Rapid aanstaande vrijdag 3 oktober!

door IWL Jason, 1 oktober 2025


Aanstaande vrijdag 3 oktober is de eerste "bijzondere" speelavond. Er is dan Coppa en Rapidschaak, dus geen normale interne competitie. Over de Coppa heb ik eerder al berichten gestuurd. Dit gaat over het Rapidschaak.

Als je wilt meedoen aan het "clubkampioenschap Rapidschaak" dan kan je je vrijdag tussen 20.00 uur en 20.15 uur in De Banier aanmelden bij de wedstrijdleider. Deze zorgt er dan voor dat om 20.30 de eerste ronde kan starten.

Het clubkampioenschap Rapidschaak bestaat uit 4 speelavonden, met 4 ronden op een avond. 16 ronden in totaal dus. Je hoeft natuurlijk niet alle ronden mee te doen. Je kunt maximaal 4 byes opnemen (dat kan dus 1 gehele speelavond zijn). Een bye wordt geteld als een half punt. Meer byes leveren geen punten op. Geef op tijd aan de wedstrijdleider door welke ronden je wel of niet wilt meedoen, dan kan hij daarmee rekening houden bij de indeling.

Het tijdschema is ongeveer als volgt:
1e ronde: 20.30 – 21.10 uur
2e ronde: 21.15 – 21.55 uur
3e ronde: 22.00 – 22.40 uur
4e ronde: 22.45 – 23.25 uur

Het hele toernooi wordt ingedeeld volgens Zwitsers op rating. Spelers kunnen een tweede keer tegen elkaar spelen met omgewisselde kleuren, maar daar zitten wel minimaal 4 ronden tussen (dus niet op dezelfde avond).

Het speeltempo is 15 minuten per persoon per partij, plus 5 seconden extra tijd per zet (optie 12 op de DGT 2500 klok).

De eindstand na 4 avonden wordt als volgt bepaald:
1) Het aantal behaalde punten.
2) Het onderlinge resultaat (uitsluitend voor de 1e plaats)
3) Het aantal behaalde weerstandspunten.
4) Het aantal behaalde Sonneborn-Berger punten.
5) Loting.

De winnaar mag zich clubkampioen Rapidschaak noemen.

Je kunt je partijen laten meetellen voor de rapid-rating van de KNSB. Dat gebeurt alleen als je tegenstander dat ook wil. Als je dit wilt, moet je dit voor aanvang van je eerste partij doorgeven aan de wedstrijdleider. De keuze geldt voor het gehele toernooi (4 avonden).

Heb je nog vragen? Laat het weten.

Veel plezier en succes!