RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Eindelijk een echte prijs voor Dolf (30 juni)
Vijftien seizoenen lang was het behalen van een prijs bij RSR het hoogste doel in mijn leven: De gehele vrijdag werd vrijgehouden, de tegenstander grondig geanalyseerd en zijn openingsvarianten grondig geplugd. Alle inspanningen bleken vruchteloos, verder dan twee schamele snelschaaktitels en een dozijn tweede plaatsen, kwam ik nooit.

Tijd dus voor een andere strategie: doorwerken tot half acht en vervolgens geheel onvoorbereid en meer verlangend naar een snel einde dan naar een zwaar bevochten overwinning, achter het bord aanschuiven. Vervolgens zo veel mogelijk ouwehoeren in de bar en bij de rokers om te voorkomen dat de echte concentratie zich meester van me zou maken en ik de partij toch weer serieus zou nemen.

In de reguliere competitie leidde dit tot een mooi aantal snelle remises (die door zetherhaling zijn nog wel de mooiste). Helaas schiet dit in de Coppa niet op en uit armoede vocht ik daarom vaak maar door. Het idee van een snelschaakpartij leek me ook weinig aanlokkelijk. Dus dan maar doorspelen onder het motto: baat het niet, dan scheelt het weer een aantal verplichte speelavonden.

Het is jammer dat deze troost steeds kleiner wordt naarmate men verder komt in de Coppa. Daarom besloot ik in de halve finale maar te vergeten dat ik tegen Jos moest (hoewel we toch echt enkele weken ervoor om de kleur geloot hadden) en ervan uit te gaan dat ik tegen Oscar aan moest treden. Deze bleek ik echter al eerder in het jaar uitgeschakeld te hebben (ook het invoeren en analyseren van partijen is er tegenwoordig niet meer bij, maar ik meen me te herinneren dat het geen onaardige partij was). ... lees verder (inclusief uitgebreide analyse van de finalepartij) (Dolf)

Finale Coppa: Herbert - Dolf / Bob wordt BOB (25 juni)
In een bruisend Nivon werd vrijdag 21 juni de laatste finaleplaats in de Coppa opgeëist door Dolf. In de gatenkaasvariant van het Scandinavisch won Jos van der Kaap met wit weliswaar een pion, maar kon deze in het vervolg toch niet goed vasthouden. Sterker nog: in het eindspel T+P was het er nog eentje minder en dus trok Dolf aan het langste eind. Hij was er zo dichtbij, maar toch geen prijzen voor Jos dit seizoen.

Wel een prijsje was er voor Bob. Hij versloeg Koning Alcohol met een kuurtje van 10 dagen. Meer zetten zijn nodig, maar de kop is er af. Volhouden is natuurlijk het moeilijkste vers 2, maar ja, de lever is een teer orgaan. Met de wil om de gifinstroom te stoppen, krijgt het lichaamsherstel een kans. Hoos stopt met hozen, jo! In het eerste potje rapid was nog niet te merken dat ook zijn schaakkracht al was vooruitgegegaan. Het gewone water was echter alleszins drinkbaar en in het tweede potje waren de draadjes in zijn hoofd al beter verbonden (Keet-Bob:1-1). Volgende week gaan we zien of Bob zijn promotieplaats tegen Mark kan veiligstellen. Ten koste van wie, wordt nog een heel gepuzzel, want het schijnt dat Pim al zijn resterende partijen gaat opgeven.

Rapidkoning van de avond was Michael Fung, die met een Fischerscore van 6-0 al niet meer is in te halen. Toen om 23.00 uur alle rapidgasten het hazenpad hadden gekozen, werd het pas echt gezellig. Om de dramatisch gekelderde omzet wat op te krikken, werd het tijd voor het eerste en enige biertje van de avond om zo de moed als toeschouwer van de halve finale er in te houden. Het opruimen van stukken & glazen met Spaan ging vanzelfsprekend in recordtijd. De clubkampioen van 22(!) jaar geleden, Herbert van Buitenen, staat al een week langer te trappelen van ongeduld om een stokje in het wiel van nog-nooit-een-prijs-gewonnen-Dolf (Red: Keet vergeet de twee snelschaaktitels van Dolf) te steken. Met Oscar en Jos al aan zijn zegekar, gaf Dolf bij wijze van achterwaartse pletsmoes in een onderonsje met Bob aan dat mogelijk eenzelfde probleem aan dat stigma ten grondslag lag. Gedeelde smart is halve smart, nietwaar? Komt het zien! (Keet)

