Geen ondergang van de wereld, wel van team 3 (22 december)
Vrijdag 21 december maakten acht uiterst confidente heren uit Dordrecht hun opwachting in het NIVON. Ruim op tijd aanwezig gaven deze heren van begin af aan al niet de indruk dat zij zoete broodjes zouden gaan bakken met ons derde team. Wat heet, onder hun toeziend oog waren wij nog bezig met het zoeken naar een vervanger voor de uitgevallen Joop (pletsmoes nr.1). Gelukkig bleek achteraf dat het tegelijk spelende vierde team Paul Dekker best kon missen. Verder was er vooraf nog enige consternatie welk team boven dan wel beneden in de grote zaal zou spelen. Dat het voor het derde uiteindelijk beneden werd, was voor de statistici onder ons alvast een veeg voorteken (pletsmoes nr.2). Eenmaal achter de borden werd van meet af aan duidelijk dat geen der dordse heren onder de indruk waren van ons ratingoverschot. Adri Timmermans vloog Marco met een tijdelijk stukoffer in de opening naar de keel. Onderwijl waren Leo de Jager, Andreas en Alek op weg naar veelbelovende stellingen. Michael Fung leek ten koste van het loperpaar een pionnetje te winnen. Maar dat bleek een misrekening. Nog voor tienen stond Michael er een paar achter en zijn koning bloot (0-1). Theo Jiskoot schotelde mij een Lg5-siciliaan met h6 voor, maar ik kreeg zo'n stelling waarin, als je niet doorbijt, de stelling zo maar omdraait als je die bijtzetten niet ziet (pletsmoes nr.3). Ondanks lang nadenken werd ik als een magneet getrokken in stellingen, die je niet wil, maar toch op het bord komen. Per zet ging het van kwaad tot erger en na 22 zetjes was het mat al ondekbaar (0-2). Pim en Paul hadden rond die tijd nog vrijwel gelijke stellingen, waar nog wel iets van te maken viel. Toen kwamen de tijdnoodfases, waarin eerst Alek zich enorm vergaloppeerde door zijn goede loper te ruilen voor een veel slechter exemplaar. Niet veel later vielen de zware stukken binnen en stond Alek mat midden op het bord (0-3). Marco' s tegenstander had zijn aanval wat laten versloffen. Stug verdedigend en vasthoudend aan zijn zijn pluspion krabbelde Marco langzaam maar zeker weer op (1-3). Bij Leo en Andreas ging er uiteindelijk ook veel mis met veel achterstand van hout tot gevolg (1-5). Ook Paul wist dat hij ijzer met handen moest breken en dan kan er wel eens een stuk bij inschieten (1-6). Tenslotte bleef Pim hardnekkig alle remiseaanboden van John Janssen weigeren; de verloren tijd van deze aanboden waren op het eind juist beslissend (2-6).

Het blijft een bekend patroon in klasse 1. Zodra een team kampioenskansen krijgt toegeworpen, laten ze het afweten. Eerder gingen HZP, Nieuwerkerk en Oostflakkee ons voor. Het kan bijna niet anders dat wij de dordse spelers hebben onderschat of zijn wij gewoon krukken met omhooggevallen ratings? Er was weinig op af te dingen geweest als het 0-8 was geworden.

De wereld wilde op 21 december maar niet ten onder gaan - die maya's bleken ons derde op het oog te hebben (pletsmoes nr.4)!. Dordrecht neemt ons stokje nu over. (Keet)

   RSR Ivoren Toren 3     1923 - Dordrecht 3            1791 2  - 6
1. Marco Starmans         2056 - Adri Timmermans        1867 1  - 0
2. Leo de Jager           1957 - Andre Karbaat          1851 0  - 1
3. Andreas Iliopoulos     1902 - Laurens Jiskoot        1775 0  - 1
4. Michael Fung           1906 - Victor van Blommestein 1807 0  - 1
5. Alek Dabrowski         1931 - Henk Timmermans        1757 0  - 1
6. Herman Keetbaas        1892 - Theo Jiskoot           1755 0  - 1
7. Pim Uytdewilligen      1862 - John Janssen           1710 1  - 0
8. Paul Dekker            1878 - Joost Felkers          1805 0  - 1