RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Grote Club Actie begint! (28 september)
Op 1 oktober begint de Grote Club Actie. En net als de afgelopen jaren doet onze vereniging daaraan mee. We hebben 200 lootjes in de verkoop. Onze vereniging heeft deze inkomsten nodig om de begroting sluitend te maken. Het bestuur vraagt jullie dan ook vriendelijk om zoveel lootjes te kopen als je wilt. Ze kosten 3 euro per stuk en hiervan gaat het grootste deel rechtstreeks de clubkas in. Alvast hartelijk dank voor de steun! (Wouter)

Op de pindakaasvloer (28 september)
De nieuwe variant op spelen op maandag heet tegenwoordig spelen op dinsdag. In vroeger tijden werd via het Handvest van de Verenigde Naties vastgelegd dat schaakpartijen voor de externe competitie op een vrijdag gespeeld worden. Maar ja, buiten Rotterdam blijkt zo'n handvest van nul en generlei waarde.

Zo kan het voorkomen dat je als welwillende schaakvereniging ineens af moet reizen naar een negorij die onderdeel uitmaakt van de waterlinie. Op zich geen probleem. Het zijn echter de speeldagen van de tegenstander die vaak wreed roet in het eten gooien. De maandag is voor de meeste RSR-spelers al een medisch probleem; de dinsdag is al niet veel beter. ... lees verder (TL Mischa)

Jeugdnieuws: verslag 24 september LeiSB te leiderdorp (25 september)
Op 24 september werd het eerste jeugdschaaktoernooi gespeeld van de Leidse schaakbond. In Leiderdorp waren Jannes, Joep en Lamiek aanwezig. Er waren in totaal 120 kinderen verdeeld over 15 groepen. Jannes deed mee in groep 3, Lamiek in groep 4 en Joep in groep 5. Het toernooi begon stipt op tijd en het was muisstil in de diverse leslokalen. Uiteraard mochten de ouders er niet bij zijn. Alles liep strak op de tijdschema. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Net naast buiten de hasjboot gevallen (24 september)
Onésimus is verhuisd. De vorige locatie brandde volledig af. Nu is de kans hierop een stuk kleiner, de locatie ligt in een flinke plas water aan de Hang; om precies te zijn in de daar aangemeerde Scheepjes. Bij binnenkomst ruik je nog flauw de cannabiskwekerij die hier jaren geleden is opgerold. Gezien de vergrendelde deuren zou het ook kunnen zijn dat de assimilatielampen weer in vol bedrijf zijn. Maar, we hebben geen moment het idee gehad dat we te maken hadden met geharde wietcriminelen. In tegendeel, Onésimus is een van de meest sympathieke verenigingen die Rotterdam rijk is. Een kleine vereniging met twee teams, waarvan Onésimus 2 (onze tegenstander) vorig seizoen nog in de tweede klasse speelde.
Met de vereniging zijn ook de vriendelijke bardames mee verhuisd. Het bier (Grolsch) is nog steeds goed gekoeld en er is zelfs een nieuwe service bijgekomen: gratis leverworst, kaas en Gelderse gerookte worst. Ik begrijp de overstap van Marius Middendorp. Zowaar kwam Spaan langs. Dit werd zeer op prijs gesteld! TL Léon had het team flink op scherp gezet door pas vlak voor aan aanvang de opstelling mede te delen. Dat doet denken aan de trainingen van Oranje onder Rinus Michels, waarbij een hesje niks zei over de kans opgesteld te worden. ... lees verder (Mischa)

Bestaat de Paul Dekker Schaal eigenlijk wel? (22 september)
Toen vorig jaar een heuse supercupwedstrijd om de Paul Dekker Schaal werd gespeeld tussen clubkampioen Jos en bekerwinnaar Oscar, dacht menigeen mogelijk dat een mooie traditie was geboren. Maar helaas, niet alle tradities houden stand. Sommige tradities verdwijnen al voordat ze goed en wel traditie zijn geworden. Dit jaar zal er geen strijd om de schaal kunnen plaatsvinden, omdat de interne wedstrijdleider niet weet waar bekerwinnaar Oscar is gebleven. En het is te gekunsteld om de verliezend finalist van de Coppa te laten opdraven voor een partij tegen Joost Ruit. Zo zal het voorlopig nog een raadsel blijven of de Paul Dekker Schaal eigenlijk wel echt bestaat. (Evert)

Olie uit teerzand (21 september)
Maandag 19 september vond door team 2 de aftrap plaats in de Promotieklasse van de RSB bij Erasmus 1. Wie op maandag moet afdalen naar de Borgsate van Erasmus weet dat het een ingewikkeld avondje wordt. Een eerste afleidende vraag is hierbij hoe het toch komt dat zoveel Rotterdamse instellingen, verenigingen en bedrijven zich met die naam sieren. Hoe deze schrijver van het Handboek voor den Christenstrijder ooit van het etiket humanist is voorzien, is sowieso een raadsel. Leefde Erasmus nog dan zou hij zich ongetwijfeld in het Hillarykamp bevinden.
Een geluk bij een ongeluk was dat in het voorgeborchte de hitte dit keer uitbleef, want door de nazomerse temperaturen bleven de buitendeuren gewoon open en gaven de openstaande radiatoren geen kik. Waarom de extra zuurstof bij de 5 ex-team 3 spelers, die zich nu plotseling in team 2 bevonden, de hersens niet beter deden kraken, is vooralsnog een raadsel. ... lees verder (Koots Keet)

