RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Herbert de vierde jubilaris (19 september)
Het 4e jubilaristoernooi, op vrijdag 14 september 2012, voltrok zich in een zeer gemoedelijke sfeer. Mogelijk heeft de gemiddeld toch toegenomen leeftijd daar een gunstige invloed op. Mannen, die elkaar vroeger nog wel eens naar het leven stonden, blikten goedgemutst naar hun tegenstanders en na een onvoorziene nederlaag werd er niet geklaagd over het materiaal of de verzwakte geestelijke toestand.

Desondanks werd er toch flink gestreden toen het toernooi eenmaal begonnen was. Voor het zover was, wist organisator en wedstrijdleider WD nog voor het nodige oponthoud te zorgen met zijn met vele algemeenheden gelardeerde toespraken. Slechts zijn mededeling over het 40-jarige clublidmaatschap van de heren Ed van Doorn en Wijnand Dobbinga met bijbehorende traktatie aan alle leden, wekte enige ontroering op. Ja,ja, ook schakers zijn al gauw met een gebakje tevreden te stellen... ... lees verder (Wijnand)

RSR 1 herhaalt overwinning tegen Paul Keres 1 (17 september)
Net als het seizoen ervoor heeft RSR 1 op zaterdag 15 september 2012 een knappe 6-4 overwinning geboekt op Paul Keres 1 in een thuiswedstrijd. Al kun je je afvragen of je van een thuiswedstrijd kan spreken, omdat we vanwege de open dag van het Nivon in een zaaltje speelden waar de meeste RSRers geen weet van hadden dat deze bestaat.

Stijn wist na de opening geen goed plan meer, mogelijk was deze ook niet meer aanwezig. Toen de tegenstander een vrijpion in het centrum kon creëren en deze naar voren kon opstomen was het vrij snel gedaan. 0-1

Joost Ros leek een veelbelovende stelling te hebben en viel met een damevork twee pionnen aan. Na een aantal pionnen geplukt te hebben was de stelling blijkbaar toch niet zo duidelijk aangezien de tegenstander vrij snel het materiaal evenwicht kon herstellen. Toen Joost dacht dat de “stelling een beetje gelijk is “ werd hij langzaam en zeker weggespeeld. Mogelijk was Joost al meer met zijn hoofd bij het feestje dat hij die avond zou hebben. 0-2 ... lees verder (TL Michael)

Ruwe ontmaagdingen op eerste speelavond (16 september)
Vrijdag 14 september begon de interne competitie met een volle bak schakers in een behoorlijk rumoerige ambiance, daar in dezelfde zaal het roemruchte jubilarissentoernooi plaatsvond. Het zou de avond worden van de ruwe ontmaagdingen: In groep 2 ging ik er zelf keihard af tegen Wil Sparreboom en kon ik op het spreekwoordelijke zelfde knipje weer naar huis met de bus... Shakir hield het urenlang vol tegen Andreas; weliswaar op gegeven moment met twee stukken minder... In Champions League B werd Michael gruwelijk overmeesterd door Oscar en werd Xander langzaam gesloopt door Philip in CL A. Zo pervers zijn promovendi nog nooit genomen op de eerste speelavond. In groep 3 was de grootste verrassing de overwinning van Bart op Don Leo. Leo verkeek zich op zijn eigen aanval, verloor een stuk en langzaam aan het initiatief. Bart maakte geen enkele fout. Léon en Eran bevochten elkander in een volledig open stelling. Visueel leek de stelling van Léon tot het vroege middenspel minimaal houdbaar, doch goed spel van Eran en het feit dat Léons stelling net iets tochtiger was leidde de overwinning in. Mark maakte korte metten met Angelo; werkelijk ieder stuk stond gericht op de koning van Angelo, wiens verdedigers jammerlijk absent waren. Brian won in een ras tempo van Ben... In groep 2 maakte Bob zijn ambities waar door Paul T. te verslaan. Pim bevocht zich een zalige stelling met mooie op lijnen tegen Arend en buitte dit professioneel uit. Joost Ros verloor van Stijn in CL A. In CL B verder geen verrassingen. Leo K. wint van Harmen, Paul B. van Arno en Jos van Jan-Pieter. Geen geweld tussen Tim en Richard: Remise dus; de enige van de avond. Voor de statistieken: Wit won 11 keer. zwart 3 keer en de bierprijs is €0,20 hoger dan de vorige cyclus. Oh ja, en Herbert won het jubilarissentoernooi... (Mischa)

Teams 1 en 2 starten goed (15 september)
Zaterdag 15 september is het nieuwe seizoen van de KNSB-competitie thuis in het NIVON begonnen. Team 1 nam het op tegen Paul Keres en boekte een keurige 6-4 overwinning. Team 2 kreeg de fusievereniging De Giessen en Linge (voorheen Regiohakkers en Gorinchem) tegenover zich, en boekte een 5½-2½ winst. Voor de individuele uitslagen, klik hier voor die van team 1, en hier voor die van team 2. Verslagen zullen volgen. (Arrian)

Interne competitie (9 september)
Aanstaande vrijdag worden de eerste zetten gedaan in het nieuwe seizoen. De competitie gaat deze keer anders dan de afgelopen jaren Dat komt omdat de CL in een dubbelrondige achtkamp gespeeld gaat worden. Daardoor wordt de MPG een groep van 16 spelers. Om het aantal partijen in de tweede cyclus niet te laten stijgen, tellen in de CL en de MPG alle onderlinge resultaten uit de 1e cyclus mee.

In de eerste cyclus zijn al een paar stevige veranderingen: Per voorronde plaatsen zich slechts vier van de deelnemers voor de CL, die gespeeld zal gaan worden in een dubbelrondige achtkamp. Bovendien blijven de onderlinge resultaten staan, zodat iedereen die zich plaatst al drie partijen ‘gespeeld’ heeft en er dus nog elf te gaan heeft. De nummers 5 tot en met 10 plaatsen zich voor de MPG, samen met de nummers 1 t/m 4 van Groep2. De MPG gaat dus 16 deelnemers tellen. De onderlinge resultaten uit de eerste cyclus tellen mee voor de MPG [dus 5 voor de spelers uit de voorronde en 3 voor de spelers uit Groep2].

Samengevat:
Voorrondes: 1-4 naar CL [met O.R.], 5-10 naar MPG [met O.R.], rest naar G2
Groep2: 1-4 naar MPG [met O.R.], 5-8 naar G2, rest naar G3
Groep3: 1-4 naar G2, rest blijft in G3

We hebben geen tijd op de agenda voor beslissingsmatches en dat betekent dat bij gelijk eindigen gewoon de oude regels gelden.

Afmelden
We willen proberen dit seizoen zaken als doorgeefschaak en dergelijke te spelen, daarom gaan we de regels over het afmelden wat strakker handhaven.
Je kunt je gratis afmelden in de volgende gevallen: Je speelt op vrijdag een RSR teamwedstrijd, een Coppa partij, of je doet mee aan het Jubilaris toernooi. Ook kun je gratis een bye opnemen als je op zaterdag een externe wedstrijd meespeelt in een RSR team. Daar bovenop kun je je nog drie maal afmelden. Hoe eerder je dat doet des te gemakkelijker wordt het leven van een groepsleider.
We delen niet op voorhand een nul uit als je je meer dan drie keer af meldt. Maar als de groepsleider er niet in slaagt om tijdig, op 25 januari 2013, de cyclus afgerond te krijgen staan de veelplegers achterin de rij bij het opstellen van het programma met als uiterste consequentie dat er dan alsnog nullen uitgedeeld moeten worden. (Leo de Jager)