RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


We hebben enkele winnaars ... (31 januari)
In Wijk aan Zee werd, zoals gebruikelijk in januari, het Tata Steel Chess toernooi gespeeld. Voor amateurs, d.w.z. voor de "gewone" schakers, waren er drie toernooien: de weekendvierkampen (15-17 januari 2016), de dagvierkampen (18-20 januari 2016) en de tienkampen (22-31 januari 2016). Meri en Philip wonnen ongedeeld hun weekendvierkamp, Leo de Jager won ongedeeld zijn dagvierkamp en Lucas won ongedeeld zijn tienkamp! Hieronder de resultaten van alle RSR Ivoren Toren-leden die meespeelden, met een link naar de Tata-pagina met de hele eindstand en alle resultaten van de betreffende groep:

Weekendvierkampen:
Meri Bahadoer: Weekend 9J (1e plaats, 3 uit 3)
Alexander Janse: Weekend 3M (3e plaats, 1½ uit 3)
Dominggus Paays: Weekend 9I (2e plaats, 2 uit 3)
Philip Westerduin: Weekend 3U (1e plaats, 2 uit 3)

Dagvierkampen:
Maarten van Doorn: Dag 4F (3e plaats, 1½ uit 3)
Leo de Jager: Dag 4B (1e plaats, 2½ uit 3)
Jason Zondag: Dag 2C (4e plaats, 1 uit 3)

Tienkampen:
Paul Dekker: Tien 5G (gedeeld 2e/3e plaats, 5½ uit 9)
Wijnand Dobbinga: Tien 6F (gedeeld 7e/8e plaats, 3½ uit 9)
Lucas Gortemaker: Tien 4H (1e plaats, 7½ uit 9)
Arnold Rijken: Tien 7L (3e plaats, 5½ uit 9)
Nathanaël Spaan: Tien 2Z (8e plaats, 4 uit 9)

(Arrian)

Witte olie uit Maassluis (24 januari)
Aan de overzijde van de Nieuwe Waterweg stikt het van olieraffinaderijen en olietanks, maar wat betekent Maassluis op oliegebied? Over fossieli, abiotie en oliepiek is niets bekend, maar wel van raffini. In 1937 werd in Maassluis een raffinaderij gevestigd, Witol geheten, die lichte of witte smeerolie produceerde op recept van de Duitse chemicus David Samuel Zinader. Die werd door de Duitsers in ‘40 geconfisqueerd en gerund door de firma Ernst Schlieman Ölwerke uit Hamburg, de oorlogsmachinerie moest natuurlijk wel gesmeerd blijven lopen. Toen de geallieerden in ‘43 besloten om alles wat met olie en energieopwekking te maken had, te bombarderen, moest ook Witol er aan geloven. De bommen misten echter doel en raakten de Groote Kerk aan de overzijde van het Noordgeer. Na de oorlog werden al dit soort bedrijven door afdelingen van Britse geheime diensten gefilterd op bedrijfsgeheimen en bruikbare technieken, waarna het nog intacte Witol in 1947 ingelijfd werd bij de Bataafsche Petroleum Maatschappij, oftewel Shell. Verdere Witolsporen lijken sindsdien vakkundig gewist.

Wat heeft deze 10-jarige geschiedenis nu met de achtste finale van de RSB-bekerwedstrijd RSR - Maassluis, gespeeld op vrijdag 22 januari, te maken, vraagt men zich af. ... lees verder (Koots Keet)

Sjonnie weigert remise in Prachthuis (18 januari)
Het begon ooit met het Plein van de Hemelse Vrede. Herinnert u zich het Vrijheids-, Ala Too-, Tahrir-, Bouazizi-, Maidan- en Domplein nog? Het laatste kan niet missen, want het pruttelt maar door. Nieuws ligt vandaag op pleinen en niet gewoon op straat. Na al dat gedonder in Keulen waren we benieuwd hoe de toestand op het Prachthuisplein zou zijn - een naam die ik nu maar even verzin voor een plein waaraan de nieuwe lokatie van SchaakGenootschap Overschie is gelegen. Het was daar echter geruststellend desolaat en zelfs geen spoortjes van fridaynightfever zijn gemeten. ... lees verder (Koots Keet)

Nieuwe kansen (11 januari)
Mede dankzij de voorbeeldige opkomst in het afgelopen half jaar is de eerste cyclus van dit schaakseizoen nog voor het Hoogoven Toernooi afgelopen, zodat onze schakers met een gerust hart mee kunnen zingen in het Corus en de mensen van Tata kunnen laten zien wat echt stalen zenuwen zijn. Maar omdat het toernooi in Wijk aan Zee werkt met een numerus fixus kan helaas niet iedere RSRer mee spelen, en daarom heeft het bestuur besloten om aanstaande vrijdag al met de tweede cyclus te beginnen. De gelukkige deelnemers aan onze gesloten toernooien hebben inmiddels allemaal de plaatsinglijst ontvangen maar er zijn toch nog een paar kleine oneffenheidjes glad te strijken.

