RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Succesvolle Kroningsdag (30 april)
Stijn en Lola zaten wederom op de live-borden. Eerstgenoemde moest tegen Yorick Postema (1466) en speelde zijn frustratie over de nederlaag in ronde 3 van zich af door Yorick in 19 zetten op te brengen. Lola moest tegen de nummer 3 op rating en medekoploopster Lena de Kraker (1436). In de partij mocht Lola haar eindspeltechniek demonstreren door een eindspel van toren + loper van gelijke kleur, waarbij Lola een pluspion had, feilloos naar winst te voeren. Hiermee behield ze haar 100%-score na 4 ronden. Stijn heeft nu 3 uit 4. (Arrian)

Lola slaat belangrijke slag (29 april)
Vandaag is de derde ronde gespeeld van het NK Jeugd. Lola moest tegen haar grote concurrente Cheryl Looijer, kwam twee pionnen achter, maar vervolgens schatte Cheryl Lola's aanval verkeerd in, waardoor Lola uiteindelijk een toren won en Cheryl na nog wat zetten opgaf! Een zeer belangrijk winstpunt! Bij de B-jeugd kon Stijn het helaas niet bolwerken tegen Marijn den Hartog. Met 2 uit 3 is echter nog alles mogelijk! (Arrian)

NK Jeugd 2013 begonnen (28 april)
Zaterdag 27 april is in Sneek de NK Jeugd 2013 begonnen. Onze leden Stijn en Lola doen hieraan mee. Beiden zijn goed begonnen met twee overwinningen. Stijn (2035) speelt bij de B-jeugd en won achtereenvolgens van Rowan van Dijk (1803) en Jasper Zwirs (1843). Lola (1562), spelend bij de C-meisjes, won van Feline Waardenburg (1085) en Willeke Knottnerus (1297). Stijn mag in de derde ronde met zwart het 3-Torens/Sliedrecht-lid Marijn den Hartog (1882) gaan bestrijden. Marijn won in de tweede ronde van Thomas Beerdsen, een van de favorieten met een rating van 2116, dus Stijn is gewaarschuwd. Lola komt in de derde ronde haar grote rivale Cheryl Looijer (1642) met zwart tegen. Alle informatie is te vinden op de site van het NK Jeugd. Waarschijnlijk zullen beiden maandag op een live-bord zitten. (Arrian)

Rokado verliest na loting. Beker naar RSR Ivoren Toren (27 april)
Op de site van Rokado staat een uitgebreid verslag - geschreven door Rick Ensering - van de RSB-bekerfinale, met de nadruk op uitvoerige partijbesprekingen. Het is beslist een aanrader te lezen. Het verslag is te vinden via de volgende link.

RSR Ivoren Toren de gelukkigste in een zinderende RSB-bekerfinale (27 april)
Op vrijdag 26 april 2013 waren de RSB-bekerfinalisten Rokado en RSR Ivoren Toren te gast in de Groene Hel van Charlois Europoort. In het seizoen 1996/1997 werd deze finale ook gespeeld, waarbij Rokado aan het langste eind trok. Kon Rokado, na het mislopen van de titel in de promotieklasse dit seizoen, de kroon op het seizoen zetten met winst in de RSB-beker, of zou RSR Ivoren Toren, na het kampioenschap in de 1e klasse van de RSB-competitie, het seizoen nog mooier kunnen maken door de RSB-beker te grijpen?

De wedstrijd ging een tijdje gelijk op. Na verloop van tijd wist op bord 3 Andreas (zwart) tegen Rick Ensering een pionnetje te winnen en kwam zeer goed te staan. Ook Kees (wit) kwam op bord 4 tegen Ben Boog steeds beter te staan. Daarentegen moest Michael (zwart) op bord 1 alle zeilen bijzetten om niet nog verder in het nadeel te komen tegen Frank Verkooyen. Hans van der Linden (zwart), tenslotte, kreeg op bord 2 steeds meer de overhand qua stelling én tijd tegen Herman. ... lees verder (Arrian)

BREKEND NIEUWS: RSR IT de gelukkigste in zinderende RSB-bekerfinale (27 april)
Vrijdag 26 april heeft het RSB-bekerteam van RSR Ivoren Toren de noodzakelijk geworden loting in de RSB-bekerfinale tegen Rokado gewonnen. In de reguliere wedstrijd wonnen Michael en Keet, bij het snelschaken Andreas en Kees. Later meer .... (Arrian)Teamleider Arnold temidden van zijn manschappen (foto: Philip Westerduin)

