RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

RSR 1 lijdt zeer ongelukkige nederlaag tegen DD 1 (30 oktober)
Op zaterdag 29 oktober stond de uitwedstrijd tegen DD op het programma. Wekenlang voor deze wedstrijd kreeg ik als de teamleider al te maken met de nodige kopzorgen in de vorm van drie afmeldingen. Vage smoezen als vakantie, Nederland wereldkampioen maken, en conferenties in de VS (volgens mij gewoon stiekem vakantie vieren) werden hierbij gebruikt. Toen kreeg ik ook nog eens één dag van te voren te horen dat DD een buitenlandse 2600+ grootmeester had aangetrokken. Maar gelukkig kon Wim wederom invallen en mocht ik van Arnold twee spelers van het tweede lenen in de personen van Leo Kranenburg en Harmen.

De helft van onze spelers en ik reisden gezamenlijk vanaf Rotterdam Centraal naar Den Haag af. Ondanks dat iedereen netjes om 11.50 aanwezig was kwam deze groep 10 minuten te laat aan. Dit vanwege een vertraagde trein, al waren we toch nog al om 12.30 bij Den haag HS, maar vooral omdat de groep om onduidelijke redenen besloot te lopen naar DD i.p.v. gewoon de tram te pakken! De andere vijf spelers waren gelukkig wel gewoon netjes op tijd, zodat de wedstrijd in ieder geval wel kon beginnen. ... lees verder (TL Michael)

Domper team 1, hosanna bij team 2 (30 oktober)
Zaterdag 29 oktober is de tweede ronde van de KNSB-competitie gespeeld. In totaal maar liefst 5 (!) KNSB-spelers hadden afgezegd, drie in team 1 (vervangen door twee spelers uit team 2 + vaste invaller Wim) en twee in team 2 (waardoor in team 2 vier invallers nodig waren). Aan de invallers lag het in ieder geval niet: 2 uit 3 in team 1 en 3½ uit 4 in team 2. Ook aan Oscar lag het niet. Die won van de door DD uit de hoge hoed getoverde GM Sergey Fedorchuk (rating 2607). Een volgens de site van DD bizarre wedstrijd eindigde tenslotte in een 6-4 nederlaag voor team 1. Team 2 rolde promovendus HWP Haarlem 2 op met 6½-1½. Voor de individuele uitslagen, klik hier voor die van team 1, en hier voor die van team 2. (Arrian)

Lola gaat los! (29 oktober)
Soms is het moeilijk om een titel te verzinnen en heel soms kan je gewoon niet kiezen. Tja want dit had ook gekund: degradatie duel gewonnen, comeback Sjonnie, Lola schittert, dubbel teller of Sjonnie baalt geen remise we bedoelen maar..... Genoeg onzin, naar de wedstrijd zelf. Zo mochten we dit keer tegen Fianchetto, een echt heren team met heel veel levenservaring. Gezien de ratings was de verwachting dat het een vervroegd degradatieduel betrof. Helaas begonnen we slecht met een uitglijder van Arnold. En jawel niet veel later kon Arnold aan troostbroodje kroket (1-0). Gelukkig was Martin scherp en wist zijn tegenstander mooi te villen (1-1). Ook Leo kreeg plotseling een doorbraak en een punt (1-2). Ondertussen stonden de borden van Mischa en Robin gelijk, had Sjonnie een betere stelling, ging Emilian een stuk winnen in zeer complexe stelling en had Lola haar tegenstander helemaal weggedrukt. Na een grootmeestelijke remise van Mischa, kwam Emilian in zwaar weer en tijdnood kortom . Ook Robin moest berusten in een remise en met de stand 3-3 ging het nu om de topborden 1 en 2 met Lola en Sjonnie. Al vrij snel daarna wist Lola met een paar mokerslagen de muur van haar tegenstander aan gort te slaan en daarmee de stand veilig op 3-4 te brengen. Ook Sjonnie wist mooi te winnen door het het centrum open te breken en hierdoor een stuk te winnen. Kortom een broodnodige 3-5 overwinning voor rangen standen klik hier.

