Tweede team haalt flink uit met dank aan reservisten (1 november)
Team 2 heeft de uitwedstrijd tegen HWP Haarlem 2 met grote cijfers gewonnen. Het werd een 1˝-6˝ overwinning voor RSR, dat nota bene voor de helft bestond uit reservespelers. Wat zou de uitslag wel niet geweest zijn als we op volle oorlogssterkte naar Haarlem hadden kunnen komen? In ieder geval leverden zowel de basisspelers als de invallers een erg goede prestatie!

Dat gebeurde in een zeer ruime speelzaal, onderdeel van een riant denksportcentrum, een eindje buiten de binnenstad van Haarlem. Aan bord 8 maakte Joop spelend met zwart een prachtige rentree in de KNSB door in het middenspel de op veld h1 ingesloten koning van wit, met de zet Lf3+ pardoes mat te zetten. Eigenlijk had hij daarna de koning met zijn loper ook nog eens daadwerkelijk moeten mogen slaan, omdat hij daarmee een zogenaamde Joper zou hebben gehaald. Zo heet volgens sommigen namelijk een loper die in een hoek aan de overkant van het bord terecht is gekomen. Hoe dan ook, zijn comeback had niet veel mooier kunnen zijn! En dan de anderen: De hoge-bordspelers Tim en Paul T maakten hun middenspellen na dameruil en met materieel evenwicht allebei remise, maar aan bord 5 scoorde ook Victor een vol punt. Na lang nadenken besloot hij om toch maar niet in te gaan op een remise-aanbod dat hij had gekregen. Zijn tegenstander, die de aanval tot dan toe inderdaad steeds had weten tegen te houden, ging namelijk niet lang daarna alsnog in de fout en kon toen vrijwel direct opgeven (tussenstand: 1-3 voor RSR).

Peter (met wit) zag op bord 7 dat in een stelling met een grillige pionnenstructuur zijn tegenstander de neiging om een stuk tegen twee pionnen te offeren niet kon weerstaan. Erg goed bekeken had de man het allemaal niet, het materiële voordeel voor wit gaf in die partij al snel daarna de doorslag. Wil stond in zijn partij met zwart op bord 6 geruime tijd een pion achter. Maar zijn tegenstander wist het, mede gelet op de stand op de klok, toch niet af te maken zodat remise daar het resultaat was. Paul B (bord 4, met zwart) moest zich in een gevaarlijke gambietvariant staande weten te houden en dat lukte hem. Na de dameruil joeg zijn tegenstander Pauls koning naar voren, maar die kwam daardoor uiteindelijk alleen maar beter te staan. Nadat ook de zwarte torens de witte stelling binnen kwamen moest wit de vlag strijken. Hiermee was de eindoverwinning voor RSR al een feit. Uiteindelijk wist als laatste ook Arno op het eerste bord een lopereindspel met een pluspion nog in winst om te zetten. Zo werd het alles bij elkaar 1˝-6˝ voor ons tweede team, een hele mooie uitslag dus.

Bij het Italiaanse restaurant in het centrum van Haarlem hoefden we vervolgens maar een enkele eter dreigend weg te kijken om de grootste tafel voor onszelf te krijgen, zodat we daarna aan de welverdiende overwinnaarsmaaltijd konden beginnen. Joop mocht omdat het natuurlijk zijn dag was op de plaats van TL Arnold aan het hoofd van de tafel zitten. Wel was er bij iedere gang een tekort aan bestek zodat er soms letterlijk met het mes op tafel werd gegeten. Aan het eind van de avond werden we onder het klokgelui van de Grote Kerk uitgeleide gedaan, zodat we voldaan en tevreden weer terug naar huis gingen. (Victor)

   HWP Haarlem 2        1945 - RSR Ivoren Toren 2    2005 1˝ - 6˝
1. René in 't Veld      2024 - Arno Beljaars         2104 0  - 1
2. Jan Seeleman         1998 - Tim Benning           2029 ˝  - ˝
3. Harry Lips           2005 - Paul Tromp            2032 ˝  - ˝
4. Peter Beerens        1923 - Paul Batenburg        1986 0  - 1
5. Rob Mulder           1909 - Victor Berg           1997 0  - 1
6. David Joziasse       1918 - Wil Sparreboom        1901 ˝  - ˝
7. Pepijn Steenbergen   1927 - Peter Torczynski      2028 0  - 1
8. Adrie Pancras        1858 - Joop Klijn            1960 0  - 1