RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Joost komt een halfje tekort (31 december)
Gistermiddag 30 december werd, alweer voor het 16e jaar op rij, het Menno Ploeger-toernooi georganiseerd. Traditioneel doen daar veel clubgenoten mee. Winnaar werd, na een beslissingsvluggertje, Johan Quist. Joost van Ruitenburg kwam net een halfje tekort om het toernooi gedeeld te winnen. Verder aanwezig was ook oud-lid Henk Schouten (tegenwoordig spelend bij Voorschoten). Opvallend was, na zijn overwinning op mij (kruit verschoten?), de terugval van FM Eric de Haan (o.a. verloren van Peter Torczynski). Verheugend was de aanwezigheid van Danielle Talmon (te druk met cursussen en werk om op de club te komen spelen). Verder deden Mark Beijen en Angelo Ayala het goed (qua TPR versus hun rating) en hadden Arend Bongers en Wil Sparreboom een off-day. Zie ook onderstaande gedeeltelijke eindstand (na negen ronden). De volledige eindstand is hier te vinden. (Philip)


Loting KNSB-beker (23 december)
In de derde ronde van de KNSB-beker, poule D, mag ons KNSB-bekerteam het thuis opnemen tegen Spijkenisse, dat in de tweede ronde een C-team van Charlois Europoort uitschakelde. De derde ronde dient vr 31 januari 2012 gespeeld te zijn. Voor de gegevens over de KNSB-beker, poule D, klik hier. (Arrian)

Blutgespeelde Charlois Europoort 1 een maatje te groot voor RSR 1 (19 december)
Afgelopen zaterdag 17 december stond de derby Charlois Europoort 1 RSR 1 op het programma. In de vorige ronde heeft Charlois bijna al haar spaarcenten uitgegeven om maar liefst drie GM's en drie IM's te kunnen opstellen. Voor de wedstrijd tegen ons konden ze GM Erik van der Doel nog wel betalen, maar de basisspelers IM Daniyal Saiboulatov en IM Bruno Laurent zaten er blijkbaar niet meer in. Hierdoor moesten ze het doen met "tweederangs" spelers als Maurice Manoch en FM Arben Dharba, waardoor hun gemiddelde rating zelfs onder de 2300 was.

Stijn bracht ons nog wel mooi op voorsprong. De tegenstander had pionnen staan op f7, g6 en h5, met een koning op g8 en een loper op g7. Maar uit het niets speelde Stijn de zet Lxh5, waarschijnlijk met het idee dat alle andere stukken van de tegenstander op de damevleugel waren en dus toch niet zouden kunnen meeverdedigen bij de eventuele koningsaanval (het lukt mij helaas niet om de stelling uit mijn hoofd te reproduceren). Het stukoffer werd geweigerd, maar in de wederzijdse tijdnoodfase voerde Stijn volgens mij een nieuwe koningsaanval uit en dit keer was het wel raak, dus 0-1. ... lees verder (TL Michael)

Team 2 sleept er op de valreep een gelijkspel uit in Rotterdamse derby (18 december)
Op 17 december speelde team 2 de belangrijke uitwedstrijd tegen aartsrivaal Charlois Europoort 3. Om te kunnen strijden voor promotie moest er gewonnen worden en een wedstrijd tegen Charlois zou voor extra motivatie moeten zorgen.

Philip (3) kreeg vroeg al een pion achterstand tegen CE-voorzitter Cor de Wit en probeerde het spel te maken, maar hoe langer zn partij vorderde, hoe slechter zn stelling werd. Het leverde een extra pionverlies op en Cor had ook nog eens het betere van het spel en Philip capituleerde (0-1).

