RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Wat ging er zo gruwelijk mis? (29 november)
Dat is de vraag die team 4 zich woensdagavond 28 november stelde in de uitwedstrijd tegen SO Rotterdam 4. Er bleken namelijk maar zes spelers aanwezig te zijn. De beoogde borden 7 en 8 bleven tot groot verdriet onbezet. Na 1 uur spelen stond team 4 dan ook met 2-0 achter. Een uur later werd dat 3-0 door verlies van Martin aan bord 6, die na een verkeerde damezet zijn stelling aan flarden zag gaan. Het werd zelfs 4-0 doordat Mark (bord 2) net als in de vorige wedstrijd een combinatie overzag, hetgeen hem een stuk en de partij kostte. Het werd 4½-½ doordat Arrian (bord 4) weigerde zijn tegenstander door diens vlag te stampen in een toreneindspel met een pion minder (twee tegen drie pionnen). Eerder in de partij had Arrian teveel risico genomen, waarna gevlucht werd in een dubbeltoreneindspel met een pion minder, hetgeen later een enkeltoreneindspel werd. Dat vervolgens invaller Leo van Dongen (bord 3), na een goed gespeelde partij, Paul D. (bord 1) en Arend (bord 5) nog wonnen, was slechts voor de statistieken. Over bleef een zeer vieze nasmaak na de zeer onnodige 4½-3½ uitnederlaag. Het hele gebeuren is in onderzoek. (Arrian)

020 - 010 : 3-1 = 9,5 - 8,5 (25 november)
Via verschillende routes kwamen zaterdag 24 november 20 RSR-ers samen in het Woestduincentrum in Oud-Zuid in 020. We kwamen terecht in een tamelijk fantasieloze, voormalige kerkdoos met slechts een hint van een toren, omringd door een stenig buurtje. Het zal vast al opgekocht zijn door een projectontwikkelaar om snel te slopen en daardoor nog erg geschikt voor allerlei culturele activiteiten die weinig mogen kosten, een ideale lokatie dus voor Caïssa om goedkoop 5 bondswedstrijden tegelijk af te hameren. Bij binnenkomst zag ik dat van Wely in de hal nog juist de laatste sms-jes van zijn nieuwste vriendin zat te checken, onderwijl de laatste voetbaluitslagen met vriendje Sokolov doornemend.

In het zicht van de nog aanwezige, basale kansel stonden 5 rijen teamwedstrijden op het menu. Met onze ruggen naar de uitgang nam RSR 2 het op tegen Caïssa 5, vooral de brede nek van beroepsinvaller Victor had veel kerktocht te verduren - u voelt de pletsmoezen al aankomen -, 2 rijen verder speelde Caïssa3 tegen een team met bekende schakers als Sokolov, van Wely en Ligterink en vooraan bij de kansel speelde ons eerste tegen Caïssa 1 ... lees verder (keet)

RSR 1 vecht zich vanuit uitzichtloze positie naar gelijkspel tegen Caissa 1 (25 november)
RSR 1 heeft op zaterdag 24 november 2012 tegen Caissa 1 eindelijk zijn eerste matchpunt in een uitwedstrijd gepakt sinds ik het team onder mijn hoede heb. Vooraf leek de wedstrijd tegen Caissa 1 een erg lastige te worden, omdat het op papier een stuk sterker is dan ons. We misten ook nog eens een aantal sterke spelers die mogelijk hadden kunnen invallen (afmeldingen van Joost Ruit, Wim, Richard en Rob). Tijdens de wedstrijd zelf zag het op een gegevens moment helemaal kansloos uit dat we nog gelijk konden spelen, maar uit het niets maakten we een miraculeuze comeback.

Jos gaf tegen GM Paul van der Sterren zijn loperpaar weg om zijn tegenstander een dubbelpion te verzorgen. Maar na een onnauwkeurige voortzetting werd al vrij vroeg in de partij zijn openingsvoordeel weggegeven. Nadat Jos ook nog een tactische blunder maakte waardoor hij een pion verloor, heeft hij geen kans meer gehad. 1-0 ... lees verder (TL Michael)

