Jeugdnieuws: verslag NHSB-GP Jannes en Joep 11 juni; Joep derde in het eindklassement t/m 10 jaar! (12 juni)
Op zondag 11 juni gingen Jannes en Joep naar de laatste GP van de NHSB te Haarlem in het schaakseizoen 2016/17. Op deze mooie zonnige dag waren toch maar liefst 96 deelnemers gekomen, verdeeld over 12 groepen. Jannes speelde in groep 2 en Joep in groep 3. Beiden hadden tot nu toe 5 keer deelgenomen aan deze Grand Prix reeks, dus dit toernooi telde mee voor het eindklassement (beste 6 deelnames). Jannes stond in het eindklassement t/ 12 jaar 14de van de 115, Joep stond 3de van de 116 deelnemers t/m 10 jaar (de NHSB kent geen F- of G-categorie).

Joep deed het van begin af aan uitstekend, en stond met 5 uit 5 gedeeld eerste. Hij speelde de zesde ronde tegen het enige meisje (Amelia) in de groep en gedroeg zich dit keer als een gentleman:-). De laatste ronde speelde hij weer schaak en maakte korte metten met de favoriet van de groep. In een mooi eindspel behaalde hij de winst door alleen maar de vrijpion te laten promoveren, terwijl hij de koning al had afgesneden. Met 6 uit 7 werd hij winnaar van de groep en kreeg 85 punten erbij voor het eindklassement. Met deze uitslag wisten we zeker dan hij in het eindklassement ook nog eens derde werd in de categorie E t/m 10 jaar!

Jannes speelde in de zware groep 2 en liet van zich horen. Hij miste 1 keer een mat in 2 in de tweede partij?! De laatste en beslissende ronde kwam eraan, hij stond toen al tweede, tegen de nr 1 geplaatst en tot op heden nog niet verslagen. Jannes speelde sterk en beiden maakten geen fouten. Het eindspel begon en daar heeft Jannes, achteraf, de winst laten liggen (met een tempo voorsprong had hij de vrijpion eerder kunnen laten promoveren). Desalniettemin werd hij mooi tweede in de poule. Het eindklassement voor de D laat nog even op zich wachten. We horen in de loop van de week wat het is geworden, maar hij maakt kans op een top 5 klassering.











Verslag en foto's: Jan-Dirk Westerhof