Leo K (2) had een interessante opening op het bord en deed een paar unieke zetten waarvan hij zelf niet eens wist of dat goed was (een normale RSB-kampioen twijfelt toch nooit aan zn zetten?). Hij kreeg de rekening gepresenteerd door de betere verdediging van zn tegenstander en die won ook nog een kwaliteit, waardoor alle hoop als sneeuw voor de zon verdween (0-2). ... lees verder (Mark)

Moeizaaaaaaaaaaaaam (18 december)
Na twee nederlagen achter elkaar, eindelijk weer eens een overwinning. In een duel tegen de koperloper HZP of BV Juijn werd met het kleinste verschil gewonnen: 4-3. De wedstrijd begon zoals het hoort met het nodige gooi- en smijtwerk. Zo ging bij Floris de trukendoos vol open, kreeg Pim een pionnenmuur toegeschoven, ging Joop! voor iets nieuws, Wil voor het loperpaar en werd Michael verrast in de opening. Niet veel later wist Floris met een loperoffer de boel definitief op te blazen (1-0). Daarna was Michael “lucky”, een giftig piontje gaf stukwinst en 2-0. Maar om met deze voorsprong nou gelijk te gaan juichen... nou nee. Herman ging voor alles of niks, Alek en Marco stonden minder en bij Joop! en Pim een flipperkast. Herman werd al snel uit zijn lijden verlost, maar Wil begon aan een indrukwekkende aanval en wist dit mooi af te ronden (3-1). Ondertussen moest Joop! vol aan de bak met aan beide zijde promoverende pionnen. Na een moedig gevecht werd de pestpion op g7 te veel voor Joop! .... over en uit (3-2). Ondertussen was Marco weer helemaal terug in de wedstrijd en wist zelfs een pion te winnen. Helaas was er te weinig tijd om het uit te melken (3-2). De vraag was nu wie van de heren Pim of Alek het beslissende punt zou gaan scoren. Beiden kwamen in tijdnood en ja, het was weer zweten voor de toeschouwers. Pim stond weliswaar gewonnen maar moest nog volop keepen en Alek was ondertussen met een koningswandeling begonnen. Pim hield het hoofd koel en werd matchwinaar en Alek kon net niet aan de overkant promoveren met zijn koning en werd op d7 mat gezet. Nu maar eens kijken hoe RSR 3 de winterstop doorkomt, want Zwijndrecht uit is altijd lastig! (Don Leo)

Open doekje valt (2) (17 december)
Afgelopen vrijdag zijn er maar weinig partijen gespeeld. Desondanks zijn al wat meer mensen verzekerd van een plekje in een groep. In 1A is Tim zonder te spelen als eerste en tot nu toe enige geplaatst voor de Champions League dankzij de nederlaag van Joost Ros. Ook zonder zelf te spelen is Paul Tromp zeker geworden van een plek in de MinorPromotieGroep dankzij de remise van Martin G. en de nul in hun onderlinge partij. In 1B is nu ook Joost Ruit zeker van een plek in de CL. Voor de laatste plek zijn nog maar twee kandidaten, namelijk Floris die aan een halfje uit twee (Oscar en Joost Ruit) genoeg heeft en Spaan die moet winnen van Alek en dan alleen maar kan hopen op twee nullen voor Floris. Philip, Alek & Harmen zijn verzekerd van de MPG. In Groep 2 en Groep 3 (nog vier speelavonden) blijven definitieve beslissingen hardnekkig uit.

De samenstelling van de groepen in de komende voorjaar cyclus ziet er tot nu toe als volgt uit:
CL (12): Oscar, Jos, Leo K, Stijn, Tim, Joost Ruit +6
MPG (12): Peter, Wil, Paul T, Philip, Alek, Harmen +6
G2 (12): Leo de Jager +11
G3 (Velen): Wouter

Wordt vervolgd ... (Leo de Jager)