Bob zegt sorry (25 november)
Op donderdag 22 november op bezoek bij de buurman Onésimus, lekker dichtbij, dus om acht uur waren we al met 5 man en om kwart over gingen we met zeven man aan de slag. Na een blokje fietsen werd de achtste man gevonden in jawel buurtcafé Gerdesia. Gezellig aan het bier en een Jägermeister in een diepe analyse met een plaatselijke stamgast. Kijk dat heet nou voorbereiden! Eenmaal terug op het honk was RSR 3 zomaar compleet, heel Onésimus natuurlijk in shock en achteraf gezien zijn ze deze klap nooit meer te boven gekomen. Ondanks de voorbereiding moest Bob al snel berusten in een pion achterstand en niet veel later in een remise. Ondertussen had Marco het centrum in handen, ging Herman vol gas lang en in de aanval, moest Alek verdedigen en wist Andreas een pionnetje te snoepen. Kortom hoogste tijd voor een verrukkelijke Spa rood geschonken door twee blonde maagden. Ik zat nog stilletjes na te genieten van dit moois ... lees verder (TL Leo vD)

Leo Kranenburg op weg naar monsterscore in CL-B (20 november)
In de interne van 16 november was de partij van de avond die tussen Paul Batenburg en Leo Kranenburg. Paul zette de partij lekker aanvallend op en rookte Leo’s koningstelling met 2 torens op de h-lijn helemaal uit. Op het moment dat zijn dame midden op het bord helemaal klem stond, ging Leo er eens voor zitten om dit tij nog te keren. Hij verkocht zijn dame zo duur mogelijk (tegen toren, paard en 2 pionnen) en kreeg een moeilijke stelling, die voor de damepartij zoals wel vaker veel lastiger te bespelen is. In razend tempo vlogen de zwarte pionnen naar voren en ondanks een tijdstraf wegens een illegale zet van Leo, overzag Paul een paardvork en gaf op. Dat betere spelers ook slechte standen gaan winnen, mag typerend voor Leo genoemd worden. Alleen Jos van der Kaap kan Leo nu nog van de eerste plaats afhouden, maar dat hij geplaatst is, lijkt wel zeker. Ook de andere zwartspelers in 1B, Harmen, Arno en Tim wonnen hun partijen min of meer gelijkmatig van Michael, Paul Dekker en Joop. Joop kon een gelijkstaande stelling met de door Tim aangeboden thee lange tijd overeind houden, maar na het eerste de beste biertje ging het snel bergafwaarts. ... lees verder (Keet)

Team 5 dichtbij eerste overwinning (17 november)
Onze kanjers hebben met heel veel strijd een welverdiend punt binnengehaald tegen SO Rotterdam 5. Proficiat met het eerste punt. We hebben er vertrouwen in dat het niet bij dit punt blijft. Ga zo door. Uitgebreid verslag volgt later. (TL Angelo)

Oud-lid Kacper Drozdowski in het nieuws (16 november)
Veel RSR-leden zullen zich nog wel het Poolse talent Kacper Drozdowski herinneren. Kacper speelde in het seizoen 2007/2008 bij onze club, zowel intern als extern in team 1. Zijn broertje Konrad speelde bij onze jeugd. Op Schaaksite.nl is - van de hand van Teun Koorevaar - een artikel verschenen over Kacper. Dit artikel is zeer lezenswaardig. De rechtstreekse link naar dat artikel is hier te vinden.

Het vierde: net niet ... (16 november)
9 november trad het 4e aan tegen Messemaker 3. Van te voren had ik deze wedstrijd al ingeboekt als een tweepunter en had ik al veel geld ingezet; het mocht helaas niet zo zijn. Bijna iedereen stond te popelen in ons slachthuis op de 1e etage; Bob was iets later, die had nog een gezellig studentenkroegje aangedaan...

Al vroeg in de match vond ik Bob op bord 1, Paul D op bord 2, Mark op bord 3, Arrian op bord 4 en Lola op bord 8 de betere papieren hebben. Bob zette een puike Wolga op en Lola bestreed met verve een door de tegenstander wat al te ambitieus opgezette Boedapester (... – g5?). Paul en Mark kregen respectievelijk materieel en positioneel voordeel. Yo! Ik zet €1000,00 op team 4! ... lees verder (TL Mischa)

Momentopname interne (12 november)
De interne competitie is inmiddels gevorderd tot de negende ronde en we zijn dus inmiddels op de helft. Tijd voor een update, echter niet over de schaaktechnische aspecten, daar uw verslaggever steeds langduriger achter zijn eigen bord gekleefd zit en geen idee heeft wat er om hem heen gebeurt. Gelukkig hebben anderen daar wel af en toe tijd voor en waarschijnlijk ook meer inzicht. Het gaat nu dus om de kille cijfertjes. Zoals gezegd, we zijn op de helft, tenminste als we kijken naar het aantal speelavonden, en dan zou je verwachten dat iedereen zes of meer partijen gespeeld heeft.

