RSR 1 lijdt zeer ongelukkige nederlaag tegen DD 1 (30 oktober)
Op zaterdag 29 oktober stond de uitwedstrijd tegen DD op het programma. Wekenlang voor deze wedstrijd kreeg ik als de teamleider al te maken met de nodige kopzorgen in de vorm van drie afmeldingen. Vage smoezen als vakantie, Nederland wereldkampioen maken, en conferenties in de VS (volgens mij gewoon stiekem vakantie vieren) werden hierbij gebruikt. Toen kreeg ik ook nog eens één dag van te voren te horen dat DD een buitenlandse 2600+ grootmeester had aangetrokken. Maar gelukkig kon Wim wederom invallen en mocht ik van Arnold twee spelers van het tweede lenen in de personen van Leo Kranenburg en Harmen.

De helft van onze spelers en ik reisden gezamenlijk vanaf Rotterdam Centraal naar Den Haag af. Ondanks dat iedereen netjes om 11.50 aanwezig was kwam deze groep 10 minuten te laat aan. Dit vanwege een vertraagde trein, al waren we toch nog al om 12.30 bij Den haag HS, maar vooral omdat de groep om onduidelijke redenen besloot te lopen naar DD i.p.v. gewoon de tram te pakken! De andere vijf spelers waren gelukkig wel gewoon netjes op tijd, zodat de wedstrijd in ieder geval wel kon beginnen.

Dan nu een chronologische volgorde van het score verloop van de wedstrijd.

Om 15.50 krijgt Joost Ruit een remise aanbod van GM Van der Wiel, maar omdat we op dat moment optisch niet zo lekker stonden moest deze geweigerd worden.

Herbert (7) had een leuke dameloze stelling waarbij hij een triple pion had, maar de zwarte koning tijdelijk gestrand is in het centrum. Het is een theoretische stelling (die ik zelf toevallig ook ken) waarbij het lijkt alsof zwart wel beter staat als je de stelling niet kent, zeker omdat zwart ook een loperpaar voordeel heeft. Maar objectief gezien is het gelijk en sterker nog in de praktijk is het zeer lastig te spelen voor Zwart. De zwarte koning kon naar de zesde rij worden gelokt en ondanks dat Herbert een onnauwkeurigheid had gespeeld, lukte Zwart het niet om de juiste verdediging te vinden. De zwarte koning werd langzaam omsingeld door twee torens, een paard en een loper en was mat in het midden van het bord onvermijdelijk. Dus 0-1.

Invaller Harmen (5) werd in een stelling waar voor hem niet zoveel aan de hand bleek te zijn ineens lelijk getruct en moest twee lichte stukken inleveren tegen slechts een toren. Dus 1-1.

Stijn (6) had een lastige stelling omdat hij op de koningsvleugel waar zijn koning ook was alleen nog maar een h-pion had, terwijl alle torens en de dames nog op het bord waren. In hevige tijdnood kreeg hij nog voor elkaar om te ontwikkelen naar een toreneindspel. Maar hij ging vóór de 40e zet door zijn vlag, al zit hier nog een verhaaltje achter. De tegenstander draaide zijn blaadje om, om daar verder te noteren. Dit was het teken voor Stijn dat de 40e zet gehaald werd (hij heeft in tijdnood zelf niet meer genoteerd). Maar de notatieformulieren dat DD uitdeelde bevatte een cosmetisch defect. Het waren duidelijk fotokopieën waarbij de zetnummers 20 en 40 grotendeels "buiten beeld" vielen, waardoor je makkelijk kunt vergeten op die plaatsen een zet te noteren. Na reconstructie bleek dit bij de tegenstander inderdaad het geval te zijn waardoor. in werkelijkheid maar 38 zetten o.i.d. waren gespeeld. Maar hoe dan ook zou het toreneindspel vrij kansloos zijn geweest, dus 1-2.

Invaller Leo K. (9) kreeg een openingsvariant dat nog te sprake kwam in de trein. Leo koos voor tegengestelde rokades en voerde een pionnen storm uit op de koningsvleugel. De tegenstander bezweek hieronder, dus 2-2. Een mooi debuut van de persoonlijk kampioen van de RSB in de eerste klasse van de KNSB!

Jos (4) had een lastige stelling waarbij hij gedwongen werd om zijn pionnen voor zijn koning naar voren te schuiven om materiaalverlies te voorkomen. Dit werd uiteindelijk fataal, dus 3-2.

Oscar (1) mocht aantreden tegen GM Sergey Fedorchuk. Het ratingverschil mag dan wel ruim 350 punten zijn, maar Oscar won zeer overtuigend en is hard op weg naar een IM norm! De partijen van de twee GM's van DD waren live te volgen en zijn na te spelen op http://www.dd1852.nl/DD/live/test/tfd.htm. De Oekraïense GM werd vooral verrast door Oscars 10.cxd4 en 12.Ke2. Het staat inmiddels 3-3 met nog vier borden te gaan, dus het was erg spannend.

