RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Dolf en Leonardo winnen lustrumtoernooien (25 oktober)
Gisteren bestond onze schaakvereniging exact 95 jaar. Dit 19e lustrum werd zowel bij de jeugd als bij de senioren gevierd met een lustrumtoernooi, waarbij niet Arrian maar Philip de indelingen verzorgde. Philip heeft het afgelopen jaar enige schaaktechnische diploma's behaald, waardoor hij zich nu Wedstrijdleider-B mag noemen.

Bij de jeugd werden er vier ronden gespeeld. Enze en Leonardo wonnen al hun partijen, waarna Leonardo het sterkste bleek in de beslissingspartij. Zie deze link voor de eindstand en alle resultaten.

Ook bij de senioren later op de avond eindigden twee spelers bovenaan: Dolf en Oscar. Eerstgenoemde had de onderlinge partij gewonnen, waardoor Dolf zich de winnaar mag noemen. Zie deze link voor de eindstand en alle resultaten. (Arrian)

Rokado 1 weet nog wat winnen is (21 oktober)
Het duurde lang voordat we wisten of ons derde team compleet was, maar dankzij wondermiddel Prednison, de naam zegt het al, gingen wij vrijdagavond 17 oktober al vroeg op zoek naar de nieuwe speelplaats van Rokado in Nieuw-Beijerland. Zoals bekend zou die speelplaats elk café tussen Rotterdam en Maastricht kunnen zijn, want Rokado heeft geen interne competitie. Om het de overige RSB-teams niet al te lastig te maken, blijft Rokado veilig achter de dijken van de Hoeksche Waard. Je kan de achtergebleven autochtonen ook niet teveel voor het hoofd stoten, lijkt het idee te zijn.

Dorpshuis de Swaensvoet is een megamix van grandcafé, huiskamer, disco en sporthal, waar die avond gebokst werd. In het café zelf zou het rokerige plaatje van Rokado’s website moeiteloos nagebootst kunnen worden, maar onze gastheren wilden het ook weer niet tè gezellig maken. Wij werden dan ook langs de verder lege ruimtes via een steil trapje naar een raamloze pijpenla gedirigeerd, waar de kerkenraadsgeur bij wijze van spreken nog inhing. Om acht uur was het er ook nog eens ijzig kil, zodat muren en vloer boekdelen spraken van straffe besluiten en ooit opgedweild geronnen bloed. De ideale ruimte kortom voor een robbertje schaak. ... lees verder (Koots Keet)

Wild & West met de Daltons (21 oktober)
Afgelopen vrijdag kwam RSR 6 weer in actie. Bij dit viertal moeten we onbewust altijd denken aan de Daltons, hetzelfde temperament, dezelfde smerige zetten, dezelfde lompe onstilbare honger als een Averell Dalton... En ja, de strijd op de vier borden was bloederig, rauw en wetteloos; precies zoals Ma "Anton" Dalton het graag ziet...

Zo kwam Jeffrey al vrij snel in de verdrukking maar wist met een mooi vorkje de wedstrijd te kantelen en nam als een echte cowboy de stelling onder spervuur (1-0). ... lees verder (Mischa & Leo vD; het duo dat sneller schrijft dan de klok...)

OPROEP (10 oktober + update 19 oktober)
Op 24 oktober 2014 bestaat onze vereniging op de kop af 95 jaar. Dat gaan we die avond vieren met een snelschaaktoernooi. Zowel leden als oud-leden als jeugdleden zijn welkom.
We spelen 7 ronden Zwitsers, 5 minuten pppp + 5 seconden per zet increment. Voor prijsjes en versnaperingen wordt gezorgd. Het idee is om vooral een ontspannen avond te hebben met elkaar.
Zorg dat je je om 20:00 uur hebt ingeschreven, we starten om 20:30 uur. Deelname is uiteraard gratis. Het bestuur hoopt op een volle bak. Op 24 oktober 2019 zal onze vereniging haar eeuwfeest vieren. Zet vast in uw agenda. Want van die dag zal echt een groot feest gemaakt worden. (namens het bestuur, Wouter Scheffer)

Update: Ook bij de jeugd zal het een feestelijke avond worden. Er wordt daarom afgeweken van het eigenlijke programma. Er zal (met uitzondering van de groep van Margreet) geen les worden gegeven en ook geen competitie worden gespeeld. Want we organiseren een feestelijk 19e Lustrum Snelschaaktoernooi voor de jeugd! De avond staat geheel in het teken van ons 19e lustrumfeest. De wedstrijd staat ook open voor onze oud-jeugdleden (tot 16 jaar). Inschrijven vanaf 18:30 uur, start 18:45 uur. Prijsuitreiking om 20:00. Deelname is gratis. Er zijn ook prijsjes voor de jongere spelers. En denk eraan, meedoen is belangrijker dan winnen! Om de avond zo goed mogelijk te laten verlopen wordt wel gevraagd om vooraf (uiterlijk donderdag) per mail aan de jeugleider te bevestigen dat je meedoet. De jeugdleiding hoopt iedereen in groten getale te mogen begroeten! Komt allen! (namens de jeugdleiding, Angelo Ayala)

Team vier neemt op 10 oktober 2014 eerste horde met 7 - 1 (12 oktober)
Liefst had ik er een andere titel boven gezet; iets als „geniale coach verantwoordelijk voor 7 - 1 overwinning”...