Bobotsov revisited (22 april)
Daartoe aangezocht door teamcaptain Michael Fung, die als invaller zelf meespeelde in de ontmoeting op zaterdag 20 april met Charlois Europoort 1, mocht ik mijn strenge blik laten gaan over wat er afgelopen zaterdagmiddag allemaal te beleven was in de drukbezette speelzaal van De Passage in Rotterdam Pendrecht, in het bijzonder over de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd van ons eerste, alhoewel mijn aandacht als simultaanspeler ook uitging naar de verrichtingen van ons tweede team, dat tegelijkertijd en in dezelfde lokaliteit voor het behoud van 'n plekje in de derde klasse moest knokken tegen Charlois Europoort 3, ofschoon ik uiteraard de captain van dat team, Arnold Rijken, niet voor de voeten wilde lopen. Het werd me het middagje wel!

Om met het slot te beginnen: Zo tegen kwart voor zeven was de nog aanwezige schaakgoegemeente getuige van de apotheose, schaaktechnisch gezien dan, rond het bord van onze Dolf Meijer (zwart) tegen Jan van Overdam (wit). ... lees verder (Paul Dekker)

Laatste seizoenswedstrijd tegen Ashtapada levert monsterscore op (21 april)
Met maar liefst 7½-½ werd door team 4 op vrijdag 19 april de wedstrijd tegen Ashtapada 1 afgesloten. Zo! Dat betekent dat we een nieuwe zondebok hebben: Martin die een remise speelde :-) Je kan ook stellen dat Martin de enige was die zich aan de opdracht hield: 4 - 4 met 8 remises, geheel in de nieuwe RSB-traditie...

Hoe het ook zij, het seizoen werd afgesloten met de hoogste score in RSB 2C en met het behalen van de 2e plaats. Ik geloof dat het deze uitspraak op de site van de kampioen Nieuwerkerk 2 was die de aanleiding was tot het bloedbad: "Het tweede team heeft voor een stunt gezorgd door in klasse 2C te winnen. Op papier was Charlois de favoriet op eerbiedige afstand gevolgd door zes min of meer gelijkwaardige teams." Aldus het team dat als een Koningslied onderuit ging tegen ons... ... lees verder (TL Mischa)

Historie (14 april)
Ja, ja! Eindelijk was het vrijdag 12 april dan zover. RSR 3 mocht tegen angstgegner SOF 1. Al wekenlang waren we in meditatie, trainingskampje Midden Oosten, Slim-sap dieet. Alles werd uit de kast getrokken. Helaas was dit niet voor iedereen weggelegd en dus vielen Marco en Leo de Jager uit. De missie was 1½ bordpunt scoren, maar ja, wel tegen "het nog nooit van gewonnen SOF 1". En ja, hoe om te gaan met het Joop Zoetemelk-syndroom, oftewel de eeuwig tweede plek??? We wisten het niet echt, mailboxen stroomden vol met goedbedoelde tips, spam en laster, opstellingen werden herschreven en verworpen. Maar gelukkig bracht adviesbureau A. Rijken de doorslag. De opstelling was niet belangrijk, maar de speelzaal! Kortom, een nieuwe levensfase was op 12 april 2013 geboren voor RSR 3. ... lees verder (Emo van Longen)

Bloed, bril en Jurriaan (13 april)
Nu gebleken is dat de RSR site zelfs tot in Australië gevolgd wordt, schrijf ik maar weer eens een verslagje over de interne. In de CL hielden Wim en Oz het bloedeloos. Bloed vloeide wel bij Jos-Dolf, maar uiteindelijk werd toch een lente-akkoord getekend. Toen ik huiswaarts ging leek Harmen opgerold te worden door Stijn, maar ergens moet Harmen een counter geplaatst hebben, of het tijdnoodbeest heeft toegeslagen. In de MPG is legende Spaan dit seizoen onkarakteristiek opgejaagde i.p.v. jager, wegens aanhoudende vormcrisis. Richard besloot dan ook om een remise toreneindspel nog even te melken, tevergeefs. Met nog 4 partijen te gaan is Spaan nog niet gevrijwaard van degradatie! Philip had door een kwartier verlaat te komen meteen een pletsmoes gecreëerd, veel meer wist hij ook niet te creëeren tegen Maarten die koel het punt incasseerde. Tromp blijft eigenwijs Grünfeld spelen, ditmaal mocht Peter deze verliesopening afstraffen. Paul, zelfs de Grote Wim heeft dit, op mijn advies uiteraard, van zijn repertoire geschrapt! Zelf mocht ik tegen Paul Batenburg, een zeer sportieve speler die tegenstanders soms twee drankjes tegelijk offreert. Die kreeg ik niet, maar wel twee i.p.v. één pion, offers I could not refuse! In groep 2 vielen de fratsen van Ed op. Hij gooide met zijn bril, drukte de verkeerde klok in, pakte zijn loper zonder enig idee waar deze neer te zetten, enz. Kortom makkie voor Brian. Voortaan donderdagen op tijd naar bed en geen cocaïne meer voor de wedstrijd Ed <:-) ! In groep 3 zou Wil al een tijdje een heleboel versterkende middelen goed kunnen gebruiken, deze keer hield hij Arnold op zijn tandvlees op remise. Deze spannende avond werd verder opgeleukt door een verrassingsbezoek van Jurriaan, die steeds meer op Fischer in zijn laatste levensjaar gaat lijken. Fysiek dan, want Bobby sprak duidelijker taal... (Rob van der Plas)

