RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


KNSB-bekerteam schakelt Philidor Leiden uit met een dubbel gelijkspel (30 oktober)
Het KNSB-bekerteam heeft op maandagavond 24 oktober 2016 in Leiden onze schaakvereniging een mooie verjaardag (97 jaar) bezorgd door Philidor Leiden verrassend uit te schakelen.

Joost Ros kreeg een London-systeem tegen zich. Toen alle 16 pionnen nog op het bord stonden en de stelling grotendeels dichtgeschoven was, zat er voor beiden niet veel meer in. ½-½ ... lees verder (TL Michael)

Viertal V4 haalt een knap gelijkspel, droomdebuut Tom (30 oktober)
Vrijdag 28 oktober speelde ons vierde viertal V4 zijn eerste wedstrijd in het NIVON. Terwijl het vierde achttal boven aan het ploeteren was, mocht het jonge kwartet in de goed gevulde grote zaal de Papendrechtse tegenstander Pascal V1 aan het werk zetten.

Vooraf was nog niet duidelijk dat we te maken hadden met het sterkst gerate team van Divisie 2A. Aan de borden was er van onze kant dan ook geen angst te bespeuren. Al gauw had op bord 4 Tom een pionnetje voorsprong. Op bord 2 kwam Enze in een mooie stelling en Qian bouwde op bord 3 ook een voorsprong op. Helaas blijkt dat voorsprong in tijd niet veel zin heeft als je je verdediging daarmee verwaarloost. Op bord 1 had Angelo de wedstrijd nog redelijk in balans. ... lees verder (TL Angelo)

TEAM 4 pakt de kop in klasse 3B (29 oktober)
Het vierde team, vorig seizoen gedegradeerd, desondanks ook nu weer onder de bezielende leiding van onze kapitein Mischa, heeft na vrijdagavond 28 oktober, op de verjaardag van de beroemdste Rotterdammer ooit, jaja ik bedoel Erasmus, brutaalweg de kop genomen in klasse 3B van de RSB, daarmee nog maar eens duidelijk onderstrepend dat die degradatie een vergissing was. Door griep geveld kon Mischa zelve niet getuige zijn van wat zich op die avond afspeelde op de verscheidene borden van zijn TEAM 4 in de strijd tegen het vierde team van Spijkenisse. Wel was hij nog in staat gebleken om een invaller te regelen voor de deze keer absente Don Leo en dat in de persoon van Herman van Malde, die daarmee zijn debuut maakte in de Externe van ons 97-jarige kluppie. ... lees verder (plv. TL Paul D.)

Schakelaar op komst (26 oktober)
De eerste nachtvorst is achter de rug, de blaadjes zijn aan 't vallen, tijd dus om uw eerste schaakervaringen van dit seizoen aan het papier van de Schakelaar toe te vertrouwen. Stukken over de komende landslide voor Trump zullen zwaar gecensureerd worden, want de verwachting is dat het zwartepieten over de uitslag zeker tot 5 december zal voortduren, de absolute dode of rode lijn, zo u wil, voor dit nummer. Alles wat daarna nog komt bewaren we voor de lente-editie.

Kopij over bruine vloeistoffen is nog net toelaatbaar, dus een stukje over hoe het nou echt zit met niet-organische koolstof ligt in de rede, na alle kritiek op Keets olieonzin. De oudste vrijgegeven exemplaren van de (voorlopers) van de Schakelaar zijn inmiddels in het bezit van de redactie. Een hoogst actueel stuk over o.a. de subtiele behandeling van niet-katholieke immigranten bij RSR-IT in de 60-er jaren zit er dus wel in. Maar voor de echte schaakchocomel blijven wij natuurlijk volledig afhankelijk van de bijdragen van onze leden. Vergeet daarbij het blufcommentaar, zelfmutilatie en de mooiste openingszinnen ("ik wil je wel een drankje aanbieden, maar ik heb geen geld") niet onvermeld te laten. Of denk eens aan uw fijnste nederlaag tegen een van onze jeugdspelers, die zullen ook wel eens smachten naar enige erkenning van hun schaakdaden op papier. Maar verzin vooral zelf iets.

