RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Achterhoedegevecht rolt kant op van team 3 (22 februari)
De vierpunter bij en tegen Charlois Europoort 4 is vrijdag 20 februari op tamelijk wonderbaarlijke wijze gewonnen door RSR 3 met 3-5. Helemaal op volle sterkte waren beide teams niet. Fung moest onze honneurs waarnemen in Rome. Helaas kwam de voetkussing van onze jezuïtische paus hem op een aflaat van 45 mille te staan. Ter genoegdoening gaan de romeinen volgende week Rotterdam opnieuw afbreken. Michael, bedankt! Bij CE ontbrak Gijsbert Kamerman, waar Leo zich zo op had verheugd - pletsmoes unknown.
Een tiental schakers kreeg les in de keuken. Verspreid over de warme clubzaal waren een handvol, voornamelijk jeugdspelers bezig hun interne partijen af te werken. 16 spelers zaten tegen de verste muur aangeplakt. Wie er oog voor had, kon met een denkbeeldig tussenwandje een vonkje van de legendarische clubsfeer waarnemen.

Rond 10 uur zag het er op de laatste 4 borden veelbelovend uit met kansrijke stellingen. Op de eerste 4 borden had alleen Leo de Jager een flinke plus. ... lees verder (Koots Keet)

What’s in names: Rare Schaakvereniging Rotterdam1 wint van S.Landau Axel1 (9 februari)
Niet alles ging goed met ons 1e team tot nu toe, als eerste geplaatst in KNSB klasse 2C. Des te beter ging het met een van de laagst geplaatste teams in deze klasse met de zo mogelijk nog exotischer naam S. Landau Axel. Sterker nog, voor aanvang van deze 5e ronde, op zaterdag 7 februari 2015, stonden zij in match- en bordpunten op ons voor. Hoogste tijd dus om een tij te keren. Mazzel was dat we thuis speelden, want het Zeeuwsvlaanderse dorp Axel ligt nog iets dichter bij de Belgische grens dan Sas van Gent, een club die we wel goed kennen van uitwedstrijden en waarbij een extra broodtrommeltje goed van pas komt. Je moet dus altijd uitkijken, dat bezoekers uit deze verre contreien de gevergde reistijd willen compenseren.
Lichten we het doopceel van deze vereniging dan zien we dat Salo Landau (* 1903) een Poolse jood was, die in 1936 kampioen werd van Nederland, omdat Euwe als verse wereldkampioen even niet meedeed. MInder bekend is dat hij in de door Euwe gewonnen WK-match in 1935 secondant was van Aljechin, die in de 24e partij de winst liet glippen, waarna ze ruzie kregen en Landau opstapte. Aljechin verloor de volgende 2 partijen, waarvan de laatste de parel van Zandvoort werd en tot postzegel verheven.
Zes jaar later, toen Aljechin zijn wereldtitel allang weer terughad, schreef deze een ronkend antisemitisch artikel in een Duits blad, waarin hij het ‘van joden vergeven organisatiecomité’ ervan beschuldigde dat Landau hem was opgedrongen. Nog een jaar later werd Landau vermoedelijk verraden door iemand die hem een vluchtroute naar Zwitserland aanbood. Samen met vrouw en kind werd hij afgevoerd naar Duitse kampen, waar ze het in elk geval niet hebben overleefd.
De Axelse schaakvereniging werd in de oorlog opgericht. De naamswijziging stamt uit 1946 en hun clubblad heette toen De Secondant. Het kan ook best zijn dat de bevrijding van Axel door een Poolse divisie nog een rol heeft gespeeld.

Omdat teamleider Michael Fung op 6 februari er achter kwam dat hij de volgende dag zelf moest spelen, mocht ik zijn secondant teamlijder zijn. ... lees verder (sTL Keet)

TEAM 2 opnieuw onderuit (8 februari)
Vrijdagavond j.l. mocht ons Vijfde het drieluik in de stadsderby tegen het Zevende van Charlois Europoort openen. Het werd 5½ - 2½ voor Rotterdam-Noord. Zaterdagmiddag, 'n dag later, nam ons Tweede het op tegen hun Derde, in de 5e ronde van de KNSB-competitie. Het werd 5½ - 2½ voor Rotterdam-Zuid. Vrijdagavond 20 februari a.s. trekt ons Derde ten strijde tegen hun Vierde in de Promotieklasse van de RSB. De uitslag wordt: ......Vult u maar in..........!

