RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Een goed vervolg (30 april)
Op Koninginnedag moest Stijn met zwart aantreden tegen Sereyo Bekking (1877). Stijn investeerde in de opening een kwaliteit in ruil voor een ijzersterk centrum. Vervolgens had zijn tegenstander niet in de gaten dat zijn dame werd ingesloten en had Stijn het punt binnen. Lola moest met wit tegen medekoploopster Lydia Dubbeldam (1349). Eén van Lola's pionnen bleek giftig te zijn, hetgeen Lola een stuk en de partij opleverde. In de vierde ronde mag Stijn met wit aantreden tegen Bas Haver (1952) en Lola mag het met zwart opnemen tegen Quirine Naber (1336), die een half puntje achter staat. Van beiden zal de partij hoogstwaarschijnlijk live te volgen zijn. (Arrian)

Stijn en Lola winnen (29 april)
In de tweede ronde van het NK Jeugd heeft Stijn zijn misstap in de eerste ronde goedgemaakt door in de tweede ronde met wit af te rekenen met David van Heusden (1613). Zijn belangrijkste concurrenten wonnen echter ook, waardoor hij nog altijd een punt moet goedmaken. Lola wist na haar verrassende winst in de eerste ronde weer te winnen, en wel met wit tegen Cheryl Looijer (1579). Zij gaat samen met Lydia Dubbeldam (1349) aan de leiding met 2 uit 2, en in de derde ronde mag ze met wit tegen haar. Stijn krijgt met zwart Sereyo Bekkink (1877) voor zijn kiezen. (Arrian)

NK Jeugd A-B-C van start (28 april)
In Haarlem is zaterdag 28 april het NK Jeugd in de A-, B- en C-categorie van start gegaan. Twee RSR-leden spelen mee. In de B-jeugd behoort Stijn (2081) tot de ratingfavorieten. Groot was dan ook de domper na het verlies met zwart in de eerste ronde tegen Roger Mehra (1856). Zo ligt Stijn meteen al een punt achter de andere favorieten, die wel allemaal hun eerste partij wonnen. Bij de C-meisjes zorgde Lola (1339) voor een daverende verrassing door topfavoriete Maaike Keetman (1808) met zwart te verslaan. Bij RSR weten we natuurlijk al langer dat Lola's rating veel te laag is. In de tweede ronde speelt Stijn met wit tegen David van Heusden (1613) en Lola met wit tegen Cheryl Looijer (1579). (Arrian)

RSR 1 handhaaft zich ondanks nederlaag tegen HWP Sas van Gent (22 april)
Voor de laatste ronde stond RSR 1 twee matchpunten en 4½ bordpunten voor op degradatieconcurrent Eindhoven. Op 21 april mocht Eindhoven in de laatste ronde het opnemen tegen het sterke Charlois Europoort (al bleken ze een verzwakt team te hebben opgesteld) en wij in Sluiskil tegen het sterke HWP Sas van Gent (ineens doet GM Motwani tegen ons mee). Omdat ik niet geloofde in een 8-2 overwinning (of hoger) voor Eindhoven, gaf ik mijn mannen vooraf de opdracht om minimaal drie bordpunten af te snoepen van Sas van Gent. Deze opdracht hebben ze zonder problemen vervuld, sterker nog met wat meer geluk hadden we ook een matchpunt aan de wedstrijd kunnen overhouden.

Richard speelde in de stijl van Joost Ros. Een heel solide opstelling, maar met een waardeloze loper. Maar in tegenstelling wat Ros nooit lukt, kon hij zijn loper later wel activeren door ...c5 te spelen. Richard leek naar mijn idee wel redelijk te staan. Maar na een kat en muisspel tussen de torens van de tegenstander en de dame van Richard werd het remise vanwege zetherhaling. ½ - ½

Joost Ros was al snel ‘out of book’ nadat zijn tegenstander GM Motwani opende met 1.f4. Toen Joost zijn tegenstander een gunstige versie van het omgekeerde Leningrad toeliet (de GM kon zonder problemen d4 spelen) kwam hij niet meer aan te pas. Bij het 'analyseren' heeft de zeer vriendelijke GM wel een lange trainingssessie aan Joost gegeven, dus de spelers van de MPG zijn gewaarschuwd. 1½ - ½ ... lees verder (TL Michael)