Zend alle bijdragen naar Djeez of Keet. (redactie Schakelaar)

Knappe KNSB-bekerzege tegen Philidor Leiden (25 oktober)
Ons KNSB-bekerteam gaf zichzelf en de rest van de club in Leiden een aardig verjaardagscadeautje, door op maandagavond 24 oktober Philidor uit te schakelen. Na twee keer 2-2 (regulier en snelschaak) werd het reguliere resultaat aan bord 3 weggestreept en kon het team juichen. Voor zover de spelers daar nog puf voor hadden op een maandagavond tegen middernacht. Met dank vooral aan Nathanaël, die twee keer won! En Jason had iedereen een iets langere nacht kunnen bezorgen, want zelfs op de voorlaatste zet voor de remise had hij nog eenvoudig kunnen winnen... "Hoe leer ik dat toch eens, winnen?" (Djeez)

  Philidor Leiden 2166 - RSR Ivoren Toren  2069 2 - 2
1. Nico Kuijf    2245 - Joost van Rosmalen 2105 ½ - ½
2. Stef van der Zon 2143 - Nathanael Spaan  2132 0 - 1
3. Guido Bakker   2143 - Philip Westerduin 2028 1 - 0
4. Thijs Roorda   2132 - Jason Zondag    2011 ½ - ½

Jeugdnieuws: verslag jeugdschaaktoernooi Grand Prix Leiden Op Eigen Wieken 22 oktober 2016 (24 oktober)
Op zaterdag 22 oktober was er een schaaktoernooi voor de jeugd in Leiden bij schaakclub Op Eigen Wieken. Er waren maar liefst 118 kinderen aanwezig, verdeeld over 15 groepen, maar het voelde niet druk aan. Het is namelijk een fijne, ruim opgezette locatie waar ook ieder jaar een weekendtoernooi wordt gehouden. ... lees verder (Robert Aarts)

Verslag team 5 tegen SOF/DZP 2 (20 oktober)
Vrijdag 14 oktober ontving het vijfde SOF/DZP 2, wat bleek te staan voor het tweede van combinatievereniging Oostflakkee/De Zwarte Pion. Klinkt toch een beetje als een mislukte fusie à la Algemene Bank Nederland Amsterdam Rotterdam Bank, maar vooruit. Eén van hun teamleden had zich om 19.00 uur afgemeld, zodat bord 1 bij -begrijpelijkerwijs- gebreke van een vervanger gewonnen gegeven werd: 1-0. Hans Veraart kon zich aan de interne competitie wijden. Een goed begin. Maar dan moeten er door het vijfde natuurlijk geen stukken in de opening worden weggegeven zoals door Leonardo (eerst abusievelijk aan bord zes begonnen, maar daarna met zachte hand overgeplaatst naar het beoogde bord zeven) en Mischa aan bord vijf. Die partijen konden niets meer worden. ... lees verder (TL Léon)

Geflatteerde nederlaag RSR 1 tegen Santpoort 1 (12 oktober)
RSR 1 heeft afgelopen zaterdag 8 oktober 2016 een ruime nederlaag geleden in een uitwedstrijd tegen Santpoort 1 in Velserbroek. Dit jaar heeft team 1 ineens de luxe om tijdens uitwedstrijden ook met de auto te gaan. Er reden drie auto's er na toe en Spaan die met het OV ging. Op die dag was er op de normaal snelste route een enorme file vanwege een afgesloten tunnel en een brug of wat het ook was. Harmen en de het groepje Paul T (chauffeur), Joost Ros en Jason waren verstandig genoeg om een alternatieve route te nemen en waren op tijd. Het groepje Philip (chauffeur), Peter, Lucas en ik gingen ondanks waarschuwingen van de anderen voor de strategie om gewoon in de file aan te sluiten. Dit bleek achteraf niet de juiste beslissing te zijn, waardoor ze drie kwartier te laat waren. Hierdoor begonnen drie spelers al met een tijdachterstand. Gelukkig begon de wedstijd ook minstens een kwartier later dan gepland. ... lees verder (TL Michael)

Jeugdnieuws: verslag schaken jeugd zondag 9 oktober Grand Prix 2 van de HSB (10 oktober)
Maar liefst 150 kinderen waren zondag 9 oktober aanwezig bij Grand Prix 2 van de HSB. De speellocatie was de Hofstad Mavo in Den Haag. De hoogste groepen waren sterk bezet maar er deden ook veel beginnende schoolschakers mee. Er waren hele creatieve openingen te bewonderen. RSR Ivoren Toren werd vertegenwoordigd door Joaquin (groep 1), Chivaro (groep 2) en Lamiek (groep 4). Ook trainer Margreet was aanwezig ter geestelijke ondersteuning. ... lees verder (Robert Aarts)

Ook Team 3 gaat onderuit.... (9 oktober)
Ons derde team was het enige achttal dat nog niet aan de bak was geweest in de nieuwe competitie. Na nederlagen van het eerste, tweede en vijfde team en slechts één overwinning van het vierde was het aan het derde de opdracht om de negatieve spiraal te doorbreken. Omdat Lola als boegbeeld van dat team niet van de partij kon zijn wegens haar deelname aan het jaarlijkse BASAMRO-toernooi in Moermansk, moest TL Paul D naarstig op zoek naar een invaller. Uiteindelijk besloot deze zichzelf maar op bord 1 te installeren in de strijd tegen Dordrecht 2.

