof. van Rosmalen al berekend dat ons eerste team 30% kans heeft om te handhaven in de 1e klasse. Maar na de nipte nederlaag in thuiswedstrijd tegen Venlo 1 op zaterdag 8 februari 2014 is deze kans geslonken naar slechts 10%.

Omdat zowel het eerste als tweede team met de nodige afmeldingen te maken had en invallers niet voor de eerste keer zeer schaars bleken, speelde ik zelf weer een keertje mee. Ik kreeg de ongebruikelijke Bird opening tegen me. Na de manoeuvre Dd1-e1-h4, was ik even bang dat ik op de koningsvleugel overlopen zou worden, dus bood een dameruil aan dat aangenomen werd. Nadat later ook een paard en beiden torens geruild werden, geloofden we het beiden wel en werd ook mijn remise aanbod geaccepteerd. ½-½ ... lees verder (TL Michael)

Bagger (9 februari)
Wat valt er te vertellen over Waddinxveen? Het is een dorp van 25.000 inwoners waar de stroopwafelfabrieken een belangrijke plaats in nemen.
Wat valt er te zeggen over WSV 3? Op voorhand een makkie; gemiddelde rating 200 punten lager dan ons vijfde. Stijf onderaan in de competitie met 0 matchpunten. Eigenlijk is WSV3 vooral samengesteld door spelers die het seizoen hiervoor in klasse 4 speelden voor team 4.
Wat valt er te zeggen over ons? Wel, op papier 12 spelers, waarvan we er op de avond zelf 7 van kunnen opstellen. Na degradatie uit klasse 2 dreigt nu degradatie uit klasse 3. We hebben namelijk verloren met 6-2 van de spreekwoordelijke hekkensluiter. ... lees verder (Mischa)

Lucky team 3 (3 februari)
Het probleem met het vooraf bestempelen van een wedstrijd tot sleutelwedstrijd, is dat de individuele deelnemers ook tijdens de wedstrijd nog op zoek zijn naar sleutels, die in de stellingen op het bord niet passen. Zonder de mogelijkheid te hebben elkaar de bal toe te spelen, kom je er als koots van een schaakteam al gauw achter dat het tamelijk zinloos is om meer te zoeken in de gezamenlijkheid van acht individuele schakers. Het enige wat een schaakteam meer maakt dan acht individuele spelers, is hun bereidheid om van taktiek te veranderen als de tussenstand in de match er om vraagt.

En dat was in de 6e wedstrijd van team 3 in de Promotieklasse op vrijdag 31 januari tegen SO Rotterdam 2 hard nodig ook. Na de sublieme openingsspeech van Paul Dekker trok de voormalige kroegploeg van Rotterdam voortvarend van leer. ... lees verder (Koots Keet)

TATA Chess 2014: finale afrekening (1 februari)
Nu de kruitdampen zijn opgetrokken en ieder veilig huiswaarts is gekeerd, Paul D. onder de veilige hoede van zijn dochters en Nathanael en ik minstens even veilig onder het toezicht en (in dit geval letterlijke) besturing door Arnold, wordt het tijd voor een bescheiden terugblik. Bescheiden is hier om meerdere redenen op zijn plaats. In de eerste plaats natuurlijk omdat het belangrijkste reeds in het tussentijdse verslag bij u is opgediend. Ik kan voorts goed begrip opbrengen voor de lezer die dat geneuzel uit mijn koker inmiddels meer dan beu is. Kortom: we houden het kort dit keer. ... lees verder (Wijnand)