RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Tussenbeslommering interne (24 december)
Coppa
In de Coppa zijn de sterken nog bezig met het afschudden van de kanslozen. De laatste zestien zijn nog niet allemaal bekend. Van de kanshebbers voor de clubtitel zijn er echter al een paar ruw van de weg geduwd: Spaan, Oscar en Leo K. Een leuke bijkomstigheid van de loting is ook dat Jos en Dolf elkaar al voor de finale tegenkomen, mits ze er niet voortijdig uitvliegen. Een finale, en dus een winnaar, zonder CL spelers lijkt mogelijk. Zelf heb ik al ingezet op een finale Joost v Rosmalen - Kees.

Groep 1A
De enige voorspellingen in deze groep die uit zullen komen zijn: Jos krijgt hoofdpijn van het indelen en het lukt hem niet. De competitieleiding overweegt al hem te helpen door Dolf al zijn zes resterende partijen middels een kloksimultaan op 1 februari af te laten handelen. Verder lijkt de plaatsing van Stijn en Spaan vrijwel zeker. Maar daarna is er een hele lijst aan kandidaten. Hoewel Dolf een vol punt achter de gedeelde derde plaats staat, heeft hij zijn kansen nog steeds in eigen hand al moet hij een beetje hopen op meewerkende [in de zin van speelbereidheid op vreemde plekken en rare tijden] tegenstanders. Voor de laatste plek zijn Joost, Wim en Marco met 4˝ uit 9 de eerste kandidaten. Maar ook Rob, in de vorige tussenstand nog als degradatiekandidaat genoemd, is op dreef geraakt. ... lees verder (Leo de Jager)

Geen ondergang van de wereld, wel van team 3 (22 december)
Vrijdag 21 december maakten acht uiterst confidente heren uit Dordrecht hun opwachting in het NIVON. Ruim op tijd aanwezig gaven deze heren van begin af aan al niet de indruk dat zij zoete broodjes zouden gaan bakken met ons derde team. Wat heet, onder hun toeziend oog waren wij nog bezig met het zoeken naar een vervanger voor de uitgevallen Joop (pletsmoes nr.1). Gelukkig bleek achteraf dat het tegelijk spelende vierde team Paul Dekker best kon missen. Verder was er vooraf nog enige consternatie welk team boven dan wel beneden in de grote zaal zou spelen. Dat het voor het derde uiteindelijk beneden werd, was voor de statistici onder ons alvast een veeg voorteken (pletsmoes nr.2). Eenmaal achter de borden werd van meet af aan duidelijk dat geen der dordse heren onder de indruk waren van ons ratingoverschot. Adri Timmermans vloog Marco met een tijdelijk stukoffer in de opening naar de keel. Onderwijl waren Leo de Jager, Andreas en Alek op weg naar veelbelovende stellingen. Michael Fung leek ten koste van het loperpaar een pionnetje te winnen. Maar dat bleek een misrekening. Nog voor tienen stond Michael er een paar achter en zijn koning bloot (0-1). Theo Jiskoot schotelde mij een Lg5-siciliaan met h6 voor, maar ik kreeg zo'n stelling waarin, als je niet doorbijt, de stelling zo maar omdraait als je die bijtzetten niet ziet (pletsmoes nr.3). Ondanks lang nadenken werd ik als een magneet getrokken in stellingen, die je niet wil, maar toch op het bord komen. Per zet ging het van kwaad tot erger en na 22 zetjes was het mat al ondekbaar (0-2). ... lees verder (Keet)

Team 4 voorkomt einde der Wereld (22 december)
21 december, vrijdagavond: Clubavond! Het weer is wat onbestendig, het NIVON lonkt; binnen staan de kachels in de ruimtes op respectievelijk te heet of diepvries... Zowel het 3e als het 4e spelen...
Waar er gespeeld wordt is nog niet duidelijk, zodat ik als een kip zonder kop met spullen loop rond te sjouwen tussen de verschillende ruimtes. De eerste tegenstanders arriveren en beginnen al net zo doelloos als ik door het gebouw te bewegen.
Op miraculeuze wijze komt er rond 8 schot in de zaak; het 3e speelt beneden en het 4e boven... Herman keetbaas schudt mismoedig het hoofd: “Het derde heeft nog nooit gewonnen in de benedenzaal”. Herman is mayaprofeet...”
Niet zo lang geleden deed Nieuwerkerk 2 aan ons het verzoek de januariwedstrijd te vervroegen naar 21 december. Tsja, als de wereld op punt staat verzwolgen te worden, dan kan je net zo goed op die dag een competitieduel spelen. Op een week moment besloot ik er daarom op in te gaan; hun wedstrijdleider bevestigde dat het om de gehele match ging en niet om een paar vooruit te spelen wedstrijden... Hoofd interne competitie Leo de Jager kon mij wel wurgen, het programma van de interne op zijn kop! Even daarna kwam ook nog het verzoek om ook nog twee vooruitgeschoven wedstrijden vooruit te schuiven naar 14 december; zelfs voor siliputtyivereniging RSR was dit echt een brug te ver. ... lees verder (TL Mischa)

RSR 1 niet opgewassen tegen het meestergeweld van LSG 1 (17 december)
RSR 1 heeft op zaterdag 15 december 2012 een voorspelbare nederlaag geleden in een uitwedstrijd tegen LSG 1.

