RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Papieren tijgers (31 januari)
In groep 1A is blijkbaar heftig over en weer gemaild afgelopen week. Dolf wilde de nummer 1 positie niet in gevaar brengen en bood via e-mail remise aan aan Xander. Die accepteerde. Nu had deze uitslag vrijwel geen gevolgen voor de kansen van de anderen, alleen was het - gelukkig - niet meer mogelijk dat er twee spelers exact gelijk op plaatsen 4 en 5 zouden eindigen. Ingrijpender was de papieren remise tussen Joost Ros en Marco. Hiermee verzekerde Joost Ros zich van plek 3 en de CL, en werd Marco veroordeeld tot de MPG. Hoe zou Joost Ros Marco overtuigd hebben van het nut van een remise???? Overigens weet Stijn nu ook zeker dat hij tweede is. In deze link de bijgewerkte kansentabel op basis van de 81 resterende mogelijke combinaties van uitslagen. (Arrian)

Degraderen valt niet mee (31 januari)
Op een regenachtige dinsdag ging RSR 5 weer eens op pad. Dit keer mochten we optreden in de Theater-doos de Cascade in Hendrik Ido Ambacht. Eenmaal aangekomen werd Xander gelijk gefeliciteerd met zijn clubkampioenschap bij HI en zijn degradatie uit de Champions League. Tja, dubbellid dubbel fun?

Na een warm welkom en roomservicebediening !! - ja ja ja, het kan niet op daar, hadden wij dat maar ! - ging de wedstrijd van start en al snel bleek Shakir zeer goed uit de startblokken te komen. Maar na een dik uurtje een zorgelijke blik bij onze duizendpoot Angelo (teamcaptain, jeugleider , PR propaganda chef, eerstelijns-psycholoog, taxichauffeur, Mental Coach en allround invaller). Zo stonden Eran, Leo en Jeff duidelijk minder en waren Brian, Arnold en Léon in een moeilijk middenspel terechtgekomen. Gelukkig hadden we Shakir nog en het puntenkanon Emilian, die met een 100% score en een TPR van 2034 de sterren van de hemel speelt. Rond elf uur kwamen de punten los en hoe ... lees verder (Deo van Longen)

Einde RSR-cyclus -1 (2) (27 januari)
Tijdens het bijwerken gisteren van de standen op de site was ik toch wel benieuwd of in groep 1A en groep 2 meer spelers zeker waren van waar ze in de 2e cyclus spelen dan op grond van de stand beredeneerd kan worden. In groep 1A zijn immers nog 6 partijen te spelen, resulterend in 729 verschillende combinaties van uitslagen. Voor groep 2 zijn er nog 7 partijen te gaan, hetgeen maar liefst 2187 verschillende combinaties van uitslagen oplevert. Ik ben vervolgens aan de slag gegaan met het schrijven van een query die alle verschillende eindstanden uitrekent. Vervolgens heb ik per speler de verschillende plaatsen waarop geëindigd wordt in al die verschillende eindstanden gepercenteerd. En soms kunnen twee spelers helemaal exact gelijk eindigen, hetgeen alleen relevant is voor plaatsing in de groepen in de 2e cyclus. Let wel, er is geen rekening gehouden met onderlinge ratings e.d.

Uit de resultaten voor groep 1A (zie tabel) blijkt dat ... lees verder (Arrian)

Einde RSR-cyclus -1 (27 januari)
Met nog slechts één reguliers speelavond te gaan is het tijd voor de laatste tussenstand. Deze keer niet op numerieke volgorde maar op duidelijkheid.

We beginnen dus met groep 1B. Op het kampioenschap na is alles duidelijk. Als Leo niet verliest van Jos is hij kampioen, anders gaat de eer naar Jos. Naar de CL gaan Leo, Jos, Oscar en Harmen. Naar groep 2 gaan Joop en Paul D. De anderen gaan naar de MPG.

