RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


RSR pionnen uItgebekerd (27 januari)
Na de uitschakeling voor de KNSB-beker van ons RSB- èn KNSB-team is de RSB-bekerhouder nog voor de winter ook al kopje onder in de RSB-beker zelf. CSV kreeg op vrijdag 24 januari zijn revanche voor de nederlaag van vorig seizoen door dit keer wel op volle sterkte aan te treden. Dan weet je van tevoren dat het met bijna 700 ratingpuntjes minder een lastig klusje wordt. Vooraf rekenden we er dan ook mee dat minstens een remise tegen de CSV-coryfeeën Leon Koster en Jan-Peter Bogers nodig was om enige kans te maken. Dan zouden Michael Fung en Joop Klijn natuurlijk wel moeten winnen om door te kunnen. Daar kwam helaas niet veel van terecht. ... lees verder (Keet)

Tussenstand Wijk aan Zee: De prachtnullen-serie van Paul Dekker houdt op bij de lange rokade en niet te vergeten: er wordt veel durf vertoond (20 januari)
Ja, er valt weer veel te beleven in dat knusse dorpje onder de nog altijd waarneembare rook van onze nationale trots De Hoogovens: Wijk aan Zee ! Het TATA-chess tournament is inmiddels op volle toeren geraakt en daarmee doel ik in het bijzonder op de 10-kampen waarover in de landelijke dagbladen maar bitter weinig te vernemen valt.

Vier vooraanstaande clubgenoten zijn daar slaags geraakt met vele onbekenden uit waar-ook ter-wereld. Ik zal hen hier even introduceren al is dat nauwelijks noodzakelijk voor ingewijde clubgenoten
Nathanael Spaan, debutant in groep 2 (niveau ca. Championnen-bond) doet het naar behoren: met 3,5 uit 4 (bij nader inzien: misschien toch meer Mineur-niveau). De eerste ronde won hij van een beeldschone Estlandse, maar toen haar traantjes moesten worden gedroogd, was hij in geen velden of wegen te bekennen ... Afgezien van dit minpuntje gedraagt Nathanael zich als een voorbeeldig groepslid: vooral zijn nijvere inzet bij het opruimen van de vaat wordt hoog gewaardeerd. ... lees verder (Wijnand)

Indelingsperikelen (20 januari)
De eerste cyclus zit er op. Net voor het einde deelt Cor mee dat hij moet afzien van deelname aan de tweede cyclus, waarmee alle scenarios zo de prullenbak in kunnen. In 1A zijn Jos, Oscar en Tim al zeker.

Rob neemt zijn kansen waar door de stelling hiernaast te winnen. Nee hij had niet wit, maar heeft zojuist Tc5 gespeeld en wit (Leo de Jager [red.]) presteerde het om geen Pc3 te spelen waarna de pion van het bord gaat, maar ook dan is het natuurlijk simpel remise, behalve wanneer je ook nog eens het paard in de aanbieding doet. Het is nog niet duidelijk wie het hardste baalde, de witspeler of Joost die hiermee de Champion League plaats voor zijn neus zag verdampen.

In 1B is na het terugtrekken van Cor alleen Leo Kranenburg zeker van plaatsing. Harmen stelt zijn plek bij de laatste acht veilig door van Mark te winnen en wint en passant de groep. Volgens sommige getuigen mogen we in deze niet doorvragen over de manier waarop Harmen dat voor elkaar kreeg. Stijn maakt remise tegen Marco en is daarmee ook zeker. De laatste plaats is dan voor de winnaar van Kees – Wim. De partij eindigt echter in remise waarmee Wim op onderling resultaat achter het net vist en Kees kennelijk niet alleen achter het bord net even beter gerekend heeft. Alles lijkt duidelijk voor de CL, weer een probleem minder. Niets is echter minder waar. ... lees verder (Leo de Jager)

Gediplomeerd (19 januari)
Afgelopen najaar waren er zowel een cursus Scheidsrechter A als een cursus Indelingsdeskundige A in Rotterdam. nog wel in ons eigen clublokaal. Vanuit RSR nam Philip deel aan beide cursussen. En er is goed nieuws te melden: hij heeft beide cursussen afgesloten met het bijbehorende diploma! Dit betekent dat Philip zich nu Wedstrijdleider A mag noemen. (Arrian)

Onder professoren... (15 januari)
Stel je op vrijdag 10 januari dit vredige tafereeltje voor: Op bord 2 speelt Lola tegen Eduard Smits. Het is de laatste partij die nog gaande is. Charlois Europoort 5 heeft 4½ punten, RSR 4 heeft er 2½. Beiden zijn in tijdnood... Lola heeft nog 26 seconden voor de partij en Eduard nog 37. Dan gebeurt er dit: Lola doet haar zet, drukt de klok in, maar er gebeurt niks, haar tijd blijft lopen.