Verslag ZSC-Saende 2 – RSR Ivoren Toren 2 (22 april)
Het tweede team heeft in Zaandam het KNSB-seizoen in de klasse 3E afgesloten met een 3½ – 4½ overwinning op ZSC-Saende 2. Team 2 had zich in de vorige ronde al veilig gespeeld en kon dus vrij uit spelen, net als de tegenstander voor wie er ook eigenlijk niets meer op het spel stond. In chronologische volgorde ging dat als volgt. Bij Peter was er na de opening een symmetrische pionnenstructuur ontstaan en hij vond zijn tegenstander bereid om al vroeg in de middag de vrede te tekenen. Victor verloor in het middenspel door een kleine combinatie een pion maar kreeg middels het loperpaar in een open stelling ruim voldoende compensatie. Toen de tijdnood zich aandiende koos hij het zekere voor het onzekere en accepteerde een remise-aanbod. Leo de J lokte in een moeilijke variant de pionnen van zijn tegenstander naar voren en wist later te profiteren van de ruimte die daardoor was ontstaan. Hij haalde daarmee een vol punt binnen. ... lees verder (Victor)

Volle bak (17 april)
Het gaat lekker met de interne zo zitten we elke avond met een mannetje of 30 a 40 te schaken. Zo ook deze vrijdag ondanks externe verplichtingen weer een volle bak. Langzaam maar zeker komt er nu een eerste schifting in de groepen en kunnen we zien wie gaat promoveren of degraderen. In groep 3 gaat Wijnand strak aan kop, deze had het wel heel gemakkelijk tegen Rob vd Lee (zie fragment van de week). In de achtervolging heeft Mischa goede zaken gedaan door Leo van Dongen heel mooi weg te tikken met een dame-offer (zie ook fragment). Ook Ed wist te winnen van Marius en staat nu gedeeld derde met Shakir. Emilian gaf een stuk weg tegen Jeffrey en verloor, beiden maken nog volop kans om te promoveren. De spektakelprijs gaat dit keer naar Marcel en Ben met heuse apenkooi vol vuurwerk. Zo was de opening voor Marcel maar na het middenspel sloeg Ben genadeloos toe en won de Chess Battle. In groep 2 staat alles heel dicht bij elkaar en blijft het loei spannend. Hoewel Arnold en Andreas nu echt punten moeten gaan pakken na hun verlies tegen Bob en Dik. Ook over de Minor valt nog weinig te voorspellen. Zo gaat hier Herman aan kop. Door de grote jongens zoals Spaan, Rosmalen en Harmen op remise te houden gaat Herman voor plaatsing van de voorronde Champions League. Ook Peter Torczynski won weer, dit keer tegen Wil en laat zien dat hij niet voor niks bovenaan in de statistieken en superstand staat. Paul Batenburg en Alek speelden met scherp, beiden speelden 3½ uur op winst en die winst ging naar Alek. Maarten moet zich nu echt zorgen gaan maken na zijn verlies tegen Xander, degradatiespook komt nu wel heel dichtbij. Door Coppa en KNSB verplichtingen maar twee wedstrijden in Champions League. Hier wist Stijn te winnen van Floris en eindigde het altijd beladen duel tussen Wim en Richard in remise. Hierdoor is Richard koploper geworden, maar zal de strijd om clubkampioen te worden gaan tussen Oscar, Joost, Jos en Wim.

Kl@te kl@te kl@te (16 april)
Team 4 heeft zich niet weten te handhaven in klasse 1B. Bij Erasmus 2 werd op maandag 16 april met 5½-2½ verloren. Volgens sterke omstanders als Spaan en Pietrow heeft team 4 zo'n 4 bordpunten weggegooid in de laatste fase. Zo begon de avond goed met veelbelovende stellingen van Arend, Mark en Paul. Maar zoals wel vaker met team 4 kwam het niet tot een winst... Sterker nog, mat in drie werd gemist, een dolle toren werd toegelaten, een stukwinst werd gemist, verkeerde randpionnen/verkeerde loper, verkeerde teamcaptain die ook nog eens wegging om een bejaarde in nood te helpen om de TV uit te zetten ... tja dat vraagt natuurlijk om moeilijkheden. Kortom, uithuilen en weer opnieuw beginnen. (Arrian / Leo)

RSR KNSB-Bekerteam bereikt halve finale na winst op De Stukkenjagers (15 april)
RSR heeft na eerder twee keer gestrand te zijn in de kwartfinale nu eindelijk de halve finales van de bekercompetitie bereikt. Op vrijdag 13 april 2012 werd namelijk gewonnen van meesterklasser De Stukkenjagers. Dit is een hele knappe prestatie, want ondanks dat we op volle oorlogssterkte optraden was De Stukkenjagers op papier nog steeds de favoriet.

