RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


Zaterdag 20 juni 2015: NK Pupillen dag categorie FGH. RSR Ivoren Toren schakers presteren boven verwachting (21 juni)
Op zaterdag 20 juni 2015 werd in Roosendaal de Nationale Pupillendag gehouden. Dit is het Nederlands Kampioenschap voor de jeugdcategorieŽn F, G en H. RSR Ivoren Toren was met 2 deelnemers vertegenwoordigd. In de H-categorie was dit Joep Westerhof en in de F-categorie Joaquin Aarts. In de H-categorie waren er 25 denkhoofden, waarbij Joep als 19de geplaatst was. Joaquin had een 40ste plek, van de 49, in de F-categorie. Het NK begon strak om 10.30, in totaal werden er 7 ronden gespeeld. Naast het NK waren er diverse nevenevenementen. O.a. een tekenwedstrijd, puzzel, maar ook het WK stukken opzetten! He Jannes. Naast onze denkhoofden was er ook de nodige begeleiding en fans aanwezig. Allen dank namens Joaquin en Joep.

Tja, en nu de resultaten. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Voorlopige indeling KNSB-competitie 2015/2016 (19 juni)
Gisteren heeft de KNSB de voorlopige indeling gepubliceerd van de KNSB-competitie 2015/2016. In dit overzicht zijn de wedstrijden van teams 1 en 2 op een rijtje gezet (Arrian)

Dolf grijpt snelschaaktitel (2) (13 juni)
Een sleutel-incident en daardoor een dichte materiaalkast zorgde ervoor dat het snelschaken gisteren wat later begon dan gepland. Maar nadat wedstrijdleider Philip de spelers achter de borden had gedirigeerd liep het 10 ronden gesmeerd.

Na een zinderende ontknoping wist Dolf het snelschaakkampioenschap van RSR Ivoren Toren op zijn naam schrijven. Met 9 uit 10 wist hij Lennard een vol punt voor te blijven. In de laatste ronde wist Herman het Dolf het nog knap lastig te maken totdat Herman zich pardoes mat in 1 liet zetten. Lennard speelde een prima toernooi, maar moest in de laatste ronde, tegen schaakvriend Tim, het onderspit delven ondanks verwoede pogingen om op tijd te winnen. Outsiders Arno en Bob (sterk spelend) konden lang meedoen, maar het was te weinig voor de ereplaatsen.

Door de opvallende lage opkomst van de 'bekende' RSR-ers (erg jammer !) was het leuk te zien dat er een groot aantal jeugdspelers meededen. Zeker in de eerste ronden wisten ze voor een verrassing te zorgen. Het lijkt me leuk als deze spelers zich verder kunnen ontwikkelen en hen ook komend seizoen terug te zien op de club. (Wim)

Dolf grijpt snelschaaktitel (13 juni)
Op vrijdag 12 juni werd het clubkampioenschap snelschaak 2015 gespeeld. Dit keer was de wedstrijdleiding in handen van Philip, waarvoor dank! Vooraf was er een nogal vervelend incident. De sleutel van de materiaalkast was foetsie en de kast zelf zat op slot (?!?!?). Hierdoor konden de klokken niet gepakt worden. Arrian, die zich had verheugd om te schaken in plaats van te wedstrijdleiden, was hierover op zijn zachtst gezegd nogal ontstemd en besloot huiswaarts te keren. Angelo redde gelukkig het toernooi door al snel met een reservesleutel op de proppen te komen.

Het snelschaken werd uiteindelijk met 9 uit 10 (er werd ťťn ronde minder gespeeld vanwege de vertraging aan het begin) gewonnen door Dolf. Hij leed in de derde ronde tegen Lennard zijn enige nederlaag. Lennard verspeelde echter twee halfjes en verloor in de slotronde van Tim, waardoor Lennard genoegen moest nemen met de tweede plaats (8 uit 10). Arno pakte met 7Ĺ uit 10 de derde plaats. In het begin van het toernooi speelde ook een aantal jeugdleden mee, die veelal enkele potjes hebben meegespeeld alvorens het te laat werd.