Het feit, dat ik reeds kennis heb mogen nemen van het verslag van Dordtse zijde over deze match, geeft mij de gelegenheid om het al of niet eens te zijn met hun visie op het gebeurde afgelopen vrijdag 8 oktober in de bovenzaal van het Nivon. De kop boven hun verhaal luidt: "Dordrecht 2 ontsnapt in Rotterdam." Volstrekt mee eens, is ook mijn conclusie. ... lees verder (TL Paul D)

Jeugdnieuws: verslag Jannes en Joep op tour in Belgie! (9 oktober)
Op 8 oktober deden Jannes en Joep mee aan het 10de Limburgs Schanstoernooi in Neerpelt. Dit is de Belgische variant de Grand Prix toernooien. Het toernooi "lokte" 118 deelnemers uit verschillende landen, te weten België, Rusland, Polen, Armenië en uiteraard Nederland. Het verschil met de Grand Prix reeks is dat deze toernooien op leeftijdscategorie ingedeeld worden. Joep deed mee in de F-categorie (tot en met 8 jaar) met in totaal 20 deelnemers. Jannes deed mee in categorie D (tot en met 12 jaar) met in totaal 31 deelnemers. Maar eens kijken hoe de denkhoofden het deden. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Extern lukt het maar niet (8 oktober)
De externe kommer en kwel blijft aanhouden. Vrijdag verloor team 3 thuis onnodig met 3½-4½ van Dordrecht 2 (zie hier het verslag van Dordrecht. Op zaterdag kon team 1 het uit bij Santpoort niet bolwerken en verloor met 5½-2½. Verslagen zullen volgen. (Arrian)

Indeling RSB-viertallencompetitie 2016/2017 bekend (5 oktober)
De indeling van de RSB-viertallencompetitie 2016/2017 is bekend. Onze vereniging neemt dit seizoen deel met maar liefst vier viertallen. Zie het menu rechts voor de links naar de competitiepagina's van de RSB. Ook de agenda aan de linkerkant is bijgewerkt. (Arrian)

Loting Coppa de Torre 2016/2017 (4 oktober)
Afgelopen zondag is door de WL-I de loting uitgevoerd voor het nieuwe seizoen van de Coppa de Torre. Er hebben zich uiteindelijk 36 deelnemers opgegeven. Derhalve hoeven er maar 3 partijen in de 1e ronde daadwerkelijk te worden gespeeld, uiterlijk 20 januari 2017. De overige spelers hebben het gemakkelijk: een bye. Het resultaat van de loting, inclusief het speelschema, is te vinden op de Coppa-pagina. (Evert)

Lola naar Moermansk (4 oktober)
Donderdag 6 oktober tot zondag 9 oktober wordt in Moermansk Rusland het vierde Basamro jeugdtoernooi geschaakt. Zes jeugdteams afkomstig uit Moermansk, Leningrad, Novorossiyisk, Parijs, Sussex en Rotterdam zullen in 5 rondes strijden om de begeerde Cup. De eer van Nederland wordt verdedigd door het Pathena Rotterdam team met: Simon Elgersma, Lola den Dunnen, Joris Kokje, Jorik Klein, Dominggus Paays, Diego Kaersenhout, Ciro Catalan en Kathleen Wiegmann. Het team wordt begeleid door Peter Ypma en Dolf Meijer. ... lees verder (Sandra Bruin)

Jeugdnieuws: verslag 1 oktober Grand-Prixtoernooi Maassluis (1 oktober)
Vol goede moed waren we met 4 spelers naar Maassluis gereisd voor het tweede Grand-Prixtoernooi van de RSB: het Corry Vreekentoernooi. Corry Vreeken is 5x kampioene van Nederland geweest een aantal jaren geleden en dat is toch wel een reden om een toernooi naar haar te vernoemen, ook omdat ze erg veel voor het schaken heeft gedaan. Ze is nu 88 jaar en ze was zelf aanwezig om de prijzen uit te reiken. Ze woont zelf in Maassluis en heeft vroeger in Rotterdam geschaakt.

Van onze club deden mee: Lamiek, Aristarch, Joep en Oscar. ... lees verder (Margreet)