RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Het derde toont veerkracht (31 maart)
Volgens de harde supporterskern, die al jaren bestaat uit Mischa, Dik en de gedesillusioneerde teamlijder Leo was de westrijd tegen Krimpen een van de betere. Keurige overwinningen van Bob, Floris en Michael. Alek begon goed en won een kwaliteit maar ging daarna hard onderuit en ook Joop! had het moeilijk en ging uiteindelijk in de tijdnood naar de eeuwige jachtvelden (2-3). Gelukkig voor iedereen werkte Pim met een pion meer naar een winnend eindspel toe (2-4) en niet veel later wist Wil in een typisch Wilaanse stelling een toren en loper voor dame in winst om te zetten en was de strijd beslist 2-5. Herman tenslotte speelde een uitstekende partij alleen in tijdnood werden wat stukken weggesmeten en zo moest tot remise worden besloten 2½ – 5½. Desondanks blijft het gevoel hangen dat er dit seizoen meer in had gezeten. Voor volgend seizoen moet er iets gedaan worden aan het mentale aspect van 'uit' spelen op Maandag, Dinsdag, Woensdag en Donderdag, hiervoor wordt Arrian Rutten ingeschakeld voor een RSB vrijdag poule. Verder was duidelijk dat teamlijder Leo versterking nodig had. De staf zal volgend jaar dan ook uitgebreid worden met Herman voor de opstelling en Mischa voor de krachttrainingen als hier aan gewerkt wordt dan moeten we zeker gelijk kunnen spelen tegen angstgegner Oostflakkee.

Twee uitersten (31 maart)
Zaterdag 31 maart stond de 8e ronde van de KNSB-competitie op het programma. Het uitgangspunt voor teams 1 en 2 was hetzelfde: beiden moesten tegen de nummer laatst, en winst zou handhaving betekenen. Daar waar team 2 de opdracht goed begrepen had - een klinkende 6½-1½ overwinning op De Uil uit Hillegon was het resultaat - faalde team 1 volledig met een 2½-7½ nederlaag tegen HMC Calder 2 tot gevolg. Alleen winstpartijen voor de Joosten en een halfje voor Oscar. Was het een collectieve off-day? Was de opstelling wel zo geslaagd? Gelukkig is er nog geen man overboord, maar dan zou het wel fijn zijn wanneer onze buren van Zuid de laatste ronde gewoon tenminste gelijkspelen tegen nummer 9 Eindhoven. Team 1 moet namelijk uit in Sluiskil tegen het sterke HWP Sas van Gent aantreden ... een prachtkans om de nare nasmaak van vandaag weg te spoelen. (Arrian)

Laatste wedstrijd team 5 eindigt in nipte nederlaag... (21 maart)
Teamleiders Leo en Mischa zullen het komende jaar het prikkeldraad weer laten zingen! Verliezen op een maandagavond in een bejaardentehuis mag en kan niet! Toegegeven, RSR is geen maandagavondvereniging, maar dit schreeuwt om een bootcamp in het bij Leo zo favoriete Homs... Het is al zo moeilijk om spelers te porren voor een uitwedstrijd; laat staan voor een maandagavond! Zelf doe ik op maandagavond het liefst aan de Britse nationale sport vrouwsjouwen... Een sport die in zijn schoonheid het schaken minimaal evenaart en niet lijdt onder ingewikkelde regels als die bij het schaakspel... In de nieuwe locatie van Erasmus heeft dit vrouwsjouwen een andere betekenis; zal wel iets met mobiliteit en toiletgang te maken hebben...