Verjaardag met een zwart randje (24 oktober)
Onze vereniging bestaat vandaag op de kop af 92 jaar. Alle leden daarom van harte gefeliciteerd met jullie lidmaatschap van het gezelligste schaakkluppie van Rotterdam! Helaas wordt dit blijde feit overschaduwd door het bericht van overlijden op 50-jarige leeftijd van Dick de Wit gistermorgen de 23e oktober. De berichtgeving op de site van de RSB is hierover uitvoerig. Weinigen onder onze huidige leden weten wellicht, dat Dick en broer Cor in de jaren '79 en '80 lid zijn geweest van onze vereniging. Beiden kwamen over van Wester Toren, spelend in Delfshaven. Hun bijzondere verdienste bestond, behalve hun deelname aan onze interne competitie, daarin dat ze tezamen met Wijnand Dobbinga ons tijdelijk ter ziele gegane clubblad De Schakelaar nieuw leven wisten in te blazen! Dick wist bovendien in 1979 op 18-jarige leeftijd clubkampioen van RSR Ivoren Toren te worden (zie het lijstje op onze website), met 'n score op z'n zwitsers van 26,5 punt uit 32 partijen. Broer Cor deed daar niet veel voor onder : 23,5 uit 33. Beiden maakten na een kortstondig verblijf bij ons een nieuwe overstap naar Charlois Europoort en boekten aldaar nieuwe successen. Dick is nu helaas niet meer onder ons. De Rotterdamse schaakgemeenschap heeft opnieuw een groot verlies geleden en dat geldt zeker ook voor De Dame op Zuid, SV Charlois Europoort. Hij ruste in vrede. (Paul D)

Ups en downs RSR’ers bij Open Kampioenschap Spijkenisse op jubileumtoernooi (24 oktober)
Ter ere van het 50-jarige bestaan van SV Spijkenisse werd zaterdag in het Carlton Oasis Hotel verschillende schaakevenementen georganiseerd. Behalve dat je de kans kreeg om een simultaan te spelen tegen WIM Désiree Hamelink en IM Jop Delemarre plus het J. de Kluyver Tweetallentoernooi voor de jeugd werd ook het 26e Reinis Open Schaakkampioenschap van Spijkenisse gehouden waar maar liefst 9 RSR’ers op afkwamen ingedeeld in 3 groepen. Ook kwamen er 7 GM’s strijden voor de hoofdprijs met Erik van den Doel die het toernooi uiteindelijk won. De sfeer was gezellig, maar de spanning was soms ook om te snijden toen de eerste partijen van start gingen.

Groep 1: Leo K, Tim, Michael, Jos en Dik deden het niet ver onder elkaar en daarom was het ook onvermijdelijk dat sommige RSR’ers tegen elkaar moesten: Jos – Leo 0-1 en Leo – Tim 1-0. Ook kregen Michael en Leo de kans om met een livebord tegen een GM te spelen. Onterecht wisten Loek van Wely en Erwin L’ami toch aan het langste eind te trekken. Al met al wisselende scores in groep 1 (Leo 4, Tim 3½, Michael 3, Jos 2½, Dik 2½).

Groep 2: Mark wist in het begin redelijk bij de top te blijven tot na de lunch en zakte af naar de middenmoot met een eindscore van 3½. Blijkbaar heeft dat broodje gezond hem de das om gedaan.

Groep 3: Vrijheidsstrijders Emilian en Marius haalden net als jeugdtalent Lola in groep 3 een score van 3 uit 7 in een onvoorspelbare groep waarbij je de ene keer kan winnen van een 'hoge' en de andere keer verliezen van een 'lage'.

Ook kwam Wim (7x clubkampioen van Spijkenisse in de periode '83-'94) langs om oude kameraden te begroeten en de afterparty bij te wonen na het toernooi.

Nogmaals felicitaties aan SV Spijkenisse en nog vele jaren!!! (thebee)

Ratingprijs voor Stijn na fantastisch Univé Open 2011 (22 oktober)
Onze Stijn (FIDE-rating 1940) mocht, samen met enkele andere talentvolle jeugdspelers, meedoen aan het ijzersterk bezette Univé Open 2011, welke eigenlijk alleen is opengesteld voor spelers met een rating boven de 2000. Dan is het natuurlijk altijd de vraag in hoeverre die keus goed was - het toernooi kan per slot van rekening met een drama-score eindigen - maar in Stijns geval bleek dat een voortreffelijke keuze. Met een score van 5 uit 9 en een TPR van 2246 (een overscore van + 3,27) bemachtigde Stijn de ratingprijs! Zijn tegenstanders en resultaten waren in volgorde: Alje Hovenga (2234) verlies, Ben Poelstra (2102) winst, Dr. Axel Fehr (2163) verlies, Richard Hendriks (2136) remise, Jan van der Veen (2115) remise, Frans Arp (2107) winst, Renze Rietveld (2291) winst (!), GM John van der Wiel (2459) remise (!), FM David Klein (2359) remise (!). Al met al een fantastische reeks! Uitslagen en standen van het Univé Open 2011 zijn hier te vinden. (Arrian)

