RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Stijn en Lola actief bij het BASAMRO chess tournament (31 mei)
Morgen en overmorgen vindt op de SS Rotterdam het BASAMRO chess tournament plaats. Vier teams van 8 jeugdspelers uit Rotterdam, Groningen, Antwerpen en Moermansk spelen elk 3 keer tegen elkaar. Zaterdag is de 1e ronde. De Russische ambassadeur, burgemeester Aboutaleb en Jan Timman luisteren de boel op. Zondag zijn er 2 rondes. Dolf heeft het georganiseerd, zelf zorgde ik voor wat drukwerk. In het team van Rotterdam spelen Stijn en Lola mee. Meer info met persbericht op: http://www.basamrochesstournament.com/?lang=nl (Keet)

Seniorenkampioenschap RSB 2013 (31 mei)
Op zaterdag 25 mei 2013 werd het jaarlijkse seniorenkampioenschap van de RSB georganiseerd. Deze keer in een nieuwe locatie, te weten een fraaie bibliotheek in Spijkenisse zijnde het nieuwe speellokaal van sv Spijkenisse. Er werden 7 ronden Zwitsers gespeeld verdeeld over drie groepen (groep 1: 60+ en rating > 1600, groep 2: 60+ en rating <1650 en groep 3: 50 tot 60 jaar) met een speeltempo van 25 minuten p.p.p.p. Onze vereniging werd vertegenwoordigd door Paul Dekker in groep 1 en Arnold Rijken, Rob van der Lee en ondergetekende in groep 3. Hieronder de gedeeltelijke eindstand. (Philip)

Eindstand RSB Open Senioren Schaakkamp. 2013; Groep 1, 60 jaar of ouder

Nr Naam            Score M/V   Rating TPR   W-We  WP   
---------------------------------------------------------------------------
1  Geffen, Ben van       6.5   M   2039  2310  +1.71  29.5  
2  Broekman, Willem      6.0   M   2007  2180  +1.29  27.5  
3  Dekker, Paul        5.0   M   1927  2034  +1.11  29.0  

Eindstand RSB Open Senioren Schaakkamp. 2013; Groep 3 (50 tot 60 jaar)

Nr Naam            Score M/V   Rating TPR   W-We  WP   
---------------------------------------------------------------------------
1  Westerduin, Philip     6.0   M   2066  2165  +0.76  29.0 
2  Glissenaar, Peter      5.5   M   2092  2075  -0.03  28.0  
5  Lee, Rob van der      4.0   M   1751  1843  +0.84  24.0   
11 Rijken, Arnold       2.0   M   1547  1523  -0.39  19.5

Wim maakt een gaatje voor Oscar (27 mei)
In de CL maakte Wim vrijdag 24 mei een gaatje voor Oscar. Jos moest winnen van Wim om absoluut zeker te zijn van de titel. Zo op het oog leek het of Jos iets te vaak van plan wisselde, terwijl Wim uiterst compact speelde en alle opties openhield. Tot vlak voor het einde ging het niettemin vrij gelijk op en ook qua tijdverbruik deden ze niets voor elkaar onder: voor de laatste 5 minuten haddden beiden precies even veel tijd. Jos ging voor de kleine kwaliteit in een ultieme poging, maar helaas raakte zijn paard in de knoop voor een goed veld. Voor een wanhoopsremiseaanbod was het toen te laat, zodat Wim onverbiddellijk het punt naar zich toetrok. Oscar profiteerde optimaal door Dolf rechttoe rechtaan in zijn Scandinavische lijfopening te verslaan. Dolfs langgerokeerde koning kon niet veilig staan achter zijn versplinterde pionnenstelling. Dit resultaat verbeterde Oscars SB nog meer, waardoor 1 punt uit zijn twee resterende partijen voldoende kan zijn voor de titel. Harmen zette Stijn vast op de laatste plaats door nipt te winnen in een fotofinish. ... lees verder (Keet)

Bezopen eindstand kroeglopertoernooi Delft (25 mei)
Op zondag 19 mei was het jaarlijkse kroeglopertoernooi in Delft, dat altijd een garantie is voor veel alcohol, gezelligheid en lekker schaken, dat zelfs mogelijk is buiten bij sommige terrasjes. Voor het toernooi moest je een partner hebben en ik kwam uit net als vorig jaar bij niemand minder dan onze eigen Leo Kranenburg. Met (papa) Leo in je team koos ik voor kwaliteit, intimidatie, maar bovenal een heleboel lol. Tot onze verbazing waren wij de enige RSRers die meededen, terwijl je toch anders zou denken. Wel waren oud-leden aanwezig zoals bijvoorbeeld Sander Vogelesang en Winifred Paulis en kwam Jan-Pieter Vos in de middag meehelpen de boel draaiende houden.