We beginnen maar bovenin met de Champions League. ... lees verder (Leo de Jager)

RSR 1 haakt af voor kampioenschap na afgang tegen Messemaker 1 (11 januari)
RSR 1 heeft op zaterdag 9 januari 2016 in de thuiswedstrijd tegen Messemaker 1847 1 bepaald geen goede zaken gedaan om het kampioenschap. Er werd met maar liefst 2-6 verloren.

Spaan lijkt nog steeds last te hebben van zijn vormcrisis. In een Najdorf kon hij alleen maar toezien hoe zijn tegenstander doorbrak op de damevleugel. Materiaalverlies was daarna niet meer te voorkomen. 0-1 ... lees verder (TL Michael)

TEAM 2 boekt eerste matchpunt.......! (10 januari)
In 2016 moet het gaan gebeuren! Om te beginnen dan maar in de derby tegen Charlois Europoort 2 ?? Zo schreef ik de spelers van TEAM 2 aan na vier achtereenvolgende nederlagen in de KNSB-competitie, in klasse 3E. Nog sterker: "Maar eens zullen we zegevieren!", was de strijdkreet na de vierde ronde op 12 december 2015. Met die instelling moet het toch 'ns 'n keer lukken; even dreigde er iets mis te gaan: TEAM 1 zat verlegen om een invaller en dus klopte hun TL Michael bij mij aan om daarin te voorzien. Tegen wil en dank wilde Philip daar wel aan meewerken: ons eerste team moest immers zijn kampioenskansen trachten te behouden?

Gelukkig was onze Rising Star Lola den Dunnen, onlangs tijdens het Schaakfestival Groningen gelauwerd met de Talent Trophy, van harte bereid zijn plaats in te nemen. En zo geschiedde het dat zij binnen no time, het was tien voor vier, ons tweede aan een 1-0 voorsprong hielp door aan bord vier haar tegenstander Jelle Wiering op te zadelen met een ten dode opgeschreven paard op f6. ... lees verder (TL Paul D.)

Zware nederlaag voor team 1, eerste punt voor team 2 (9 januari)
Zaterdag 9 januari 2016 stonden in de vijfde ronde van de KNSB-competitie de RSB-burenruzies van team 1 thuis tegen Messemaker 1847 1 en team 2 thuis tegen Charlois Europoort 2 op het programma. Wist team 1 vorig jaar nog te winnen met 5-3, nu viel hen een zware nederlaag (2-6) ten deel. Vier remises en vier nullen helaas. Team 2 mocht het opnemen tegen het op papier veel hoger aangeslagen CE 2. De afgelopen seizoenen moest steeds tegen CE 3 worden aangetreden, met wisselende resultaten. Tegen CE 2 werd uiteindelijk een 4-4 gelijkspel behaald. Winstpartijen waren er van Paul T. (bord 1), invalster Lola (bord 4!) en Wil (bord 6), terwijl Jason (bord 2) en Paul B. (bord 3) remiseerden. Voor de individuele uitslagen, klik hier. Verslagen zullen volgen. (Arrian)

Jeugdnieuws: 3 januari 4e SGA-GP: Caïssa (6 januari)
Op zondag 3 januari 2016 waren onze denkhoofden weer paraat. Dit keer in Amsterdam bij de 4de Grand Prix van Caïssa. Met 16 groepen en 132 deelnemers is dit goed georganiseerde toernooi weer druk bezet. Namens RSR Ivoren Toren deden er in totaal 7 mee: Wesley (gr 2), Jannes (gr 4), Chivaro (gr 5), Joaquin (gr 5), Lamiek (gr 6), Joep (gr 8) en Ilana (gr 14). In de pauzes konden de spelers ook weer een van de beren uitdagen, bij winst of remise kreeg je een spekje. Maar eens kijken hoe onze denkhoofden het in het nieuwe jaar gedaan hebben. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Lola 2e in Open B Schaakfestival Groningen en ontvangt Talent Trophy (1 januari)
Van 21 t/m 30 december 2015 werd in Groningen het Schaakfestival gehouden. Er werd in drie open groepen gespeeld: Open A (ratings > 2000), Open B (ratings tussen 1600 en 2100) en Open C (ratings < 1700). Onze Lola maakte deel uit van een groep van 12 jeugdtalenten, die werden gehuisvest op de zogenoemde Talentenboot, onder begeleiding van GM Dimitri Reinderman, IM Robert Ris en WGM Anne Haast. De schaakuitzendingenblog is hier te vinden. Lola (FIDE-rating 1818) speelde mee in de Open B. ... lees verder (Arrian, met dank aan Rolf den Dunnen)