Wisselend succes voor RSR in Hillegersberg (16 oktober)
Zaterdag vond het tweede SV-Erasmus rapidtoernooi plaatst in een zogeheten woonzorgcentrum te 110-morgen. RSR was ruim vertegenwoordigd met Emilian, Shakir, Angelo, Jos, Arend, Fung en ondergetekende. In de eerste ronde verloor het grootste deel van de RSR-delegatie van schakers met honderden ratingpunten minder; de sfeer zat er dus gelijk goed in. Alleen Jos en Arend maakten geen fouten. Als beloning mocht Arend de volgende ronde op bord 1 tegen de als eerste geplaatste Ivo Wantola (2359). Tussen de partijen door hield deze crack zich ledig met het oplossen van cijferpuzzeltjes, alsof je daarvan beter gaat schaken. Nee dus, zo zal later blijken. Tegen onze Arend had hij ook de grootste moeite. Pas door een foutje, waarbij Arend een gunstige ongelijke-loperstelling misliep, kon deze puzzelaar nipt winnen. Even later verloor ik van dezelfde Arend en stond op 2 uit 4: de 2 punten gehaald bij spelers die nauwelijks boven de 1400 uitkomen. Emilian bracht ondertussen zuchtend uit dat hij slechts een halfje uit 4 had. En dit halfje verdiende hij door het krijgen van een te-laat-kom-bye. Het kon dus nog belabberde. Ook Shakir schudde slechts het hoofd; ik vroeg niet eens meer naar zijn punten. Jos ging ondertussen als een speer en zorgde er in de zesde ronde voor dat Wantola de prijzenpot misliep. In de laatste ronde vocht hij verder aan het tweede bord 2 voor een kleine kans op de overwinning. Arend pakte in de laatste ronde gretig een vol punt en verklaarde het beste toernooi ooit gespeeld te hebben. Angelo daarentegen sprak van zijn grootste debacle ever. Het noteren had hem niet geholpen. Spaan was verstandig, had vandaag betere dingen te doen en kwam de laatste ronde eens rondneuzen. Voor mij was het na het zien van Spaan duidelijk dat ik naar huis moest. Stel dat ik hem moest opbiechten de laatste ronde van Fung verloren te hebben. Al met al wisselend succes voor RSR. Thuis zag ik dat Jos de derde plek had veroverd en dat ook Arend en Michael in de prijzen waren gevallen. Voor alle harde cijfers klik hier: Erasmus rapidtoernooi (Alek)

Team 4 laat CHESS glippen (15 oktober)
Na een voorgift van twee punten (Wouter en Mark hadden zich vorige week al kranig, maar helaas tevergeefs geweerd) was er de schone taak voor team 4 om dit recht te zetten.

Terence kreeg een Scandinavisch met Dxd5 gevolgd door Dd6 voor zijn kiezen. In het middenspel was er wat getouwtrek en probeerde zijn tegenstander met ...b5 het spel naar zich toe te trekken. Er bleven echter wel wat zwakke velden achter en na nog wat geruil en enig zenuwachtig overleg accepteerde Terence het remiseaanbod.

... lees verder (Dolf)

Loting Coppa (12 oktober)
Met in totaal 49 spelers is de loting voor de Coppa 2011/2012 verricht door de secretaris. De eerste ronde, die gepland staat op 21 oktober, is hier te vinden. Het hele schema is hier beschikbaar. In de eerste ronde hebben overigens 15 spelers een bye. Nog even de regels op een rij:

• Voor aanvang van de partij wordt om de kleur geloot.
• Bij remise wordt er gesnelschaakt met verwisselde kleuren.
• Is ook de snelschaakpartij remise, dan wordt er weer om de kleur geloot en wordt een sudden death-partij gespeeld met voor wit 6 minuten bedenktijd en voor zwart vijf minuten. Bij remise is de zwartspeler door naar de volgende ronde.
• De diverse ronden worden in principe op bepaalde datums ingepland. De eerste ronde is 21 oktober. Mocht je niet kunnen, meld je dan af bij wedstrijdleider intern Leo de Jager. Spreek dan met je tegenstander een nieuwe datum af, voorafgaand of uiterlijk binnen drie weken na de geplande datum.
• Geef ook aan je groepsleider door dat je Coppa speelt.