Leo (die beweerde niet in vorm te zijn) haalde een individuele score van 7 uit 7 die o.a. de eerste ronde te winnen van FM Erwich en met een beetje geluk in de laatste ronde van FM Stefan Kuipers die best in aanmerking kon komen voor een ratingprijs. Zelf scoorde ik 4 uit 7 met o.a. een nederlaag tegen IM Alexander van Beek en Stefan Colijn en de rest waren onder de 2000. Al gauw werd het duidelijk door de goede prestaties van m'n partner dat ik moest zorgen voor de extra puntjes om de eindstand op te fleuren. Daarmee kwamen we uiteindelijk op een gedeelde 5e/6e en met een eindscore van 11 uit 14 en stegen we boven zichzelf uit . Zou het komen door het dronkenschap van onze tegenstanders? Door de goeie lunch bij de MC.? Of een beetje geluk met de indeling? Persoonlijk denk ik een beetje het laatste... maar dat was natuurlijk snel vergeten door het prijzengeld van 20 euro ( 10 p.p.).

Top 5:
1. IM van Oosterom/IM Michielsen
2. IM de Jong/ IM van Haastert
3. FM Erwich/ IM van Beek
4. FM Wantola/ Coene
5. Kranenburg/Beijen

Volgend jaar misschien een gooi naar de titel...? (Mark)

Himmelhoch jauchend und zum Tode betrubt (21 mei)
Met nog slechts vier speelrondes te gaan wordt het weer tijd voor himmelhoch jauchend und zum Tode betrubt:

CL
In de CL was de eerste, toch wel onverwachte afvaller in de race, Leo Kranenburg. Op het bord wist hij de race weliswaar goed vol te houden, maar hij werd genadeloos onderuit gehaald door eigen toe doen. Verstrikt in de luiers wist hij het Nivon niet meer te vinden en moest de handdoek in de ring gooien. Daarmee was het aantal kandidaten voor de ereplaats terug gebracht tot vier [Wim, Oscar, Dolf en Jos]. Van dit kwartet was Wim de volgende die het uitzicht op de titel kwijtraakte, want wie Jos wil bijhouden heeft niet genoeg aan remise. Wim's laatste kans op eeuwige dankbaarheid van Dolf of Oscar is winst op Jos in diens laatste partij. Als Jos die namelijk wint kan de webmaster [eindelijk] weer eens voor het eerst sinds 2006 een nieuwe naam noteren op de lijst van clubkampioenen. Oscar en Dolf [die vreemd genoeg nog steeds op de kampioenenlijst ontbreekt] mogen nog een keer tegen elkaar en hebben dit keer niet genoeg aan een [grootmeesterlijke] salonremise, alleen winst geeft nog een minieme kans op de titel. ... lees verder (Leo de Jager)

Verslag, foto's en uitslagen RSR Ivoren Toren Jeugdtoernooi 11 mei 2013 (13 mei)
Het verslag, mooie foto's en de uitslagen van het RSR Ivoren Toren Jeugdschaaktoernooi 2013 zijn nu te vinden via de volgende link.

Uitslagen RSR Ivoren Toren Jeugdtoernooi 11 mei 2013 (11 mei)
De uitslagen van het RSR Ivoren Toren Jeugdtoernooi 2013 zijn via de volgende links te vinden:
Categorie A/B
Categorie C
Categorie D
Categorie E
Categorie F
Categorie G
Categorie H