Behoorlijk intimiderend was ook het gevoel opgesloten te zijn in dit treurige gebouw: Om naar buiten te mogen moest je als code het huidige jaar invoeren... Omg... welke RSR'er weet dit? Dit zijn zaken waar wij ons niet mee bezighouden... Ook zoiets: De bar: Alle consumpties kosten €1,25; dilemma! Koffie of bier? ... lees verder (Mischa)

Kwartfinale KNSB-beker thuis tegen De Stukkenjagers (16 maart)
Vandaag is bekend geworden dat het KNSB-bekerteam in de kwartfinale van de KNSB-beker het thuis mag opnemen tegen Meesterklasser De Stukkenjagers. De wedstrijd dient vóór 18 april gespeeld te zijn. (Arrian)

RSR 1 in Wageningen nog steeds last van uitcomplex (13 maart)
Dit seizoen heeft RSR 1 alle thuiswedstrijd gewonnen en alle uitwedstrijden verloren. Wageningen 1 – RSR 1 van afgelopen zaterdag 10 maart was hier helaas geen uitzondering op. We verloren nipt met 4½ – 5½, dit terwijl in de vorige drie seizoenen wel iedere keer van Wageningen werd gewonnen.

Stijn had een stelling waarbij beide spelers een Stonewall pionnenformatie hadden met het verschil dat wit een pion op c4 i.p.v. c3 had. De vrede werd dan ook snel getekend. Mogelijk dat Stijn eerder in de partij goed is weggekomen, want naar eigen zeggen liet hij een loperoffer toe op h7, dat mogelijk goed voor wit was. ½-½

Oscar speelde tegen GM Jan Timman, wat alweer zijn vijfde GM is dit seizoen. ... lees verder (TL Michael)

Dromen (12 maart)
RSR 3 heeft zich prima hersteld van de hel van Zwijndrecht, alcoholvergiftigingen en het trainingskamp in Homs. In eigen huis werd Charlois 5 met maar liefst 7-1 verslagen. Eerlijk is eerlijk, de uitslag was misschien iets te veel van het goede maar de overwinning was zeker verdiend. De score werd geopend door Michael, die de dreigingen van zijn tegenstander zonder veel moeite pareerde. Pim zette een solide opstelling neer met duidelijk beter spel. Pas in eindspel werd het "beloond" met een punt.   Alek speelde een creatieve partij waarbij de tegenstander de koning in het midden moest houden. Uiteindelijk bleek de stelling niet meer te houden en was de 3-0 voorsprong een feit. Wil kwam lastig uit de opening tegen toekomstig lid John vd Laar en kreeg een erg ingewikkelde partij, waarin John al spoedig in tijdnood kwam en uiteindelijk kon opgeven. Joop verscheen zwaar geconcentreerd achter het schaakbord met een Cola!  Maar ondanks dit was de stelling na een stukoffer hopeloos geworden. Het werd keepen en vechten voor Joop! Gelukkig wist Joop! aan de wurggreep te ontsnappen en niet veel later kon Joop relaxt aan het bier, kortom de 5-0 was binnen. Met nog de drie topborden over, waarin beide partijen al zeer veel tijd hadden verbruikt ging het nu erop of eronder. Marco stond slecht maar  wist na een fout van de tegenstander naar winst te spelen (6-0). Maar Andreas faalde jammerlijk in de afwerking. Hij had een prima stelling opgebouwd, maar slaagde er niet in deze in winst om te zetten. Kersvers lid Herman van Malde counterde knap, ontweek en wist de stelling zeer scherp te houden en won (6-1). Tenslotte had Keetbaas na een aarzelende start zijn draai gevonden. Hij slaagde erin met torens en lopers door te breken en de vlag deed de rest (7-1). Helaas staan we op een teleurstellende derde plek en hebben we het niet meer in eigen hand, maar met de bordpunten zit het wel goed en dromen over promotie kunnen we in ieder geval nog tot eind maart.