Dolf heeft gevoeld hoe het is wanneer alle stukken weer achteruitlopen. Zijn tegenstander was oppermachtig op de damevleugel en Dolf moest een kwaliteit geven. 0-1

Jos had een stelling met tegengestelde rokades en was de eerste die iets ondernam door zijn a-pion helemaal naar a3 op te spelen. Met een mooie combinatie won hij een pion en zijn a-pion werd een vrije pion. Nadat Jos in het ontstane eindspel een tweede pion won was de overwinning slechts een kwestie van tijd. 1-1 ... lees verder (TL Michael)

Statistieken en Superstand weer helemaal bijgewerkt (14 april)
Het heeft een beetje te lang geduurd, en het kostte vandaag best wel wat tijd om alles te verwerken, maar de statistieken en superstand zijn weer helemaal up-to-date. Wil je weten wie de langste reeks gewonnen partijen heeft staan, of het langst met wit niet gewonnen heeft, of andere weetjes, volg dan de links aan de rechterkant onder de links van de interne en externe competitie. (Arrian)

Het Paasweekend van RSR in Delft (14 april)
Afgelopen paasweekend werd het jaarlijkse OGD Prinsenstad-toernooi gehouden (6 t/m 8 april), dat altijd gerant staat van een sterk deelnemersveld (5 GM, 4 IM en 2 FM). Er deden maar liefst 4 spelers van RSR mee en geeneen speelde in de C-groep. Uiteindelijke winnaar was de sterke IM Jordan Ivanov.

Leo K. was de enige speler in de A-groep, maar hij deed het verrassend goed door drie keer op een live bord te spelen, tegen zeker niet de minste spelers zoals GM Erik van den Doel, FM Michel de Wit en de Bulgaar GM Sergey Kasparov (niet te verwarren met oud-wereldkampioen Garry Kasparov). Leo's hoogtepunt was toch wel de winst tegen IM Chiel van Oosterom, maar hij weigerde iets over z'n partij te zeggen en stelde zich bescheiden op (is ook voor het eerst). Leo moest genoegen nemen met 3 uit 6.

Michael bleef lang aanhaken in de top van de B-groep en begon met een score van 3 uit 3. De 4e partij mocht hij op bord 1 spelen, hij maar verloor jammer genoeg en 1e plaats leek een moeilijke opgave te worden. Wel wist hij een gedeelde 3e plaats te halen met een score van 4½ uit 6 en moest hij het prijzengeld delen met 6 anderen ... zeker genoeg voor een treinkaartje, Michael?

Mark kon lange tijd ook aanhaken bij de top van de B-groep, maar hij speelde net iets te wisselvallig om zich er definitief in te nestelen. Hoe hij het in vredesnaam voor elkaar heeft gekregen om 1 partij te winnen met een grote kwaliteitachterstand, daar heeft hij zelf ook geen verklaring voor. Een score van 3½ uit 6 werd het, maar Mark was zeker niet ontevreden omdat hij 3 jaar geleden nog naar huis ging met 0 uit 6.

Leo van Dongen speelde ook in de B-groep, maar hij had overduidelijk iets te veel paaseieren opgegeten en winst viel er helaas niet te halen dit weekend, resulterend in een magere eindscore van 1½ uit 6. Alvast een kleine tip, Leo, om je vormcrisis tegen te gaan: eet voor een partij Babi Pangang! Dat doet echt wonderen. (Mark)

BREKEND NIEUWS: HALVE FINALE KNSB-BEKER!!! (14 april)
Vrijdag 13 april 2012 heeft ons KNSB-bekerteam voor een stunt gezorgd door meesterklasser Stukkenjagers in de kwartfinale van de KNSB-beker met 2½-1½ te verslaan. Het bleek niet de dag van de witspelers te zijn. Zwartspelers Oscar (bord 2) en Jos (bord 4) wisten te winnen van respectievelijk Bianca Muhren en ons oud-lid Cor van Dongen, terwijl witspeler Dolf (bord 1) het niet kon bolwerken tegen Mark Haast. Witspeler Joost Ruit (bord 3) werd de held van de avond door een vermoedelijk verloren dame-eindspel tegen Anne Haast toch remise te houden. De finaledag (met zowel de halve finale als de finale) zal op Hemelvaart (17 mei) plaatsvinden in het clubgebouw van En Passant te Bunschoten. SISSA (met GMs Sokolov en Van Wely), LSG en het ambitieuze En Passant hebben zich ook voor de finaledag geplaatst. (Arrian)