Bij Rob (10) was er een chaotische middenspel met ongelijke lopers. Wit had een sterk centrum met pionnen op c3, c4, d4, e4 en f3. Maar de wite koning was wel in het centrum, terwijl zwart langgerokeerd was. Dus Rob taste het centrum aan door een sniper op b7 te positioneren en door ...g4 te spelen. Toen de chaos grotendeels over was en het meer op een eindspel leek, stond Rob duidelijk beter. Het lukte Rob om een matnet te creëren en het aanstaande mat op de onderste rij was ondekbaar, er was nog slechts één torenzet voor nodig. De tegenstander begon lang "na te denken" en toen hij eindelijk een torenzet deed, wilde Rob hem mat zetten met zijn toren. Maar Rob besefte ineens schaak te staan en had de pech dat hij met de aangeraakte toren het schaak kon blokkeren. Maar die toren moest hij dan onmiddellijk inleveren en gaf op, een persoonlijk drama voor Rob. Dus het werd totaal onverwachts 4-3.

Invaller Wim (8) had een partij dat op en neer ging. Zijn tegenstander offerde in een Russisch al op de vierde zet een paard tegen twee pionnen. Dus ik dacht dat is alvast een zeker punt voor ons, maar zo makkelijk ging het dus niet. Het begon met Wim's dubieus "nieuwtje" 6...b6, een zet dat pijn aan de ogen van Oscar doet. Toen ik later weer keek zag ik dat Wim een pion achterstond, dus het stuk heeft Wim weer moeten inleveren. Maar Wim is soms een tovenaar, vooral als hij een loperpaar voordeel heeft, en ineens kon hij de pion terugwinnen met een tactische truc en niet veel later had hij een tweede pion te pakken en moet objectief gewonnen staan. Maar de tegenstander vocht zich terug en kon veel tegenspel creëren, en kon weer pionnetjes terugwinnen. Het kon dus weer alle kanten op. In het uiteindelijke lopereindspel leek remise onvermijdelijk, maar de tegenstander had wat minder tijd. Met de typische prikzetjes van Wim maakte de tegenstander een ongelukkige fout, waardoor Wim onverwachts toch won. Dus 4-4.

Spaan (2) kreeg een gesloten Siciliaans tegen zich. Het typische koningsaanval kon Spaan nog afweren door dames te ruilen, maar in het ontstane middenspel/eindspel stond hij toch wat minder met een (dubbel)pion achter. Maar ik had toch wat hoop dat het wellicht nog remise te houden kon zijn, het blijft immers Spaan. Spaan probeerde zijn koning te activeren door hem naar g4 te laten lopen. Maar helaas had hij ook niet zoveel tijd meer en de tegenstander kreeg het voor elkaar om met een toren, paard en loper de gestrande koning van Spaan mat te zetten. Dus 5-3.

Joost Ruit (3) speelde sterk en stond twee pionnen voor (de partij is dus na te spelen via de gegeven link boven). Maar Van der Wiel wist toch de stelling zodanig gecompliceerd te maken waardoor de winst van Joost toch niet heel vanzelfsprekend was. Joost kon in het eindspel als hij het wilde de remise forceren, maar moest uiteraard voor de winst gaan voor het team. In wederzijdse tijdnood blunderde Joost helaas een toren weg waardoor de eindstand 6-4 werd.

Opvallend is dat er geen remises waren, dus iedereen heeft hard gevochten voor de punten. Ondanks dat DD twee GM's en drie FM's had opgesteld, terwijl wij slechts twee FM's en de nodige invallers hadden waren we dus zeker niet kansloos. Dit geeft hoop voor de komende zware wedstrijden waarbij we hopelijk weer op volle oorlogssterkte kunnen aantreden, al werden er dit keer genoeg punten gepakt door de invallers. (TL Michael)

    DD                    2268 - RSR Ivoren Toren         2158 6 - 4
1.  GM Sergey Fedorchuk   2607 - FM Oscar van Veen        2250 0 - 1
2.  FM Jeroen Blokhuis    2326 - Nathanael Spaan          2193 1 - 0
3.  GM John van der Wiel  2448 - FM Joost van Ruitenburg  2313 1 - 0
4.  FM Edgar Blokhuis     2322 - Jos van der Kaap         2198 1 - 0
5.  Arie Werksma          2201 - Harmen van de Werken     2069 1 - 0
6.  FM Gerrit Prakken     2258 - Stijn Gieben             1970 1 - 0
7.  Rogier van Egmond     2192 - Herbert van Buitenen     2165 0 - 1
8.  Lars Vistisen         2241 - Wim Koster               2234 0 - 1
9.  Lukasz Korecki        2084 - Leo Kranenburg           2060 0 - 1
10. Martijn Otten         2006 - Rob van der Plas         2130 1 - 0