In 1A is er één speler die dat aantal van zes partijen achter zijn naam heeft, de rest zit daar nog [ver] achter. Slecht vier spelers kunnen zich plaatsen voor de achtkamp en de kanshebbers voor die plekken lijken nu Stijn, Nathanael, Philip en Marco te zijn die het veld met 3½ uit 5 het veld aanvoeren met Wim [3 uit 5] en Dolf [2½ uit4!] in de achtervolging. De wedstrijdleider hoopt dat de beslissingen allemaal op het schaakbord vallen, maar zal niet verbaasd zijn als het straks een legertje juristen is die de echte winnaars zijn. Er zijn zo weinig partijen gespeeld dat hier nog niet[s] veel te zeggen valt over de onderlinge resultaten. En die hebben dit jaar een dubbele betekenis, niet alleen helpen ze de eindstand bepalen, maar ze gaan ook mee neer de 2e cyclus. Xander, Leo de Jager en Rob lijken met zijn drieen uit te moeten maken wie er uit de boot vallen.

In 1B zijn we heel wat verder en hebben Oscar en Jan-Pieter met 8 partijen de finish al bijna in zicht. De achtkamp is een ander verhaal, want met 3½ uit 8 lijkt Jan-Pieter kansloos, hoewel ... Eigenlijk is alleen Leo K de enige met een echte plus score van 6 uit 7. Jos ligt ook op koers met 4 uit 5, maar moet ook al achterom kijken naar de aasgierende advocaten. Kandidaten voor de overige twee plaatsen zijn: Oscar met 5 uit 8, Harmen met 3½ uit 6 en de 50%ers Tim [3 uit 6] en Richard [3½ uit 7]. De onderlinge resultaten zijn hier in het voordeel van natuurlijk Leo, maar ook Harmen [winst op Tim en Oscar]. Joop [1 uit 4] en Paul D [1 uit 5] hebben een stevige achterstand op het peloton en lijken af te moeten haken, al weten we natuurlijk best wel dat Paul een langzame starter is, vorige cyclus begonnen met 0 uit 3 en wel gewoon promoveren.

In G2 wordt het veld aangevoerd door Kees, die zijn stroeve begin, met 5 uit 7, helemaal goed aan het maken is. Wil en Bob volgen goed met 4½ uit 7, maar dan begint het echt spannend te worden: Paul T heeft ook 4½ punt maar dan uit 8 [op zich ook een pluim waard die 8]; Andreas met 4 uit 6 lijkt een betere score te hebben, maar heeft wel verloren van Paul. Verder staan Alek en Maarten met 3½ uit 6 klaar om van misstappen te profiteren. Erg moeilijk hebben het Wouter, Shakir en Mischa, terwijl nog onduidelijk is wie het kwartet vol moet gaan maken.

In G3 ten slotte staat Mark met 6 uit 7 strak bovenaan. Hij heeft al genoeg partijen gespeeld en staat twee punten voor op Gert en Brian die met 4 uit 5 ook prima op schema liggen. Maar wie nummer vier wordt? Geen idee, hoewel Emilian bezig aan een tussensprint [inmiddels 3 uit 5] daar wellicht heel andere ideeën over heeft. (Leo de Jager)

