Een klinkende nederlaag voor team 2 (18 september)
Van schroom was bij onze spelers weinig te merken in de eerste wedstrijd van ons naar de KNSB teruggepromoveerde team 2, die daar overigens afgezien van de koots in niets op lijkt. Lekker druk was het in de NIVON-zaal, want ook ons jeugdviertal speelde mee, waardoor het 2e aan de ruimst bemeten tafels terechtkwam.

Het niet misse DSC Delft 2 liet ons op de meeste borden ver komen. Niemand minder dan Fung op bord 1 kreeg een lekkere stelling waaraan hij een kwaliteit overhield, maar omdat er nog maar op 1 vleugel pionnen stonden, leek hem een remise een goed resultaat. En dat was het ook. Maarten wikkelde probleemloos af naar een D+T eindspel, maar zag eeen damevorkje over het hoofd tegen Martine Middelveld. Dat kostte een dure pion, maar Maarten ging op zoek naar krachtig tegenspel, die een dame tegen toren won, maar omdat 2 vrije damevleugelpionnen al halverwege waren, nam hij voor de zekerheid maar eeuwig schaak. Joop ging lang rokeren op zijn tochtige Siciliaanse damevleugel. Helaas kwamen zijn grappen en grollen over de h-lijn wat te laat, want hij werd onverbiddellijk mat gezet.

Twee technisch gewonnen stellingen remise gegeven en dan toch 1-2 achter. Geeft niks, maar dat er helemaal niets meer bijkwam, kon toen nog niet worden voorzien.

Sebastiaan had een interessante partij, met 2 open koningsstellingen lagen er zeker tactische mogelijkheden. Toch was het ineens over al zag ik het einde niet. Ook Mark ging er hard in. Zijn tegenstander Onno Verbaken liet zijn damevleugel onontwikkeld en Mark rook een kans tegen de zwarte koning. Helaas kwam er een scherp berekende tegenactie in het centrum, die Mark met lege handen liet, want zijn aanval sloeg niet door.

Peter Torczynski hield met wat pionnetjes minder de strijd goed gaande en wikkelde af naar een eindspel van L+h-pion tegen P + f- en h-pion, wat best houdbaar leek. Maar helaas bleef zijn koning iets te passief en Sten Goes buitte dat optimaal uit.

Zelf had ik na een straffe dame-indisch met f5 al na 12 zetjes een gelijke stelling gekregen. Met een halfopen f-lijn, een oprukkende a-pion en een avontuurlijke loper was het best leuk spelen. Maar naarmate de 40e zet naderde, moest ik toch gaan keepen om het binnen de remisemarge te houden. Tot de 40-ste zet lukte dat nog aardig, al ik bleef daarna in de vluggermodus omdat die halfuur extra maar niet op de klok kwam. Door de stelling gesloten te houden, was het dubbele toreneindspel nog te houden geweest. In plaats daarvan ging ik met mijn koning de witte stelling in wandelen, waar de torens met het hapje wel raad wisten. Dat extra halfuur moet beter benut!

Paul, als laatste bezig tegen Talitha Munnik, had ook een halfje op zijn schoen. Na 5 uur(!) spelen stond het volgende dame-eindspel (zie links) op het bord. Dat was al enige tijd aan de gang en dat kan heel saai zijn, zo niet slaapverwekkend. De actieradius van je dame zo groot mogelijk houden en heel precies rekenen, is het devies. Met beide spelers nog luttele minuten op de klok gaf Paul hier een schaakje op h3, waar de stelling met Kf1! misschien nog houdbaar was. Daarmee bleven vervelende schaakjes over de 2e rij en in het achterveld open. Nu werd het bord te klein en gingen de dames eraf na 1.Dh3+ Kg5; 2.Df3 Dd4! en dus ook the end of the story. Een 1-7 nederlaag derhalve.

Met zeelucht in Den Haag gaan we het over 3 weken vast beter doen. Vorig jaar begon het 2e ook met een nederlaag, dus gewoon doorgaan met ademhalen.

(Koots Keet)

  RSR Ivoren Toren 2  1869 - DSC Delft 2     2094 1 - 7
1. Michael Fung     1875 - Sebastiaan Smits   2164 - 
2. Peter Torczynski   1999 - Sten Goes      2224 0 - 1
3. Herman Keetbaas   1908 - Bram van der Velden 2144 0 - 1
4. Mark Beijen     1853 - Onno Verbaken    2137 0 - 1
5. Sebastiaan Janse   1831 - Jan-Pieter Vos    2043 0 - 1
6. Maarten van Doorn  1817 - Martine Middelveld  2083 - 
7. Joop Klijn      1861 - Walter Anema     1981 0 - 1
8. Paul Dekker     1806 - Talitha Munnik    1973 0 - 1