Niets is voorspelbaar in de RSR-competities (12 maart)
Ondanks KNSB-verplichtingen en extern geneuzel van RSR 3 in de zaal boven, gingen 28 man de strijd weer aan op de eeuwige 64 jachtvelden. In de Champions League geen echte verrassingen .... of het moet Tim zijn, die knap remise wist te scoren tegen koploper Jos. Verder speelden Arno en Richard een grootmeesterremise en won Wim overtuigend van Stijn. De surprise in de Minor ging naar Xander. Deze wist tegen topdog Spaan een belangrijk halfje te scoren. In groep 2 stond Dik gewonnen maar met een klok op springen, listigheid en het “boze oog” van Arnold Rijken werd uiteindelijk een remise genoteerd. Arend versloeg de uit vorm zijnde Mark en Leo de Jager wist Paul Dekker te verslaan.  Zoals wel vaker was groep 3 een vat vol verrassingen en absoluut compromisloos. Geen enkele remise! De verrassing kwam o.a van Shakir die favoriet Ed wist te plukken. Onze drie nieuwe leden speelden fris en fruitig en gaan zo langzamerhand de gevestigde orde knap lastig maken ..... tja waar is het respect gebleven...... Zo wist Ben zijn topvorm vast te houden en wist weer te winnen, dit keer tegen Léon C., moest Jeffrey z'n eerste nul slikken tegen veteraan Wijnand en verkrachtte Marcel een Ponziani-opening maar kwam ijzersterk terug tegen Leo, zodat deze toch weer peentjes kon gaan zweten. Helaas voor Marcel was het allemaal net niet en werd het troostbier aan de bar. Het risicoduel tussen Mischa en Emilan ontaardde weer eens in een gooi- en smijtpartij waarbij Mischa terecht wist te winnen en tenslotte ging onze jeugdleider Angelo met een vol punt aan de haal door Marius langzaam weg te drukken. Duidelijk is dat groep 3 weer loeispannend is, maar de weg naar promotie is nog lang vol hobbels, gaten en nog maar net begonnen. Voor de huismussen en nieuwe leden hoogste tijd om groep 3 te bezoeken, dus kom uit die luie stoel, ruik het schaakzweet, proef de angst en spoel het weg met bier!

Tweede nog niet veilig (11 maart, bijgewerkt 12 maart)
Teamleider Arnold had ons nog zo op het hart gedrukt dat wij nog een matchpunt moesten scoren om ons te handhaven in de derde klasse... In een uitwedstrijd tegen LSG 3 leek dit op voorhand haalbaar, het is een ongeveer even sterk team als het onze. In de praktijk heeft op 10 maart 2012 de 4-4 er nooit in gezeten. Harmen was verhinderd en Paul Tromp viel in bij ons eerste. Gelukkig hadden we waardige invallers in de personen van Victor Berg en Joop Klijn.

Leo de Jager
Bij Leo werden snel enkele stukken geruild, waarna remise overeen gekomen werd.
Tussenstand ½ - ½

Joop
Joops witveldige heeft de hele partij tegen de eigen pionnen aangekeken. Wit had druk op de koningsvleugel. Toen Joop daar iets tegenover wilde stellen werd hij weggeofferd.
Tussenstand 1½ - ½ ... lees verder (Philip)

Externe beslommeringen (10 maart)
Eerst maar het goede nieuws. Afgelopen dinsdag walste team 6 met 3½-½ over het viertal van Papendrecht/Alblasserdam. Team 3 deed dat gisteren dunnetjes over - met 7-1 - tegen Charlois Europoort 5. En dan het slechte nieuws. Beide KNSB-teams verloren vandaag met het kleinst mogelijke verschil: team 1 van Wageningen en team 2 van LSG 3. Verslagen zullen nog volgen. (Arrian)

Artur en de Kandidaat-zetten (10 maart)
Afgelopen donderdag ontving RSR schaaklegende Artur Yusupov helemaal boven in haar Ivoren Toren om daar op hoog nivo(n) wat van zijn wetenschappelijke schaakkennis te kunnen delen. Het was alweer de tweede keer dat we getraind werden door de Russische grootmeester die in Duitsland woonachtig is. Zijn verblijf in Nederland combineert hij meestal met een potje schaak in dienst van meesterklasser Accres Apeldoorn. Yusupov is een harde werker die zeer kritisch is op zijn eigen spel. En openhartig. Want een wereldtopper die instructieve verliespartijen van zichzelf gaat behandelen en bij herhaling opsomt wat hij allemaal NIET had gezien tijdens de partij, dat zie je toch niet vaak. Het thema van de training was 'Kandidaat-zetten'. Soms wordt de juiste zet ogenblikkelijk gevonden, maar meestal ben je gedwongen om ook naar andere ideeën te gaan kijken; nieuwe kandidaat-zetten. Maar in vergelijking met computerschaakprogramma's is onze rekencapaciteit natuurlijk zeer beperkt. We moeten dus keuzes maken. ... lees verder (Dik)