Drama bij de B-jeugd (5 mei)
Bij het ingaan van de laatste ronde van het NK Jeugd op zondag 5 mei was er nog van alles mogelijk bij de B-jeugd. Stijn voerde met 6 uit 8 de ranglijst aan, gevolgd door drie spelers met 5 punt. Het programma in de top was als volgt: Stijn (2035, 6 punten) - Alik Tikranian (1981, 5), Mischa Senders (2208, 5) - Thomas Beerdsen (2116, 5) en Lars Vereggen (2138, 5) - Lucas van Foreest (2012, 5). Voor Stijn waren de ontwikkelingen in de andere partijen gunstig. Als eerste wist Mischa Senders Thomas Beerdsen te verslaan door in een hectische stelling beter te rekenen. Vervolgens was duidelijk dat Lucas van Foreest niet verder dan remise zou komen tegen Lars Vereggen (hetgeen ook gebeurde), waardoor Stijn aan een halfje in zijn eigen partij genoeg zou hebben om ongedeeld kampioen te worden. Dat was echter nog niet zo eenvoudig. Vr de eerste tijdcontrole moest Stijn al flink wat zetten in erg weinig Stijn - Alik na 63...b4 tijd doen, en ook na de tijdcontrole had Stijn alras weinig tijd. Dankzij het Fischer-tempo kreeg hij er wel steeds weer een beetje tijd bij, maar hij had een lastig eindspel te verdedigen. Volgens mij was in dat eindspel de cruciale stelling degene getoond in het diagram. Dit is de stelling na 63...b4. Stijn heeft hier erg weinig opties (eigenlijk alleen Pb1 en Pf1). Pb1 was daarvan waarschijnlijk nog de beste, maar Stijn speelde hier - met weinig tijd op de klok - 64.Pf1. Op het oog lijkt dat een prima zet te zijn, waarschijnlijk met het idee om het paard eventueel naar e3 te kunnen spelen. De schok was echter groot toen Alik, die de hele partij veel tijd op zijn klok had, 64...Lg2! speelde. Het paard kan uiteraard niet terug naar d2, maar het paard kan ook niet naar e3 (65.Pe3 bxc3+ 66.Lxc3 Lxc3+ 67.Kxc3 d4+ en wit verliest het paard, en na 65.Pe3 bxc3+ 66.Kc2 Le4+ lijkt het eindspel ook hopeloos verloren). Toen moest Stijn zijn paard wel buitenspel zetten op h2. Hierna was voor Stijn het eindspel niet meer te houden en moest hij uiteindelijk na zwarts 77e zet opgeven. Hiermee werd de verrassende Alik Tikranian ongedeeld eerste, met Stijn, Lucas van Foreest en Mischa Senders gedeeld twee op een half punt. Bij de C-meisjes speelde Lola in de laatste ronde met zwart remise tegen Maro Tikranian (1111), hetgeen weinig uitmaakte, omdat toen allang duidelijk was dat koploopster Cheryl Looijer zou gaan winnen, hetgeen ook gebeurde. Hiermee werd Lola ongedeeld tweede met 7 uit 9, een punt achter kampioene Cheryl Looijer. (Arrian)

Stijn houdt nog altijd stand, Lola klampt aan (4 mei)
Op zaterdag 4 mei werd de achtste (en tevens eennalaatste) ronde van het NK Jeugd gespeeld. Stijn moest het met zwart opnemen tegen Lucas van Foreest (2012) en wist soepel remise te halen. Verscheidene achtervolgers lieten echter steken vallen. Hierdoor staat Stijn, met nog n ronde te gaan, op 6 uit 8, met drie spelers, Thomas Beerdsen, Alik Tikranian en Lucas van Foreest, op 5 uit 8. In de laatste ronde zal Stijn vermoedelijk (op het moment van schrijven is de indeling van de laatste ronde nog altijd niet bekend) met wit tegen Alik Tikranian (1981) spelen. Lola won in de achtste ronde van Merel Balt (845), maar zag rivale Cheryl Looijer ook winnen, waardoor ze, met nog n ronde te gaan, nog altijd een halfje achter Cheryl staat. Die laatste ronde, zondag 5 mei, start al om 9.00 uur. De partij van Stijn zal live te volgen zijn. (Arrian)

Wim grijpt snelschaaktitel (4 mei)
Op vrijdag 3 mei werd het clubkampioenschap snelschaak gespeeld. Het aantal deelnemers was 24, iets lager dan voorgaande jaren. Na 7 van de 11 ronden stond Wim soeverein aan kop met 1 punt voorsprong op zijn naaste belagers. De spanning werd teruggebracht toen Arno Wim in de achtste ronde versloeg, maar uiteindelijk wist Wim zich te handhaven op de eerste plek, met een uiteindelijke score van 8 uit 11. Op plaatsen 2 en 3 eindigden Oscar en Arno. Voor alle uitslagen en standen, zie de volgende link. (Arrian)