Open doekje valt (1) (14 december)
Na de uitslagen van vrijdag 9 december zijn de eerste beslissingen bekend. Dat geldt niet voor 1A want daar kan het nog (bijna) alle kanten op en weet niemand in welke groep hij mag gaan spelen. In 1B daarentegen zijn Jos, Oscar, Leo K en Stijn al verzekerd van een open doekje en een plaats in de Champions League. Voor de twee resterende plaatsen heeft verder iedereen nog (hele)(kleine) kansen behalve Leo de Jager die in groep 2 de wonden mag gaan likken. In Groep 2 zijn Peter en Wil verzekerd van promotie naar de MinorPromotieGroep, terwijl voor Wouter het doek gevallen is. In Groep 3 is zelfs een monsterscore van 7 uit 7 nog niet genoeg voor absolute zekerheid. Wordt vervolgd ... (Leo de Jager)

Training 2000+ (14 december)
Dinsdag 13 december 2011 was er weer training voor de groep 2000+. Trainer was die avond IGM Robin Swinkels. Voor de pauze schotelde Robin ons een aantal stellingen voor met de vraag: "wat is hier de beste zet voor zwart of wit". Het waren echt van die stellingen, waarvan je voelt dat er mat of materiaalwinst in zit maar niet een, twee, drie (en soms helemaal niet) ziet hoe dat gerealiseerd kan worden. De oplossing lag veelal ook een zet of wat diep. Was, wat mij betreft, pittig. Tijdens de pauze had Robin nog acht stellingen opgezet, waarvoor we in totaal 20 minuten tijd kregen met dezelfde vraag als bovenstaand. De juiste variant leverde hier vier punten op en drie goede kandidaat-zetten elk een punt. Wie de meeste punten had, won deze oploswedstrijd. Winnaar was uiteindelijk Dolf. Tot slot liet Robin ons nog enkele pioneindspelen zien, waarbij weer eens duidelijk werd hoe lastig deze soms kunnen zijn. Al met al weer een leerzame avond. (Philip)

Inspirerend team 5 sleept er een gelijkspel uit tegen Overschie (14 december)
Vrijdag 9 december kreeg het vijfde de kans om zich opnieuw te profileren voor handhaving en misschien zelfs meer in de 2e klasse. Overschie 2, dat op papier gemiddeld 123 ratingpunten meer had en serieuze promotiekandidaat is, kwam op bezoek. Leuk detail om te weten is dat vorig seizoen het derde verloor van hetzelfde team dat gisteren op bezoek kwam, maar dat Overschie alsnog degradeerde na nog een opvallende nederlaag van ons derde tegen een concurrent van Overschie. Dus het vijfde moest rekening houden met revanchegevoelens van de bezoekers.

Captains Leo van Dongen en Mischa haalden ook alles uit de kast voor extra motivatie: een geel-gouden boeddha, kruidnoten die nog over waren na sinterklaas, etc. ... lees verder (Mark)

PS Dit verslag is wat verlaat, maar dat lag aan problemen met Marks UPC-modem. Hij is nu echter weer bereikbaar in het Wereld Wijde Web.

Gooi- en smijtwerk (10 december)
De partij die vrijdagavond 9 december ongetwijfeld het meeste bekijks trok, was die in groep 3 tussen Shakir en Lon C. Na een bizarre opening werd het allemaal nog bizarder, waarbij Shakir aan het langste eind trok. Degenen die er niet live bij waren, kunnen een deel van de partij hier naspelen. Bij de andere partijen in groep 3 moest Andreas tot het uiterste gaan om uiteindelijk een hevig en creatief tegenspartelende Arrian te verslaan, nam het aantal bierflesjes bij Joop onrustbarende vormen aan, maar wist hij wel te winnen van nieuw lid Jeffrey, en speelden Mischa en Leo van Dongen remise. In groep 2 vergaloppeerde een overgeconcentreerde Michael zich tegen Arnold, wonnen Wil en Peter wederom van respectievelijk Dik (de klokken moeten langer mee!) en Bob, en was er een nogal rustige remise bij Herman - Xander.

