Speelomstandigheden (11 februari)
Dit keer zat het eens mee met het 2e team in de thuiswedstrijd tegen Doetinchem. Marco schoof gauw remise tegen hun hoogst gerate speler. Arno won een pion in het middenspel, waar zijn tegenstander geen millimeter spel voor terug kreeg en Philip was ook vlot klaar, hoewel het nog even spannend leek om met twee kwaliteiten vóór een paar gevaarlijke pionnen op te ruimen. Paul Dekker wist pas een half uur voor de wedstrijd dat hij er aan moest geloven. Dan wordt het als vervangend teamleider zelfs aan bord 8 een lastig klusje. Steeds iets minder staand, werd zijn koning het vrije veld ingelokt. Met alleen maar zware stukken op het bord werden de matdreigingen snel te machtig. Maarten wist de boel solide op remise te houden en even later noteerde ook Kees dat resultaat in een dame-eindspel met pion minder (3½-2½).

In veel wedstijdverslagen van RSR-teams worden vaak kritische noten gekraakt over de speelomstandigheden van de lokaties waarin gestreden wordt. Soms gaat het daarbij om zaken als ongewenste intimiteiten wegens te krap bemeten ruimtes, verouderd meubilair, rumoerigheid, te hoog opgestookte kachels of slechte ventilatie.
Vooral op die laatste twee aspecten, te warm en te weinig zuurstof, scoort onze eigen speellokatie, met name de benedenzaal van het NIVON, heel slecht. Sinds besloten is om de wedstrijden van het 1e en 2e gezamenlijk in de benedenzaal te spelen, lopen de temperaturen met al gauw zo’n 50 man in de zaal veel te hoog op en vooral na het derde speeluur gaan de hitte en het gebrek aan verse lucht danig opbreken. Om de geluidsoverlast van wc’s, barruimte en pratende hoofden in de gang buiten te sluiten, worden beide toegangsdeuren de hele wedstrijd dichtgehouden. Begrijpelijk vanuit het gezichtspunt om het gesssstt van wedstrijdleiders wat in te dammen. Maar als de de schuiframen in de zaal dan dichtblijven of het niet meer doen en de kachels de hele middag onnodig aanstaan, wordt het nijpend. Tien levende kachels zijn zijn al goed voor een opwarming met 1 graad, schat ik zo.

Vooral in dat laatste speeluurtje, waarin Paul Batenburg en ik als laatsten bezig waren om het benodigde punt voor de eerste winst van het 2e binnen te halen, waren de omstandigheden vreselijk. De rest van de avond was ik gewoon uitgevloerd. Zo ga ik me nog bedenken om met het 3e te promoveren; hoewel, 3 teams in dat zaaltje proppen, zal toch wel niet lukken.

Gelukkig had Paul B. goede winstkansen en minstens remise en was ook mijn stelling steeds te goed om nog te verliezen. Paul B. zei na afloop dat hij zó met zijn partij bezig was dat hèm het toenemende zuurstofgebrek niet opviel. En zo lijken er wel meer spelers te zijn, die nergens last van zeggen te hebben, maar volgens mij gaan zij dan over op evolutionair nog niet helemaal afgeschreven kieuwen of beschikken zij over genetisch gemodificeerde, anaerobe hersendelen, waar gewone team 3-stervelingen als ik blijkbaar niet over beschikken. Ondanks deze barre omstandigheden zag ik kans om naar remise af te wikkelen, waarna Pauls tweede dame op het bord verscheen, met 5-3 eindstand. Hoera!

In het Doetinchemse verslag werd het zuurstofgebrek trouwens ook als probleem gemeld. Nu zal wel niemand voor de oplossing voelen om de teams weer te splitsen over twee ruimtes. Maar het is misschien een idee om een volgende keer de binnenkomsthal bij de speelruimte te betrekken. In elk geval vanaf 15.00 uur, wanneer het probleem meestal de kop opsteekt. Dan heb je tegelijk wat minder gepiep en geklap van deuren. Geluiden uit de barruimte zijn de laatste jaren sterk verminderd - zelden hoor je nog muziek - dus dat kan best. En open die ramen en temperen die kachels, dat spreekt voor zich. (Keet)

   RSR Ivoren Toren 2     1984 - Doetinchem           1983 5  - 3
1. Arno Beljaars          2040 - Theo Goossen         2002 1  - 0
2. Philip Westerduin      2030 - Henk Riepma          2068 1  - 0
3. Kees van der Knijff    2088 - Roel Evertse         1959 ½  - ½
4. Marco Starmans         2086 - Marino Kuper         2091 ½  - ½
5. Maarten van Doorn      1813 - Cees Nederkoorn      2035 ½  - ½
6. Paul Batenburg         2029 - Marius van Hal       1950 1  - 0
7. Herman Keetbaas        1963 - Sander van Vucht     1856 ½  - ½
8. Paul Dekker            1824 - Henny Haggeman       1903 0  - 1