Scoreverdubbeling voor team 2 (11 oktober)
Met nagenoeg hetzelfde team (Wim Koster ipv Peter Torczynski) als in de 1e ronde reisden wij zaterdag 7 oktober naar het hol van de leeuw - Atlantic Hotel in Kijkduin. Met bar weer en uitzicht op een ruige branding met schuimkoppen zijn er mindere plekken te bedenken om een middagje te schaken. Ook voor SHTV, de thuisspelende club, was het een primeur. Het is dan wel een luxe hotel, maar hun teamleider moest wel zelf hannesen met consumpties, wat veel echte haagse bakkies opleverde. Bijna had ik voor mezelf ook een invaller moeten zoeken, want zo snip als een deur, maar met een hele apotheek in mijn rugzakje was het gelukkig goed te doen in die tot schaakzaaltje omgebouwde hotelkamer. Mazzel was ook dat Joop zich op de valreep meldde - in ronde 1 als invaller voor Wim en nu voor Peter, die het voorlopig voor gezien zal houden.

Paul D. kreeg al na een uurtje een remise-aanbod van zijn evenknie bij SHTV, William van Zanten. Maar zijn stelling was zo behoorlijk en om nu de rest van de middag naar de branding te gaan staren, is ook zo wat en dus besloot hij nog wat door te spelen.
Sebastiaan pakte het weer voortvarend aan met een stukoffer, maar door een rekenfout verzuimde hij een kwaliteit mee te pakken. Nu bleef hij dat stuk achter tegen 1 of 2 pionnetjes. Dat was te weinig, want ook zijn initiatief was weg. Jammer. Hij blijft wennen aan het tegengas op dit nivo, maar het gaat een keertje lukken, daar kunnen we op wachten.

Joop had de eer om als eerste (en enige) het volle punt binnen te slepen. Dat lag vooral aan zijn tegenstander, Sander Pauw, die zeen van tijd verbruikte voor een aanval met stukoffer die niet doorsloeg. Joop nam het roer over en zette hem keurig mat. Joops uitstapjes naar het balkon, waar hij bij weer&wind zijn peukjes opstookte, leverden veel geamuseerd opgetrokken wenkbrauwen op.

Zelf had ik een droomopening in een carokannfantasie met Db6. Daar moest mijn tegenstander Sherief el Sayad wel even over nadenken, maar ik kreeg geen argwaan, want deed prompt de droomzet Pf6 ipv het standaard e5 met prima stelling en pion meer. De stelling werd daardoor gelijk, maar dat had ik niet in de gaten. Ik hopte wat met paardjes op zoek naar betere velden, toen Sherief uit het niets een enorme koningsaanval begon, waaraan al zijn stukken zouden meewerken. Ik kon eigenlijk alleen nog maar vol bewondering toekijken, al was er nog een goede verdediging met 19....f5. Op het eind wist ik nog wel een val te spannen met 23...Tag8 (24.Lxh7 Txg2+; 25.Kh1 Tg1+ met remise ) en 24...Db4 (25.c3 De7 met soort van verdediging), maar daar trapte hij niet meer in.

Ook Maarten en Mark deden het naar behoren in de eerste helft met prima stellingen. Het lukte Mark echter niet om met zijn loperpaar de wat gesloten stelling open te breken en na wat mindere zetten, sloeg zijn tegenstander toe, afgerond met dameoffer. Hans Segers profiteerde optimaal van een fout van Maarten en het resterende toreneindspel was kansloos.

Fung stond positioneel slecht tegen Wouter Noordkamp, die er zich lustig doorheen offerde. Toch wist Fung steeds kleine probleempjes in de stelling te vlechten en hield dat lang en tot het eind vol, waarna zijn tegenstander maar tot eeuwig schaak besloot. Paul had toen zijn nu zelf aangeboden remise al lang op zak, maar bij 2 punten stokte de teller. Wim had een lastig middagje en stond met wit steeds iets minder en passief. Hij kwam er af met een dame-eindspel met ongelijke lopers en pion minder. Was waarschijnlijk potremise, maar ook voor Wim werd de zit te lang, toen hij een iets te actieve damezet deed, die meteen nog twee pionnetjes kostte. Dat was gewoon eentje teveel.

Na afloop met z'n zessen gezellig het eerste punt van Joop gevierd bij een prima Turkse strandtent. Sebastiaan en Maarten hadden eigen zaterdagse feestjes. Voor het SHTV-verslag met een paar aardige partijfragmenten verwijs ik graag naar deze link. (Koots Keet)

  SHTV         2012 - RSR Ivoren Toren 2  1885 6 - 2
1. Twan van der Togt  2108 - Wim Koster      2128 1 - 0
2. Sherief el Sayad   2092 - Herman Keetbaas   1908 1 - 0
3. Wouter Noordkamp   2018 - Michael Fung     1875 - 
4. Bart Verbaan     1962 - Mark Beijen     1853 1 - 0
5. Hans Segers     1987 - Maarten van Doorn  1817 1 - 0
6. Sander Pauw     1965 - Joop Klijn      1861 0 - 1
7. Alex Hut       1958 - Sebastiaan Janse   1831 1 - 0
8. William van Zanten  2009 - Paul Dekker     1806 -