RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Jeugdnieuws: verslag Grand Prix RSB Delfshaven zaterdag 24 juni (27 juni)
Op zaterdag 24 juni werd voor de jeugd de laatste Grand Prix RSB gehouden in Delfshaven bij Huis van de Wijk Post West. Dit gebouw is binnen én buiten prachtig opgeknapt.

Er deden 79 kinderen mee, een hele mooie opkomst. Vanuit RSR Ivoren Toren waren er maar liefst 11 kinderen aanwezig, te weten Joris, Zacciah, David, Chen, Lamiek, Oscar, Aristarch, Joep, Joaquin, Jannes en Qian. ... lees verder (Robert Aarts)

Einde schaakseizoen nadert (24 juni)
Het seizoen is bijna afgelopen en in groep 3, 2 en de Minor zijn de promovendi en degradanten bekend. Alleen de Champions' League wacht nog op een winnaar. Wie het ook wordt, het zal iemand zijn die nog niet eerder clubkampioen was. Dat lukt gemiddeld genomen slechts eens in de 7 jaar. Jos van der Kaap was de laatste, in 2015.

Vijf spelers hebben dit keer een gooi gedaan naar de titel. Bart kwam als eerste uit de voorrondes tevoorschijn. Harde nederlagen tegen Plas en Lennard zetten hem terug op aarde. Toch bleef hij nog lang op de loer liggen, ware het niet dat hij met 3 reglementaire nullen in de laatste ronden de handdoek in de ring gooide. Daarna leek Plas goed op weg met een overwinning op Joost. Maar na een geslaagde revanche van Joost en een hele dure 0 tegen Wim, schakelde Plas zichzelf als eerste uit. Even zag het er naar uit dat Joost freewheelend naar de titel zou fietsen, maar eerst Wim en daarna Lennard gingen de sokken er eens goed inzetten. In het onderlinge duel delfde Wim het onderspit, die bij winst Joost had gedwongen om al zijn resterende partijen te winnen. Maar Lennard was beter en dus strandde Wim op 8½ punt. Tegen Paul en Fung sprokkelde Joost nog 1½ punt bij elkaar en met nog 1 partij te gaan, spelen Lennard en Joost op 30 juni een heuse thriller: wie wint is kampioen! Lennard heeft meer SB, maar het onderling resultaat is bij remise in het voordeel van Joost, die zwart heeft.

Lukt het Lennard, dan heeft RSR er een nieuw spreekwoord bij: waar 4 honden vechten om het been... Of kaapt tweede hond Joost dat kluifje alsnog voor zijn neus weg? Komt dat zien. (CL-indeler Keet)

Schakelaar in de steigers (24 juni)
Alleen die andere kers op de taart ontbreekt nog. De oude deadline van 1 juni is verstreken en de harde feiten van dit seizoen zijn reeds verzameld door wedstrijdleider extern Paul Dekker. De redactie vraagt slechts om daar uw hoogstpersoonlijke emoties aan toe te voegen rondom vergeten observaties, partijen of analyses. Daar heb je de hele zomer de tijd voor, want de redactie zag zich gedwongen om in juni een time-out te nemen. Tijd genoeg dus om ook een zomertoernooitje mee te nemen, waar sommigen zich al voor opmaken.

Na al het fakenieuws over Fakenieuws, dat alleen maar toegenomen is, wordt het tijd voor een vervolg met betere definities en heldere onderscheidingen. Fakenieuws is nu helaas een soort stopwoord geworden voor elk nieuws dat niet bevalt. Terwijl de hele term bedoeld was als scherpe kritiek op diegenen die van nieuwsselectie hun beroep hebben gemaakt, heeft diezelfde beroepsgroep deze oorspronkelijke betekenis brutaalweg omgedraaid en van toepassing verklaard op zowat alle alternatieve en sociale media, wiens soms veel betere nieuws de selectie niet eens haalt. Zo zijn wij niet getrouwd en daarom is een nieuwe en betere analyse nodig om het verschil tussen schaaknieuws, echt nieuws en fakenieuws weer op scherp te zetten. Zeker niet alleen voor schakers van belang! Een fijne antenne is noodzakelijk, want we kunnen ons dat nieuws niet als zombies blijven laten aanleunen. Fakenieuws is dagelijks nieuws, dus reacties en opmerkingen bij eerdere stukjes en persoonlijke ervaringen en eigen gedachten hierbij op papier, worden zeer op prijs gesteld.