Partij Joost van Rosmalen tegen oud-lid Bart Gijswijt (20 september)
In Michaels team 1-verslag refereerde hij al aan de partij tussen ons oud-lid Bart Gijswijt en Joost van Rosmalen in de wedstrijd van team 1 tegen HWP Haarlem. Joost heeft de partij ingezonden en schreef erbij: "Vanaf zet 13/14 wordt het interessant. Volgens de computer stond ik de hele partij beter of gelijk. Mijn 19e zet b5 ziet er raar uit, maar het is geen slechte zet, en bijvoorbeeld lange rokade was niet beter geweest. Alleen had ik op de 19e zet met Dh4 voordeel kunnen behalen, omdat d4 dan valt. Na b5 was het eigenlijk geforceerd remise." De partij is hier te vinden (en via de link van het Fragmentenarchief). Zeer zeker de moeite waard! (Arrian)

RSR 1 kansloos tegen titelkandidaat HWP Haarlem 1 (19 september)
Afgelopen zaterdag 17 september 2016 moest RSR 1 het thuis opnemen tegen HWP Haarlem 1. Waar we vorig jaar nog een beetje konden dromen van promotie, is de doelstelling van dit jaar toch echt om niet te degraderen. Op papier staan we namelijk op gemiddelde rating helemaal onderaan. HWP Haarlem daarentegen is één favorieten voor de titel en dat was ook aan de uitslag van deze wedstrijd te merken. ... lees verder (TL Michael)

Jeugdnieuws: verslag Meppel aan Zet jeugdschaaktoernooi 17 september (19 september)
In het nieuwe onderwijspark Ezinge in Meppel werd op 17 september het jeugdschaaktoernooi Meppel aan Zet gehouden. Joaquin Aarts deed mee aan de B-groep, rating 350-1100. Er waren 41 kinderen in zijn groep en er werd in een Zwitsers systeem gespeeld. Er was veel ruimte, waardoor de kinderen in stilte konden schaken. Daarnaast werd het tijdschema zeer strak aangehouden. Verder waren er allerlei leuke nevenactiviteiten. ... lees verder (Robert Aarts)

Team 1 hard onderuit (17 september)
Zaterdag 17 september 2016 was thuis in het NIVON de aftrap van de KNSB-competitie. Helaas nog maar één team. Team 1 moest meteen aantreden tegen één van de titelkandidaten, HWP Haarlem, dat ons oud-lid Bart Gijswijt in de gelederen heeft. Helaas werd het een 2-6 nederlaag; 4x remise en 4x een nul. Een verslag zal ongetwijfeld volgen. (Arrian)

Indeling KNSB-beker 2016/2017 bekend (13 september)
Vandaag is de indeling van de KNSB-beker 2016/2017 bekendgemaakt. Ons bekerteam is ingedeeld in Poule C. De eerste ronde dient vóór 31 oktober gespeeld te worden, en het betreft een uitwedstrijd tegen Philidor Leiden, dat, net als team 1, uitkomt in KNSB klasse 2C. Mocht de eerste ronde worden overleefd, dan wacht in de tweede ronde, die vóór 12 december moet zijn gespeeld, een thuiswedstrijd tegen de winnaar van de wedstrijd Krimpen a/d IJssel - Schaakhuis (beiden KNSB klasse 3F). (Arrian)

Jeugdnieuws: verslag 11 september 1e Grandprix Toernooi HSB (12 september)
Afgelopen zondag, 11 september, is Lamiek als enige van onze club naar het eerste Grandprix-toernooi van de HSB geweest, welke werd gespeeld in De Kameleon in Den Haag. Ik had hem aangemeld met zijn KNSB-rating van 587, maar dat is waarschijnlijk een stuk te laag. Hij speelt wel al in de groepen die tegen iedere tegenstander maar 1x hoeven ... lees verder (Margreet)

Jeugdnieuws: Bent excelleert in ons D-team (12 september)
Afgelopen weekend ging de Jeugdclubcompetitie weer van start. Dit officiële nationale kampioenschap voor clubteams bestaat uit 3 meesterklassen in de leeftijdcategorieën A, C en D. Deze werden in Hintham (gem. Den Bosch) gespeeld. Daarnaast is er ook een promotieklasse A. In deze promotieklasse wordt nu 1 ronde gespeeld op de locatie van de thuisspelende vereniging.

In de meesterklasse D van 28 viertallen doen we met een team mee dat zich hiervoor had geplaatst via de regionale JCK. ... lees verder (Angelo)

Indeling RSB-competitie 2016/2017 definitief (8 september)
Gisteren is op de AV van de RSB de definitieve RSB-competitie-indeling vastgesteld. In het menu aan de rechterkant zijn de links van teams 2, 3, 4 en 5 bijgewerkt, en in de agenda zijn alle wedstrijden in de komende maanden te zien. Tevens is er geloot voor de RSB-bekercompetitie. Daarin heeft het RSB-bekerteam de 1e ronde vrijgeloot. In de 2e ronde wacht de winnaar van het duel De IJssel - Onésimus. Voor de hele definitieve indeling van de RSB-competitie, klik hier. (Arrian)

Jeugdnieuws: verslag 3 september open jeugdkampioenschappen Gouda (5 september)
Zaterdag 3 september waren in Gouda de open jeugdkampioenschappen. Helaas, helaas, waren er maar drie RSR Ivoren Toren-kinderen aanwezig. Maar dit waren natuurlijk wel kanjers, namelijk Joep, Bent en Joaquin. ... lees verder (Robert Aarts)

Ook bij correspondentieschaak kan dit gebeuren.... (3 september)
Doordat iedereen gebruik maakt van Fritz, Stockfish, Komodo en hoe de engines met hun 3000+ ratings verder ook heten, zijn blunders in het correspondentieschaak zeldzaam. Maar ook daar wordt wel eens een zet gedaan door iemand met hoofdpijn, die slecht geslapen heeft! In het diagram ... lees verder (Plas)