van der Lee omhooggevallen en Spaan er in gedonderd (15 juni)
Tafereel op 14 juni in (rustige) Nivonbar: Rob van der Lee leest een boekje van de leestafel ter plekke. Het gaat over een goeie ouwe rechtse bal uit een grijs verleden, Harm van Riel. Denkt eindelijk gevrijwaard te zijn van Prism, komt hij via deze omweg toch weer terecht in Obama’s web. Op de vraag of Rob nog wil promoveren naar Groep 2, antwoordt Rob: "nee, liever niet, in groep 3 heb ik meer tijd om in oude boekjes te snuffelen!" Rob was samen met Arnold Rijken en Leo van Dongen "in" voor het laatste ticket naar Groep 2 en de laatsten wilden dat graag. Maar Arnold had een belangrijkere verjaardag te vieren en voor Leo kwam geen tegenstander meer opdagen. Rob was er op SB al, maar Wijnand kreeg de eer om Rob met nòg een onverbiddelijk punt omhoog te laten vallen naar Groep 2. Komt er nog een bod van Arnold of Leo?

Onder donderend geraas en Joops honende lach viel Spaan vrijdag van zijn voetstuk. Kees van der Knijff moest winnen van Fung om degradatie te ontlopen en deed dat in een gesloten Benoni. Met wit schoof hij de arme Michael, die heel erg om een 9e rij verlegen zat, gewoon van het bord af.

In Groep 2 blijven alle 5 promotiekandidaten opzichtig elkaar vermijden. Lafhartig worden hier & daar onderlinge remises afgesproken en hoe darkhorse Pim zijn laatste 4 partijen gaat uitspelen in twee weken blijft duister. Of wreekt zich hier Arno’s softe indelingsbeleid? Zou een straffere groepsleider niet gewoon dreigen met degradatie naar Groep 3, wegens schaakwerkweigering?

Vragen, vragen. Die zijn er in de Champion’s League niet meer. De laatste was van Joost van Rosmalen. Hij kwam om vijf voor twaalf de laatste rokers buiten vragen om voor arbiter te spelen in zijn partij tegen Harmen van der Werken. Die ondernam volgens hem geen winstpogingen meer in een loper- tegen paardeindspel met 4 om 2 pionneneilandjes. Joost had nog een minuutje, Harmen nog 14. Ik ging er bij zitten en keek er naar en 10 zetjes lang weigerde Joost in Harmens valletjes te trappen, remise dus. Leerling Stijn liet al zijn koningpionnen oprukken tot vlak voor de neus van meester Dolf’s koning, maar het gapend gat voor zijn eigen koning was des te groter. Het matnetje voor Maarten van Doorn’s koning in de halve finale Coppa tegen Herbert, was stukken kleiner, maar die wist het toch dicht te knopen.

Einde van een relatief dure clubavond. De eerste discussies over de 60% huurstijging van het NIVON zijn gestart. Van schrappen van het budget voor de Schakelaar tot het verminderen van het aantal afzeggingen, zodat de hele maand juni (WK) geschrapt kan worden, werden geopperd. Of moet RSR juist gevrijwaard blijven van de crisiswaan van de dag? En: zal RSR ooit de Boog confisqueren? (Keet)

Paulusschaak (10 juni)
Op de RSB-site is via deze link een verslagje van de hand van Teun Koorevaar verschenen over het mede door onze vereniging georganiseerde Paulusschaak van afgelopen zaterdagavond 8 juni.

Hattrick voltooid (9 juni)
Lang, heel lang heeft het er naar uit gezien dat we dit seizoen een nieuwe kampioen zouden mogen verwelkomen. In september vloog Leo Kranenburg uit de startblokken. Alleen Jos kon hem bijhouden, en bij het begin van de tweede cyclus stonden ze samen op een geriefelijke voorsprong. Leo schakelde zichzelf echter uit met een nieuwe variant van het zelfmat en ging zijn verdriet verdrinken. Jos bleef onverdroten verder gaan met scoren, en kwam inderdaad op matchpoint. Hij hoefde alleen maar te winnen van Wim en zou theoretisch zeker zijn. En als de partij OscarDolf die tegelijkertijd gespeeld werd in remise zou eindigen, en die uitslag lag toch wel erg voor de hand, dan was zelfs een halfje goed genoeg. Maar tot grote schrik moest Jos toezien hoe Dolf compleet van het bord geknald werd, zouden we ook bij RSR een bionisch oog hebben? Kortom Jos moest ineens winnen, en zag tot zijn schrik een vastberaden Wim alles netjes onder controle houden, waarna hij zich in wanhoop vergaloppeerde. Anderhalf uit twee was vervolgens de opgaven voor Oscar. Harmen was het eerste slachtoffer die onder de druk bezweek. Afgelopen vrijdag had Oscar genoeg aan een halfje tegen Joost Ros. Joost ging er echter voor zitten en Oscar moest tot het gaatje gaan voordat hij herhaling van zetten en het bijbehorende kampioenschap kon produceren.

