Zelflerend team 2 houdt Rijswijk 1 in bedwang (19 december)
Er is nogal wat onrust over de nieuwe zelflerende schaakcomputer AlphaZero, die alleen gevoed met spelregels, zich kan verbeteren door potjes tegen zichzelf te spelen. God is al meer dan een eeuw doodverklaard, maar zou hij dan nu als een duveltje uit een doosje weer tevoorschijn komen? Trump kan zijn plannen om weer naar de maan te willen wel in de ijskast zetten, want dáár zit Hij in elk geval niet. Tijdens het fakeschaaktoernooi London Classic (77,77% remises) verpletterde AlphaZero na een middagje oefenen Stokvis met 64-36! Dat konden de cracks niet op zich laten zitten en gingen daar nu ook maar zelf openingen verzinnen.

Voor team 2 was dit het sein om zich voor de 5e achtereenvolgende keer te verbeteren. En ja, dat kon eigenlijk alleen maar door dat 1e matchpuntje op het droge te trekken. Een bijzonderheidje van deze wedstrijd tegen Rijswijk 1 was dat dit team precies de andere helft van het deelnemersveld voor zijn rekening had genomen dan wij. Waarmee ik natuurlijk niets wil suggereren, behalve dan dat er met onze zelflerende vermogens tot nu toe niets mis is. Zo vroeg Peter al vroeg in de wedstrijd aan de koots of hij een remise mocht aannemen tegen Michael van Liempt. Na een goedkeurend knikje van de alles overziende rerservekoots Joop (met Fischerpet) lagen we meteen op koers.

Sebastiaan ging er vervolgens tegen Peter Monte vol in met stukoffer en al. Helaas zag Sebastiaan wat tegenacties over het hoofd en stonden we iets te vlot een puntje achter. Niemand zou Sebastiaans enthousiasme willen temperen, maar iets terughoudender met offeren totdat het echt goed is, zou kunnen - zegt de koots, zelf met losse handjes....

Zelfs Paul Dekker, die naast hem zat, werd er door geďnspireerd en offerde ook een stuk - voor 3 pionnen. Kennelijk was hij het na 3 plusremises op rij zat en wilde ook eens een partij met ballen. Belangrijk was dat Thomas de Ruiters koning het vrije veld in gejaagd werd door Pauls dame. Toen ook zijn torens via de enige open e-lijn daarbij gingen helpen, raakte Thomas' koning het spoor bijster, waarmee Paul niet alleen topscorer werd, maar hij ook zijn leercurve een enorme boost gaf (1˝-1˝).



Michael Fung is iemand die zelflerend met Rubikkubussen tot kunst heeft verheven. Met de snelheid van het licht kleurt hij alle zijdes van zo'n blok egaal; dat geeft hem zoveel zelfvertrouwen, dat hij een remisebod van Frans Hoynk van Papendrecht in loper tegen paard eindspel hautain kon weigeren. Zonder verliesgevaar liet hij zijn goede paard eindeloos rondhoppen tegen wits slechte loper. Het lukte niet, dan maar remise (2-2).

Ondertussen had Wim vlak na de opening met een tricky truc een zwarte pluspion op c2 getoverd, waar Alexander Cupido wel even mee bezig zou zijn. Wim begreep dat hij ook op de andere vleugel wat speldeprikjes moest uitdelen en deed dat heel goed. Alexander moest zelfs een paard op a1 plaatsen om die vervelende c2 pion te arresteren. Uiteindelijk slaagde dat, maar omdat Wim de hele witte stelling uit elkaar had gespeeld, leverde hem dat op beide vleugels een pluspion op. Mark en Maarten hielden op dat moment nog best goed stand, al ging Maarten in een soort Konings-Indisch volgens Joop op de verkeerde vleugel aanvallen. De dames verdwenen snel van het bord en het leek of Maartens stukken elkaar wat in de weg liepen en een loper was sowieso dood hout. Hij verloor de kwaliteit en even later de partij (2-3).

Naarmate het eindspel op Marks bord dichterbij kwam, ging ook het licht bij hem langzaam uit. Dat Wim zou gaan winnen, stond toen wel vast en dus moest er iets gebeuren op het bord van de koots zelf. Geen eenvoudige opgave, want ook deze hardleerse jongen stond ook al een stuk achter, met dit verschil dat hij deze gewoon was kwijgeraakt in een bekende, maar ingewikkelde franse opening. Ik kreeg daar dan wel 3 pionnen voor terug, maar achter die pionnen was er grote leegte, waar zwarts paarden, toren en dame zomaar in zouden kunnen springen. Er kwam nog wel een remisebod, maar dat zou niet genoeg zijn geweest voor een gelijkspel. Het werd dus alles of niets en mijn enige troef was die pionnen te laten lopen, al waren dat 'hangende'. Even zien:



Vlak daarna won Wim als verwacht de beste partij van de dag en versnelde Mark zijn einde door in een toreneindspel met pion minder de torens te ruilen. Te weinig energie over om tegen te blijven stribbelen (4-4).

Kortom - aan dat zelflerend vermogen in team 2 kan AlphaZero nog een puntje zuigen. Drie overwinningen in één wedstrijd, daar zou na die eerste 1-7 dreun tegen Delft toch niemand van gedroomd durven hebben? Maar er zijn nog veel meer opwaartse trends en verbeterpuntjes te zien en koploper Goes werd in Delft met dezelfde cijfers verpletterd. Eerst maar eens uitwaaien in Wijk aan Zee en dan zien we in de laatste 4 wedstrijden wel of het Alpha wordt of Zero. Volgens Joost zal AZ zeer binnenkort vrij beschikbaar zijn, dus wie weet zijn wij straks allen een god in onze diepste schaakgedachten. Of kunnen alle openingsboeken voorgoed de versnipperaar in, wie zal het zeggen?

Drie bijzonderheden vielen op. Ten eerste verving Sjonnie de overuren makende Arrian als wedstrijdleider - een prestatie van formaat op zich. Ten tweede het al langer niet meer waargenomen verschijnsel toeschouwers. We zagen niemand minder dan Wijnand, Philip, Joop, Wouter en Shakir, die zomaar hun zaterdagmiddag opofferden om al dat schaakgezwoeg te komen aanzien. Tenslotte wordt het tijd dat er een eind komt aan dat gehannes met al die verschillende digitale klokken. Er zijn simpelweg te weinig mensen, die weten hoe je ze precies in moet stellen. En als de enige, die alle diverse modellen onder controle heeft (Arrian) er niet is, staat er altijd wel een raderwerkje stil. (Koots Keet)
   RSR Ivoren Toren 2       1893 - Rijswijk                     2011 4 - 4
1. Wim Koster               2116 - Alexander Cupido             2099 1 - 0
2. Peter Torczynski         1994 - Michael van Liempt           2081 ˝ - ˝
3. Mark Beijen              1842 - Jelle Bulthuis               2005 0 - 1
4. Maarten van Doorn        1818 - Rob van Helvoort             2124 0 - 1
5. Michael Fung             1888 - Frans Hoynck van Papendrecht 2004 ˝ - ˝
6. Herman Keetbaas          1896 - Roel Leezer                  1951 1 - 0
7. Paul Dekker              1806 - Thomas de Ruiter             1947 1 - 0
8. Sebastiaan Janse         1783 - Peter Monte                  1875 0 - 1