RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Jeugdnieuws: verslag 29 mei Grand Prix HSB sv Rijswijk in Delft (30 mei)
Zondag 29 mei werd in het broeierige Delft weer een Grand Prix toernooi gespeeld vanuit de HSB. Er waren maar liefst 170 kinderen aanwezig! De spelers tot en met groep 4 zaten in de hal en speelden 5 potjes van 20 minuten pp. De overige groepen zaten in de drukke grote zaal en speelden 10 potjes (tegen iedere tegenstander een potje zwart en een potje wit). ... lees verder (Robert Aarts)

Verslag van RIJST 2016 (27 mei)
Op zondag 22 mei werd voor de vijfde keer in successie door RSR Ivoren Toren een JeugdSchaakToernooi georganiseerd, kortweg RIJST. Aan de editie van 2016 werd deelgenomen door 81 kinderen die enthousiast begonnen aan hun achtkamp. Één groep (10) bestond uit 9 spelers en zij speelden dus 1 wedstrijdje meer.

Waar andere jaren wat opstartproblemen waren, werden er nu de vruchten geplukt van die leermomenten. De voorbereidingen liepen flink voor op schema en we begonnen zoals gepland met de opening door voorzitter Wouter. Na de nodige instructies door wedstrijdleider Philip kon even na kwart over een iedereen zijn speelzaaltje opzoeken.

Het was voor sommigen wel even wennen dat er niet in de speelzaal gegeten en gedronken kon worden. Met name de denkhoofden die hun tijd helemaal gebruikten hadden het zwaar, maar lieten zich niet uit het veld slaan. Helaas kan natuurlijk niet iedereen kampioen worden, maar het is natuurlijk al erg leuk om een mooie aanval te creëren of die van de tegenstander tegen te houden. ... lees verder (Angelo c.s.)

Spijkenisse 2016: oldies but goldies (24 mei)
Afgelopen zaterdag toch weer eens naar Spijkenisse naar het RSB-seniorenkampioenschap dat zonder het gastheerschap van Simon van der Beek niet die warme plaats in de Rotterdamse schaakgemeenschap zou innemen als nu het geval is. Met zijn onnavolgbare vriendelijkheid zorgt Simon - en niet te vergeten zijn charmante hofhouding - ervoor dat de deelnemer zich meer voelt als op bezoek bij een gezellig familiefeestje dan op een ruwe confrontatie met geharde schaakdino's.
In de aanvang werden de deelnemers nog eens herinnerd aan hun vergankelijkheid door de 80-jarigen met naam en toenaam te melden, zodat Paul zijn eerste eervolle vermelding al binnen had. Daarnaast door - met een minuut stilte - de herdenking van de overledenen in het afgelopen jaar, waaronder de door velen betreurde Ab Scheel, die altijd klaar stond met zijn camera om alles in beeld te brengen. ... lees verder (Wijnand)

Kort verslag RIJST (23 mei)
Op zondag 22 mei 2016 vond voor de vijfde maal bij RSR Ivoren Toren het jeugdschaaktoernooi (RIJST) plaats in de Grand Prix cyclus van de Rotterdamse Schaakbond. Dit toernooi was de achtste in de reeks van de Grand Prix. Het laatste toernooi in de reeks vindt op 25 juni 2016 plaats in het Wolfert Dalton aan de Argonautenweg. Er deden dit jaar 81 kinderen aan RIJST mee, een mooie opkomst. Vier volwassenen (begeleiders) speelden on the side een dubbelrondige vierkamp. Een heel NIVON-gebouw vol schakende kinderen, het blijft een prachtig gezicht. ... lees verder (Wouter)