Daarmee heeft Oscar een knappe dubbelprestatie neergezet. Niet alleen kampioen, maar ook nog eens voor de derde achtereenvolgende keer !!! Een prestatie waarvoor onze archivaris heel ver terug moest gaan in de stofnesten. En wel naar de roaring sixties toen RSR met harde hand geregeerd werd door Paul Dekker die vier jaar achter elkaar kampioen werd, direct gevolgd door Jan Vosselman met het hetzelfde trucje. Voorwaar toch nog een giga uitdaging voor Oscar. (Leo de Jager)

Nog geen beslissingen! (4 juni)
Vrijdagavond 31 mei was het rustig op de club. Voor de meeste leden is de schaakvakantie al begonnen. Gelukkig waren er toch een paar mooie en spannende partijen te bewonderen. In groep 3 deelden de vrienden Leo en Lee de punten, evenals Wijnand en Arnold. Omdat Wouter won van Angelo lijkt een terugkeer naar groep 2 voor hem haalbaar. Wie de overige 3 plekken gaan opeisen is ongewis. Groep 2 krijgt eveneens een zenuwslopend einde, want daar is nog niemand zeker van zijn plek. Bob haalde op zijn tandvlees de finish, tegenstander Pim hield Bob prima in bedwang en remise het gevolg. Omdat Mark en de zieke Joop remise overeenkwamen, zal de laatste ronden moeten uitwijzen wie naar de voorronde CL gaan. In de MPG kan Tim nog achterhaald worden door Richard die in Amerika vakantie viert. Kees probeert degradatie te ontlopen, want nu was Herman het slachtoffer in een bijzonder partijtje. De vele pionnen en de 4 lopers bepaalden het spel, het leek wel dammen. In de analyse had Herman met wat tactische manoevres het Kees aanzienlijk moeilijker kunnen maken, tsja analyses! Maar hulde voor Kees, hij hield het hoofd koel.
Voor het kampioenschap van Oscar kan alleen Joost Ros nog roet in het bekende eten goeien. Alleen winst telt voor Joost, vrijdag a.s. gaan de spelers de wei in. Harmen hield het vrijdag lang vol tegen Oscar en vergat ergens Dg6 te spelen, maar uiteindelijk was de winst wel terecht denk ik. Tegen Oscar worden kleine foutjes hardhandig afgestraft.

Mocht je voor vrijdag nog geen plannen hebben, kom gerust weer langs. Groep 3 heeft nog wel wat spelers nodig om de competitie goed af te maken en voor een kampioenswedstijd tussen Joost en Oscar mag je niet thuis blijven. Verder ben ik benieuwd of Bob nu bij een derde poging er wel in slaagt de voorronde CL te halen. Tot vrijdag! (Wim)

Enige notities bij het notatieformulier (3 juni)
Oplettende bezoekers van onze schaakclub zal het opgevallen zijn dat sinds kort een nieuwe loot aan de stam der notatieformulieren is toegevoegd. Dat hier een markt open ligt, getuigt de nieuwste versie van het wangedrocht dat de RSB met enige regelmaat de wereld in kopieert en doorgaat voor het standaard RSB notatieformulier. Dit keer zijn de regels onder de 20e en 40e zet weggevallen, wat al tot menige notatiefout zal hebben geleid. Omdat onze eigen voorraad notatieformulieren onlangs eindig bleek, gaf dit weer aanleiding tot inspiratie om de hele indeling van zo’n formulier eens grondig te herzien.

Afgezien van potremise-toreneindspelen kan het notatieformulier wel tot een van de saaiste onderwerpen gerekend worden, die onze schaakclub rijk is. Maar nu de kaarten van dit seizoen vrijwel geschud zijn, wordt het toch eens tijd om zo’n onderwerp voor het voetlicht te brengen. Dan hebben we dat maar weer gehad. En er zitten trouwens een aantal vermeldenswaardige aspecten aan, die een bewuster gebruik ervan kunnen bevorderen. ... lees verder (Keet)