RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

Oscar RSR-winnaar in Amsterdam (25 juli)

Oscar is na 9 ronde de beste RSR-er gebleken in het 3e Amsterdam Chess Tournament. Met 4½ punt (50%) heeft hij een mooi resultaat neergezet. En misschien nog belangrijker: Oscar bleef Joost van Ruitenburg voor, die zich niet alleen RSR-kampioen mag noemen, maar ook sinds kort een KNSB-rating heeft dat gevaarlijk dicht de 2300 nadert: met +75 Punkten de snelste stijger van RSR! Dit terwijl Oscar 25 punten mag inleveren. Nu dus een sportieve wraak. Joost kwam niet verder dan 3½ punten: lang niet gek, maar toch onder zijn niveau. In de sterke B-groep deed Joost van Rosmalen het goed met 6 uit 9, alleen jammer van zijn verliespartij (de enige) in de laatste ronde. Als een echte (ex)-RSR-er vergooide ook Djurre zijn kansen in de laatste ronde door van de uiteindeliljke winnaar van de B-groep, Mark Irwin, te verliezen. De winnaar in de A-groep is overigens Tiviakov geworden. Alle standen op een rijtje zie: amsterdam

Joost van Ruitenburg - Jan Timman 0-1(19 juli)

Tijdens het 3e Amsterdam Chess Tournament mocht Joost van Ruitenburg afgelopen weekend de eerste ronde tegen Jan Timman aantreden. Helaas komt Joost nog iets tekort en verloor hij de partij. Wacht maar Jan, over een paar jaar liggen de kansen heel anders :) In deze sterk bezette A-groep verloor Joost ook de tweede ronde, maar maakte vervolgens 2 remises. Oscar doet het beter en heeft nu 2 uit 4, waaronder 1 winst tegen Chiel van Oosterom (2343!) In de B-groep, ook niet zwak bezet, doet Joost van Rosmalen het erg goed. Hij speelt met 3 uit 4 en zonder een verliespartij, mee in de top. De onvermijdelijke Djurre is in Amsterdam ook in de B-groep aan te treffen, met evenveel punten als Joost. Het wachten is op de confrontatie. Vandaag wordt ronde 5 gespeeld. Wilt u het allemaal volgen, zie: amsterdam

Kroeglopers presteren bovengemiddeld (12 juli)

Zondag 2 juli liep Philip samen met oud-lid Nico van der Wallen het 15e Kroegloperstoernooi voor duo's in Amsterdam. Hoeveel alcohol er in het spel is geweest, is onbekend, maar feit is wel dat dit duo een bovengemiddelde prestatie neerzette door gedeeld 15e te worden met 9 punten. In deze puntengroep hadden de meeste duo's een Elo-gemiddelde van ruim boven 2000, terwijl Philip en Nico het met 1864 gemiddeld moesten doen. Het toernooi werd gewonnen door het duo Sjoerd Plukkel & Jimmy van Zutphen, die 12 punten bij elkaar schaakten. Ook ex RSR'er Djurre bleek in vorm, zie eindstand: klik hier

Statistieken van Rob (5 juli)

Voor hen die nog serieus willen terugkijken op het afgelopen jaar kunnen terecht bij de statistieken van Rob. Alle KNSB-uitslagen van seizoen 2005-2006 zijn hier te raadplegen. In het totale KNSB-archief staat nog steeds Spaan bovenaan: klik hier voor het bewijs. Intern, in de eeuwige Champions Leagues-lijst, heeft Wim de leiding met 96 uit 148! Deze en andere lijsten, overzichten en teksten uit het verleden zijn natuurlijk for ever te raadplegen via de bekende link Archief.

Joost van Rosmalen Zomerkampioen (5 juli)

Afgelopen vrijdag werd de derde en laatste ronde van het zomertournooi gespeeld. Joost van Rosmalen zette zijn winning mood door en werd niet meer ingehaald.Met 8 uit 9 werd hij eerste, dan volgt er een tijd niets... Op de tweede tot vijfde plek staan met 5 punten Paul Tromp, Paul Batenburg en Martin Jaspers Focks. Vooral Martin was op dreef met 5 uit 6! Tijdens het schaken waren er kinderkoekjes, rozijnen en spekkies, waar vooral Maarten erg blij van werd. En na afloop waren er mooie prijzen, zoals flessen met inhoud en werden alle ballonnen lek gestoken, geknepen of gebeten, een mooie afsluiting van het seizoen.

Om snel te vergeten watertorentoernooi (3 juli)

Ook het 10e Watertorentoernooi zit erop. Dit keer zonder veelvoudig winnaar Spaan. Zodat RSR zonder een echte kanshebber het slagveld moest betreden. De heren Arrian, Martin en Leo hebben gestreden voor wat ze waard waren en dat was achteraf gezien niet al te veel. Gewonnen stellingen werden vakkundig om zeep geholpen, hopeloze openingen of de "gewone" Taliban schaakanarchie.....je zelf opblazen. Kortom de RSR’s zijn waarschijnlijk blij dat de zomerstop is ingegaan. Voor de statistieke de 10e editie is gewonnen door Jan Seeleman, van RSR was Arrian het beste jongentje van de klas met 4 uit 7, Leo had 3 uit 7 en Martin kwam op 1½ uit 7.

Nieuw, oud en ouder toernooinieuws (2 juli)

Bij het Nederlands Kampioenschap 2006 op het Mediapark in Hilversum werd ook voor het eerst een open toernooi georganiseerd, het HSG Open. Verrassend genoeg waren er maar heel weinig deelnemers (34), zo weinig dat de A- en B-groep moesten worden samengevoegd. Onder die 34 deelnemers bevond zich ook Gert-Jan. Na twee overwinningen mocht hij het tegen topfavoriet GM Karel van der Weide opnemen. Dat werd helaas een nul voor onze top-ace. Van der Weide zou overigens uiteindelijk het toernooi met 9 uit 9 winnen, dus een schande was het niet. De ronde erna won Gert-Jan weer, van een 2220-speler, verloor toen, en na een bye () en weer een overwinning besloot hij met twee nullen. Een score van 4 uit 9 derhalve, met een TPR van 2156!

Verder terug in de tijd nam Philip deel aan het 24e Van Berkel-BSG Pinkstertoernooi (2-5 juni 2006). Zoals wel vaker op weekendtoernooien speelde Philip relatief veel remises (ronden 4 t/m 6). Hij had een bye in de eerste ronde en verloor in de twee ronden daarna. Het schaakseizoen werd toch nog goed afgesloten met een overwinning in de laatste ronde. Een score van 3 uit 7 en een Fide-TPR van 1977 waren echter niet wat Philip van dit toernooi had voorgesteld. Het toernooi werd overigens gewonnen door de titelloze Vincent Rothuis, die een rits titelhouders tenminste een half punt voorbleef.

Tenslotte nog verder terug prijkte Tim Benning als gedeeld winnaar (Martijn Benschop was de andere) met 5 uit 7 op de ranglijst van de B-groep van het (rapid) Hemelvaarttoernooi 2006 te Soest. In deze B-groep zaten spelers met een rating tussen 1805 en 1958. Tims TPR van 2129 mag tot de verbeelding spreken.