De kogel is door Nieuwerkerk (6 november)
Vrijdag 2 november stond de wedstrijd tussen RSR 3 en Nieuwerkerk aan de IJssel 1 op het menu. Om een sfeer van onpartijdigheid te scheppen, wierp Nieuwerkerker en RSR-Zonnekoning Arnold Rijken zich op als wedstrijdleider van dit sleutelduel tussen de op papier twee sterkste teams in RSB 1A. Even leek het er op dat Arnold zich ook kon tooien met de dubbele pet van teamleider, maar De Grote Roerganger, Leo van Dongen, die alles weet van polymeren en alle overige materie, ternauwernood ontsnapt aan het ontstaan van meermeren in zijn eigen ingewanden door vier engelse onbijtjes met spiegeleieren en spekjes, wist die opzet desondanks te verijdelen. Hij straalde dan ook grote verzadiging uit, Hem in staat stellend freewheelend toe te zien hoe zijn team de kastanjes uit het vuur haalde, onderwijl zijn eigen partij tegen Brian van Kanten in de benedenzaal afwerkend, die, met zoveel meren in hoofd en buik, natuurlijk snel bekeken was. Bijna was het Arnold gelukt om de wedstrijd in de broeikas op de begane grond te laten plaatsvinden, maar blies dit onzalige plan vanwege te weinig afzeggingen toch bijtijds af. Statistieken en ander bijgeloof wijzen immers uit dat thuisoverwinningen meestal in ijzige bovenzaaltjes worden behaald; blijkbaar verkrampen daar de bezoekers, terwijl wij het hoofd koel houden, gewend als we zijn aan de grillige temperaturen en de omloop- en muziekgeluiden in het NIVON-gebouw. ... lees verder (keet, gevolgd door een stukje van TL Leo vD)

Sliedrecht en DSC de sterkste in poule 2 in 2e ronde Groene Hart Jeugdcup (4 november)
Schaakverenigingen Messemaker 1847 en RSR Ivoren Toren waren de gastheren in de 2e ronde. van de Groene Hart Jeugdcup georganiseerd door 3-Torens uit Berkel en Rodenrijs.

Hieronder het verslag van de vier poules die bij RSR Ivoren Toren zijn gespeeld.

Onder de bezielende leiding van Angelo Ayala en een groot aantal vrijwilligers konden de klokken voor 19.15 uur worden ingedrukt.

POULE 2A werd met overmacht gewonnen door Sliedrecht 1. Heel spannend was hier de strijd om de tweede plaats tussen Krimpen 1 en Spijkenisse 2. Na twee wedstrijden hadden beiden 4 bordpunten. De rechtstreekse confrontatie werd beslist in het voordeel van Krimpen met 3-1. Ze blijven beiden in Poule 2, dus Spijkenisse 2 is gebrand op revanche. 3-Torens 1 moest het onderspit delven en mag volgende ronde weer proberen terug naar poule 2 te promoveren. ... lees verder (Angelo)

RSR 1 boekt belangrijke overwinning op concurrent Amersfoort (3 november)
RSR 1 heeft op zaterdag 3 november 2012 de onverwachte nederlaag in de vorige ronde tegen een andere concurrent goedgemaakt door te winnen van Amersfoort. Hierdoor zijn we net als vorige seizoen gestart met 4 uit 3.

Leo K. bood een pion aan toen zijn tegenstander alleen nog een dame ontwikkeld had, terwijl Leo al meerdere stukken ontwikkeld had en gerokeerd was. De pion werd uit wanhoop maar geslagen, maar een aantal zetten later won Leo veel materiaal. 1-0

Spaan was gezien zijn knalrode hoofd waarschijnlijk niet helemaal tevreden met het verloop van de wedstrijd. Hij werd ge-d-lijnd door twee torens en een dame, maar kon gelukkig alle zware stukken afruilen, waarna een loper tegen een paard eindspel op het bord kwam. Spaan met de loper besloot een remise aanbod te accepteren, maar ik denk dat hij het nog wel kon proberen zijn tegenstander lastig te maken aangezien de pionstructuur asymmetrisch was. 1½ - ½ ... lees verder (TL Michael)

Team 2 voor de tweede keer gelijk (3 november)
Na het teleurstellende gelijkspel tegen het op papier zwakke, maar in de praktijk veel sterkere Philidor Leiden 2, moest team 2 het op zaterdag 3 november 2012 in de derde ronde opnemen tegen Angstgegner Bergen op Zoom. Voor het eerst dit seizoen trad het team compleet aan. Een uur na aanvang kon het eerste punt worden bijgeschreven. De tegenstander van Richard (wit, bord 2) was vanwege omstandigheden niet kunnen opkomen (1-0). Enkele uren later kon de 2-0 worden bijgeschreven. Die kwam op naam van Paul B. (wit, bord 8), die twee pionnen investeerde in de opening in ruil voor veel activiteit. De tegenstander moest een stuk geven in ruil voor een derde pion, maar de stukken van zwart werkten dermate slecht samen dat het een kwestie van tijd was voordat er nog meer materiaal verloren ging. De voorsprong bleef helaas niet al te lang op het scorebord staan. ... lees verder (Arrian)