De Coolsingel is weer een grote huldiging onthouden: Viertal V4 op de streep gevloerd (15 mei)
Afgelopen donderdag was een megaspannende dag op allerlei fronten. Nederlands succes op het Songfestival, onze meiden OG3NE haalden de finale. Ajax haalde voor het eerst dit millennium een Europese finale. Ook in Rotterdam-Zuid was er reden voor feest nadat de gemeenteraad akkoord was gegaan met een financiële injectie van de Feyenoord-City plannen. De voorbereiding voor de huldiging op de Coolsingel waren in volle gang. Tegen die achtergrond werd er al een heuse finale gespeeld in de viertallen klasse 2A. RSR Ivoren Toren V4 kon bij winst op Onésimus V3 meteen op een steenworp afstand gehuldigd worden op het stadhuis. De Coolsingel maakte zich in alle stilte op voor een generale repetitie voor ons viertal, ingeval Feyenoord het toch niet zou redden. Helaas was de wedstrijd tegen Onésimus onder leiding van Ruud Neumeijer een fervent Excelsior-fan. En we weten dat Excelsior kampioenfeestjes graag om zeep helpt. Ook de Excelsiorsupporters (die zijn er dus ook) brengen dus geen geluk.

Om acht uur 's avonds gingen we mee de boot in bij Onésimus. Zij hebben zoals bekend hun speellocatie in twee aaneengesloten binnenschepen, die aangemeerd liggen vlak bij de Coolsingel. Vanwege onze drie jonge spelers was het spelen op een donderdag een nadeel. De volgende dag is immers een schooldag. Qian moest de volgende dag bij zonsopgang al op. Daniël verving hem en zou een waardige vervanger blijken. Hij kwam al heel vroeg een loper tegen een pion voor te staan. De andere borden lagen in evenwicht, maar we hadden aan een gelijkspel genoeg.

Het begin zag er dus veelbelovend uit. Tom ging op bord 4 op avontuur, maar werd plotseling zelf aangevallen. Hij dacht een mooie verdediging te hebben door een counter te plaatsen, maar dit kostte hem een paard en even later verscheen ook zijn dame naast het bord. Een paar hopeloze zetten later was het pleit beslecht: 1-0 achter.

Angelo speelde op bord 1 tegen de man in vorm bij Onésimus, secretaris Martin Schouten. Na enkele zetten leek het evenwicht verstoord te worden door een aanval van het zwart paard op de loper op c4. Om een dubbelpion te voorkomen werd b4 gespeeld; een vork op paard en loper. Hierdoor werd het evenwicht hersteld. Helaas werd daarna het spel verlegd naar de koningsvleugel en werd een prachtige aanval uitgespeeld volgens het boekje waar zwart volgens het boekje een mat in 10 uit perste: 2-0 achter.

Zoals gezegd een gelijkspel was genoeg, maar dan moesten de andere twee dus wel winnen. Daniëls partij op bord 3 was inmiddels gekanteld, nadat hij een kwaliteit moest inleveren. Hij kwam daarna zelfs een pionnetje achter. Het kampioenschap leek nu wel ver weg. Het lukt hem om de partij toch weer in zijn voordeel te kantelen en hij speelde dit prachtig uit: 2-1 achter.

Er was dus toch nog hoop op een huldiging op het stadhuis. Enze stond wel in een remisestelling, maar had een grote voorsprong in tijd. Hij had nog bijna een kwartier, de ander 3 minuten. Het belang van zijn potje beseffend sloeg hij beleefd een remiseaanbod af. Hij moest iets gaan forceren. Hij had een paard en zijn tegenstander een loper op zwart, met allebei nog 6 pionnen. Na van alles geprobeerd te hebben was het tijdvoordeel verdwenen. Hij vroeg zoals het hoort zijn teamleider (Angelo) of hij remise mocht aanbieden. Wetend dat een nederlaag van Enze ons ook nog de tweede plaats zou kunnen kosten stemde hij erin toe: 2½-1½ verloren. De Coolsingel stroomde voor de tweede keer in vijf dagen leeg, maar deze keer gelukkig zonder negatief het nieuws te halen.

Toch kunnen we terugkijken op een succesvol seizoen, waarin we met de één na laagste rating toch tot de laatste partij om het kampioenschap hebben gespeeld. (TL Angelo)

   Onésimus V3              1428 - RSR Ivoren Toren V4      1194 2½ - 1½
1. Martin Schouten          1428 - Angelo Ayala             1377 1  - 0
2. Willem van Randwijk           - Enze Shao                1297 ½  - ½
3. Gaurav Kumar                  - Daniel Kudlicka          1308 0  - 1
4. Konstantinos Tsirangelos      - Tom Kalousdian           794  1  - 0