In CL-1A had Paul T. lange tijd druk op de stelling van Martin G., maar liet eerstgenoemde zijn dame instaan. Tim en Richard deden hun plicht door respectievelijk Paul D. en Pim te verslaan, en kwamen Joost Ros en Arno tegen elkaar niet verder dan remise. Joost zal er nog hard aan moeten trekken om de CL-finale te halen, terwijl Arno voor het eerst op de drempel van die finale staat. In CL-1B hebben vier spelers zich inmiddels geplaatst voor de CL-finale: Jos, Oscar, Leo K. en Stijn. Die laatste deed dat door een prima remise tegen Jos, terwijl Oscar van Leo K. won. Voor Nathanal wordt het halen van de CL-finale nog een lastige opgave na de remise tegen Philip. Alek en Floris speelden een op het oog bloedeloze remise. (Arrian)

En dat is drie (10 december)
Op woensdag 7 december is Wim voor de derde keer vader geworden. Zoon Jasper woog ruim 9 pond, en met moeder en kind gaat het goed. Vader heeft het er natuurlijk lekker druk mee. Steven en Maarten willen graag met Jasper spelen, maar dat is nog wat moeilijk. (Wim/Arrian)

RSR Toto speel mee en win! (8 december)
Na een aantal weken in Azie te zijn geweest is de toto inmiddels weer in volle gang! Floris heeft na zijn zegetochten van de afgelopen week zijn hypotheek verhoogd, Wouter is na zijn klapper in september nog steeds aan het twijfelen in welk land hij een 2e huis koopt! Uiteraard zal er vrijdag weer een kans zijn voor iedereen om financieel onafhankelijk te worden, SPEEL DUS MEE!!
En kijk in de lijst of je nog tegoed hebt en dok anders effe de achterstand weg, graag niet allemaal zo een wanbetaler worden als Wijnand !! Klik hiervoor op de link !!!
(Richard)

RSR bekert door na ruime overwinning op Goes (3 december)
Op vrijdag 2 december stond de KNSB-bekerwedstrijd Goes RSR op het programma. Ondanks de belachelijk verre uitwedstrijd voor een vrijdagavond was het toch gelukt om vier team 1 spelers bij elkaar te rapen, al was dit op papier een behoorlijke overkill aangezien Goes in de derde klasse uitkomt.
Omdat na 22.35 geen treinen rijden vanaf Goes naar Rotterdam moest er een alternatief gezocht worden. Gelukkig had n van de spelers de beschikking over een auto waar vijf personen in passen.
De autorit naar Goes was nog het meest spectaculaire van de avond. We zaten al met zijn drien in de auto en de laatste speler zou bij ene McDrive opgepikt worden (Spaan ging overigens alleen met de trein naar Goes). De McDrive was in eerste instantie nergens te bekennen, maar toen deze eindelijk in zicht was bleek dat we de juiste afslag al hadden gemist. Keren op de snelweg was daar helaas niet meer mogelijk. Of toch wel ?! ... lees verder (TL Michael)

Team vier redt het niet tegen Nieuwerkerk en lijdt een 3-5 nederlaag (3 december)
Op vrijdag 2 december trad team 4 thuis aan tegen het sterke Nieuwerkerk a/d IJssel 1. Op bord 4 werd Leo van Dongen op het laatste moment ingevlogen als vervanger voor Paul Dekker, die vanwege zeer droeve omstandigheden verstek moest laten gaan (sterkte, Paul!).

Andreas (bord 1, zwart) speelde een creatieve partij en bewees zijn klasse door na eerst wat verzwakkingen te hebben uitgelokt ineens op de witte koning af te gaan en de score te openen door het volle punt binnen te halen.

Helaas was Bob (bord 2, wit) minder succesvol. In een riskante draak met tegengestelde rokades had hij zijn tegenstander positioneel in de tang (vastgelegd centrum en damevleugel + een erg slechte loper van zijn tegenstander) maar pion b3 bleek een nagel aan zijn doodskist. Om die te verdedigen moest hij een toren binnenlaten op c2. Bob was hiervan zo ontdaan, dat hij niet aan de noodrem trok en zijn dame offerde, maar zich kansloos liet oprollen. ... lees verder (Dolf)