Decisions, decisions (18 mei)
Pinksteren zit er weer op. De één is naar Limburg geweest voor zijn tradionele Pinkstertoernooi, de ander naar Bussum. Het eerste toernooi van de zomer zit er weer op, net als normaal gesproken de interne competitie van RSR. Normaal gesproken, maar dit jaar dus niet. Ik verzin ze waar je bij staat, maar dankzij de nieuwe viertallencompetitie van de RSB, het gegoochel met invallers door desperate teamleiders in de valse hoop op promotie of vermijden van degradatie, en niet te vergeten de talloze trainingen en veel interessantere [jeugd]toernooien, zijn de groepsleiders er dit jaar nog slechter aan toe dan in andere jaren. Vroeger, ja in die goeie ouwe tijd, hielp het dreigen met nullen genoeg om de competitie ruim op tijd klaar te hebben, zodat we op de luie zomeravonden zelfs nog rapid konden spelen. Maar nu? Zoals gezegd Pinksteren zit er op en er zijn nog spelers, namen noemen hoeft niet, die nog zes partijen moeten spelen in de resterende zes avonden. En elke groepsleider weet hoe groot de kans is dat dat lukt. Maar ja, Trump heeft dankzij een welgevulde portefeuille ook alle kansberekenaars voor aap gezet. ... lees verder (Leo de Jager)

Interne: jeugd vs volwassenen op 13 mei (17 mei)
Daniël, Wesley, Winston, Chivaro en Marek zijn afgelopen vrijdag weer volop de strijd aangegaan bij de volwassenen. Ze waren echter niet in de stemming om een technisch overzicht te geven van hun potjes, maar lol hebben ze zeker gehad. ... lees verder (Guher Aslanoglu)

Uitdaging (10 mei)
Het einde van de cyclus komt er weer aan. Zoals jullie inmiddels wel weten slagen de groepsleiders er dan niet meer in om iedereen waar voor zijn dure contributie te geven. Maar als je wil schaken dan kan dat [misschien] nog steeds. Als je oneven bent, uitgespeeld of een keer zonder stress wil spelen [als dat zou kunnen] geef je dan in de loop van vrijdagochtend op aan Leo en hou vervolgens je mail in de gaten of er nog een Challengers-partij in de postbus verschijnt. In principe speel je dan tegen iemand uit een andere groep, maar wel zo dicht mogelijk bij je eigen rating. Je kan ook gewoon het risico nemen en op vrijdagavond langs komen waaien, wellicht voorkom je dan dat Wijnand weer iemand geheel gedesillusioneerd naar huis moet sturen... (Leo de Jager)

Kampioen (10 mei)
Het was al langer bekend dat onze nieuwe clubkampioen, en opvolger van Jos, Joost heet. Sinds afgelopen vrijdag hebben we echter niet alleen een voornaam, maar ook een achternaam. Joost kan Joost namelijk nu ook theoretisch niet meer inhalen. Daarom kunnen jullie aanstaande vrijdag Joost op de schouders nemen en onder de confetti bedelven. Oh ja, de volledige naam is Joost van Ruitenburg. (Leo de Jager)
Jeugdnieuws: verslag 4 mei Jeugddoorgeefschaakkampioenschap RSB (9 mei)
Woensdag 4 mei vond in het Topsportcentrum naast de Kuip het Jeugddoorgeefschaakkampioenschap (goed woord voor galgje) van de RSB plaats. Vanuit RSR Ivoren Toren deden 6 kinderen mee. Bent en Joaquin begonnen stroef maar behaalden uiteindelijk 7 uit 14, net zoals Lamiek en Aristarch. Die verspeelden een prijs doordat Lamiek bij de laatste pot in alle hectiek vergat om geslagen stukken door te geven aan Aristarch (oeps)! Chivaro speelde samen met niet-RSR-lid Jasper en zij kwamen ook uit op 7 punten, wat in hun groep voldoende was voor een mooie geldprijs. Asya tenslotte behaalde samen met niet-RSR-lid Sorroush 6 uit 14. ... lees verder (Robert Aarts)

Jeugdnieuws: jeugdsnelschaakkampioenschap op 6 mei (7 mei)
Op vrijdag 6 mei was het snelschaakkampioenschap voor de jeugd bij RSR Ivoren Toren. 19 deelnemers uit alle groepen streden gezamenlijk om de titel. Voor sommigen was het de eerste snelschaakervaring, voor Alexander zelfs de eerste keer op de club! Zo gebeurde het ook dat enkele partijen eindigden met een illegale zet, niet alleen bij de jongeren, zelfs Chivaro verknalde zo zijn prachtstelling tegen Jannes.