In G3 zijn na Mark inmiddels ook Gerrit en Brian zeker van promotie. Léon heeft zijn minimale kans gegrepen door Emilian te verslaan. Voor de vierde promotieplaats zijn nu nog drie kanshebbers over. Ed en Emilian hebben beide vijf punten en Léon volgt met 4 punten. Voor de duidelijkheid, bij gelijk eindigen gelden weerstandspunten [gevolgd door SB en onderling resultaat] Dus hoewel Léon zowel van Ed als Emilian gewonnen heeft, lijkt het lot hem niet gunstig gezind. Volgende week weten we het.

Het eerste hoofdpijndossier is groep 1A. ... lees verder (Leo de Jager)

Einde RSR-cyclus -2 (22 januari)
Twee ronden voor het einde zou het langzamerhand allemaal duidelijk worden. Dat is echter niet in alle groepen het geval.

In 1A is het helemaal niet het geval, te meer daar inmiddels twee spelers nog drie partijen te gaan hebben. Toeval leert dat ze ook nog tegen elkaar moeten, wellicht kunnen ze samen wat bedenken . Zeker is wel geworden dat Xander [gedegradeerd],Leo, Herman en Peter zich niet zullen plaatsen voor de CL.

In 1B daarentegen is bijna alles beslist. Dat Joop en Paul D degraderen wisten we al. Na de laatste resultaten is echter ook duidelijk geworden dat Leo, Jos en Oscar zich geplaatst hebben. De vierde plaats gaat naar Harmen als hij in zijn laatste partij minimaal een halfje scoort, doet hij dat niet dan is de CL-plek voor Richard. De MPG is de bestemming voor Tim, Paul Batenburg, Jan-Pieter, Michael, Arno en Richard of Harmen.

In G2 zijn ook nog een paar spelers die het niet gaan redden, en wordt al driftig thuis bij de warme kachel gespeeld. Mischa en Shakir doen volgende cyclus zeker een stapje terug. Voor de overige drie degradatie plaatsen komen nog heel wat leden in aanmerking: Wouter, Wil, Wijnand, Arend en Pim. Voor de promotieplekken komen behalve de al geplaatste Paul ook nog velen in aanmerking: Kees, Andreas, Bob, Maarten en weer Alek.

In G3 heeft Emilian dankzij een overwinning op Brian zijn eigen kansen stevig vergroot. Na de gedoodverfde groepswinnaar Mark [7½] en het duo Brian en Gert [5½] staat hij samen met Ed op de gedeelde 4e plaats met 5 punten. De rest volgt op twee punten afstand en heeft nog slechts verwaarloosbare theoretische kansen.

Verlenging: Vrijdag 8 februari begint de nieuwe cyclus. Met de nieuwe competitie-opzet is het niet mogelijk om nog partijen uit de 1e cyclus te spelen die van invloed zijn op de samenstelling van de groepen. Om de vele achterblijvers nog de kans te geven de competitie af te ronden zoals het hoort, vechtend op het bord, is de sluitingsdatum van de 1e cyclus verlengd tot en met woensdag 6 februari. De uitslagen dan wel svp direct doorgeven per mail. (Leo de Jager)

RSB-bekerteam soepel verder (19 januari)
Op vrijdag 18 januari trad het RSB-bekerteam thuis aan tegen derdeklasser Moerkapelle (het tweede team van Moerkapelle; het eerste team speelt KNSB). Het werd een gemakkelijke avond, waarbij het ratingoverwicht, in tegenstelling tot 21 december, dit keer wel overduidelijk tot uitdrukking kwam. Michael speelde met zwart op bord 4 tegen Kevin Bakker (1568), won een pion en wikkelde af naar een gewonnen eindspel, hetgeen secuur werd omgezet in een punt. Bij Marco (zwart, bord 2) bleef de materiaalverhouding lange tijd gelijk. De aanval van Marco op de witte koning was echter veel sneller en harder dan de aanval van zijn tegenstander Christiaan Noorland (1653). Hiermee stond het 2-0. Niet veel later won Kees (bord 1, wit) nog sneller dan verwacht doordat tegenstander Arno Luinenburg (1901) pardoes, in verloren stelling, zijn dame kado deed. Als laatste was Herman (bord 3, wit) bezig. Hij had zijn tegenstander Marcel de Haan (1756) in de opening al opgezadeld met veel hoofdbrekens en vooral weinig ruimte. De druk op de zwarte koning werd uiteindelijk te veel. Daarmee kwam de eindstand op 4-0. In de kwartfinale staat een pittige klus tegen Erasmus te wachten. (Arrian)

