RSR bekert door na ruime overwinning op Goes (3 december)
Op vrijdag 2 december stond de KNSB-bekerwedstrijd GoesRSR op het programma. Ondanks de belachelijk verre uitwedstrijd voor een vrijdagavond was het toch gelukt om vier team 1 spelers bij elkaar te rapen, al was dit op papier een behoorlijke overkill aangezien Goes in de derde klasse uitkomt.
Omdat na 22.35 geen treinen rijden vanaf Goes naar Rotterdam moest er een alternatief gezocht worden. Gelukkig had één van de spelers de beschikking over een auto waar vijf personen in passen.
De autorit naar Goes was nog het meest spectaculaire van de avond. We zaten al met zijn drieën in de auto en de laatste speler zou bij ene McDrive opgepikt worden (Spaan ging overigens alleen met de trein naar Goes). De McDrive was in eerste instantie nergens te bekennen, maar toen deze eindelijk in zicht was bleek dat we de juiste afslag al hadden gemist. Keren op de snelweg was daar helaas niet meer mogelijk. Of toch wel ?!
Om de nodige tijd te besparen werden de meest rare capriolen met de auto uitgehaald. Er werden maar liefst drie zware overtredingen begaan: op de berm parkeren, stoppen op de vluchtstrook en achteruit rijden op de invoegstrook. Maar gelukkig was de cameraploeg van Wegmisbruikers nergens te bekennen.

Over achteruit rijden gesproken, Richard was hierdoor blijkbaar geïnspireerd en speelde achterelkaar de zetten Pc3 – Pb1 en Lg2 – Lf1. Deze manoeuvre leek zelfs materiaal te winnen, maar de tegenstander vond toch nog een mooie verdediging. De stelling werd hierna ineens onduidelijk. Maar in een Paard tegen Loper eindspel trok Richard toch aan het langste eind. Maar het was geen beste partij van Richard aangezien hij teveel dingen had gemist.
Eerder had Joost Ruit al de score geopend na 23.15, wat dus aangeeft dat Goes niet meteen omver werd geblazen ondanks de op papier grote verschillen. Joost werd in het zadel geholpen mede doordat de tegenstander minstens drie rare strategische beslissingen nam. De tegenstander hechtte blijkbaar geen enkele waarde aan het loperpaar-"voordeel" (die hij had) en een mooie pionnenstructuur (hij kreeg op een gegeven moment een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn).
Spaan was de volgende die won. Alleen helaas niet voordat de laatste trein al was vertrokken waardoor de terugreis in de auto minder comfortabel was nu we met zijn vijven waren. De tegenstander van Spaan stelde zich te passief op in een stelling met tegenovergestelde rokades. Spaan was namelijk de enige die een pionnenstorm uitvoerde. Op een gegeven moment waren de meeste stukken van Spaan gericht op de witte koning, dus ik verwachtte op korte termijn een mooie mataanval. Maar in plaats hiervan begon Spaan af te wikkelen naar een eindspel, en dit won in ieder geval vrij makkelijk.
Oscar kwam goed uit de opening. De tegenstander moest een geïsoleerde pion in het centrum accepteren om zijn koningrokade uit te voeren. Deze pion won Oscar dan ook, maar helaas kreeg Oscar het niet voor elkaar om de pluspion in het lichte stukken eindspel in winst om te zetten.

Dus het werd zoals verwacht een ruime overwinning voor ons. De tegenstander voor de volgende ronde is momenteel nog niet bekend. (TL Michael)

   Goes                  1953 - RSR Ivoren Toren       2234      ½ - 3½
1. Joey Grochal          2188 - Oscar van Veen         2262 (w)  ½ - ½
2. Louis Nieuwenhuijse   1947 - Joost van Ruitenburg   2311 (z)  0 - 1
3. Rien de Böck          1842 - Richard Ammerlaan      2161 (w)  0 - 1
4. Maxim le Clerq        1835 - Nathanaël Spaan        2200 (z)  0 - 1