Team 1 wint en blijft in het spoor van de koploper (21 december)
Het schrijven van teamverslagen behoort duidelijk niet tot de eerste levensbehoeften van mijn teamgenoten. Ik weet ook niet waar ze dan wel druk mee zijn (bitcoins delven? konijnenjacht voor het kerstdiner?). Het zal wel ouderwets zijn, maar een verslag van een wedstrijd die op zaterdag gespeeld werd, hoort op zondag al op de website te staan. Of in elk geval bij onze webtsaar in zijn postbus te zitten. Nee, niet op zondag een week later. Genoeg gezeurd, hieronder dan een verlaat verslag van de wedstrijd RSR 1 ZSC 1, gespeeld in de derde klasse van de KNSB-competitie op zaterdag 16 december 2017 te Rotterdam.

Ik dacht dat ZSC stond voor Zierikzeese Schaak Club. Maar er is over nagedacht en het staat voor Zie Scherpe Combinatie. Waarbij Zie verwijst naar Zierikzee, Scherpe naar Scherpenisse en Combinatie naar combinatie. Want het is een combinatieteam van twee verenigingen.

Op grond van de ratings zou het niet eens zo vreemd zijn als wij deze wedstrijd met 8-0 hadden gewonnen. Maar ratings zeggen niet altijd alles. Kijk maar eens naar mijn eigen partij. 1734 speelde 2037 to-taal van de mat, had de bal voor open doel voor het intikken, faalde jammerlijk in de afwerking en liep toen in blessuretijd nog tegen een dodelijke counter aan. Dit was, kort voor het laatste fluitsignaal, de beste kans voor zwart:Zie voor mijn counter het Fragment van de Week. Ik weet niet wat er na afloop bij mij overheerste: opluchting, schaamte of medelijden. Leedvermaak was het niet.

Herbie mocht van zijn tegenstander rustig zijn stukken naar de optimale velden dirigeren, zodat na een zet of 20 een onweerstaanbare aanval was ontketend: 2-0, "want Spaantje scoorde de 1-0, volgens mij" (aldus Herbie).

TL Joost won in het middenspel een pion tegen enige compensatie. Na dameruil verdween die compensatie en de partij kwam tot een vroeg einde toen zijn tegenstander in het eindspel mat over het hoofd zag.

Wil leverde zelfs partijmateriaal bij zijn commentaar. Zo hoort het!"Ondanks ongeloof van diverse teamgenoten was de hierna volgende afwikkeling gepland, zoals ik met dedain verkondigde." Voor de goede orde: Wil had zwart.

18.Pc3xd5 e6xd5 19.Lg2xd5+ Lc8-e6"Had mijn tegenstander echter nu geen Pd7 gespeeld maar gewoon de toren op a8 genomen, gevolgd door Df3 met aanval op paard en toren, dan was mijn stelling met 2 pionnen minder verloren geweest." Maar de tegenstander speelde dus wel:

20.Pe5-d7 Le6xd5 (jaja!) 21.Pd7xf6+ Ph5xf6En dit ziet er lang niet zo slecht uit voor Wil als zijn tegenstander eerder in gedachten had. Sterker nog, nadat we een heel stuk hebben overgeslagen staat Wil ineens heel goed. Maar zie wat er gebeurde. "Tja, typisch Wil Sparreboom gevalletje van zetverwisseling."35...h7-h6? 36.Tf4xf1

Wit staat nu weer op winst, maar liet dit voordeel glippen en een zet of 40 later, tegen sluitingstijd van het NIVON, besloten beide heren maar tot remise.

Dan de rest nog even. Spaan over zijn partij: "Mijn tegenstander had een rating van nul en was dus pas begonnen met schaken." Paul T. had zo'n goede stelling dat hij het zich kon veroorloven om een stuk weg te geven (dat herinner ik me tenminste van zijn commmentaar na de partij). Lucas speelde een boeiende en moeilijke partij die in remise eindigde. Ik denk altijd dat Lucas slecht staat, maar dat zal wel zijn omdat ik er helemaal geen verstand van heb. En Lola? Die verloor helaas. Kop op, het balletje gaat vanzelf weer een keer jouw kant op rollen.

Lees zeker ook het leuke verslag van onze tegenstanders op http://www.svzierikzee.nl/cms/tiki-read_article.php?articleId=6334, al was het maar voor de rake typering van ondergetekende. Een remiseaanbod heb ik overigens helemaal niet gehoord of gezien. (Djeez)

  RSR Ivoren Toren 1    2020 - ZSC           1704 6 - 2
1. Nathanal Spaan     2094 - Marnix den Boer        1 - 0
2. Herbert van Buitenen   2142 - Rick van de Breevaart  1656 1 - 0
3. Joost van Rosmalen    2138 - Olaf van der Sloot    1871 1 - 0
4. Paul Tromp        1990 - Sjaak Spiegels      1811 1 - 0
5. Lucas Gortemaker     2015 - Sebastiaan Koedoot    1771 - 
6. Jason Zondag       2037 - Kees van den Nieuwendijk 1734 1 - 0
7. Wil Sparreboom      1874 - Ben Snethorst      1532 - 
8. Lola den Dunnen     1871 - Joost van Eenennaam   1555 0 - 1