Hoe dichter bij Dordt, hoe ouder men wordt (16 november)
Het had enige voeten in de aarde om een opstelling te realiseren, maar dinsdag 15 november trad een fijn achttal in een uitwedstrijd aan tegen het vierde van Dordrecht. De buurt van het speellokaal is absoluut foeilelijk en wedijvert in lelijkheid met, pak hem beet, Lombardijen. Het speellokaal is echter ideaal: Mooie ruimte, gevulde boekenkasten, goede en goed geprijsde bar met 3 soorten bier en hun unique selling point: Zalig zittende jaren '50 stoelen met zachte zitting. Kijk, als je na iedere speelavond, door je partner, je zitvlak moet laten zalven met baby-olie na een helse avond schaken in, bijvoorbeeld, het Nivon; dan is zo’n stoel een vriend voor de hele avond. Ik vind het wel een aardig voorstel voor de ALV: De reservering voor klokken en borden direct uitgeven in Piekfijn. Alleen maar gelukkige gezichten iedere avond.

We kregen te maken met een zeer sportieve en sympathieke tegenstander. Op bord 1 hadden zij de bijna 95-jarige Adrie v/d Willigen gestald. Adrie werd in 1941 voor het eerst kampioen van Dordrecht en is, zeker in die contreien, een roemruchte naam. Het is ook de man die schaken leerde aan Cees Buddingh. Hij had echter de pech tegen onze jongeling Paul Dekker te spelen die pas 24 jaar later zijn eerste kampioenschap vierde (0-1). Op bord 4 verging het Arrian slecht tegen Otto van Haren. Arrian heeft nog niet de juiste externe vorm hervonden en verloor, vroeg in de partij een stuk (1-1). Op bord 7 leek Jeffrey, met een loperoffer, een beslissende aanval te hebben tegen Gert Zwartjes. Gelukkig zag hij op tijd dat hij geen stuk kon terugwinnen met een beslissende stormloop. Hij berustte in eeuwig schaak (1½-1½).

Eigenlijk heb ik niet zoveel gezien van de partijen, omdat ik zelf moest spelen op bord 8 tegen Dick Groot en een behoorlijk zware avond had. Maar, wat is het dan fijn als je je mag verbijten in een zachte zetel in plaats van een Nivon-klapstoeltje. Hoe zei de grote Donner het ook alweer: Onterechte overwinningen zijn de mooiste. Ik stond zwaar in de verdediging, verloor een pion en moest met mijn stukken vluchten naar velden die geweldig waren voor het verloop van de partij. Een penning op dame en toren besliste mijn partij in mijn voordeel (1½-2½). Het werd toch nog gelijk, omdat Emilian aan bord 6 moest opgeven tegen Ton Hobe. Emilian speelde een echte velponpartij, waarin al zijn stukken vastgelijmd stonden in zijn stelling (2½-2½). Gelukkig pakte Leo op bord 3 zijn winst tegen Wim van Noort. Leo kwam een loper voor, maar een tijdlang was deze loper een soort van veredelde pion omdat hij nauwelijks te ontwikkelen viel. Gelukkig hielp zijn tegenstander door een beschermende pion op te schuiven om daarmee mat op de achterste lijnen te faciliteren (2½-3½).

Vanaf dat punt heb ik niets meer gezien, omdat Leo en ik een trein moesten halen. Maar, er waren toen nog twee partijen gaande, waarbij John op bord 2 een pion achter stond tegen Wim van Noort en dat klaarblijkelijk niet heeft overleefd. Dit kan zelfs een grootheid als John Ruitenberg overkomen. Volgende keer stel ik hem weer op, zodat hij zijn geliefde 50% kan realiseren met een overwinning (3½-3½) Het tegenovergestelde zag ik bij Wouter op bord 5. Hier had Wouter een numeriek en positioneel overwicht. Dat moet zich uitbetalen en dat heeft het dus ook gedaan! Einduitslag 3½-4½ winst.

Dat brengt mij tot de afsluitende grote woorden: Op de laatste speeldag wordt om het kampioenschap gespeeld tussen RSR Ivoren Toren 4 en Sliedrecht 4. Een thuiswedstrijd; ik hoop dat we dan een paar lekkere stoelen hebben. (TL Mischa)

   Dordrecht 4              1633 - RSR Ivoren Toren 4       1625 3½ - 4½
1. Adrie v.d. Willigen      1564 - Paul Dekker              1797 0  - 1
2. Wouter de Bruin          1724 - John Ruitenberg          1861 1  - 0
3. Wim van Noort            1747 - Leo van Dongen           1681 0  - 1
4. Otto van Haren           1702 - Arrian Rutten            1694 1  - 0
5. Arend van Grootheest     1657 - Wouter Scheffer          1579 0  - 1
6. Ton Hobe                 1548 - Emilian de Kievit        1543 1  - 0
7. Gert Zwartjes            1595 - Jeffrey Ouwersloot       1434 ½  - ½
8. Dick Groot               1530 - Mischa van Vlaardingen   1411 0  - 1