Weinigen zullen een idee hebben hoe de Schakelaar er in de 60-jaren uitzag. Een proeve daarvan in het komende nummer. En een verslag van een zoektocht door voorzitter Wouter. Grote kans dat het met jouw bijdrage een monumentale Schakelaar wordt. De deadline houden we op 18 augustus 2017. En zal dan op de ALV verschijnen. (redacteur Keet)

Jeugdnieuws: Jannes en Joep succesvol in Amsterdam (24 juni)
Op zondag 18 juni werd de laatste Amsterdamse Grand Prix van dit seizoen gehouden. Jannes en Joep waren daar aanwezig. Joep had op de dag ervoor meegedaan aan de nationale Pupillendag in Meppel. Hij kwam nu beter voor de dag met een score van 5 uit 7. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Jeugdnieuws: Pupillendag 17 juni 2017 (21 juni)
Zaterdag 17 juni was het weer zover: het Nationaal Kampioenschap van Nederland voor de jongste kinderen. In de categorie F (kinderen geboren in 2008 of later) deden er van onze club twee kinderen mee. Die hadden zich geplaatst bij de voorronden: de persoonlijke jeugdkampioenschappen van de RSB, die in Spijkenisse waren gehouden. Het waren Joep en David. In de categorie G hadden we geen deelnemers maar bij H ook twee: Oscar en Tycho! Dat is echt een goede score voor één vereniging! ... lees verder (Margreet)

Jeugdnieuws: Oscar 3e op de Nationale Pupillendag 2017 (18 juni)
Zaterdag 17 juni werd in Meppel de Nationale Pupillendag 2017 gespeeld. Dit is het jeugd-NK voor de F-, G- en H-categorie (resp. 9 jaar, 8 jaar en t/m 7 jaar). Van onze vereniging deden maar liefst vier spelertjes mee! Dit waren Joep en David in de F-categorie en Oscar en Tycho bij de H-tjes.

Dan nu de resultaten ... het beste nieuws is dat Oscar derde wist te eindigen met een score van 5 uit 7!! Tycho wist 3 punten bij elkaar te sprokkelen in de H-categorie en eindigde gedeeld 17e van 29 spelers. Bij de F-jes was de tegenstand voor Joep en David aanzienlijk. In dit slagveld behaalde Joep met 4 uit 7 een gedeeld 15e plaats en David met 3 uit 7 een gedeeld 27e plaats van in totaal 54 spelers. Onze schaaktalentjes hebben het dus heel goed gedaan! (Arrian)

Jeugdnieuws: Grand Prix Delft HSB Grand Prix zondag 11 juni 2017 (12 juni)
Ondanks het hele mooie weer waren er op zondag 11 juni bij het CLD in Delft 104 kinderen aanwezig om een HSB Grand Prix schaaktoernooi te spelen.

Vanuit RSR Ivoren Toren waren er vijf kinderen aanwezig, te weten Bent, Joaquin, Chivaro, Lamiek en Oscar. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: verslag NHSB-GP Jannes en Joep 11 juni; Joep derde in het eindklassement t/m 10 jaar! (12 juni)
Op zondag 11 juni gingen Jannes en Joep naar de laatste GP van de NHSB te Haarlem in het schaakseizoen 2016/17. Op deze mooie zonnige dag waren toch maar liefst 96 deelnemers gekomen, verdeeld over 12 groepen. Jannes speelde in groep 2 en Joep in groep 3. Beiden hadden tot nu toe 5 keer deelgenomen aan deze Grand Prix reeks, dus dit toernooi telde mee voor het eindklassement (beste 6 deelnames). Jannes stond in het eindklassement t/ 12 jaar 14de van de 115, Joep stond 3de van de 116 deelnemers t/m 10 jaar (de NHSB kent geen F- of G-categorie). ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)