RSR 5 handhaaft zich royaal in de 2e klasse (6 maart)
Met 3 degradatieplaatsen te vergeven, was, aan het begin van het seizoen, de opdracht van teamleiders Leo en Mischa: Handhaven… De beslissing zou op 2 maart, in de een na laatste ronde, vallen; 1 punt was genoeg... In de aanloop werd de vrijdag hiervoor door Leo verloren van Gert Dijkstra. Leo stond aanvankelijk gewonnen, maar de honger naar het stuk werd hem fataal, omdat in het late middenspel twee verbonden vrijpionnen sterker bleken dan het meerpaard... Met 0 - 1 op het scorebord begon de match… Na 16 zetten hielden John en Marcel Bergen het voor gezien, helaas zonder overleg… ½ - 1½. Martin snoerde zijn tegenstander Hans Quak flink aan en mocht een gratis toren in ontvangst nemen… Ook zonder deze gulle gift zag het er op zijn minst gezellig uit voor Martin… 1½ - 1½. Robin speelde een prachtpartij tegen Paul Blok, die materieel en positioneel overwicht opleverde. Ongehinderd denderde een centrumpion gedekt door toren en loper naar de achterlijn… 2½ - 1½. Ik (Mischa) werd door Michael Kroes gefêteerd met de Ragozinvariant van het geweigerd damegambiet, die mij aanvankelijk een pion kostte, zodat met een beetje fantasie sprake mag zijn van een aangenomen damegambiet. De pion werd na gedwongen afruil van de dames teruggewonnen, waarna een combinatie leidde tot ondenkbaar mat… 3½ - 1½. Emilian had de hele wedstrijd het betere van het spel tegen Jan Parre. Op het moment dat de overgebleven borden nog onduidelijk waren, kreeg Emilian remise aangeboden. Op mijn advies moest hij dit aannemen omdat daarmee het gewenste punt binnen was… 4 - 2. Rob had een zware klus tegen Corrie Vreeken. Langdurig gemanoeuvreer van beide kanten beloofde een taaie wedstrijd met een ongewisse afloop, totdat daar opeens die toren gewonnen werd. In plaats van een makkie kreeg Rob het allengs zwaarder tegen de strijdlustige Corrie Vreeken die er nog een gevaarlijke aanval uit perste en daarmee 2 pionnen compensatie kreeg. Aan het eind van beider Latijn leek remise een mooi slot… 4½ - 2½. Een heuse thriller ontspon zich tussen Ed en Motjaba Sadegnnezjad. Ed had de kwaliteit veroverd en werd vervolgens geconfronteerd met een loopgraafsoldaat die koste wat het kost wilde overleven. De ontknoping vond plaats in de laatste 5 minuten, waarin Ed zich het koelste toonde en in de laatste minuut een mooi matje liet zien… Eindstand 5½ - 2½. (Mischa)

Training Jusupow 8 maart (3 maart)
Aanstaande donderdag 8 maart komt oud-wereldtopper Jusupow naar Rotterdam om training te geven bij RSR Ivoren Toren. Deze training maakt uit van de reguliere training voor 2000+, echter voor extra geïnteresseerden is een aantal plaatsen beschikbaar. De training is van 19:30 - 22:30 en kost €20 p.p. Wil je ook komen op deze unieke gelegenheid, stuur dan z.s.m. een mail naar Joost van Ruitenburg. (Joost van Ruitenburg)