Voor Jannes was dit niet genoeg om in de prijzen te vallen, onder andere door zijn nederlaag tegen de held van de avond: Jungmin. Deze groep 3-speler wist van 3 (!) spelers uit de hoogste groep te winnen en eindigde gedeeld 3e samen met Tom Pruijssers en Qian. De strijd om de eerste plaats werd in de 3e ronde beslist in een spannend Toren-Loper eindspel: Leonardo versloeg Enze en het ontstane verschil van 1 punt bleef de rest van de avond staan. Gefeliciteerd Leonardo!

Aan het eind van het seizoen worden de prijzen uitgereikt waarbij eerst naar punten wordt gekeken, daarna onderling resultaat en uiteindelijk weerstandspunten. Voor de eindstand, klik hier. (Joost van Ruitenburg)

Groep 3: jeugd vs volwassenen op 6 mei (7 mei)
Gisteren hebben de gladiatoren Winston en Chivaro namens het jeugdteam opgenomen tegen de volwassenen. Winston mocht tegen Eduard en Chivaro tegen Arrian.

Winston - Eduard (0-1): Winston stond al snel een loper achter, maar vocht zich terug en haalde zijn achterstand in. In het eindspel was de vraag wie het eerst zou promoveren en dat was in dit geval Eduard. De dames werden daarna hoffelijk geruild. De laatste 6 minuten voor Eduard had Winston nog maar liefst 50 minuten op zijn klok. Zou dat een tactiek zijn geweest van Winston? De koning van Winston moest zich nog 6 minuten verdedigen tegen een toren, maar de klok tikte maar niet door!

Arrian - Chivaro (1-0): Chivaro zat in dezelfde Fyra als Winston en was deze partij zonder vertraging al snel gearriveerd bij het eindstation. We dachten even dat Chivaro moest geeuwen om de speltactiek van Arrian, maar Chivaro had niet door dat Arrian op activiteit speelde. Bij het nabespreken van de pot bleek dat Arrian nogal in de war werd gebracht door Chivaro's zetten, maar meester Brian schudde zijn hoofd bij het zien van de notatie. Aanstaande les op dinsdag komt meester Brian hierop terug! (Guher Aslanoglu)

Groep 3: jeugd vs volwassenen op 27 april (3 mei)
Afgelopen vrijdag was de jeugd weer volop in strijd bij de volwassenschakers. Chivaro en Winston hebben een poging gewaagd om ‘prolijk’ uit de potjes te komen. Helaas raakten ze hun ‘mojo’ kwijt en verloren ze beide partijen. De tegenstanders en omstanders vonden de partijen spannend genoeg om nog even na te spelen in de kantine.

Chivaro en Léon gingen tegen elkaar. Chivaro werd nogmaals uitgedaagd om rustiger te spelen. Hij raakte in de war van de b4-opening van Léon. Volgens omstanders niet de meest sterke opening, maar als je het niet kent kan het snel fataal worden. Daarom heeft Léon na de partij nog even met Chivaro gezeten en geleerd hoe je je goed kunt verdedigen tegen een b4-opening. Hun nabespreking vervolgden ze met een paar potjes snelschaken waar Chivaro zijn ei in kwijt kon!

Winston mocht tegen Andy schaken. In een technische terugblik van Winston vertelde hij dat hij zijn toren inruilde voor een paard, maar daarna de loper van Andy nam. Na een korte pionnenruil is er nog veel gebeurd. Kortom, te veel spannende zetten waar ik niets meer van begreep. Winston zag mijn verwarde blik en sloot zijn verhaal af met: “ok, het is een ondekbaar mat geworden”. Andy vond Winston erg scherp, een ware tegenstander waarop Winston reageerde met: “ja dat wist ik al”. Prolijker dan dit kun je niet reageren! (Guher Aslanoglu)