Voor alle uitslagen e.d., zie deze link. (Arrian)

Jos kampioen (7 juni)
Vrijdag stonden er voor het clubkampioenschap nog 2 belangrijke partijen op het programma namelijk: Dolf - Jos en Kees - Rob. Er volgden in beide wedstrijden al snel tactische verwikkelingen met zeer scherpe stellingen tot gevolg. Kees offerde zijn toren op h1 tegen een opgerukte witte h7-pion. Dolf bood Jos in een Franse partij al snel een kwaliteit op a1 aan, die Jos niet uit de weg ging. Gevolg was wel dat de dame buitenspel kwam te staan, maar was dat erg ?

Na een zeer ingewikkeld middenspel en dito eindspel, wist Rob uiteindelijk Kees op de knieŽn te krijgen. Maar helaas voor Rob, waren de handen bij Dolf en Jos al geschud. Jos wist met precieze nauwkeurigheid een stelling te verkrijgen die weinig kansen meer voor Dolf gaf, remise was het gevolg. Voldoende voor het 1e clubkampioenschap van Jos. Gefeliciteerd! Rob heeft met maar 1 nederlaag een knappe tweede plaats weten te behalen. Maar alleen een 1e plek telt, dat weet Rob ook. Paul Batenburg en Wim speelden nog een aardige partij, waarin uiteindelijk Wim het volle pond haalde.

In groep 2 wist Brian de laatste promotieplek binnen te halen, na een overwinning op Sebastiaan. Ook voor Brian de felicitaties met de plaatsing voor de voorronde CL. Lola wist in deze groep Leo van Dongen te vloeren en kan ook een plek tegemoet zien komende seizoen in de voorronde CL. Lola mag ook naar EK-meisjes, dit na het behalen van de mooie 2e plek bij het NK.

In groep 3 plaatsten naast Martin nu ook Jeffrey en Angelo zich voor groep 2. Heren, eveneens de felicitaties en voor Angelo het debuut in groep 2 komend seizoen. Zij hadden wel het geluk dat Thijs een off-day had want hij verloor van Shakir en piste zo naast het bekende paaltje.

De overige gespeelde partijen waren niet meer van belang voor promotie/degradatie. Peter (zo op het oog snel spelend) deed het niet goed tegen Bob en verloor kansloos. Herman had beter nog een weekje langer vakantie kunnen houden, want hij verloor van Leo de Jager. Philip en Arend berusten al snel in remise.

A.s. vrijdag het clubkampioenschap snelschaken met als favorieten Oscar, Jos en Lennard. Komt allen naar de vereniging, de Oranje dames spelen pas om 0.00 uur die avond. (Wim)

Oscar wint Coppa (3 juni)
Afgelopen vrijdag werd de finale gespeeld van de Coppa tussen Oscar en Jos, waarbij Jos de witte stukken hanteerde. Het was een erg ingewikkelde partij, waar veel gemanouvreer aan te pas kwam, in een gesloten stelling. Ergens heeft Jos het niet goed gedaan, want hij was volgens toeschouwer Paul Tromp plotseling een kwaliteit achter gekomen in het verre eindspel. Misschien is het leuk als het partijverloop op de site wordt gepubliceerd, Oscar iets voor jou? Uiteraard de hartelijke felicitaties voor Oscar, die nu al 5 maal de Coppa wist te veroveren. Met recht een knappe prestatie! Voor Jos wacht a.s. vrijdag wellicht een clubkampioenschap, maar daar zal nog echt vol voor worden gespeeld. Andere kanshebber is hier Rob van der Plas, succes heren!

Er werden nog een paar partijen gespeeld voor de interne competitie. Alek en Brian maakten er in groep 2 een boeiende strijd van waarbij uiteindelijk Alek de gelukkigste was. A.s. vrijdag wacht Brian nog Sebastiaan in een duel om mogelijk een promotieplek. Voor Alek wacht nog de beslissende partij om plek 1 tegen Nathanael. In de Minor-groep wist Bob in een nette partij Maarten te vloeren, terwijl Paul T. Arend al snel in de houtgreep had. Leo de Jager boekte een succesje door van Tim te winnen, ook hier was het een lange strijd. Groep 3 kende een drietal jonge kinderen die de strijd aanbonden tegen Angelo, Shakir en Arnold. Martin heeft in deze groep aardig huisgehouden en wist ook afgelopen vrijdag weer een mooie overwinning te behalen, dit keer tegen Jeffrey. (Wim)