Paaseieren zoeken in Moerkapelle (8 april)
Op 7 april 2012 (paaszaterdag) werd al weer voor de 17e keer op rij het jaarlijkse paastoernooi gespeeld. In totaal wisten 91 schakers de weg naar Moerkapelle te vinden. Behalve Philip waren er geen andere clubgenoten, wel oud-RSR Ivoren Torenlid Henk Schouten. Hoewel er "slechts" om een hoofdprijs van 100 euro gespeeld werd, kwamen hier o.a. maar liefst een im (Sander van Eijk) en drie 2300+ spelers (Mark Haast, Julian van Overdam en Ivo Wantola) op af (totaal twintig 2000+ spelers). Uiteindelijk wist de ratingfavoriet (Sander van Eijk) het toernooi ook daadwerkelijk te winnen. Henk Schouten eindigde (teleurstellend) als 33e. Zelf kwam ik tot een score van 4½ uit 7 (TPR 2121). Goed voor een gedeeld 9e plaats in de eindrangschikking.

Naar de (chocolade) paaseieren hoefde overigens niet ver gezocht te worden. Ze stonden op de tafel van de wedstrijdleider en vonden daar gretig aftrek. (Philip)

Complete offday van RSR 1 tegen hekkensluiter HMC Calder 2 (2 april)
Twee ronden geleden zag het er nog zo rooskleurig uit voor RSR 1. De derde plaats leek zo mooi in zicht. Zeker aangezien de eerstvolgende wedstrijden tegen SV Wageningen (winnen we altijd wel van) en HMC Calder 2 (hekkensluiter) zijn. Maar na de blamage tegen HMC Calder 2 op 31 maart 2012 (en de eerder vorige nipte nederlaag tegen Wageningen) is handhaving in de 1e klasse nog steeds niet veiliggesteld.

Invaller Floris koos ervoor om i.p.v. voor de wedstrijd de training van Oscar volgen, zowel tijdens de partij als in de analyse privéles te krijgen van zijn jonge tegenstander. Hopelijk zal dat voor hem vele punten opleveren in de Champions League. 0-1

Wim besloot in een stelling zonder d-pionnen ruimte te pakken in het centrum door een pion op e5 te plaatsen. Wat er daarna misgegaan is bij Wim is me ontgaan, maar de tegenstander werd ineens gefeliciteerd door teamgenoten. Het enige wat ik nog zag is dat de tegenstander ingeslagen heeft op g2. 0-2 ... lees verder (TL Michael)

Eindelijk! (2 april)
Zaterdag 31 maart 2012 moest team 2 thuis aantreden tegen hekkesluiter De Uil uit Hillegom. De vorige thuiswedstrijd, tegen een op papier veel zwakkere tegenstander, was teleurstellend nipt verloren gegaan, evenals de daaropvolgende uitwedstrijd tegen LSG 3. Nu moest het dan eens gebeuren! In tegenstelling tot de collega's van team 1 bleken de spelers van team 2 wel bij de les te zijn. Met een 6½-1½ overwinning werd het derde-klasseschap veiliggesteld.

Dan de borden. Op bord 6 speelde Victor met wit een theoretische variant van het Aljechin (heb ik van horen zeggen), waarbij zwarts koning alras op e6 stond. Helaas voor Victor kende de tegenstander de theorie nog beter dan Victor zelf, waardoor Victor het geïnvesteerde stuk nooit meer terugzag. Ondanks heel lang tegenspartelen bleef de tegenstander bij de les en stond het 0-1. De gelijkmaker werd al snel gescoord door Peter, met wit aan bord 8. Hij offerde een kwaliteit tegen een pion voor duidelijk initiatief. Het kostte de tegenstander zoveel hoofdbrekens dat hij in tijdnood ook nog een stuk moest inboeten (1-1). ... lees verder (Arrian)