BREKEND NIEUWS: EINDELIJK!!! (12 april)
Eindelijk weet team 3 kampioen te worden in de 1e klasse. Het heeft drie seizoenen geduurd, na de degradatie in seizoen 2009/2010 uit de promotieklasse. Concurrent Dordrecht 3 had al een handje geholpen door met maar liefst 1½-6½ onderuit te gaan, waardoor team 3 op vrijdag 12 april in de wedstrijd tegen Angstgegner Oostflakkee 1 aan anderhalf bordpunt genoeg had om het kampioenschap te vieren. Uiteindelijk werd er (druk van de ketel?) met 6½-1½ gewonnen. Een zeer blije TL Deo zal ongetwijfeld nog een lyrisch verslag schrijven. (Arrian)

RSR 1 handhaaft zich definitief in eerste klasse! (9 april)
Dus toch nog goed nieuws na het debacle van team 1 tegen HWP Sas van Gent 1 op zaterdag 6 april. Dit omdat concurrent Vianen ook een pakslaag kreeg van LSG.

Invaller Victor had in een Franse ruilvariant het initiatief met zijn zeer actieve stukken, maar vond het niet leuk meer toen de dames werden geruild. Om het spel snel te beëindigen zette hij maar een toren op de zevende rij en bood remise aan. Dit werd aangenomen ondanks de grote tijdvoorsprong van de tegenstander. ½-½

Stijn koos er vrijwillig voor om geïsoleerde b-pionnen op b7 en b6 te krijgen en zijn loper in te leveren voor een paard. De pion op b6 kon hij dekken met een paard op d7, waardoor de toren van de tegenstander op b1 voorlopig slechts naar de pion kon kijken. Vervolgens probeerde hij spel te creëren via de halfopen a- en c lijn. Maar nadat zijn tegenstander het centrum openbrak, ontstond een eindspel met loperpaar tegen een iets wat klungelige paardenpaar waardoor Stijn de strijd snel moest staken. ½-1½ ... lees verder (TL Michael)

Team 1 veilig, team 2 nog niet (7 april)
Zaterdag 6 april, in de 8e ronde van de KNSB-competitie, werd team 1 door het sterke HWP Sas van Gent met 1½-8½ geslacht. Gelukkig maakte dat niet uit, omdat door de nederlagen van Vianen DVP en Amersfoort team 1 nu veilig is. Team 2 leek lange tijd op een overwinning tegen Moerkapelle af te stevenen, maar door zand in de raderen bij met name Peter en Paul T. werd op het eind eieren voor het geld gekozen en was 4-4 een feit. Omdat Bergen op Zoom onverwacht sterk opkwam tegen De Giessen en Linge en won, staat team 2 samen met Moerkapelle op plaats 7/8 één matchpunt voor op Bergen op Zoom, dat in de laatste ronde nog tegen het al gedegradeerde Philidor Leiden 2 moet. Het zal een nerveuze laatste ronde tegen Charlois Europoort 3 worden ... (Arrian)

Bericht uit Sydney (4 april)
Even een schaakbericht van het verst weg wonende RSR-lid: ik ben inmiddels redelijk gesettled in Sydney en heb als beroep schaakles geven aan kinderen, voornamelijk op scholen. Tussendoor heb ik nog wel wat tijd om korte toernooitjes te spelen. Op de schaakacademie (waar ik werk) organiseren ze maandagavond toernooitjes, waar spelers rond de 2000 dan snelschaken of rapid spelen. Hier ben ik tot nog toe ongeslagen (February Rapid en March Blitz gewonnen met 1 remise), uitslagen te vinden op http://www.sydneyacademyofchess.com.au/tournaments/completed. ... lees verder (Joost Ruit)