Maar, ik heb mijzelf beloofd dit voor een andere wedstrijd te bewaren, waarin het vierde na een Kobani-achtig beleg plots opveert en de, in rating, sterkere tegenstander in het stof doet bijten.

Nu hadden we te maken met Dordrecht 4, een duidelijk gehandicapte tegenstander die maar liefst met 5 invallers moest aantreden, zodat er bijna 200 punten ratingverschil in ons voordeel aan de borden verscheen. Desondanks vind ik de uitslag geflatteerd.

Niet iedere overwinning ging zo soepel als die van Arrian (bord 4), die in vijftien zetten de ratingloze Michiel v/d Veen oprolde in een Najdorf waarin hij vanaf het begin druk zette en vasthield. Om erger te voorkomen moest Michiel dames ruilen, hetgeen prompt tot torenverlies leidde door een vork... Daarna hebben ze nog uren een partij voor de lol gespeeld, waarin Arrian iets van zijn ervaring over kon dragen op zijn tegenstander. ... lees verder (TL Mischa)

Kabouters bestaan niet (4 oktober)
Je gelooft het niet, maar deze mededeling zal voor heel veel leden als een regelrechte schok binnenkomen. Het gros van onze leden denkt echt dat wanneer ze de laatste zet gedaan hebben en ze na nog een biertje in de bar genuttigd te hebben hun jas aantrekken en vertrekken verder alles vanzelf gaat. De bordenjongen heeft al die tijd geduldig naar hun partij staan kijken en noteert de uitslag. Om twaalf uur springen de kabouters tevoorschijn, zetten ter controle de beginstelling op, zoeken op de grond [tevergeefs] naar ontbrekend hout, sorteren de stukken voor zover mogelijk, halen de lege dozen op, zetten de klok stil, doen alles in de doos en vervolgens in de kisten die ze dan tegen enen naar boven brengen. De volgende week ondergaan de kabouters vervolgens deemoedig de verwijten over het zooitje in de materiaalkast. De volgende zaterdagochtend gaat vervolgens stuk aan het bij elkaar harken van de ontbrekende uitslagen [vandaag een nieuw record: zes stuks] zodat de website [natuurlijk veel te laat] bijgewerkt kan worden.

Maar zoals gezegd, kabouters bestaan echt niet en de laatste paar weken moeten we constateren dat steeds dezelfde leden alles mogen opruimen. Aangezien ik zelf één van die leden ben kan ik je wel vertellen dat met zijn tweetjes of drietjes een hele zaal opruimen niet leuk is.

Vele handen maken licht werk.
Daarom over naar dat andere gezegde, en dat betekent het volgende: De partij is afgelopen en de spelers [dus niet de kabouters] zetten ter controle de beginstelling op, zetten de klok uit, doen klok en stukken in de dozen en plaatsen die vervolgens samen met het bord in de kist. En als we constateren dat de kist mooi vol is brengen we hem zelfs even naar boven. Vervolgens gaan ze onder het meenemen van lege flesjes en kopjes op weg naar de bar. En passant noteren ze de uitslag op het uitslagenformulier op de deur waar ze toch langs lopen. Alles wat dan nog rest voor de laatste nachtbrakers is het naar boven brengen van de laatste kist.

En als we toch bezig zijn: Wellicht is het opgevallen dat we nieuwe lampen in de zaal hebben. Als we voor het begin van de partij de tafels onder de rij met lampen schuiven spelen we volgens sommige leden drie klassen sterker en staan bovendien de tafels ruim genoeg uit elkaar voor de toeschouwers. In ieder geval kunnen we dan zien wat we doen. (Leo de Jager)

Interne Competitie (1 oktober)
We hebben er nu alweer drie vrijdagen opzitten en de strijd is in volle hevigheid begonnen. Dat komt natuurlijk ook omdat Oscar en Leo Kranenburg de nummers 1 de 2 van vorig jaar nog geradbraakt van de inspanningen een jaartje vrijaf hebben genomen. Maar het komt ook omdat Spaan zijn rentree heeft aangekondigd en dan weet je het wel, als je nog een medaille wil scoren moet het nu gebeuren. Deze buitenkansen zijn ook aan de buitenwereld niet voorbij gegaan. Zo zien we Lola debuteren in Groep 2 waar ze voorlopig nog beleefd de heren met een blauw oog laat ontsnappen, maar het is wachten op de eerste die hard gevloerd gaat worden, zij wil duidelijk de eerste dameskampioen van de club worden. En dan kunnen we ook nog de nodige nieuwe leden verwelkomen. Paul Kuijpers gaat proberen zich te plaatsen voor de Champions League, al is zijn start nog wat aarzelend. ... lees verder (Leo de Jager)