De titelverdediger is Oscar. Zou het 'm weer lukken de Coppa te prolongeren? (Arrian)

Team 3! (11 oktober)
RSR 3 is het seizoen uitstekend begonnen. In een kolkend Nivon zette het derde team de Pionier overtuigend aan de kant: 6½-1½. De inmiddels bekende formule van jongere ouderen en loslopend jong was tegen een verzwakt team uit het verre Hellevoetsluis succesvol. Zo stonden de staart borden al snel erg lekker. Toch viel niet daar het eerste punt, dat deed Michael Fung, deze ging heel slim naar een gewonnen eindspel (1-0). Niet veel later kon Pim aan het bier (2-0) en ging Keet van goed naar beter. Tja en de rest….. Marco had het over sjoelen, Alek mopperde over saaaaaaaiheid, Wil zat lekker te brommen en onze comeback kid Joop! keek woest wat meestal een goed teken is. Helaas ging het mis bij Alek, te saai? (2-1) ging Keet dwars door het centrum (3-1) en wist Floris met een leuke combi te winnen (4-1). Het matchpunt werd door Marco gescoord, een plat gedrukte tegenstander met alles op de 7 en 8ste rij en ja dat gaat natuurlijk niet goed (5-1). Ondertussen een terechte remise voor Wil en was Joop! nog druk bezig met het bedenken van een schaakmat. Dit werd het niet maar het winnen van een dame en een loper gaf wel duidelijkheid en dus een 6½-1½ overwinning.

Totale off-day team 6 (11 oktober)
In Moordrecht heeft het zesde afgelopen maandag verloren van de IJsel. Het begon allemaal lekker alleen Marius kwam minder uit de opening. Helaas ging het daarna van goed naar minder tot hopeloos. Geen enkel punt werd door de heren gescoord ….. en dan hebben we het wel over de Die-Hards van RSR ! Angelo, Emilian en Shakir ik bedoel maar. De heren misten heel wat kansen en zelfs voor open doel werd niet gescoord. Ook supporter Dik kon het tij niet meer keren. Een ding weet ik zeker, de volgende tegenstander krijgt een getergd team 6, ze zijn gewaarschuwd! (Deo)

Team 5 warm onthaald in 2e klasse (10 oktober)
Het vijfde team heeft de eerste wedstrijd van het seizoen overtuigend verloren: 2-6. Gelukkig hadden we smoezen genoeg: collectief hoofdpijn, zaal boven en een belachelijk sterke tegenstander namelijk Onesimus 1. Kortom dit gaat weer een zeer zwaar seizoen worden. Het enige pluspuntje kwam letterlijk van Ed aan bord 1 die in een zeer spannende partij ondanks de taaie tegenstander toch aan het langste eind trok. Verder nog twee knappe remises van Robin en Arnold, de rest was minder……….. De individuele uitslagen op bordvolgorde: Ed 1, Leo 0, Leon 0, Robin ½, Arnod ½, Emilian 0, Mischa 0, Lola 0. Bij TL Misscha ligt nu de zware taak om de hoofden de komende week weer fier overeind te krijgen.

Grote Club Actie! (6 oktober)
De voorzitter heeft de vrijheid genomen om RSR toch op te geven voor de Grote Club Actie. Hij weet dat de contributieverhoging van dit jaar mede was ingegeven door het (toenmalige) feit dat we niet aan de Actie mee zouden doen, maar er is toch alle reden om de club van extra inkomsten te voorzien. Zo kunnen we er niet gerust op zijn dat de club de komende jaren niet met een huurverhoging geconfronteerd wordt. Mocht de Actie een dusdanig groot succes worden dat ons eigen vermogen buitenproportioneel is geworden, dan zal ik me sterk maken voor verlaging van de contributie, maar ik denk niet dat het zover komt. Ik ga jullie dus de komende weken lastig vallen met de vraag of jullie lootjes willen kopen. Wil je snel van het gezeur af zijn, koop ze dan gewoon. Dat kan nog maar tot 6 november 2011. Ze kosten € 3 per stuk (geen geld) en je kan € 100.000 (wel geld) winnen. Denk ook aan je broers, zussen, ouders, opa’s, oma’s, et cetera. (Scheffer)

Open plekken trainingen 2000+ (5 oktober)
Evenals vorig jaar zal weer een cyclus van 8 trainingen worden gegeven door diverse meesters en grootmeesters. Onder andere GM's Swinkels en Sadler zijn al gestrikt. Dit jaar trapt IM Delemarre af op dinsdag 18 oktober, 19:30 uur. Een groot deel van de groep van vorig jaar heeft zich al aangemeld, toch zijn er nog enkele plekken vrij! Het niveau zal wel 2000+ zijn, maar voor sommigen kan dit dan toch net interessant zijn. Deelname kost € 120 pp, aanmelden kan bij Joost Ruit of Dolf, waarbij geldt wie als eerst komt, wie als eerst maalt! (Joost Ruit)