Stijn in vorm, Philip als verwacht (19 januari)
Gedurende het weekend van 11 t/m 13 januari 2013 speelden in totaal 520 deelnemers een weekendvierkamp, als onderdeel van het TaTa Steel Chess Tournament, in Wijk aan Zee. Onze vereniging was daar vertegenwoordigd door Stijn en Philip. Stijn wist zich na een nederlaag in de eerste partij te herpakken, won de andere twee partijen en daarmee "zijn" groep. Philip verloor zijn tweede partij (tegen de latere vijftienjarige groepswinnaar) en speelde de andere twee partijen remise. Hieronder de eindstanden van die twee groepen. (Philip)Einde RSR-cyclus -3 (14 januari)
Met nog maximaal drie ronden te gaan in de eerste cyclus beginnen de beslissingen in de interne competitie te vallen. De eerste deelnemers zijn uitgespeeld en moeten nagelbijtend en tandenknarsend afwachten wat de concurrentie doet en of iedereen wel zijn sportieve plicht blijft doen.

In 1A is Xander gedegradeerd. Verder is nagenoeg nog alles mogelijk behalve degradatie van Stijn, Nathanael, Joost, Dolf of Wim. Daardoor zijn zij samen met Marco, die nog wel kan degraderen, de grote kanshebbers voor promotie.

In 1B zijn Leo en Jos inmiddels mathematisch zeker van deelname aan de CL. Dat Oscar een goede kans heeft voor een ticket is duidelijk, maar zekerheid heeft hij nog niet. Onderin zijn Paul Dekker en Joop [heeft verloren van Michael] gedegradeerd. Jan-Pieter, Arno, Paul Batenburg en Michael gaan naar de MPG. Oscar, Harmen, Tim en Richard moeten onderling nog twee CL plaatsen verdelen.

In G2 zijn Mischa en Shakir op kansloze posities terecht gekomen. De uitgespeelde Paul daarentegen gaat zeker de MPG. De vijf grootste kanshebbers voor de drie overige plaatsen zijn Kees, Andreas , Bob, Maarten en Alek. Verrassend is hier de positie van Wil, vorig jaar deze groep met een absurde score van 10 uit 11 gewonnen en nu in serieus degradatie gevaar.

In G3 is Mark inmiddels zeker van promotie en lijken Brian, Gert en Ed de grootste kanshebbers voor de resterende promotieplaatsen al moeten ze uit blijven kijken voor Emilian die weliswaar een vol punt achter staat maar klaar staat om van een misstap te profiteren. (Leo de Jager)

Belegen en minder belegen nieuws (13 januari)
Het zal de lezers van de site vast zijn opgevallen dat er sinds 24 december geen nieuwe nieuwsberichten zijn verschenen. De webmaster had het helaas te druk met werk om nog tijd voor updates te hebben. Dit betekent dat de volgende berichten met vertraging op de site zijn gezet (klik op de link):

Mark op dreef tijdens Menno Ploeger-toernooi (30 december, door Philip)
Blog Marcel: 4) Schaken als voetbal (18 november)
Blog Marcel: 5) Installeren en dan schaken (29 december)
Blog Marcel: 6) 2013 (4 januari)