"Huh, die klok” mompel ik... Razendsnel bedenk ik wat ik moet doen. De hendel is naar beneden, maar haar tijd tikt nog steeds... Na enkele seconden heeft ze het zelf in de gaten en drukt nog eens op de hendel. Nu verspringt de tijd wel. "U weet dat dit niet mag?” zegt een van de spelers van Charlois Europoort tegen mij. Inmiddels treedt het euvel weer op... Ik overweeg de klokken om te wisselen, maar twijfel omdat mij dit een te ingrijpende maatregel lijkt, vanwege de zee aan extra tijd die dat een der spelers oplevert.

Ondertussen lijkt Lola het euvel overwonnen te hebben en loopt de klok weer normaal. Tussenstand: Lola 7 seconden Eduard 18 seconden. Het incident heeft Lola veel tijdverlies opgeleverd en nog steeds twijfel ik aan ingrijpen. Ik laat doorspelen. Het enige dat Eduard hoeft te doen is een stuk dat het dichtst bij de klok staat heen en weer te bewegen en hij wint op tijd. In plaats daarvan kiest hij voor een aanval die de nodige denktijd vergt en hij gaat door zijn klok... Sommige spelers van Charlois overwegen protest... Ik zou het spel hebben beïnvloed. Omdat ik geconstateerd heb dat de klok is ingedrukt, maar deze niet werkt gaat deze regel niet op. Anders zou het zijn als Lola haar klok niet ingedrukt had. Omdat Eduard als TL’er tevreden is met de uitslag, is voor hem protest niet aan de orde. Dit toont een goed sportkarakter. Ik snap dat sommige teamleden van Eduard hem het punt graag gunnen, maar een protestgrond zie ik niet in, omdat alleen Lola te lijden had van de klok. ... lees verder (TL Mischa, 11 januari 2014)

Marks croissantje (15 januari)
Vlakbij het oude dorp Kethel en zwembad Groenoord bevond zich het nieuwe onderkomen van Fianchetto. Een houten schoolgebouwtje in oergezellig tuindorp, oud-Schiedamse gezelligheid druipt er van af en de consumptieprijzen zijn overeenkomstig. Eigenlijk is het niet ver van de in ongebruik geraakte boerderij van sv Groenoord, maar ondanks de fusie met het Vlaardingse Chess is de vergrijzing gebleven. De kachels ter plaatse stonden dan ook op hoofdexploderende hoogten, die menige hersendraad deed knappen, met het volgende, volkomen onvoorspelbare verloop van de wedstrijd Fianchetto 1 - RSR3, gespeeld op donderdag 9 januari, tot gevolg:

Na de openingen leken donkere wolken zich boven ons samen te pakken. Overgestressde Joop zag geen heil meer in een vastgelopen franse stelling en wilde remise aanbieden. Aleks aanval werd bekocht met pionverlies. Keet stuitte op een voorbereide zijvariant in de Sveshnikov en stond na 20 zetten uit een boekje totaal verloren, met ook nog eens een fikse achterstand op de klok. Bob kreeg een stelling met ongelijke lopers, maar met de enige open lijn in het bezit van Arie Verschoors zware stukken. Paul was net begonnen pionnetjes te morsen in ruil voor spel. ... lees verder (Keet, 11 januari 2014)

Interne bereikt kookpunt (14 januari)
Met nog één vrijdag te gaan moeten de meeste beslissingen wel zo’n beetje gevallen zijn.

1A
Van de tien spelers die de rit vol gemaakt hebben zijn er zeven zeker van de groep die ze de volgende cyclus proberen te gaan winnen. Arno, Maarten, Philip, Leo de Jager en Bob zien we terug in de MPG, terwijl Jos, Oscar en Tim zeker zijn van de Champions League. Over het lot van Joost en Rob wordt komende vrijdag beslist in de laatste partij van deze groep: Leo – Rob. Rob lijkt dus de gelukkigste van de twee, hij heeft het lot tenminste in eigen hand.
Als Rob wint maakt hij het kwartet CL compleet. Mocht hij verliezen dan eindigen Arno en Joost gelijk met bovendien een remise als onderling resultaat. Met de nieuwe regels moeten we dan kijken naar het totaal aantal overwinningen en dan is Joost met vier overwinningen tegenover drie van Arno de gelukkige. Bij remise is Joost wederom de gelukkige, maar dit keer op onderling resultaat [1½ uit 2, Rob 1 en Arno ½]. ... lees verder (Leo de Jager)

RSR 1 verliest degradatieduel tegen ASV 1 (7 januari)
Dat er veel op het spel stond in de uitwedstrijd tegen ASV 1 in Arnhem op zaterdag 4 januari 2014, bleek al uit het feit dat geen van de spelers in de opgeven basisopstelling hadden afgemeld. Dit is me nog nooit eerder overkomen sinds ik TL ben van RSR 1! Zelfs de invallers Jos en Rob hadden kunnen spelen indien nodig, terwijl in het verleden invallers weleens schaars bleken te zijn. De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar is echter op een grote teleurstelling uitgelopen. Geen enkel moment hadden we echt uitzicht op een positief resultaat.

Stijn verloor heel snel doordat hij in een “openingsval” trapte. De tegenstander heeft in ieder geval in de hele partij amper hoeven na te denken. Na Lg5 Pg4 stond het grofweg zo (waarschijnlijk op een paar details na). ... lees verder (TL Michael)