Enorme domper voor Lola, Stijn houdt stand (3 mei)
In de zevende ronde, gespeeld op 3 mei, wist Stijn zich aan de kop te handhaven. Zelf speelde hij met wit een prima remise tegen de sterke Thomas Beerdsen (2116), terwijl de spelers net achter hem ook niet verder kwamen dan remise. Zodoende heeft Stijn nog altijd, Sterre - Lola na 50.Kg7met twee ronden te gaan, alleen de leiding. Bij Lola kwam echter onverwachts nogal wat zand in de raderen. Uiteindelijk bereikte ze met zwart een toreneindspel, waarbij ze n pion had tegen twee van tegenstandster Sterre Kruijsen (1109). Ik had het gevoel dat er misschien nog remise in zat (zie diagram na 50.Kg7; het idee is met de toren de witte b-pion op te halen en vervolgens met de combinatie pion+koning te gaan lopen, waarbij de zwarte toren uiteindelijk wordt geofferd voor de g-pion (de witte koning staat erg ver weg)), maar Lola speelde het niet al te handig door met haar koning naar e6 te lopen en vervolgens nog met haar toren tempo's te verliezen, waardoor uiteindelijk beide b-pionnen werden geslagen door de torens en Lola haar toren tegen de bijna promoverende g-pion moest ruilen. Vervolgens zette Sterre haar met K+T mat. Door de winst van grootste concurrente Cheryl Looijer staat Lola nu een halfje achter Cheryl en heeft ze het niet meer in eigen hand. (Arrian)

Stijn opeens alleen aan kop, Lola dendert door (2 mei)
Lars - Stijn na 44...Kd6 Woensdag 2 mei stond alweer de zesde ronde op het programma. Stijn kreeg met zwart de sterke Lars Vereggen (2138) te bestrijden. Al gauw kreeg Stijn een enorme aanval op zijn nogal tochtige koning te verduren. Die aanval sloeg - gelukkig voor Stijn - net niet door. Uiteindelijk stond na 44...Kd6 de stelling in het diagram op het bord. Wit heeft weinig opties, en kwam met het onzalige 45.Te3. Stijn reageerde attent met 45...d2!!, waarna wit direct opgaf (Txd2 wordt gevolgd door Df4, waarna de f-pion doorloopt). Omdat de andere medekoplopers niet tot winst kwamen, staat Stijn opeens ongedeeld eerste. In de zevende ronde krijgt hij met wit weer een flinke kluif te verwerken in de persoon van Thomas Beerdsen (2116).

Lola - Fong Li na 37...e5Nadat ze gisteren haar eerste halfje moest afstaan, moest Lola het nu met wit opnemen tegen Fong Li Calje (1126). Lola won een pion en had tevens een sterk loperpaar, terwijl de loper en het paard van Fong Li nogal kreupel waren. Na afruil van n set torens verkreeg Lola een vrijpion op a6. Na 37...e5 (zie diagram) had Lola in mijn ogen nog sneller kunnen toeslaan door 38.Lc4 te spelen (dreigt mat met Le6). Wanneer zwart Kd7 speelt, komt Tb7, waarna zwart veel materiaal gaat verliezen om mat te voorkomen. Lola speelde echter direct 38.Tb7. Nu verwachtte ik eigenlijk 38...Pd6 van zwart, maar er werd 38...exd4 gespeeld. Nu was 39.Lc4 direct winnend (de enige manier om Le6 mat te voorkomen is Txa6, hetgeen een toren kost). Gelukkig was 39.Tc7 Kb8 40.e4 Pd6 41.Lb6 ook voldoende om Fong Li te laten opgeven. In de zevende ronde mag Lola met zwart aantreden tegen Sterre Kruijsen (1109). (Arrian)

Stijn mazzelt, Lola verliest eerste halfje (1 mei)
Dinsdag 1 mei was het voor Stijn en Lola hard werken geblazen (het heet niet voor niets Dag van de Arbeid ...). Stijn moest met zwart tegen Cisko Loos (1576), won aanvankelijk een pion, maar moest wat later een kwaliteit inleveren. Cisko speelde het vervolgens ijzersterk, totdat er een eindspel van loper + pion voor Stijn tegen toren + 3 pionnen voor Cisko op het bord stond. Stijns ver opgerukte pion was nog zijn enige troef. Toen Cisko zetherhaling uit de weg ging en de toren tegen de loper afruilde, was Stijn er als de kippen bij om zijn pion te laten promoveren en zijn tegenstander mat te zetten. Wits pionnen waren namelijk nog veel te ver weg van de achterlijn. Lola kreeg met zwart de nummer 4 op rating, Lydia Dubbeldam (1431), voor de kiezen. Lydia zette Lola helemaal vast, maar met veel kunst en vliegwerk werd zetherhaling en dus remise bereikt. Hiermee slonk de voorsprong van Lola op grootste concurrente Cheryl Looijer tot een half punt. In de zesde ronde moet Stijn wederom met zwart (pech met de indeling, dit is de vierde keer zwart in zes partijen) tegen een van de medekoplopers, Lars Vereggen (2138), terwijl Lola met wit aantreedt tegen Fong Li Calje (1126). Beide partijen zullen live te volgen zijn. (Arrian)