Terug naar gisteren, de 7e februari. De winterstop is geweest, de wonden opgelopen tijdens TATA STEEL zijn gelikt, de triomfen zijn gevierd. Nu wachtte weer de keiharde competitie voor de KNSB-spelers in ons kluppie. Ons TEAM 2 diende zich te herstellen van de ietwat ongelukkige eerste nederlaag in en tegen Bennekom. Met 'n nogal gehavend achttal moesten we proberen tegen onze Zuiderburen de schade beperkt te houden. Dat lukte helaas niet, ondanks heftig verzet. ... lees verder (TL Paul D.)

KNSB-ratinglijst per 1 februari 2015 verschenen (1 februari)
De KNSB-ratinglijst per 1 februari 2015 is verschenen. In deze lijst zijn ronden 2-4 van de KNSB-competitie verwerkt, evenals de eerste vier ronden van de RSB-competitie. Daarnaast is ook Tata 2015 al opgenomen. Zie deze link voor de KNSB-ratinglijst van RSR Ivoren Toren. (Arrian)

Oud - Jong = Win - Win (1 februari)
Zoals jullie wel gemerkt hebben komt de jeugd er nu echt aan. In Team3 heeft Lola de eer tegen Messemaker gered door als enige te winnen en ze is bovendien bezig om zich te plaatsen voor de voorrondes. Sebastiaan kan wijzen een superscore in Groep3 en het partijfragment van de week. In de viertallen competitie van de RSB zien we al TPRs van 2000+ En hierbij blijft het niet, want Angelo is druk bezig de vruchten te plukken van zijn jarenlange inspanningen met en rond de jeugd. Hij heeft inmiddels een aantal kids rond lopen die bijna klaar zijn voor de [eerste] grote stap naar Groep3. Daarom zoekt hij een aantal vrijwilligers die af en toe om half acht op willen draven voor een rapid partij [20 minuten, dus kwart over acht klaar] tegen één van deze toekomstige kampioenen. Ideaal vinden we het als er vanaf 20 februari elke vrijdag een viertal “oudjes” aan willen treden om het op te nemen tegen vier jeugdige musketiers. Het resultaat is volledig ondergeschikt aan het educatieve, als je wint dan kan je over zeven jaar tegen de clubkampioen zeggen dat je hem in 2015 toch onbehoorlijk van het bord geveegd hebt en mocht je onverhoopt een keer verliezen dan is dat natuurlijk om de jonkies niet al te zeer te ontmoedigen, kortom een echte win-win situatie.

Wil je [af en toe] meewerken aan deze training voor de kids, meldt [met t dus meervoud] je dan aan bij Leo de Jager [leodejager@upcmail.nl], die dan zal [proberen te] zorgen dat het allemaal geregeld gaat worden. (Leo de Jager)

Nous sommes koekiebakkies (1 februari)
Vooral door een gebrek aan realiteiszin en ook enige pech in de afronding is de 4e wedstrijd van team 3 in de promotieklasse, op vrijdag 30 januari, tegen Messemaker 1847 2 verloren gegaan met 2-6. Zo’n wedstrijd kun je niet ingaan met het idee om ze wel even in te pakken. Zelfs de mogelijkheid dat het wel eens een gelijkspel zou kunnen worden, bleek een gewaagde voorspelling, waardoor de bezoekers er eens extra voor gingen zitten. Eigenlijk hebben we tegen Messemaker 1847 2 alleen maar een kans als we alle 8 tot de laatste seconden bereid zijn om er uit te halen wat er in zit. Tegen alle teams in de promotieklasse komen er dan altijd mogelijkheden voor een stuntje. Ook in deze wedstrijd zat dat er in. Laat ik daarom met het goede nieuws beginnen. ... lees verder (Koots Keet)