Korte metten maken met Messemaker (16 september)
Als eerste klaar betekent verslag schrijven. Maar wie was er eigenlijk als eerste klaar? Officieel Herbie, maar omdat ik de beroerdste niet ben doe ik het maar. In feite was mijn partij al na 12 zetten (stief halfuurtje) voorbij. Toen zette mijn tegenstander aan bord 6, invaller Zoran Zekusic, zomaar een paard en prise. Maar opgeven deed hij na dat stukverlies nog niet. Ik ging vervolgens maar saai alles afruilen. Het duurde nog tot zet 40 totdat Zoran er voldoende van overtuigd was dat hij ging verliezen. En zo kon het gebeuren dat Herbie toch nog als eerste met zijn tegenstander naar de bar verhuisde.

Zekusic was niet de enige invaller; Messemaker 2 had nog drie andere reserves moeten optrommelen. Hun eerste team speelt in de eerste klasse KNSB en daar spelen ze aan 10 borden. Dan kunnen er veel invallers nodig zijn. Messemaker 2 was al een van de mindere teams in de poule, maar zeker in deze samenstelling beloofde het voor ons een eenvoudige middag te worden. Dat werd het ook wel, maar de uitslag van 6-2 was misschien nog wel een tikkie te klein.

Herbie vierde zijn rentree in het eerste met een soepel punt aan bord 2 tegen Leen de Jong. Herbie dreigde mat over de lange diagonaal te gaan zetten en daar wist zijn tegenstander niets bevredigends tegen te verzinnen. Ook Lucas won rap, met wit aan bord 4 van Bart van Putten (invaller 2). Dat was te danken aan een blunder van Bart. Die dacht de d-lijn te veroveren met zijn torens, maar aan het eind van een slagenwisseling had hij een paardvork over het hoofd gezien.

Bij Paul T. tegen Wouter Schönwetter verdwenen de dames snel van het bord en ook nog een hoop andere spullen. Het eindspel, met T+L voor Paul tegen T+P voor Wouter plus elk nog een sloot pionnen, werd remise verklaard. Ook nieuwbakken TL Joost Ros (ja, het clubkampioenschap brengt verantwoordelijkheden met zich mee) speelde remise, tegen Frans Bottenberg aan bord 3. Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat Frans gewonnen of minstens veel beter stond, met drie lichte stukken tegen toren en licht stuk, en ook nog een pion meer. Maar Joost at zichzelf moed in met een bakje salade en even later hadden ze gek genoeg tot remise besloten. De typerende glimlach van Joost verried dat hij dit zelf waarschijnlijk ook niet meer had durven hopen.

Lola, debutante in team 1, plantte aan bord 7 tegen Frank Michielen (invaller 3) een octopus op d2 en daarna nog eentje op d3. Dat was winnend. Nog een bord verder naar rechts debuteerde ook Wil op zijn ouwe schaakdag nog in team 1 (als basisspeler althans). Hij zat tegenover Bert Vlot (invaller 4). Wil kwam binnen met zijn dame op h8 en de zwarte koning vluchtte naar het midden van het bord. Daar was hij niet bepaald veilig en het duurde dan ook niet lang of ook Wil had zijn vis op het droge.

Toen speelde alleen nog Spaan aan bord 1. Die had veel ruimtevoordeel gepakt, met zwart tegen Henk de Kleijnen. Het lukte Spaan maar niet om Henk, door Messemaker vermoedelijk min of meer opgeofferd aan het hoogste bord, op de knieën te krijgen. En op het eind liet hij zich zelfs nog een flinke kool stoven ook. Hij liet Henk het toreneindspel afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel (verre vrijpion). Dat smetje (voor ons dan) bracht de eindstand op 6-2.

Een goed begin van het seizoen, waarin ik hoop eens een keer niet te degraderen met mijn team. (Djeez)

  RSR Ivoren Toren 1  2010 - Messemaker 1847 2  1841 6 - 2
1. Nathanaël Spaan   2113 - Henk de Kleijnen   1798 0 - 1
2. Herbert van Buitenen 2141 - Leen de Jong     2032 1 - 0
3. Joost van Rosmalen  2142 - Frans Bottenberg   1954 ½ - ½
4. Lucas Gortemaker   1971 - Bart van Putten   1901 1 - 0
5. Paul Tromp      1977 - Wouter Schonwetter  1889 ½ - ½
6. Jason Zondag     2007 - Zoran Zekusic    1672 1 - 0
7. Lola den Dunnen   1882 - Frank Michielen   1772 1 - 0
8. Wil Sparreboom    1844 - Bert Vlot      1712 1 - 0