Informatie Coppa de Torre (2 oktober)
Op vrijdag 21 oktober staat eindelijk de eerste ronde van de Coppa op het programma. De loting staat weliswaar niet onder toezicht van een notaris, maar dat is juist om aan te geven hoe groot het vertrouwen is in de integriteit en abacadabra van onze cijfermeester. De loting gebeurt op zondag 9 oktober waarna het hele schema te bewonderen valt op het internet en de voorbereidingen op de komende zes tegenstanders kunnen beginnen. Zoals altijd werken we met het opt-out systeem wat in ordinair Nederlands wil zeggen dat we ervan uitgaan dat je de Coppa wilt veroveren. Als je dat om wat voor onvoorstelbare reden dan ook niet aandurft of kan, dan verzoeken we je uiterlijk zaterdag 8 oktober een mailtje naar de wedstrijdleider of desnoods het orakel te sturen.. Want helaas, het geheugen van de wedstrijdleider doet het niet meer zo geweldig en mondelinge afmeldingen vergeet hij ondanks alle geheugentrainingen in no-time.

Zoals gezegd de eerste ronde is op 21 oktober en zorg dat je op tijd je competitiepartijen af hebt want op 27 januari staat de tweede slachting van de lammeren op de rol. En voor we het vergeten: Een remise betekent dat we even moeten afkoelen om elkaar daarna in verhoogd tempo wederom te lijf te gaan tot de .... Dat betekent dat we om uiterlijk 20:15 willen beginnen, in ieder geval de klokken (virtueel) aan. De partijen van deelnemers aan de trainingen beginnen uiterlijk 20:45 met aangepaste bedenktijd van 1:30. (Leo de Jager)

Wie wil meedoen aan het NK snelschaken voor clubteams? (2 oktober)
Op zaterdag 3 december wordt het NK snelschaken voor clubteams gehouden. Zoals elk jaar gaat RSR weer de strijd aan. Wie hieraan mee wil doen, kan zich bij Richard aanmelden. De eigen bijdrage bedraagt 5 euro, maar wie weet is het kassa 7 met al dat prijzengeld!

Angelo in de gloria en Floris vloert Spaan (1 oktober)
Gisteren stonden er weer wat aardige partijen op het programma. Te beginnen in groep 3 met Joop Klijn - Mark Beijen, waar Joop al snel de overhand kreeg in een Franse partij, uiteindelijk Mark hoofdschuddend achterlatend met een nul. Andreas speelde overtuigend naar winst tegen Arend en Wijnand liet zien dat hij ook nog kandidaat is voor een toppositie met winst tegen Shakir. Een opmerkelijke overwinning van Angelo die niemand minder dan Rob van der Lee wist te vloeren. Angelo voelde zich alsof hij van Kasparov had gewonnen, proficiat Angelo !! In groep 2 had Maarten tegen John S. met de zet Pc5 plotseling een mooie stelling die de overwinning opleverde, John moet er echt nog inkomen zo lijkt het. Dik had mogelijkheden tegen de stugge Michael, maar aan het einde van de partij was er evenwicht en de vrede getekend. Herman kreeg tijdnood-troubles tegen Peter en kon geen schwindel meer vinden. Van de partij van de nieuwe voorzitter Wouter heb ik helaas niets meegekregen. Wel mocht er nog een tegenkandidaat zijn, hij/zij zich kan melden bij het bestuur.

In de CL waren er een aantal boeiende confrontaties te zien. Na mijn (Wim (red.))snelle remise tegen Ries had ik wat tijd de partijen te volgen. Joost Ruit en Jos maakten er een moeilijk maar spannend duel van. Jos was de sterkste dit keer. Wie weet iets voor het clubblad heren. Oscar leek weinig te hebben tegen Philip maar zo rond 24.00 uur bezweek Philip toch nog. Stijn blijkt Alek wel te liggen, na vorig seizoen wist Alek opnieuw te winnen in een stelling met veel dynamiek, typisch iets voor Alek. De verrassing in deze poule was wel de winst van Floris op Nathanael, die ogenschijnlijk geen kans had deze avond, een knappe prestatie van Floris. Paul Dekker wist zijn eerste halfje te pakken ten koste van Arno, die zich niet kon bevrijden na een vroeg pionoffer van Paul. Joost Ros en Tim maakten er een lange pot van die Tim netjes naar winst voerde.

Al met al een leuk kijkavondje voor mij. (Wim)