Joost Ros dacht erg lang na toen zijn tegenstander zijn paard op g4 probeerde weg te jagen met de zet h3 om vervolgens zijn paard gewoon te laten staan. Ik dacht dat punt al in de pocket zat, want Joost zal alles wel goed berekend hebben. Ondanks dat het daarna spectaculair uitzag (koning werd naar f3 verdreven), was het slechts een wanhoopsoffer omdat er anders een eindspel met een pion minder voor Joost zou ontstaan. 1-0

Oscar sloeg vrij vroeg een pion op c5 en bleef deze een tijdje voorstaan. Nadat de tegenstander de pion terugwon stond Oscar wellicht nog steeds ietsjes beter, maar besloot hij tot zettenherhaling. Het alternatief was een pion opspelen, maar dit leek Oscar te riskant omdat de tegenstander een loperpaar had. 1˝-˝ ... lees verder (TL Michael)

Hakken of gehakt worden (9 december)
In de 2e ronde van de Coppa was het vrijdag 7 december weer hakken of gehakt worden. Hoewel we wel een voetbalclub zouden willen zijn, was ik blij dat de scheids al naar huis was in de laatste bloedstollende fases. Die moest namelijk vanwege de gladheid op tijd thuis zijn. Tijdens de partij was ik nog in de veronderstelling met een aardige hakpot bezig te zijn, na afloop bleek ik slechts een figurant in Arrian’s schitterend gecomponeerde helpmat in 24. De originaliteit in ons Grootpletsmoezenboek is grenzeloos. Op Jos en Dolf na wonnen alle zwarte coppaspelers hun partij, min of meer overeenkomstig de verwachtingen. Uitzondering was de partij tussen Philip en Andreas. Philip zag 4 dubbelpionnen op f en e-lijn op zich af stormen; toen de h-pion daar ook nog eens bijkwam, rolde Andreas er fijn doorheen. Victor hield de eerste partij nog netjes remise tegen Dolf, maar in het gevlugger ging het wat minder. Held van de avond was bijna Michael Fung, die tot twee keer toe Jos op remise hield en daar zag het in de laatse suddendeathpot ook naar uit. Michael kreeg zelfs winstkansen, maar op de beslissende momenten ging hij toch weer achteruit schaken. Jos won dus toch. Zijn aanspraken op de JosvanderKaapRemiseCup zijn niettemin flink verstevigd. ... lees verder (Keet)

Bekerteam verslaat Charlois Europoort (6 december)
Voor de KNSB-beker mochten afgelopen vrijdag de teams van RSR en Charlois de strijd aangaan. In het bovenzaaltje van het NIVON waar de muizen vrij spel hebben, was het uiteindelijk een 2˝-1˝ overwinning voor de onzen. Dolf was de enige met een vol punt, waarbij zijn tegenstander Maurice Manoch in het middenspel mistastte. De overige partijen eindigden in een remise, waarbij de partij op bord 1 tussen Oscar en Julian van Overdam (Nederlands jeugdkampioen tot 20 jaar) een heel interessante was. Met een paardenpaar tegen een loperpaar (grappig genoeg eveneens te zien bij Cor de Wit - Wim) kon Oscar met zijn extra pionnen net niet het verschil maken. Overigens weer een bewijs dat beide lopers in een open stelling zeer nuttig kunnen zijn en ijzersterk. Voor een uitgebreid verslag verwijs ik naar de site van Charlois. (Wim)

Wat zijn favorieten? (2 december)
De eerste ronde van de Coppa zit er al weer op. In de eerste ronde zien we vaak dat het kaf van het koren gescheiden wordt. In deze Coppa bevat het rijtje met uitgeschakelden al vele illustere namen. De winnaar van vorig jaar, Oscar, werd door Dolf uitgeschakeld. Nathanael werd er door Jos in twee stappen uitgeknikkerd. Joram offerde wat hout tegen Joost van Rosmalen voor een aanval, en zag met elke zet zijn kansen en tijd aanzienlijk minder worden en moest ook uiteindelijk met lege handen huiswaarts. Herbert kwam weg met een blauw oog tegen Wil door het vluggeren wel te winnen. Jan-Pieter had eveneens een verlenging nodig om Paul Dekker opzij te zetten. Bij de verdere uitslagen moesten de favorieten [wat zijn dat?] weliswaar diep gaan, maar wisten zich toch te plaatsen. Uitzondering hierop was Bob die als een ware heer de dame voor liet gaan, of is de dame inmiddels nog sterker geworden dan we al vermoedden? In de komende ronde mag ze het laatste proberen te bewijzen tegen Maarten.

Die volgende ronde staat alweer aanstaande vrijdag op de rol en ook dan kunnen we weer hopen op een paar verlate surprises. De eerste is eigenlijk al gevallen: Jan-Pieter versloeg in het vluggeren de man in vorm Leo Kranenburg. Voor het overige programma en de volledige uitslagen van de eerste ronde verwijs ik naar elders op onze onvolprezen website. (Leo de Jager)